InspiratieIdei pentru tineUn deliciu mediteranean - rețeta de caracatiță la grătar
Inspiratie

Un deliciu mediteranean - rețeta de caracatiță la grătar

În tezaurul gastronomic plin de arome al popoarelor care trăiesc în jurul Mediteranei și al Mării Egee, există rețete pline de savoare și inedit, care oferă gurmanzilor adevărate festinuri, pline de gust și culoare.

Unele dintre acestea folosesc ca ingrediente principale fructele de mare, cunoscute și apreciate de mii de ani, de către locuitorii bazinului mediteranean, indiferent că este vorba de scoici sau de creveți, homari, crabi sau langustine.

În rândurile care urmează, îți propunem o rețetă inspirată din bucătăria greco-italiană, plină de arome și simplu de pregătit: rețeta de caracatiță la grătar.

  • Rețeta de caracatiță la grătar
  • Rețeta de caracatiță la tigaie
  • Rețeta de caracatiță la cuptor
  • Rețeta de caracatiță cu dal de linte neagră
  • Sfaturi utile și trucuri pentru alegerea și fierberea caracatiței

Rețeta de caracatiță la grătar

Ingrediente

  • 350 g caracatiță prefiartă;
  • 6 cartofi noi;
  • 3 roșii medii;
  • 1 legătură de varză kale;
  • 1 linguriță cu boia dulce afumată;
  • 50 g unt;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 crenguță de oregano;
  • sare, după gust
  • piper negru, proaspăt măcinat, după gust.

Mod de preparare

  • Fierbe cartofii timp de 10 minute. Opărește roșiile în apă fiartă, apoi scoate-le și lasă-le să se răcească.
  • Pune bucățile de caracatiță într-un bol, adaugă frunze proaspete de oregano, stropește cu o lingură de ulei de măsline, asezonează cu sare și piper după gust și amestecă bine.
  • Taie cartofii în jumătăți, decojește roșiile și taie-le în patru bucăți. Ajutându-te de o lingură, îndepărtează miezul cu semințe și taie restul în cubulețe.
  • Toacă potrivit varza kale și pune-o într-un bol.
  • Într-o tigaie încinsă, adaugă 50 g unt și sotează varza kale timp de 2-3 minute. Adaugă cubulețele de roșii și lasă-le să se gătească un minut, pune sare după gust și amestecă.
  • Pune bucățile de caracatiță și jumătățile de cartofi pe grătar sau pe o tigaie grill încinsă, timp de 3-4 minute, întorcându-le cu ajutorul unei furculițe.
  • Pe o farfurie întinsă, așază caracatița și cartofii, apoi adaugă varza kale împreună cu roșiile, iar deasupra presară boiaua dulce afumată. Decorează cu frunze proaspete de oregano și servește.

👉 Cu puțină atenție și ingrediente de cea mai bună calitate, poți pregăti rețeta de caracatiță la grătar, fără prea multe probleme. Ca să înțelegi mai bine pașii de urmat, ți-am pregătit acest videoclip, care te va ajuta să prepari acest fel de mâncare rafinat ca un veritabil chef.

Și dacă această rețetă ți-a deschis apetitul gastronomic pentru mâncăruri care au ca ingredient principal caracatița, îți prezentăm, în continuare, alte câteva moduri în care o poți prepara.

Rețeta de caracatiță la tigaie

Ingrediente

  • 500 g caracatiță proaspătă;
  • 500 ml ulei de măsline;
  • 5 căței de usturoi (sau după gust);
  • 10-20 ml suc de lămâie proaspăt stors;
  • câteva frunze de cimbru verde;
  • 2-frunze de dafin;
  • 1-2 linguri de oțet de vin roșu.

