Mancare copil 6 -12 luni
Nutritia adecvata, echilibrata si diversificata ramane cea mai sigura cale de a avea un copil sanatos si bine dezvoltat. Multi dintre parinti, cu precadere cei care se afla la primul copil, isi manifesta adesea ingrijorarea cu privire la cantitatea si tipul mancarurilor administrate copiilor cu varsta de pana la 1 an.
Regimul alimentar corect al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. O alimentatie sanatoasa si adecvata necesitatilor organismului este cheia asigurarii unei cresteri si dezvoltari armonioase somatice, dar si psihice, emotionale si afective. Dieta potrivita are un rol determinant in imbunatatirea calitatii vietii, mentinerea unei bune stari de sanatate si cresterea duratei medii de viata.
De la varsta de 6-8 luni, sugarul devine capabil sa mestece alimentele, sa stea fara sprijin, sa prinda si sa apuce diverse lucruri in mana. In aceasta perioada se recomanda mentinerea in dieta a laptelui matern sau a formulelor de lapte, administrate de 3-5 ori/ zi. Consumul lor se va diminua treptat, pe masura ce alimentele solide vor deveni majoritare in dieta. De la 6 luni se pot introduce in alimentatia zilnica fructe si legume pasate. Acestea trebuie integrate treptat in dieta, lasand copilului o perioada de 2-3 zile in care sa se obisnuiasca cu ele, timp in care parintii pot urmari modul in care raspunde organismul micutului la acestea. Printre primele legume care pot fi consumate si care se pare ca sunt si agreate de majoritatea sugarilor se afla: mazarea, morcovii, cartofii, dovleceii, sfecla, fasolea, iar dintre fructe: banane, piersici, pere, caise, pepeni.
Dupa varsta de 6 luni, fructele, legumele, trebuie incluse in dieta deoarece, prin continutul ridicat in glucide aduc nutrienti si un important surplus de calorii.
Exista pediatri care recomanda introducerea unor cantitati mici de legume inaintea fructelor, deoarece considera ca invers copilul nu ar mai aprecia gustul lor ca fiind la fel de atragator ca al fructelor. Cantitatea initiala de fructe si legume este de 2-3 linguri/portie, a cate 4 portii/zi. In timp ce se urmareste reactia copilului la fructele si legumele din alimentatie, se verifica in acelasi timp si parametrii de greutate si dezvoltare psiho-somatica. Cantitatea poate sa varieze intre 2 linguri si 2 cesti de vegetale pasate. In timp, se poate creste si consistenta efectiva a alimentelor, acest lucru depinzand de tolerabilitatea digestiva.
Tot in aceasta perioada se pot introduce in regim alimente ce promoveaza cresterea sanatoasa a dintilor, cum ar fi painea prajita, biscuitii nesarati sau covrigeii. Spre luna a opta a, sugarul poate incerca si carnea de pui sau peste, fiarta si tocata, initial cate 30 de grame/zi, de 4 ori/saptamana.
Dupa varsta de 8 luni, dieta sugarului poate contine in continuare lapte matern sau formule de lapte, de 3-4 ori/zi. Carnea, principala sursa de proteine si fier, poate fi introdusa in cantitati crescande, sub forma fiarta, pasata sau tocata marunt. Ca si in cazul legumelor, fructelor, cerealelor, este indicata introducerea unui singur sortiment de carne pe saptamana, in portii de cate 3-4 linguri, sub forma tocata sau de carnaciori taiati in felii cat mai subtiri. La 8-9 luni se poate adauga in dieta si ciorba de perisoare.
Portiile de legume si fructe pot fi crescute la 3-4 linguri, de cate 4 ori/zi, iar dupa 9 luni copilul poate incerca smantana, branza, mamaliguta.
Oul integral se introduce in dieta doar dupa primul an, datorita riscului de aparitie al alergiilor. Dupa 9 luni, fructele si legumele pot fi diversificate prin introducerea de kiwi, spanac, ardei gras, salata verde, marar, patrunjel. Specialistii recomanda evitarea unor fructe precum zmeura, fragi, capsuni, dar si excesului de mere, pere sau prune, datorita riscului crescut de aparitie al diareei. Prin urmare, un copil cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 luni poate consuma pe zi:
- 2-3 portii de produse lactate (1 portie = ½ ceasca lapte, 14-28 g branza, 1/3 pana la ½ ceasca iaurt sau branza cottage);
- 3-5 portii de cereale (1 portie = ¼ pana la 1/3 ceasca de cereale, ¼ ceasca paste sau orez, ¼ pana la ½ felie de paine);
- ¼ pana la ½ ceasca fructe;
- ¼ pana la ½ ceasca legume;
- 2 portii de alimente de proteine (1 portie = 2 linguri de carne tocata sau taiata in cubulete de aproximativ 2 cm grosime, carne de pasare sau peste, 1 ou, ¼ ceasca tofu sau fasole gatita, 1 lingura unt de arahide);
- 85-113 g de suc.
Alimentele noi se vor introduce unul cate unul in hrana zilnica a sugarului si se asteapta cateva zile pentru a introduce un altul. In acest fel, se pot depista alimentele la care sugarul este alergic. Se recomanda evitarea mancarurile pe care copilul nu le poate mesteca sau inghiti, astfel incat sa se evite riscul ca sugarul sa se inece.