InspiratieIdei pentru tineUntul de cacao - beneficii, moduri de folosire si idei de retete
Inspiratie

Tot ce trebuie sa stii despre untul de cacao. Ce beneficii are si cum poti sa il folosesti

Untul de cacao, cunoscut si sub denumirea de ulei theobroma, este recunoscut pentru numeroasele sale beneficii pe care le are atat ca produs cosmetic, pentru ingrijirea pielii, cat si ca ingredient folosit in bucatarie.
 
Descopera in articolul de mai jos cum poti sa folosesti untul de cacao si care sunt toate proprietatile sale.
 
  • Care este originea untului de cacao si cum este obtinut
  • Care sunt valorile nutritionale ale untului de cacao
  • Tipuri de unt de cacao si proprietatile lor
  • Care sunt beneficiile pentru sanatate ale untului de cacao
  • Cum este folosit untul de cacao in cosmetica
  • Idei de retete cu unt de cacao

Care este originea untului de cacao si cum este obtinut

Untul de cacao este un tip de grasime vegetala obtinuta din boabele arborelui de cacao, arbore care creste in padurile tropicale din America Centrala si de Sud. Boabele de cacao sunt recoltate de secole in regiuni precum Mesoamerica si Caraibe pentru obtinerea cremelor naturale pentru ten si piele. In Africa, de exemplu, localnicii il foloseau ca sa isi protejeze pielea de razele soarelui si de vant.

Datorita texturii fine si hidratante, dar si parfumului subtil, untul de cacao a devenit din ce in ce mai popular, fiind folosit pentru fabricarea produselor cosmetice din intreaga lume.
Procesul de producere a untului de cacao incepe prin curatarea boabelor de cacao si lasarea lor la fermentat in frunze de bananier. Ulterior, acestea se coc si se indeparteaza coaja. Dupa coacere, boabele sunt presate si macinate fin.
 
In urma acestui proces va rezulta o substanta asemanatoare cu lichiorul de cacao, al carui continut de unt de cacao este in proportie de 54 - 58%. Lasat apoi la temperatura camerei, acest lichior se solidifica si capata un aspect asemanator cu ciocolata neagra, cu un miros puternic.
 
La final, aceasta masa solida este presata, separand untul de cacao de pudra de cacao.
 
Untul de cacao astfel obtinut are o culoare alb-galbuie, o textura cremoasa si catifelata, miros si gust specific de ciocolata. Punctul de topire al untului de cacao este intre 34 si 37 de grade Celsius.

Care sunt valorile nutritionale ale untului de cacao

Untul de cacao este recunoscut pentru continutul sau ridicat de grasimi nesaturate si vitamine. Uite care sunt valorile sale nutritionale:
 
  • aport de acizi grasi Omega 9 sau acid oleic in proportie de 34,5% si Omega 6 sau acid linoleic, in proportie de 3,2%. De asemenea, acesta mai contine acid stearic (34,5%), acid palmitic (26%), acid palmitoleic (0,3%), acid arahidonic (1%) si alti acizi grasi in proportie de 0,5%
  • contine triptofan, un aminoacid care are efect antidepresiv deoarece ajuta la producerea de serotonina, hormonul fericirii, care contribuie la inducerea starii de bine
  • contine antioxidanti, precum flavonoide si polifenoli, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi, vantului, razelor ultraviolete si au un puternic efect antiimbatranire si de prevenire a ridurilor.
  • este bogat in vitamine, printre care magneziu, zinc, fier, calciu, potasiu, vitaminele A, K si E

Tipuri de unt de cacao si proprietatile lor

Untul de cacao poate fi gasit sub doua forme, mai exact, rafinat si nerafinat. Aceste doua tipuri de unt sunt diferentiate prin modul de productie, iar informatiile despre procesul de rafinare le poti gasi pe eticheta produselor. Uite cum se deosebesc cele doua tipuri:
 