Mod de preparare

  • Spală și curăță caracatița, îndepărtând ciocul și ochii, apoi taie-o în bucăți mai mari. Pune-o într-o oală pe care o așezi pe foc mediu, fără apă, deoarece caracatița va lăsa suficient lichid. În momentul în care culoarea ei începe să se schimbe, adaugă o lingură de oțet, sucul de lămâie, cimbru și frunze de dafin.
  • Fierbe caracatița la foc mic, timp de aproximativ 40-60 de minute sau până când tentaculele devin fragede; dacă este necesar, adaugă puțină apă. Verifică frăgezimea cu vârful cuțitului - dacă acesta intră ușor în partea cea mai groasă a tentaculelor, caracatița este fiartă.
  • Într-o tigaie încinsă, adaugă uleiul de măsline și cățeii de usturoi tocați mărunt. Adaugă bucățile de caracatiță și prăjește-le la foc mediu, până se rumenesc ușor.
  • Stropește caracatița cu zeama de lămâie și mai prăjește-o 1-2 minute. Condimentează cu sare și piper după gust și servește caracatița prăjită caldă, stropită cu puțin ulei de măsline și o felie de lămâie.

Rețeta de caracatiță la cuptor

Ingrediente

  • 1 caracatiță proaspătă, de 1,5-2 kg;
  • 2 kg de cartofi;
  • 150 g roșii cherry;
  • 150 ml vin alb;
  • 1 lingură de capere;
  • 1 ceapă roșie;
  • 1 crenguță de rozmarin proaspăt;
  • 4 căței de usturoi;
  • 40-100 ml oțet de vin roșu;
  • 150 ml ulei de măsline;
  • 2 foi de dafin;
  • sare, după gust;
  • piper negru, proaspăt măcinat, după gust.

Mod de preparare

  • Se preîncălzește cuptorul la 150ºC.
  • Caracatița se spală, se îndepărtează ciocul și ochii, se pune într-o oală fără apă, iar când începe să-și schimbe culoarea, se adaugă oțetul și frunzele de dafin și se fierbe timp de 40-60 de minute, întorcând-o ocazional de pe o parte pe alta, până ce carnea este fragedă.
  • Între timp, se curăță cartofii și ceapa, se taie în sferturi, iar roșiile se spală și se taie în jumătăți. Se pun toate legumele într-un bol, se adaugă caperele, cățeii de usturoi feliați, crenguța de rozmarin, se asezonează cu sare și piper, se stropește totul cu uleiul de măsline și se amestecă bine, apoi totul se pune într-un vas cu capac pentru cuptor.
  • Odată fiartă, caracatița se scoate din oală, se taie în bucăți potrivite și se așază peste legume. Deasupra se toarnă vinul alb, se acoperă vasul cu capacul și se introduce în cuptorul încins, unde se va găti timp de o oră și jumătate. În cazul în care vasul pentru cuptor nu are capac, se poate acoperi cu hârtie de copt, apoi cu folie de aluminiu.
  • După trecerea timpului de gătire, se încearcă, folosind o furculiță, caracatița și legumele, iar dacă sunt gata, se ia capacul și se mai lasă la cuptor pentru încă 10 minute, ca să se rumenească și să mai scadă din lichid.
  • Se servește caldă, alături de salata verde favorită.

Rețeta de caracatiță cu dal de linte neagră

Este o rețetă de inspirație indiană, în care caracatița este însoțită de dal (adeseori scris daal sau dhal). Acesta este un soi de mâncare scăzută, care se obține din leguminoase - linte, năut, mazăre, fasole -, asezonate cu diverse condimente și fierte îndelung, la foc mic. În rețeta următoare, se folosește lintea neagră, datorită faptului că își păstrează mai bine forma după fierbere.

Ingrediente

  • 1 caracatiță proaspătă (1,5-2 kg);
  • 2 linguri de ulei vegetal;
  • 3 căței de usturoi zdrobiți;
  • 7-8 boabe de piper;
  • 200 ml vin alb;
  • 3 frunze de dafin;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • 1 ardei iute roșu și 1 ardei iute verde, tăiați feliuțe, pentru servire.

Pentru dal

  • 250 g linte neagră;
  • aproximativ 1,25 litri din lichidul în care a fiert caracatița.

