InspiratieIdei pentru tineUleiul de rapiță: beneficii și întrebuințări
Inspiratie

Uleiul de rapiță: beneficii și întrebuințări

Alături de uleiul de măsline, ale cărui beneficii nu mai au nevoie de nicio prezentare, uleiul de rapiță este și el interesant din punct de vedere nutrițional și nu numai. Cum se poate folosi în bucătărie? Care sunt beneficiile sale pentru sănătate? Iată câteva lucruri interesante de știut despre acesta și de ce ar trebui să-și găsească locul în viața ta.

Uleiul de rapiță

  • Cum gătești cu ulei de rapiță
    • Maioneză cu ulei de rapiță
    • Sos pentru salate cu ulei de rapiță
    • Carpaccio de zucchini
    • Supă de ceapă cu migdale și curry
    • Păstrăv în crustă
    • Chec cu lămâie și ulei de rapiță
    • Brioșe cu mere
  • Beneficii pentru sănătate
  • Utilizarea cosmetică a uleiului de rapiță
  • Uleiul de rapiță - dezavantaje

Uleiul de rapiță

Pe câmp, rapița poate fi ușor recunoscută după florile sale de un galben strălucitor. Dar această plantă nu este doar plăcută ochiului. Rapița este o plantă din familia cruciferelor, recunoscută după florile galbene fluorescente ce prezintă semințe mici și negre, bogate în lipide. Este una dintre cele mai importante surse de ulei din Europa. Florile sale se transformă în păstăi subțiri care arată ca cele de fasole și fiecare conține 20 până la 30 de semințe negre, sferice. Acestea sunt recoltate, uscate și apoi depozitate, înainte de a fi prelucrate în mori de ulei, unde sunt zdrobite, presate și filtrate pentru a obține un ulei cu gust discret. Uleiul de rapita a fost produs încă din Evul Mediu, dar abia în secolul al XVIII-lea utilizarea sa s-a răspândit în Europa. În prezent, cei mai mari producători de rapiță sunt China, Canada și India și, în Europa, Germania și Franța.

Uleiul de rapiță

Pe câmp, rapița poate fi ușor recunoscută după florile sale de un galben strălucitor. Dar această plantă nu este doar plăcută ochiului. Rapița este o plantă din familia cruciferelor, recunoscută după florile galbene fluorescente ce prezintă semințe mici și negre, bogate în lipide. Este una dintre cele mai importante surse de ulei din Europa. Florile sale se transformă în păstăi subțiri care arată ca cele de fasole și fiecare conține 20 până la 30 de semințe negre, sferice. Acestea sunt recoltate, uscate și apoi depozitate, înainte de a fi prelucrate în mori de ulei, unde sunt zdrobite, presate și filtrate pentru a obține un ulei cu gust discret. Uleiul de rapita a fost produs încă din Evul Mediu, dar abia în secolul al XVIII-lea utilizarea sa s-a răspândit în Europa. În prezent, cei mai mari producători de rapiță sunt China, Canada și India și, în Europa, Germania și Franța.

În anii 1960, studiile efectuate pe animale au arătat un posibil efect nociv al acidului erucic prezent în uleiul de rapiță. Nu a fost nevoie de mult pentru a i se reduce consumul în favoarea uleiului de floarea-soarelui. De atunci, aceste studii au fost puse în perspectivă și mai ales au fost dezvoltate noi soiuri de rapiță fără acid erucic. Uleiul de rapiță organic conține de fapt foarte puțin acid erucic și nu are niciun aditiv. Descoperirile științifice recente cu privire la beneficiile Omega 3 au făcut ca acest ulei să-și recapete locul printre celelalte uleiuri de consum.

Cum gătești cu ulei de rapiță

Spre deosebire de uleiul rafinat, uleiul virgin de rapiță presat la rece este remarcabil pentru gustul și calitățile sale dietetice. Gustul său pronunțat se potrivește bine cu toate legumele. Pentru salatele calde sau reci, combină-l cu suc de lămâie proaspăt stors, de exemplu.

