Inspiratieproduse-bioAlimentele organice au mai multi sau mai putini nutrienti
Inspiratie

Alimentele organice au mai multi sau mai putini nutrienti

Termenul de "organic" face referire la modul in care produsele agricole sunt crescute si procesate. Cerinte specifice trebuiesc indeplinite in toate procesele de dezvoltare a culturilor. Pentru ca produsele finite sa fie etichetate ca "organice", aceste cerinte trebuie mentinute.

Culturile ecologice trebuie sa fie efectuate in conditii de siguranta cu ingrasaminte organice si sa nu prezinte modificari genetice. Fermierii, care au pretentia de a recolta produse sanatoase, nu au voie sa foloseasca pesticide, gene modificate biologic, fertilizatori sintetici sau ingrasaminte pe baza de namol din zonele de epurare.

Un studiu efectuat in Marea Britanie a demostrat ca fructele si legumele ecologice contin cu pana la 40% mai multi antioxidanti, despre care oamenii de stiinta afirma deja, cu probe, ca ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima, principalele cauze ale mortalitatii in Marea Britanie. De asemenea, fructele si legumele ecologice contin un nivel mai ridicat de minerale esentiale, precum fierul sau zincul. Profesorul Carlo Leifert, expert in hrana organica la Universitatea din Newcastle si coordonatorul proiectului finantat de Uniunea Europeana, sustine ca diferentele sunt semnificative si ca produsele ecologice ajuta la cresterea aportului de nutrienti la  persoanele care consuma in fiecare zi cele cinci portii de fructe si legume recomandate.

Concomitent, cercetatorii au cultivat legume si fructe cu care au hranit alternativ cu furaje ecologice si conventionale vitele de la o ferma de 725 de acri atasata Universitatii din Newcastele. Au descoperit ca laptele provenit de la cirezile hranite cu produse ecologice contine cu 60-80% mai multi antioxidanti decat laptele provenit de la cirezile hranite cu furaje conventionale.

Au constatat, de asemenea, ca legumele ecologice, precum: rosiile, salata, ceapa, varza, graul, cartofii, contin cu 40% mai multi antioxidanti si ca rosiile grecesti ecologice au in continutul lor flavonoide, antioxidanti care reduc riscul bolilor coronariene. Spanacul si varza organica au mai multe minerale decat cele cultivate cu ingrasaminte chimice. La randul lor, varietatile de branza ecologica au de doua ori mai multi nutrienti decat cele ce provin de la animale hranite cu furaje concentrate chimizate.

Astfel, desi se sustinea faptul ca nu sunt diferente intre produsele ecologice si cele conventionale, in prezent, s-a dovedit ca procentul nutrientilor si al substantelor folositoare este cu mult mai ridicat in produsele ecologice decat in celelalte. Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti, deoarece chiar si aceste produse pot fi falsificate.