Fulgi de ovaz
Valori nutritive medii pentru 100 g de produs:
- Valoare energetica: 351 kcal
- Valoare energetica: 1484 kj
- Proteine: 12.5 g
- Glucide: 58.7 g
- Din care zahar 1.2 g
- Lipide: 7.4 g
- Din care acizi grasi saturati: 1.3 g
- Fibre alimentare: 8.7 g
- Sodiu: <0.1 g
- Vitamina B1 0.6 g (43% din aportul zilnic recomandat )
Se stie ca o alimentatie sanatoasa este cheia prevenirii multor afectiuni, iar Fulgii de ovaz, Delhaize – BIO reprezinta o solutie demna de luat in seama, avand in vedere numeroasele beneficii aduse organismului, descrise in cele ce urmeaza.
Fulgii de ovaz constituie o sursa importanta de fibre: solubile si insolubile. Una dintre componentele regasite in fulgii de ovaz este beta-glucanul, o fibre solubila despre care s-a afirmat ca are efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sange, fapt demonstrat prin itermediul unui studiu realizat de Braaten JT, Wood PJ, Scott FW, Wolynetz MS, Lowe MK, Bradley-White P, Collins MW la Universitatea din Ottawa, Canada. Astfel ca, ajuta la mentinerea unui nivel mai mic al colesterolului si, prin urmare, protejeaza inima.
Un studiu realizat de Kapica, Cathy PhD pentru revista Nutrition Today publicat in aprilie 2001 arata ca fulgii de ovaz sunt un carbohidrat complex, plin de apa, care este absorbit si digerat lent de catre organism, ceea ce inseamna ca vor asigura mult timp o stare de satietate, iar continutul de fibre ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si a tensiunii arteriale. Fulgii de ovaz dar regleaza tranzitul intestinal, curatand tubul digestiv, cu reducerea riscului de aparitie a unor afectiuni precum cancerul colorectal, conform unui studiu publicat in British Journal of Cancer in august 2010. Acestia dilueaza carginogenii din intestine, iar acizii biliari sunt doar un exemplu de carcinogeni asupra carora actioneaza fulgii de ovaz.
Fibrele solubile incetinesc digestia amidonului. Acest lucru poate fi benefic pentru diabetici, deoarece atunci cand se incetineste digestia amidonului, se evita cresterea brusca a nivelului de zahar din sange, ce apare, de obicei, dupa masa. O meta-analiza realizata de Lisa Brown, Bernard Rosner, Walter, Willett and Frank Sacks publicata in The American Journal of Clinica Nutrition arata ca 3 grame de fibre pot sa scada nivelul colesterolului total cu circa 2% si pot sa reduca riscul aparitiei afectiunilor coronariene cu circa cu 4%.
Fulgii de ovaz Delhaize Bio sunt o sursa buna de elemente nutritive, precum zincul, calciu, magneziu, fierul, potasiu si sodiu. Sunt foarte hranitori, continand ~ 12 g de proteine la 100 g, adica mai mult decat graul macinat mare si orezul brun, dar si grasimi polinesaturate si vitamine din complexul B (conform USDA). In plus, conform studiului realizat de David L. Katz, MD, Associate Clinical Professor of Public Health & Medicine Yale University School of Medicine fulgii de ovaz contin o serie de antioxidanti care contribuie la formarea vitaminei E (tocotrienoli si tocoferoli). Acesti antioxidanti inhiba, de asemenea, sinteza colesterolului "rau" (LDL-Colesterol) si ii reduc nivelul. Antioxidantii din fulgii de ovaz reduc colesterolul mediind raspunsul endoteliului la alimente, fapt ce joaca un rol important in diminuarea ricului cardio-vascular.
Un studiu realizat de Linda Milo OHR – Nutraceutical and Functional Foods publicat in Februarie 2004 in revista Food Technology indica faptul ca acei copii si tineri, cu varstele cuprinse intre 2 si 18 ani, care servesc des portii cu fulgi de ovaz, prezinta un risc scazut de a suferi la un moment dat in viata de obezitate.
Prin urmare, consumarea Fulgilor de ovaz Delhaize bio in fiecare dimineata este modul ideal si sanatos de a incepe ziua.