  • unt de cacao rafinat - sau untul de cacao procesat este rafinat prin folosirea unor solventi chimici, care elimina impuritatile, mirosul si aromele puternice, dar si culoarea sa. Procesul de rafinare a untului de cacao are loc la temperaturi inalte si se pot pierde numeroase substante benefice. Totodata, untul de cacao rafinat este mult mai usor de introdus in produsele cosmetice
  • unt de cacao nerafinat - acesta este varianta organica a untului de cacao si are un miros puternic de ciocolata. Untul de cacao nerafinat este obtinut printr-o prima presare, fara sa se intervina prea mult in productia lui, motiv pentru care este mult mai sanatos decat cel rafinat. Textura sa este solida, insa se inmoaie atunci cand este tinut la caldura. Untul de cacao nerafinat este ideal pentru gatit
 
In consecinta, cel mai indicat este untul de cacao organic nerafinat, care isi pastreaza numeroasele proprietati si beneficii. Deoarece are o compozitie stabila, untul de cacao poate fi folosit si pastrat pana la doi ani ca produs cosmetic pentru ingrijirea pielii si parului.

Cum este folosit untul de cacao in cosmetica

Folosit ca produs cosmetic, untul de cacao este recomandat pentru toate tipurile de piele, atat pentru tenul gras, cat si pentru cel uscat dar si pentru ingrijirea parului. Pentru piele sensibila, poti aplica o cantitate redusa de unt de cacao pe piele ca sa testezi reactia pielii la contact cu acesta.

Beneficii pentru piele

Datorita cotinutului bogat de substante hidratante, untul de cacao este unul dintre produsele recomandate pentru ingrijirea si hidratarea pielii, in special untul de cacao organic. Daca este folosit in stare pura, untul de cacao este solid. De aceea, este recomandat sa fie topit in palme inainte sa fie aplicat pe piele. Afla mai jos care sunt beneficiile unui tratament cu unt de cacao:
 
  • previne exfolierea si uscarea pielii - untul de cacao ajuta la tratarea pielii uscate datorita continului de grasimi nesaturate care sunt absorbite rapid in piele si raman pe piele pentru timp indelungat. Poti chiar sa amesteci unt de cacao cu ulei de cocos, argan, jojoba sau alte uleiuri esentiale pentru o lotiune hidratanta pe care sa o folosesti zilnic
  • repara buzele crapate - are efect emolient pentru buze, hidrateaza si protejeaza buzele impotriva frigului, dar si a razelor soarelui
  • previne aparitia ridurilor - datorita antioxidantilor si vitaminei E, untul de cacao ajuta la diminuare semnelor imbatranirii pielii si imbunatateste elasticitatea pielii
  • stimuleaza productia de colagen - polifenolul, unul dintre antioxidantii din compozitia untului de cacao, stimuleaza productia de colagen, care ajuta la estomparea si prevenirea ridurilor
  • calmeaza iritatiile pielii - continutul bogat de acizi grasi si antioxidanti din untul de cacao trateaza si calmeaza iritatiile pielii, precum dermatita, psoriazis sau eczeme, si ajuta la eliminarea rosetii pielii
  • estompeaza cicatricile - untul de cacao ajuta la estomparea cicatricilor, dar si la pastrarea unei pieli sanatoase
  • hidrateaza si regenereaza pielea - datorita grasimilor nesaturate si a continutului bogat de vitamine, untul de cacao este ideal pentru hidratarea si regenerarea pielii. Daca il folosesti zilnic, pielea va deveni mai luminosa si va avea o textura catifelata
  • previne si estompeaza vergeturile - unele studii au demonstrat faptul ca untul de cacao, folosit pe perioada sarcinii, poate sa reduca si sa trateze vergeturile
  • asigura o bronzare rapida si uniforma - untul de cacao te ajuta sa obtii un bronz uniform si iti protejeaza totodata pielea impotriva efectelor daunatoare ale razelor ultraviolete
  • combate efectele negative ale soarelui - datorita grasimilor nesaturate si continutul bogat de antioxidanti, untul de cacao este ideal pentru protejarea pielii impotriva razelor daunatoare ale soarelui
  • hidrateaza pielea dupa barbierit sau epilat - untul de cacao poate fi folosit pentru a hidrata pielea iritata dupa epilat sau ras. Reduce roseata si mentine pielea hidratata pentru intreaga zi
  • repara calcaiele crapate - untul de cacao hidrateaza in profunzime si repara pielea crapata a calcaielor. Poti sa aplici untul de cacao si pe coate sau genunchi
  • aromaterapie cu unt de cacao - aroma de cacao este irezistibila si ideala pentru aromaterapie si poti sa prepari o solutie cu putin unt de cacao si ulei de Neroli, care are un parfum floral si arome subtile de citrice
  • ideal pentru bai de relaxare - adauga 2 lingurite de unt de cacao in apa calda din cada atunci cand faci baie. Te vei bucura de aroma placuta de cacao, iar pielea va fi hidrata si catifelata dupa fiecare baie

