Preparatele din produse bio pastreaza proprietatile bio ale alimentelor utilizate
Produsele bio fie ca este vorba de cele de origine animala (carne, oua, lapte, produse lactate sau branzeturi, unt) fie ca este vorba de cele vegetale (cereal, legume, fructe, mirodenii) pastreaza calitatile nutritionale ale alimentului esential, de baza, fara modificari de structura sau modificari organoleptice.
Este indicat in cazul legumelor si fructelor sa fie consumate in cea mai mare masura proaspete si mai putin sub forma conservata. Orice metoda de conservare are ca dezavantaj pierderea din calitatea si cantitatea elementelor nutritive. Din pacate nu se intampla adesea si cu resturile de substante chimice cu care au fost tratate solurile in care au fost cultivate legumele sau fructele respective, din ingrasaminte chimice, ierbicide, pesticide, etc care se vor regasi si in preparatele obtinute din alimentele respective.
Acestea nu se distrug nici prin congelare, fierbere, pasteurizare sau alte procese tehnologice. De aceea consumul de produse alimentare obtinute din legume sau fructe bio sunt extrem de favorabile pentru organism. Continutul in fibre, carbohidrati de calitate sau proteine de buna calitate este mai bogat in preparatele obtinute din legume sau fructe bio.
Produsele bio de origine animala sunt cu atat mai importante in prepararea diferitelor produse deoarece elementele nutritive sunt cu mult mai mult influentate decat in cazul alimentelor de origine vegetala.
Oualele bio respecta calitatea proteinellor si grasimilor, fiind indicate in prepararea produselor alimentare pe baza de ou. Oualele obtinute de la pasari crescute in conditii stresante, cu o alimentatie saraca in cereale de calitate si bogate in combinate chimice si cu substante care sa mareasca productivitatea vor avea o influenta nefasta in calitatea constituentilor de baza a oualeleor cat si a produselor obtinute.
Laptele si branzeturile bio vor fi ferite de diferiti produsi industriali care au fost utilizati in solurile pajistilor sau a cerealelor cu care acestea au fost hranite, de substante chimice sau antibiotic pe care animalele respective le-au putut primi.
Carnea bio are proteine de calitate superioara, de la animale crescute natural, fara a fi stimulate cu hormoni de crestere sau altfel de substante chimice cu care ar fi putut fi hranite pentru o dezvoltare fizica rapida. Aceste calitati ale proteinelor si grasimilor de origine animala se vor regasi si in produsele din carne sau lapte care au in conponenta lor alimente bio. In plus nu vor contine aditivi alimentari, coloranti sau conservanti, substante toxice suplimentare pentru organism.
Consumul praparatelor pe baza de alimente bio are un rol benefic si asupra tubului digestive, fara o suprasolicitare suplimentara a ficatului sau a pancreasului pentru o digestive corespunzatoate. De asemenea tolerant digestive fata de alimentele bio este una mult mai buna.
Alergiile alimentare sesizate fata de alimentele industrializate, la care s-au utilizat cantitati importante de substante chimice cu rol in cresterea lor sau in pastrarea calitatilor organoleptice este mai ridicata. Acelasi lucru se observa si pentru intoleranta alimentara la astfel de alimente comparative cu cele bio. Contactul mucoasei digestive cu alimente cu structuri modificate in special la nivelul proteinelor produc reactii imediate de tipul alergiilor, IgE mediate sau la distant de tipul intolerantei alimentare, cu simptomatologii diferite, mai mult sau mai putin evidente.
Preparatele din alimentele bio se incadreaza in acelasi tipar, fiind cu atat mai putin alergene sau cauzatoare de intoleranta alimentara, care sunt doua probleme sensibile ale momentului, cu atat mai importante pentru copiii nostri si alimentatia lor sanatoasa.