Laptele care contine Lactobacillus rhamnosus GG
Laptele care contine Lactobacillus rhamnosus GG si afectiunile respiratorii la copil: un studiu randomizat dublu-orb
Infectiile respiratorii si gastro-intestinale sunt cele mai frecvente boli care apar la copii. Numeroase studii au concluzionat faptul ca probioticele au efecte benefice in tratamentul diareei de cauza infectioasa, si, mai recent, in prevenirea infectiilor acute ale tractului respirator superior.
Lactobacillus rhamnosus GG are urmatoarele caracteristici:
- rezista la actiunea sucului gastric si a sarurilor biliare
- este sigur si nu se multiplica in intestin
- este sensibil la antibioterapie
- adera de mucoasa intestinala producand substante care inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene
- contribuie la aprovizionarea organismului cu nutrienti esentiali: vitamine tiamina, niacina, riboflavina, acid folic, vitaminele B6 si B12
- atenueaza efectele intolerantei la lactoza
- influenteaza pozitiv cresterea la copii
S-a constatat ca dintre probiotice, si GG detine un rol important in reducerea simptomatologiei respiratorii. Un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, a fost realizat pe un lot de 523 copii, cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani, aflati intr-un centru de ingrijire din Finlanda. Subiectii au primit: fie lapte normal, fie lapte imbogatit cu Lactobacillus rhamnosus GG, cantitate divizata in trei mese pe zi, timp de 28 saptamani.
In acest studiu randomizat, dublu-orb, nu s-a realizat o reducere semnificativ statistica in decursul celor 28 de saptamani a aparitiei bolilor respiratorii sau gastro-intestinale la copiii, care au consumat laptele care continea. Cu toate acestea, o analiza completa a unui subgrup bazata pe detectarea Lactobacillus rhamnosus GG in probele de scaun au aratat o reducere semnificativa statistic in ceea ce priveste zilele de boala, comparativ cu copiii din grupul placebo.
Efectele benefice ale Lactobacillus rhamnosus GG se pare ca sunt mediate prin intermediul sistemului imunitar al mucoasei intestinului, prin modularea raspunsurilor imunologice innascute si dobandite, dar, de asemenea, si prin efectele antimicrobiene directe si prin imbunatatirea functiei de bariera a mucoasei.
In concluzie, consumul de Lactobacillus rhamnosus GG a redus aparitia bolilor respiratorii la copii care frecventeaza zilnic centrele de ingrijire in cadrul subgrupului studiat, dar nu si in intreaga populatie. Prin urmare, atata timp cat imbogatirea laptelui cu acest microorganism aduce fie chiar si un minim de beneficii, se recomanda folosirea constanta a acestuia in perioada de crestere a copiilor.