Uleiul de rapiță bio are o aromă foarte fructată care nu se schimbă în timpul gătitului, așa că, poate fi folosit cu ușurință la copt sau pentru a prăji legumele într-o tigaie. Contrar celor spuse de mult timp, uleiul de rapiță susține bine gătitul alimentelor, însă temperatura nu trebuie să depășească 150°C. Aromele sale puternice îți vor aromatiza delicat preparatele savuroase. Cu toate acestea, atunci când îl gătești, se elimină Omega 3, principalul atu al uleiului de rapiță. Prin urmare, cel mai bine este să-l folosești crud. Așadar, optează pentru un ulei organic, extravirgin, presat la rece, ambalat într-o sticlă închisă la culoare. Încearcă să eviți uleiul în sticle de plastic, pentru că anumiți compuși pot migra în substanțele grase. Trebuie păstrat la frigider, la adăpost de căldură și lumină.

Iată câteva rețete delicioase și savuroase în care poți adăuga cu succes minunatul ulei de rapiță.

Maioneză cu ulei de rapiță

Este un sos excelent pentru pește la grătar sau la cuptor și, de ce nu, pentru o porție de cartofi copți.

Ingrediente:

Mod de preparare: Într-un castron, pune cele două gălbenușuri, ½ lingură de muștar, un praf de sare și de piper și bate cu un tel, adăugând treptat paharul de ulei de rapiță. Toarnă sucul de lămâie în timp ce continui să amesteci maioneza.

Sos pentru salate cu ulei de rapiță

Servește sosul pe salată sau chiar pe legume crude. La fel de bine, se potrivește cu un piept de pui la grătar sau la un file de pește la cuptor.

Ingrediente

  • 1 lingură mustar
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper alb
  • 2 linguri oțet de vin
  • 1/2 pahar ulei de rapiță
  • ierburi aromatice, după preferință

Mod de preparare: Într-un bol de sticlă, amestecă toate ingredientele cu ajutorul unui tel mic. Poți adăuga ierburi aromatice uscate sau proaspete, după gust și preferință.

Carpaccio de zucchini

Dacă dovlecelul verde crud nu este tocmai pe placul tău, îl poți înlocui cu succes cu un castravete. Rezultatul va fi la fel de proaspăt și delicios.

Ingrediente:

  • 1 zucchini potrivit
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • sare
  • 2 linguri ulei de rapiță
  • mărar proaspăt
  • roșii uscate
  • 50 g feta de oaie

Mod de preparare: Spală bine dovlecelul verde. Taie-l felii subțiri folosind o mandolină. Aranjează feliile subțiri pe farfurie. Presară carpaccio mărar tocat fin, roșii uscate tăiate mic și feta zdrobită. Amestecă uleiul de rapiță cu zeama de lămâie, sare și piper după gust, apoi stropește carpaccio cu acest sos. Pentru un strop de aventură, servește acest carpaccio de dovlecei, atât de sănătos, cu o porție de cartofi copți. Este un deliciu!

Supă de ceapă cu migdale și curry

O supă lejeră, extrem de aromată, care îți va încânta papilele.

Ingrediente:

  • 3 linguri curry
  • 2 cepe mari
  • 1 litru supă de legume
  • 4 linguri făină
  • 4 linguri ulei de rapiță
  • 250 ml smântână
  • sare și piper
  • 4 linguri migdale fulgi
  • pătrunjel

Mod de preparare: Curăță și taie cubulețe ceapa. Încinge ușor uleiul de rapiță într-o cratiță și călește ceapa. Presară făina și pudra de curry, amestecă bine și adaugă supa de legume. Amestecă smântâna, adu supa la punctul de fierbere, apoi las-o să fiarbă timp de 10 minute. Asezonează supa cu sare și piper. Prăjește fulgii de migdale într-o tigaie antiaderentă, fără ulei. Toarnă supa în farfurie, presară fulgii de migdale și ornează cu pătrunjelul tocat fin.

File de păstrăv în crustă de dovlecei

Un preparat simplu și ușor, dar extrem de savuros, care poate transforma o simplă cină într un eveniment special.

