Incepe gatitul
1. Amesteca drojdia cu faina.
2. Bate galbenușurile cu praful de sare și așteaptă aproximativ 15 minute până când culoarea acestora devine mai închisă. Apoi, adaugă-le peste făină, alături de smântână, vanilie, coaja de lămâie și portocală, rom, zahăr și 375 de ml de lapte (adică 3 sferturi din cantitatea totală).
3. Frământă aluatul și mai adaugă lapte, dacă este nevoie, în funcție de textura compoziției.
4. Lasă-l la dospit aproximativ jumătate de oră. Apoi, răstoarnă-l pe masa de lucru unsă cu ulei și mai frământă-l pentru 5 minute, apoi lasă-l la dospit pentru încă o oră.
5. În acest timp, ocupă-te de umplutura pentru cozonac. Adaugă, peste miezul de nucă măcinat, romul, zahărul și cacaua.
6. Amesteca ingredientele, apoi pune și albușurile, dar nu pe toate odată, pentru a nu obține o cremă prea puțin densă.
7. Apoi împarte aluatul în două bucăți egale. Întinde-o pe una dintre ele și pune pe ea un sfert din umplutură și stafidele înmuiate în rom.
8. Răsucește aluatul și procedează exact la fel și cu cea de a doua bucată.
9. Lipește aluatul la extremități, pentru a nu curge umplutura, apoi încrucișează cele două bucăți umplute cu crema.
10. Pune cozonacul într-o tava pe care ai pus hârtie de copt și unge-l cu ou bătut pentru a se rumeni.
11. Lasă cozonacul la cuptor pentru aproximativ o ora, ținând cont ca în primele 15 minute focul să fie mic.