Retete de croissante
Inspiratie

Retete de croissante delicioase si sfaturi pentru preparare

Parisul este celebru pentru produsele sale de patiserie, precum millefeuille si ecler, dar poate cel mai celebru si mai aproape de suflet este croissantul, un produs preferat si de romani. Un favorit pentru micul dejun si o sursa de inspiratie pentru alte preparate, precum sandvisurile sarate sau budinca, croissantul are la baza un aluat aerat, cu mult unt si o savoare unica. Vei descoperi mai jos cateva retete de croissante, moduri de prezentare si de refolosire, dar si sfaturi care sa te ajute sa le gatesti la perfectie.

  • Scurta istorie a croissantului
  • Retete de croissante

○      Croissant cu unt

○      Croissant cu aluat rapid

○      Croissant cu dulceata

○      Croissant cu ciocolata

○      Croissant cu crema de migdale

  • Trucuri pentru prepararea croissantelor
  • Cum servesti croissantele

Scurta istorie a croissantului

Desi este, in prezent, asociat gastronomiei franceze, croissantul nu a fost creat in Franta. Originile lui sunt neclare. Unii istorici sustin ca acest produs de patiserie a fost creat in 1683, anul în care Viena a fost asediata de turci. In timp ce otomanii se pregateau sa atace noaptea, pentru a nu fi observati, un brutar vienez, Adam Spiel, ar fi dat alarma. Asaltul a fost respins si orasul, salvat. Pentru a marca aceasta victorie importanta, brutarii din oras au creat „hörnchen”, un corn a carui forma aminteste de simbolul steagului otoman. Alti istorici vorbesc despre evenimente similare petrecute in actuala Budapesta, in 1686.

Marie-Antoinette a Austriei, sotia regelui Louis al XVI-lea, originara din Viena, ar fi introdus si popularizat in mod oficial croissantul la Paris, in jurul anului 1770. Insă o alta legenda spune ca August Zang, un ofiter de artilerie austriac, a fondat o brutarie vieneza la Paris, in 1839, dupa Revolutia Franceza. „Kipfel” este tipul de patiserie vieneza care a stat la baza croissantului, realizat initial din aluat de paine imbunatatit. Prima mentiune a termenului croissantului, in limba franceza, este in „Des substances alimentaires”, de Anselme Payen, volum aparut in 1853. Insa prima reteta tiparita a aparut 52 de ani mai tarziu, in „Dictionnaire Universel de Cuisine”, de Joseph Favre. Reteta contine pudra de migdale si zahar si seamana mai mult cu o prajitura din Orientul Mijlociu decat cu ceea ce cunoastem astazi drept croissant. La un an, in Nouvelle Encyclopédie Culinaire, de Auguste Columbia, a fost publicata  „adevarata” reteta de croissant, cu aluat de tip foitaj. Croissantul plin de unt, consumat in prezent, a fost creat in jurul anului 1920, de brutarii parizieni.

Retete de croissante

Indiferent care este adevarata origine a croissantului, in prezent, acesta este asociat cu gastronomia franceza. Iar retetele de croissant sunt numeroase: de la croissant cu unt la cel cu ciocolata, cu gem de caise sau cu crema de migdale, gasesti mai jos cateva retete extrem de simple.

Croissant cu unt

Croissantul cu unt poate fi savurat in orice moment al zilei. Prepararea aluatului in casa dureaza in jur de trei ore, dar rezultatul este unul pe masura.

Ingrediente

  • 10 g drojdie uscata
  • 125 ml apa calduta
  • 75 ml lapte caldut
  • 400 g faina
  • 55 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 2 galbenusuri
  • 40 g unt topit
  • 225 g unt rece, taiat cuburi
  • 30 ml smantana lichida 35% sau lapte
  • o jumatate lingurita zahar

Mod de preparare: intr-un castron, dizolva drojdia in apa si laptele caldut. Pune intr-un bol faina, 55 de grame de zahar, sarea, amestecul cu drojdie, un galbenus si untul topit. Framanta aluatul timp de cateva minute, pana cand devine neted si elastic, iar apoi formeaza din el o minge. Lasa aluatul la crescut, acoperit cu folie alimentara, intr-un loc cald si umed, pana cand isi dubleaza volumul (aproximativ o ora). Alternativ, poti framanta aluatul cu ajutorul robotului de bucatarie. Pune cuburile de unt intre doua foi de hartie de copt si, folosind un sucitor, bate-l pentru a-l aplatiza, astfel incat sa ajunga la o grosime de un centimetru. Pune untul la frigider.