Ingrediente:

  • 2 dovlecei (500 g)
  • 1 cățel mic de usturoi
  • ½ legătură de pătrunjel
  • ½ legătură de busuioc
  • 2 linguri capere
  • piper măcinat
  • 60 g pesmet
  • 2-3 linguri ulei de rapiță
  • 600 g file de pastrav

Mod de preparare: Rade fin dovleceii, presară-i cu sare și lasă-i la scurs 10 minute. Deasupra unui bol, stoarce bine dovleceii într-un prosop de bucătărie, nu arunca sucul de dovlecei rămas. Curăță usturoiul și toacă-l mărunt. Toacă fin ierburile aromatice și caperele. Amestecă toate aceste ingrediente cu dovleceii și piperul. Amestecă pesmetul cu uleiul de rapiță și sărează ușor. Preîncălzește cuptorul la 220°C. Dacă este necesar, îndepărtează oasele din fileurile de pește, cu ajutorul unei pensete. Unge un vas de gratinat cu ulei și așază fileurile de pește. Deasupra, întinde amestecul de dovlecei și presară pesmetul. Stropește cu suc de dovlecei rezervat. Rumenește fileurile de păstrăv timp de 15 minute la nivelul mediu al cuptorului.

Chec cu lămâie și ulei de rapiță

Da, uleiul de rapiță poate înlocui perfect untul când vine vorba de patiserie!

Ingrediente:

  • 3 lamai netratate
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 75 g ulei de rapiță
  • 100 g iaurt simplu
  • 250 g făină
  • 40 g amidon de porumb
  • ½ pachet de praf de copt
  • 100 g zahăr pudră

Mod de preparare: Tapetează o formă de chec de 25 cm lungime cu hârtie de copt. Preîncălzește cuptorul la 200°C. Rade fin coaja a 2 lămâi. Stoarce sucul de la toate lămâile și măsoară 1½ l de suc. Într-un mixer cu stand, emulsioneaza ouăle, zahărul și sarea timp de 6 minute. Toarnă uleiul în fir subțire în timp ce continui să lucrezi. Adaugă iaurtul rămas și coaja de lămâie și amestecă în continuare. Cerne făina, amidonul de porumb și praful de copt, apoi adaugă-le peste aluat și amestecă până când vei avea o pastă netedă. Toarnă aluatul în tava pregătită. Coace checul pentru aproximativ 45 de minute, în mijlocul cuptorului. Scoate și lasă prăjitura să se odihnească 10 minute înainte de a o scoate din tavă. Combină sucul de lămâie și zahărul pudră. Unge checul când încă este cald cu această glazură.

Brioșe cu mere

O gustare delicioasă și rapidă, alături de o cană aromată de ceai.

Ingrediente

  • 400 g mere
  • 2 linguri suc de lămâie
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 150 g cremă de brânză
  • ½ dl ulei de rapiță
  • 150 g suc concentrat de pere
  • 1 ou
  • 160 g făină
  • 80 g migdale albite măcinate
  • 1 linguriță praf de copt
  • 50 g migdale tocate
  • 50 g fulgi de ovaz
  • 80 g miere lichidă

Mod de preparare: Pregătește o formă pentru brioșe cu 12 cupe de hârtie. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Curăță merele de coajă, taie-le în patru, scoate miezul și apoi taie-le felii. Amestecă-le imediat cu sucul de lămâie și scorțișoara. Bate crema de brânză cu uleiul de rapiță, concentratul de suc de pere și oul într-un castron, până obții o pastă netedă. Amestecă făina, migdalele și praful de copt, apoi încorporează-le în aluatul cu brânză. Împarte aluatul în formele pregătite. Adaugă feliile de mere. Amestecă bine migdalele tocate, fulgii de ovăz și mierea. Întinde amestecul peste brioșe. Coace brioșele timp de 20-25 de minute, până când devin aurii.