Beneficii pentru par

Daca vrei sa ai un par hidratat si cu un aspect mai sanatos, poti sa aplici o masca cu unt de cacao dupa fiecare spalare. Printre beneficiile untului de cacao pentru par si scalp de numara:
 
  • hidrateaza varfurile despicate si tocite ale firelor de par
  • intareste si previne ruperea firelor de par
  • hraneste firele de par si le apara de factorii nocivi si de radicalii liberi
  • hidrateaza, protejeaza si previne uscarea scalpului, fiind util in combaterea matretii
  • ofera volum parului si descurca firele de par, fiind mai usor de pieptanat si coafat
  • hidrateaza parul uscat (aplica untul de cacao pe toata lungimea firului de par, acopera-l cu un prosop si lasa-l sa actioneze timp de doua ore. Spala parul la final cu sampon si clateste cu apa calduta din abundenta)

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale untului de cacao

Potrivit studiilor de specialitate, untul de cacao are numeroase beneficii pentru sanatate datorita continutui bogat in vitamine, antioxidanti si acizi grasi:
 
  • scade riscul de boli cardiovasculare - untul de cacao contine de trei ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu. Unul dintre acesti antioxidanti, polifenolul, impreuna cu acidul stearic, ajuta la scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, conform National Library of Medicine
  • creste nivelul colesterolului bun - grasimile nesaturate din compozitia untului de cacao cresc nivelul de colesterol bun (LDL) din organism, arata un studiu publicat de catre WebMD
  • imbunatateste sistemul cardiovascular - continutul bogat de acizi grasi Omega 9 si Omega 6 sunt benefici pentru sistemul cardiovascular si pentru creier
  • amelioreaza simptomele astmului - polifenolul din compozitia untului de cacao amelioreaza simptomele astmului
  • intareste sistemul imunitar - studiile au mai aratat faptul ca untul de cacao intareste sistemul imunitar datorita continutului bogat de antioxidanti, in special a polifenolilor
  • imbunatateste digestia - consumul de unt de cacao imbunatateste digestia si reduce riscul de aparitie a constipatiei si este eficient in tratarea constipatiei la copii, asa cum arata WebMD
 
Intr-un alt studiu, efectuat la Pennsylvania State University din SUA, cercetatorii au reusit sa izoleze gena TcSAD1, cea care ajuta la topirea untului de cacao la temperaturi inalte, si vor sa o foloseasca pe viitor pentru producerea de medicamente. Aceasta gena ar putea sa prelungeasca termenul de valabilitate al medicamentelor, chiar si atunci cand sunt pastrate la temperaturi ridicate.

Idei de retete cu unt de cacao

Untul de cacao este unul dintre ingredientele pe care le regasim in compozitia ciocolatei, fiind cel care ii ofera acea textura cremoasa si fina. Denumit si „mancarea zeilor“, untul de cacao poate fi folosit si in bucatarie, pentru prepararea deserturilor de casa si prajiturilor raw.

