Stiinta alimentatiei organice
Un aliment este organic daca nu contine urme de pesticide sau conservanti, lucru care il face sa fie mult mai sanatos. Alimentele neprocesate si naturale sunt din ce in ce mai cautate de consumatori.
In Statele Unite ale Americii, industria alimentelor organice a inregistrat cresteri de 17-21%. Astfel ca, tendinta secolului 21 este clara: oamenii se intereseaza din ce in ce mai mult de alimentele sanatoase, care nu contin indulcitori, aditivi artificiali, pesticide, coloranti alimentari sau conservanti.
Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos.
Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute, atat cele de origine vegetala, cat si cele de origine animala, are un impact important asupra sanatatii si a mediului.
Alimentele organice reprezinta cel mai bun mod de a reduce expunerea la toxinele folosite din ce in ce mai des pentru obtinerea unor alimente cu un aspect impecabil in galantare si care sa reziste cat mai mult timp cu aspect “proaspat” si cu un termen de garantie cat mai lung. Aceste toxine includ nu numai pesticide, dar si metale grele, cum ar fi plumbul si mercurul, precum si solventi de benzen si toluen. Minimizarea expunerii la aceste toxine aduce un beneficiu major sanatatii. Metalele grele conduc la deteriorarea functiei nervoase, fapt ce poate contribui la aparitia unor boli, precum scleroza multipla si scaderea IQ, si, de asemenea, la blocarea productiei de hemoglobina cu aparitia anemiei.
In plus fata de diminuarea semnificativa a expunerii la aceste substante ce afecteaza sanatatea, produsele alimentare bio contin cantitati semnificativ mai mari de substante nutritive, cum ar fi proteinele, vitamina C si multe minerale. Studiile arata ca acestea au un continut mai ridicat de antioxidanti decat cele care sunt crescute in mod conventional. In plus, persoanele care au alergii la unele produse alimentare, chimicale sau conservanti, au constatat ca simptomele lor s-au diminuat sau chiar au disparut atunci cand au consumat doar hrana organica.
Alimentele ecologice contin mai putine pesticide. Pesticidele sunt substante chimice fungicide, erbicide, insecticide, utilizate pe scara larga, pentru cresterea acestora, in agricultura conventionala. Reziduuri de pesticide raman pe produsele alimentare din comert, care ajung la consumatorul final.
Agricultura ecologica este mult mai benefica si pentru mediul inconjurator. Practicile acesteia reduc poluarea de la nivelul solului, apei si aerului, gradul de eroziune al solului, cresc fertilitatea acestuia si utilizeaza mai putina energie. In plus, agricultura ecologica este mai sanatoasa si pentru pasarile si animalele mici, intrucat substantele chimice continute de pesticide fac dificila reproducerea acestora si chiar le pot ucide. De asemenea, evitarea utilizarii pesticidelor pentru culturile agricole este benefica inclusiv pentru fermierii care se ocupa de acestea.
Animalelor crescute organic nu li se administreaza antibiotice, hormoni de crestere sau produse provenind de la alte animale. Utilizarea antibioticelor in cazul animalelor poate determina aparitia rezistentei bacteriilor la unele dintre acestea. In plus, animalelor crescute ecologic li se ofera mai mult spatiu si acces la aer liber pentru a le mentine sanatoase.
Produsele alimentare ecologice sunt crescute cu ajutorul ingrasamintelor naturale, gunoi de grajd, compost, iar insectele sunt inlaturate cu ajutorul metodelor naturale: pasari, insecte care apara culturile, capcane.
Romania a inteles necesitatea produselor ecologice, de aceea anul trecut productia totala a inregistrat o crestere de 55.600 de tone fata de 13.500 tone realizate in anul 2000. Productia de lapte ecologic a crescut raportat la aceeasi perioada cu 62.8%, cantitatile de produse procesate din lapte s-au majorat in patru ani cu 79%, iar cele de miere ecologica au crescut de 20 de ori.
Suprafata totala cultivata dupa modul de productie ecologic a crescut la 75.500 de hectare, fata de 17.438 de hectare in anul 2000, iar pentru anul in curs se estimeaza ca se va face agricultura ecologica pe 100.000 de hectare. O tendinta de crestere, de 30%, se manifesta la cereale, precum si la plantele oleaginoase si proteice, care s-au cultivat pe o suprafata cu 27% mai mare.
Daca inainte se punea problema procurarii de hrana, in zilele noastre se pune tot mai mult accent pe calitate si pe siguranta. Prin urmare, este foarte important sa stim ce mancam si nu conteaza numai aspectul exterior sau gustul, ci trebuie sa privim in perspectiva cand este vorba de viata noastra.