Beneficii pentru sănătate

Uleiul de rapiță organic este bogat în vitamine și acizi grași mononesaturați (Omega 9) și polinesaturați (Omega 3 și 6), precum și în vitamina E. Iar acest conținut de acizi alfa linoleici, cunoscuți ca acizi grași esențiali, îl face un atu pentru protecția cardiovasculară. Aceste grăsimi ne oferă sursa de Omega 3 pe care organismul nostru nu o produce singur. Omega 3 luptă împotriva bolilor cardiovasculare cauzate de colesterol. Este responsabilă pentru creșterea colesterolului bun, care vânează și dizolvă colesterolul rău. De asemenea, este un ajutor în buna circulație a sângelui, astfel putând preveni formarea cheagurilor de sânge. Omega 3 în organism permite mai presus de toate buna funcționare a sistemului nervos și a creierului. Permite prevenirea stresului sau a bolilor degenerative, precum bolile de inimă, Alzheimer și Parkinson. În cele din urmă, prezența vitaminei E antioxidante are un efect antiîmbătrânire asupra celulelor noastre.

Pe scurt, iată o recapitulare a principalelor beneficii:

  • ajută la formarea membranelor celulare
  • ajută la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride
  • stimulează activitatea creierului
  • protejează pereții arteriali
  • previne tulburările cardiovasculare
  • reduce riscul de accidente vasculare cerebrale
  • limitează creșterea glucozei după mese
  • previne boala Alzheimer și alte tulburări cognitive
  • previne cancerul de prostată
  • previne ateroscleroza și întărirea arterelor
  • antioxidant, prin conținutul de vitamina E

Utilizarea cosmetică a uleiului de rapiță

Deși nu este prea cunoscut pentru utilizarea sa cosmetică, uleiul de rapiță nu este mai puțin interesant, în special datorită faptului că are un conținut important de vitamina E, care este un excelent antioxidant. Este posibil, totuși, ca mirosul său destul de tipic să nu îl facă preferatul tuturor. Pentru a profita de calitățile sale cosmetice, poți adăuga câțiva mililitri de ulei de rapiță în uleiul tău obișnuit de îngrijire și de ce nu, poți turna câteva picături în apa de baie.

Mix pentru o piele catifelată - pentru baie

Ingrediente:

  • 20 ml gel de duș
  • 30 g sare de baie cu lamaie
  • 2 linguri ulei de rapiță
  • 6 picături de ulei esențial de lavandă
  • 2 linguri suc de lămâie

Mod de preparare: Amestecă toate ingredientele într-un bol. Toarnă amestecul ușor în apa din cadă pentru a se dilua lent în aceasta. Cantitatea este o doză unică.

Uleiul de rapiță - dezavantaje

Deoarece uleiul de rapiță este bogat în grăsimi Omega-6, care sunt comune în multe alimente, aportul acesteia în dieta ta poate deveni mai mare decât cel de Omega 3. Unele studii arată că un raport ridicat de Omega-6 și Omega-3 poate crește riscul de apariție al anumitor boli și afecțiuni, cum ar fi Alzheimer, obezitate și boli de inimă. Uleiul de rapiță obișnuit este, de asemenea, foarte rafinat. Aceasta înseamnă că semințele trec printr-un proces care utilizează căldură și substanțe chimice pentru a extrage uleiul. Acest lucru poate reduce cantitatea de nutrienți pe care o are de oferit. Există păreri care susțin că uleiul de rapiță are niveluri ridicate de acid erucic, o substanță care poate fi toxică pentru oameni și poate duce la afecțiuni, de la tulburări respiratorii până la orbire. Dar, de fapt, astăzi, uleiul de rapiță, mai ales cel organic, conține foarte puțin acid erucic și nu are niciun aditiv.

Destul de versatil, uleiul de rapiță se potrivește perfect cu legume crude și fierte, în salate proaspete și crocante, dar și cu un tartar de pește. Poate fi gătit sau integrat în prăjituri, dacă abordezi o pregătire blândă a acestuia, până la 160-180°C. Cu un gust neutru, aromele sale evocă verdele legumelor verzi. Este ideal pentru a scoate în evidență aromelor tuturor alimentelor, așadar, nu ezita să îl ai la îndemână în bucătăria ta!

 

Sursa foto: Shutterstock