Incepe gatitul
1. Încălzește 1/3 din cantitatea de lapte cu păstaia de vanilie despicată și răzuită. Ia laptele de pe foc chiar înainte de fierbere și lasă-l la infuzat, acoperit. 2. Tapetează cu hârtie de copt (inclusiv pe margini) o formă rotundă (20 cm) cu fund detașabil. 3. Separă albușurile de gălbenușuri, apoi bate gălbenușurile cu 125 g zahăr pudră, până când se îngroașă și își dublează volumul. Adaugă făina și untul topit, apoi amestecă bine. 4. Scoate păstaia de vanilie din laptele (încă) călduț, amestecă-l cu restul de lapte rece, apoi toarnă-l treptat peste aluat (aluatul va fi lichid, ca cel de clătite) și amestecă foarte ușor. 5. Bate albușurile cu sarea până obții vârfuri tari, apoi încorporează-le în aluat cu un tel, fără să amesteci prea mult sau să încerci să obții un aluat omogen: la suprafață trebuie să fie bulgărași de albuș. 6. Toarnă aluatul în formă și dă prăjitura la cuptorul încins la 150°C, timp de 55-60 de minute (50 de minute pentru o formă clasică, de 22-24 cm) – centrul prăjiturii trebuie să aibă un tremurat ușor. Las-o complet la răcit, apoi ține-o acoperită la frigider încă 12 ore. 7. Decojește fin jumătate de portocală folosind o mandolină și taie coaja în bastonașe subțiri. Curăță mai departe cele 3 portocale (inclusiv segmentele albe) și desfă-le în felii. Crestează feliile și extrage pulpa (ca în fotografie) – lucrează deasupra unei site așezate pe un bol pentru a colecta toată zeama. Lasă pulpa deoparte, iar zeama toarn-o într-o tigaie mică. Stoarce în tigaie și resturile de la feliile de portocală, presându-le în sită (ar trebui să obții cam ± 150 ml de suc). Adaugă cele 25 g zahăr pudră extra și coaja rasă. Lasă să fiarbă la foc bun până se reduce la jumătate. Lasă siropul să se răcească într-un bol. 8. Scoate prăjitura din formă, decoreaz-o cu pulpa de portocală, stropește-o cu sirop și presar-o cu mentă verde tocată. Se servește rece.