Framanta putin aluatul crescut si da-l la frigider pentru 30 de minute. Pe o suprafata de lucru pudrata usor cu faina, intinde, apoi, aluatul in forma patrata, astfel incat sa aiba dimensiunile mai mari decat bucata de unt rece, pe care o vei aseza deasupra. Sigileaza aluatul in forma de plic deasupra untului, apoi intinde-l in forma dreptunghiulara, pornind de la mijloc. Pliaza-l in trei, aducand extremitatile spre centru, apoi inca o data in jumatate. Intinde din nou aluatul in forma dreptunghiulara, repeta operatiunea de pliere, apoi pune-l in frigider timp de 30 de minute.

In aceasta etapa, aluatul se poate congela.

Scoate aluatul din frigider, pe o suprafata de lucru usor pudrata cu faina, intinde-l in forma de dreptunghi (aproximativ 40 x 50 cm) si taie in jumatate, pe lungime. Fiecare bucata de aluat se taie, apoi, in forma de triunghiuri, de aproximativ 20 x 10 cm. Ruleaza triunghiurile, apoi indoaie-le usor, in forma de semiluna. Asaza cornurile intr-o tava, pe o foaie de copt, la distanta unele de celelalte, pentru ca vor creste in volum. Lasa tava intr-un loc cald, neacoperita, timp de o ora sau pana cand croissantele si-au dublat volumul. Unge-le cu un amestec din galbenus, smantana lichida si o jumatate de lingurita de zahar. Se coc in cuptorul preincalzit, la 180°C, timp de 25 de minute sau pana cand devin rumene.

Croissant cu aluat rapid

Aluatul clasic pentru croissante are nevoie de un timp lung de preparare. Atunci cand ai pofta de un croissant de casa, dar te grabesti, poti folosi un aluat cu preparare mai rapida. Simple sau cu umplutura preferata, croissantele tale vor fi delicioase.

Ingrediente

  • 750 g faina
  • 100 g zahar
  • 15 g drojdie
  • 150 ml lapte
  • 110 ml apa
  • 3 oua plus un galbenus pentru uns cornurile
  • 50 g unt
  • 350 g unt rece
  • 7 g sare
  • 1 pliculet zahar vanilat

Mod de preparare: asaza untul rece intre doua foi de copt si intinde-l cu ajutorul unui sucitor, pana ajunge la o grosime de un centimetru. In bolul unui robot de bucatarie, pune faina, zaharul, drojdia, ouale, vanilia, sarea si framanta, adaugand treptat laptele, apoi apa. Dupa trei minute, aluatul trebuie sa devina neted si elastic. Se acopera cu folie alimentara si se da la frigider timp de 15 minute. Intinde aluatul pe o masa pudrata cu faina, astfel incat sa aiba o suprafata mai mare decat cea a untului dat la rece. Asaza untul deasupra si pliaza aluatul, astfel incat sa formeze un plic cu grasimea inauntru. Intinde foaia de aluat, pliaza in trei si apoi da-l la frigider timp de 15 minute, acoperit cu folie alimentara. Repeta procedura de doua ori. Intinde aluatul in forma dreptunghiulara, pe o suprafata pudrata cu faina, taie triunghiuri si formeaza cornurile, pe care le asezi intr-o tava, pe hartie de copt. Lasa la crescut o ora, apoi unge croissantele cu galbenus si coace-le timp de 20 de minute, la 180°C.

Croissant cu dulceata

Coissantele pot fi o gustare foarte usor de preparat, daca folosesti un aluat de tip foitaj din comert, de buna calitate, respectiv cu unt. Umple croissantele cu dulceata preferata, iar diminetile tale vor deveni rapid mult mai dulci.

Ingrediente

  • 1 rulou de aluat tip foitaj
  • dulceata preferata
  • migdale taiate felii fine
  • 1 galbenus

 

Mod de preparare: intinde aluatul, apoi taie opt triunghiuri. Unge aluatul cu gemul preferat, apoi ruleaza in forma cunoscuta. Unge croissantele cu galbenus si presara-le cu migdale. Pune cornurile in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de aproximativ 15 minute.