Pentru dressing

  • 2 linguri de sos de soia;
  • 125 ml oțet de vin roșu;
  • pastă de ardei iute, după gust.

Mod de preparare

  • Lintea se pune la înmuiat cu o zi înainte, într-un vas cu apă rece, care se introduce acoperit, în frigider.
  • În ziua următoare, caracatița se spală, se curăță și se pune la fiert într-un vas încăpător, fără apă. Când începe să-și schimbe culoarea, se adaugă vinul alb, usturoiul zdrobit, boabele de piper și frunzele de dafin. Se fierbe la foc mic, timp de 60-90 de minute sau până când carnea de caracatiță este pătrunsă și fragedă. Se scoate din vas, iar lichidul în care a fiert se păstrează. Se taie caracatița în bucăți potrivite, se înlătură capul, ochii și ciocul, iar tentaculele se taie în două.
  • Se preîncălzește cuptorul la 140ºC, folosind funcția de ventilație sau 120ºC, treapta 1, la cele cu gaz. Lintea scursă se pune într-un vas larg, termorezistent, se adaugă peste ea lichidul rămas de la fierberea caracatiței și se asezonează cu sare și piper. Se pune capacul și se dă la cuptor pentru trei ore.
  • Se amestecă ingredientele pentru dressing. Într-o tigaie încăpătoare, se încinge uleiul vegetal și se prăjesc bucățile de caracatiță timp de 5-10 minute sau până când se rumenesc pe toate părțile. Peste ele se toarnă dressingul și se continuă prăjirea până când lichidul din tigaie se îngroașă, iar bucățile de caracatiță sunt glasate.
  • Se servește caracatița pe un strat de linte, deasupra se stropește cu puțin ulei de măsline și se decorează cu feliuțele de ardei iute, roșu și verde.

👉 Dacă ești în căutarea altor rețete simple cu fructe de mare, lasă-te inspirat de articolul nostru Caracatita in stil galician.

Sfaturi utile și trucuri pentru alegerea și fierberea caracatiței

  • La alegerea caracatiței, trebuie să fii atent la rândurile de ventuze de pe tentacule: caracatițele de tip moscardino au un singur șir de ventuze, sunt mai ieftine și mai puțin gustoase, pe când celelalte au două rânduri de ventuze și sunt ceva mai scumpe.
  • Deși congelarea are efecte negative asupra texturii cărnurilor, în cazul caracatiței, situația stă tocmai pe dos: exemplarele congelate fierb mai repede, iar textura este mai fragedă.
  • Deși cele mai multe rețete indică fierberea caracatiței în câțiva litri de apă, gustul cel mai bun și carnea cea mai fragedă se obțin lăsând caracatița să fiarbă în suc propriu, fără apă. Mai precis, aceasta se pune într-o oală încăpătoare, se poate adăuga o ceapă întreagă, curățată de coajă, câțiva căței de usturoi, două foi de dafin și câteva boabe de piper, se stropește cu puțin ulei de măsline, se pune capacul și se așază pe foc, fără apă. Abia când începe să lase lichid, se poate pune puțin vin alb sau oțet de vin roșu.
  • Lichidul care rămâne în urma fierberii fără apă a caracatiței este mult mai gustos și mai concentrat și poate fi folosit la prepararea unor garnituri.
  • Singurul lucru cu adevărat important în pregătirea caracatiței este timpul de fierbere, cu atât mai mult cu cât acesta este primul pas în pregătirea majorității rețetelor. Acesta este în jur de o oră, pentru exemplarele mai mari, dar se poate scurta, în cazul unor specimene mai mici. Fierberea îndelungată sau supragătirea va face carnea gumoasă, tare, fără gust și aromă.

Deși poate părea intimidantă, la prima vedere, pregătirea caracatiței necesită doar puțină grijă și ingrediente de calitate. Cu ajutorul rețetelor și al sfaturilor pe care ți le-am pus la dispoziție, o vei putea prepara cu succes, oferind familiei și prietenilor un popas gastronomic rafinat și inedit.

Sursa foto: Shutterstock