InspiratieIngrijire copiiCare sunt alimentele cu potential alergen pentru copii de 0-12 luni
Inspiratie

Care sunt alimentele cu potential alergen pentru copii de 0-12 luni

Alergiile alimentare sunt reactii de aparare ale sistemului imunitar fata de anumite alimente, mai precis fata de anumite proteine continute de acestea, care, in conditii normale, nu declanseaza aceste reactii in organism. Cele mai frecvente alergii alimentare ale copiilor sunt la lapte de vaca, oua, arahide sau diverse tipuri de nuci, grau, peste, fructe cu seminte mici (capsune, zmeura, fragi), banane, kiwi, mango, portocale, mandarine, piersici, avocado, curmale, smochine,  carne, substante conservante si coloranti artificiali.
 
In general, se considera ca in jur de 6-8% din totalul copiilor sufera de alergii, fata de 2% din populatia adulta, insa in tarile dezvoltate se observa o crestere a numarului de copii alergici. O mare parte a acestor alergii alimentare sunt, in  general, depasite dupa varsta de 3 ani in procent de pana la 85%.
 
De obicei, copiii au acelasi simptome ca si adultii. Unele reactii sunt imediate, iar altele sunt intarziate, iar, in general, se constata: eruptii in jurul gurii, nasului, ochilor, ce se pot extinde pe restul corpului, mancarimi, umflarea usoara a buzelor, a fetei, secretii nazale abundente sau nas infundat, ochi rosii si inlacrimati, gat iritat, greata, diaree sau constipatie, crampe, respiratie ingreunata, varsaturi.
 
Alergia la laptele de vaca este foarte frecventa la sugari, afectand, in medie, 2, 5% dintre acestia. Numerosi copii au tendinta de a reactiona si la alte tipuri de lapte, precum laptele de capra sau de oaie. De obicei, alergia este indreptata impotriva uneia sau a ambelor proteine din lapte, cazeina si zerul. Lactoza din lapte nu poate provoca alergie, insa poate cauza intoleranta alimentara. De regula, alergia la laptele de vaca constituie un risc in dezvoltarea altor alergii alimentare.
 
Oul este unul dintre cele mai sanatoase alimente, dar si un produs incadrat in topul alimentelor care provoaca alergii la copii. Insa, in cele mai multe cazuri, copiii sunt alergici fie la albus, fie la galbenus, si doar in cazuri exceptionale la ambele. Prin urmare, daca se identifica la care componenta din cele doua ale oului este copilul alergic, o poate  consuma pe cealalta fara probleme.
 
In general, pestele este considerat un aliment care provoaca alergii. Se pare ca somonul si codul sunt doua soiuri de peste care produc mai multe reactii alergice decat altii.  Alergia la grau si implicit la faina din grau apare adesea in copilarie si include simptome specifice. Este foarte greu de evitat in alimentatie pentru ca face parte din multe produse consumate in mod obisnuit precum: painea, cerealele, biscuitii. Alaturi de grau, copiii mai  sunt alergici si la alte cereale: ovaz si orz.
 
Soia este un aliment extrem de sanatos si recomandat in dieta oricarei persoane. Ea a fost folosita mult timp pe post de substituient al laptelui de vaca, insa in mod ironic astazi a ajuns sa faca parte din  alimentele care provoaca cele mai multe reactii alergice la copii.
Alergiile alimentare la copii pot fi prevenite prin: evitarea administrarii formulelor de lapte cel putin un an, dar si a laptelui de vaca in perioada alaptarii, a pestelui, arahidelor si oualor, introducerea dupa  varsta de sase luni in alimentatia copilului a  produselor solide, administrarea albusul de ou dupa varsta de doi ani,  evitarea arahidelor, pestelui si nucilor pana la trei ani.