Ciocolata alba de casa cu unt de cacao si coacaze

Ingrediente:
200 g unt de cacao
40 g unt
50 g lapte praf
1 baton de vanilie
2 linguri de sirop de agave
50 g coacaze negre deshidratate
 
Mod de preparare:
pune la topit pe baie de aburi (bain-marie) untul de cacao si untul
cand sunt aproape topite, ia oala de pe foc si amesteca pana cand se topesc complet. Adauga laptele praf, semintele din batonul de vanilie, siropul de agave si continua sa amesteci cu telul pana se omogenizeaza
pune coacazele negre deshidratate pe fundul unor forme pentru briose si toarna compozitia deasupra
lasa la frigider pana cand se solidifica amestecul

Ciocolata de casa cu unt de cacao

Ingrediente:
  • 1 ceasca de pudra de cacao
  • ¼ de ceasca de unt de cacao
  • ¼ de ceasca de ulei de cocos
  • 2 linguri miere
  • o pastaie de vanilie sau un varf de cutit de pudra de vanilie
  • un varf de cutit de sare
  • fructe uscate sau alune, dupa preferinte
Mod de preparare:
 
  • topeste la bain-marie untul de cacao si uleiul de cocos, separat, pana cand se inmoaie, astfel incat sa le poti omogeniza mai usor in compozitie
  • amesteca pudra de cacao cu uleiul de cocos si adauga pe rand untul de cacao, mierea, continutul pastaii de vanilie sau pudra de vanilie si sarea
  • dupa ce s-a omogenizat amestecul, adauga fructele uscate sau alunele si continua sa mai amesteci putin
  • toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei de cocos
  • lasa la frigider pana sa intareste si capata aspectul unei tablete de ciocolata

Prajitura raw-vegana cu unt de cacao

Ingrediente:
  • 250 de grame de fulgi de hrisca germinata
  • 250 de grame de fulgi de grau germinat
  • 150 de grame de unt de cacao
  • 20 de grame de pudra de cacao
  • 50 de grame de boabe de cacao
  • 200 de grame de migdale
  • 150 de grame de sirop de curmale
  • 100 de grame de caise deshidratate
  • o pastaie de vanilie
  • 2 linguri de miere
 
Mod de preparare:
 
  • marunteste migdalele la blender, insa nu trebuie sa fie neaparat o pulbere fina, ci poti lasa si bucati mai mari de migdale
  • taie caisele deshidratate in fasii mici
  • amesteca fulgii de grau cu fulgii de hrisca intr-un bol si adauga siropul de curmale, migdalele, fasiile de caise si boabele de cacao
  • toarna compozitia in tava si lasa la deshidrator pana cand se usuca in intregime
  • pregateste separat ciocolata - topeste untul la bain-marie si adauga pudra de cacao, mierea si semintele din pastaia de vanilie. Amesteca bine pana cand se omogenizeaza compozitia
  • dupa ce compozitia s-a deshidratat complet, toarna peste ea amestecul de ciocolata
  • lasa prajitura pentru aproximativ 30 de minute la frigider

Briose cu unt de cacao si lapte de soia

Ingrediente:
  • 100 de grame de unt de cacao
  • 200 de grame de faina
  • 100 de mililitri de lapte de soia
  • 100 de grame de miere
  • 40 de grame de pudra de cacao
  • o lingurita de praf de copt
  • o lingura de otet
Mod de preparare:
 
  • incalzeste la foc mic laptele de soia impreuna cu mierea, pana cand se dizolva mierea
  • topeste untul de cacao la bain-marie si adauga apoi amestecul de lapte si miere
  • amesteca separat pudra de cacao si praful de copt si adauga apoi compozitia de cacao, miere si lapte
  • adauga otetul, amesteca pana se omogenizeaza si toarna compozitia in forme pentru briose. Daca este prea groasa compozitia, mai poti sa adaugi putin lapte de soia
  • lasa briosele la copt pentru 25 de minute, la o temperatura de 180 de grade Celsius
Untul de cacao este unul dintre ingredientele cu numeroase beneficii, care poate fi folosit atat in cosmetica, pentru ingrjiirea pielii si parului, dar si in bucatarie, ca sa prepari deserturi delicioase si sanatoase. Indiferent de modul in care alegi sa il folosesti, cu siguranta te vei bucura de toate aceste beneficii.