Croissant cu ciocolata

O alegere populara pentru micul dejun frantuzesc este croissantul cu ciocolata. Se serveste caldut si este perfect pentru diminetile reci, alaturi de o cafea buna.

Ingrediente

 

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 210°C. Intinde aluatul in forma dreptunghiulara, pe suprafata de lucru pudrata cu putina faina. Acopera cu crema de ciocolata si taie triunghiuri. Asaza pe fiecare bucata de aluat cate un patratel de ciocolata, apoi ruleaza in forma cunoscuta, de corn. Unge fiecare croissant cu galbenus si da la cuptor pentru 15 minute.

Croissant cu crema de migdale

Aceasta este una dintre numeroasele metode de a refolosi croissantele vechi de o zi. Rezultatul este unul extrem de delicios.

Ingrediente

  • 8 croissante cu unt
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 100 g zahar
  • 2 oua mari
  • 100 g faina de migdale
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 3 linguri apa fierbinte
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingurita de rom (optional)
  • fulgi de migdale, pentru decor

Mod de preparare: intr-un bol, bate spuma untul cu zaharul, apoi adauga, pe rand, ouale si continua sa amesteci pana ce obtii o crema spumoasa. Pune faina de migdale si extractul de vanilie si da crema la rece, timp de 30 de minute. Preincalzeste cuptorul la 180°C. Intr-o tigaie, fa un sirop din zahar, apa si rom. Taie croissantele in jumatate, umple-le cu crema de migdale si asaza-le intr-o tava captusita cu hartie de copt. Unge-le cu sirop, presara-le cu fulgi de migdale si coacele 15-18 minute. Presara cu zahar pudra inainte de servire.

Trucuri pentru prepararea croissantelor

Croissantele trebuie sa fie crocante la exterior, dar miezul sa se topeasca in gura, iar gustul lor de unt sa fie pronuntat. In acest sens, etapa de preparare a aluatului este cea mai importanta.

Este nevoie de cel putin o ora pentru a prepara un aluat bun, dar coptul dureaza doar aproximativ 15-20 de minute.

Faina se cerne foarte bine, pentru ca aluatul sa fie fin. Etapa de pliere si intindere a aluatului impreuna cu untul rece este la fel de importanta, pentru a obtine straturi bine unse si aerate, si se repeta de trei-patru ori. Intre etapele de pliere, aluatul se da la frigider pentru cel putin zece minute, pentru a se odihni.

La final, aluatul se intinde pana la o grosime de 4 milimetri, iar din el se taie triunghiuri cu o baza ideala de aproximativ zece centimetri.

Croissantele obtinute se lasa pe o tava tapetata cu hartie de copt timp de aproximativ 45 de minute, pentru a creste in volum.

Inainte de a le coace, la 220°C timp de 15 minute, cornurile se ung cu un amestec de lapte si galbenus batut.

Pentru ca etapa de preparare a aluatului dureaza foarte mult, poti face o cantitate mai mare, pe care sa o pastrezi la congelator.

De asemenea, poti folosi aluat gata preparat, din comert, cu conditia sa contina foarte mult unt.

Cum servesti croissantele

Croissantele sunt delicioase servite atat calde, cat si reci. In versiunea dulce, cele simple se potrivesc perfect cu gem sau miere, alaturi de o cana de cafea ori ceai. Cornurile mai pot fi preparate cu umplutura din ciocolata, crema de vanilie, migdale sau de sampanie ori cu dulceata.

Croissantele care nu mai sunt proaspete nu trebuie sa fie aruncate, pentru ca ele pot sta la baza unor preparate noi. De exemplu, pot fi transformate in sendvisuri cu sunca si cascaval, incalzite la cuptor pana ce branza se topeste. Sau pot fi servite calde cu somon afumat si ochiuri fierte in apa ori cu ciuperci cu sos bechamel, cu omleta si bacon sau cu rosii, mozzarella si busuioc.

Pentru desert, croissantul poate sta la baza unei budinci similare celei din paine, cu ou, lapte si zahar, ori cu mere coapte. Budincile dulci pot fi servite alaturi de crema sau inghetata de vanilie.

Croissantul este un preparat extrem de versatil si, indiferent ca este dulce, sarat sau o combinatie intre cele doua, rezultatul este perfect pentru micul dejun, gustare sau desert.

 

Sursa foto: Shutterstock