InspiratieIdei pentru tineCum combini cat mai inspirat vinurile si carnea: ghid complet
Inspiratie

Cum combini cat mai inspirat vinurile si carnea: ghid complet

La fel cum coloana sonora a unui film intregeste experienta telespectatorilor, un vin bine ales transforma o masa bogata intr-o ocazie cu adevarat speciala. Daca vrei ca pranzul sau cina pe care le pregatesti pentru cei mai dragi oameni din viata ta sa fie un motiv de mandrie, ai nevoie sa faci alegerea corecta. Vinul potrivit nu este un mister, iar alegerea lui tine de cateva reguli simple, de la care ar fi bine sa nu te abati.
  • Cum faci asocierea vinului cu diferitele tipuri de carne
  • Ce sfaturi de asociere trebuie sa urmezi

Cum trebuie sa faci asocierea vinului cu diferitele tipuri de carne

Dincolo de clasica regula a vinului rosu, care trebuie sa insoteasca neaparat carnea rosie, in timp ce vinul alb este ideal pentru peste, combina vinurile cu carnea asa cum ar face-o un adevarat cunoscator, daca vrei sa impresionezi. Soiul care se potriveste cu adevarat preparatului din farfurie va avea efecte depline asupra starii de spirit a musafirilor.
Carne de porc: potrivita cu vinurile de aciditate ridicata si cu arome bogate in note florale, aceasta carne va fi combinata cu soiuri de vin rosu sec, precum Feteasca Neagra, Merlot sau Pinot Noir;

Carne de vita: o carne cu textura atoasa, dar cu o aroma aparte merita sa fie combinata cu Feteasca Neagra, dar si cu Negru de Dragasani, Novac sau Sauvignon Blanc;

Carne de miel: savuroasa si cu o corpolenta inconfundabila, carnea de miel este imblanzita de-a dreptul atunci cand are alaturi un pahar de Feteasca Neagra sau Cabernet Sauvignon;

Carne de vanat: prilej rar de desfatare a simturilor, carnea de vanat necesita un vin cu un caracter puternic, cum ar fi Petit Verdot, Malbec sau chiar Feteasca Neagra;

Carne de pui: fragezimea si supletea carnii de pui se potrivesc de minune cu un pahar de Feteasca Regala, Sauvignon Blanc sau Riesling;

Carne de curcan: compatibila prin excelenta cu soiuri precum Feteasca Neagra sau Pinot Noir, aceasta carne poate fi servita, de asemenea, alaturi de un vin rosé;

Carne de peste: satisfactia oferita de un peste preparat ca la carte este completa doar alaturi de vinuri ca Feteasca Regala, Riesling, Sauvignon Blanc sau Chardonnay;

Fructe de mare: exotice si irezistibile, fructele de mare merg de minune cu un pahar de Feteasca Alba, Feteasca Regala sau Sauvignon Blanc.
 

Ce sfaturi de asociere a vinului trebuie sa urmezi

Inainte de a pune in cos vinul care va da aroma si identitate unei cine sau unui pranz alaturi de persoane dragi, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi simple:
  • Determina cat mai clar natura carnii pe care urmeaza sa o prepari, in functie de grasimea, de aroma si de aciditatea ei;
  • Neutralizeaza efectul grasimii din anumite tipuri de carne cu soiuri de vin rosu sec si demisec, recunoscute pentru taninurile lor puternice;
  • Alege vinuri intens aromate pentru carne cu arome puternice, dar ai grija sa nu compromiti fragezimea carnurilor usoare cu soiuri prea corpolente;
  • Daca urmeaza sa gatesti o carne cu aciditate ridicata, ofera-le invitatilor un vin acid, pe masura ei;
  • Alege ce ramane pe lista ta de cumparaturi: vinul sau condimentele puternice? Cele doua elemente nu se potrivesc, indiferent de bautura la care te-ai decis initial.
Daca vei urma ponturile de mai sus, cu siguranta vei avea parte de o seara mai mult decat agreabila, iar povestile si amintirile placute vor curge exact ca vinul.

Credit foto: Shutterstock