Hrean - proprietati, beneficii si retete
Egiptenii mancau hrean acum 3500 de ani. Grecii il considerau leacul tuturor relelor si considerau ca greutatea lui merita platita cu aur, iar evreii il considera una dintre plantele care amintesc de momentul biblic al fugii din Egipt. Originar din zona geografica a bazinului Mediteranei, hreanul s-a raspandit in Europa si Asia in vremea Renasterii. In America de Nord a ajuns, dus de primii colonisti, dupa 1800, iar astazi este considerat, in egala masura, o buruiana invadatoare si o pretioasa planta de cultura.
- Ce este hreanul
- Proprietati si beneficii
- Efecte adverse
- Valori nutritionale
- Retete cu hrean
- Sos de hrean cu smantana fiarta
- Sos de hrean cu smantana (rece)
- Sos de hrean cu miere
- Hrean la borcan
- Ceai de hrean
Ce este hreanul
Este o leguma radacinoasa, din familia cruciferelor, din care fac parte varza, conopida, napii, kale, mustarul, rapita, traista ciobanului si wasabi, dar si ridichile, cresonul, precum si florile de micsunea. Este cunoscut pentru gustul intepator, iritant, fiind folosit mai ales cu rol de condiment. Englezii nu concep friptura de vita fara sos de hrean, iar muraturile romanesti nu au gust daca nu se pun in borcane si bucati din aceasta radacina.
Radacina de hrean (Armoracia rusticana) este lunga, alba si relativ groasa, uneori cu noduri si ramificatii. Frunzele sunt de un verde intens si lung, cu nervuri proeminente. Are tendinta de a invada spatiul, dar, in acelasi timp, este un protector natural al zarzavaturilor, impiedicand atacul unor insecte daunatoare.
Proprietati si beneficii
Toata familia cruciferelor este considerata extrem de utila sanatatii, cand este parte dintr-o alimentatie rationala si echilibrata. Hreanul contine o cantitate mare de sinigrina, un compus din clasa glucozinolatilor, regasit si in varza, conopida si alte legume din aceasta familie. Ori de cate ori un tesutul vegetal care contine sinigrina este zdrobit, taiat, ras sau deteriorat, acest compus se degradeaza in izotiocianatul de alil, iar acesta din urma este responsabil pentru aroma iritanta, gustul iute-intepator al hreanului, dar si pentru multiplele sale beneficii, chiar daca este consumat in cantitati mici.
O serie de studii confirma faptul ca unele dintre substantele continute de acesta au efect anticancer. Concret, este vorba despre glucozinolatii și izotiocianatii din radacina de hrean, care pot inhiba proliferarea celulelor canceroase. In plus, unii compusi din hrean, cum ar fi sinigrina, pot actiona ca antioxidanti, avand capacitatea de a combate efectele radicalilor liberi. Este util in prevenirea maladiilor canceroase ale colonului, plamanilor si stomacului. Peroxidaza, o alta enzima continuta de radacina de hrean, ajuta la prevenirea afectiunilor maligne ale pancreasului.
Hreanul are proprietati antibacteriene dovedite, pe primul plan fiind sucul eliberat la taierea radacinilor, respectiv izotiocianatul de alil, acesta fiind activ impotriva unor bacterii periculoase, inclusiv E.coli, H.pylori și Salmonella. Acesta este unul dintre motivele pentru care are capacitati de conservare foarte bune, fiind un adaos in preparatele conservate prin metode traditionale.
Desi aroma este iritanta, poate produce lacrimarea ochilor si rinoree abundenta, hreanul este un aliat pentru sanatatea plamanilor. Senzatiile neplacute pe care le provoaca sunt utile in raceala, gripa si in alte probleme de respiratie. Efectele pot fi similare cu ale unui antibiotic in tratarea infectiilor sinusale acute si a bronsitei. Este util si in sustinerea functiei tiroidiene si are efect laxativ si diuretic.
AICI gasesti toate produsele cu HREAN
Efecte adverse
Nimic pe lume nu este perfect, asa ca, pe langa beneficiile certe pe care le are hreanul, trebuie luate in considerare si efectele adverse ale acestuia sau situatiile in care trebuie consumat cu prudenta. Cele mai multe dintre acestea se refera la tratamentele care contin extracte de hrean sau suplimente nutritive bazate pe hrean. Consumul moderat de hrean, preparat in diferite sosuri sau combinatii de legume, nu produce efecte adverse. Cu toate acestea, nu este recomandat copiilor mai mici de 4-5 ani, pentru ca poate irita mucoasa gastrica si intestinala, dar nici persoanelor care sufera de ulcer, gastrita in fazele acute sau boli inflamatorii intestinale.
Efectul laxativ poate fi excesiv, astfel ca nu este recomandat persoanelor diagnosticate cu sindromul colonului iritabil, iar proprietatile diuretice pot afecta rinichii, in cazul celor care au afectiuni renale.
Nu este recomandat persoanelor care au o tiroida hiperactiva, la fel cum toate legumele din familia cruciferelor trebuie consumate cu multa prudenta de cei care sufera de hipertiroidie, mai ales daca acestea sunt consumate crude si in cantitati mari.
In timpul sarcinii, este recomandat doar consumul redus de hrean proaspat, preparat in sosuri sau salate, dar trebuie evitat in primul trimestru, pentru ca unii compusi ar putea provoca avort. Nu trebuie consumat de femeile care alapteaza, pentru ca unele substante continute de acesta ajung in laptele matern si pot fi toxice pentru copil.
Hreanul, prin compusii lui, poate interactiona cu levotiroxina, care este forma sintetica a hormonului tiroidian, utilizata pe scara larga pentru tratarea hipotiroidismului.
Toate produsele din categoria LAPTE SI SMANTANA sunt AICI
Valori nutritionale
Conform Food Data Central, 100 de grame de hrean au 48 de kcal si contin:
- 85,08 g apa;
- 1,18 g proteine;
- 0,69 g lipide;
- 11,29 g carbohidrati;
- 3,3 g fibre;
- 7,99 g zaharuri;
- 56 mg calciu;
- 0,42mg fier;
- 27 mg magneziu;
- 24,9 mg vitamina C;
- 0,5 mg vitamine din grupul B (nu contine B12);
- 57 μg - folati;
- 10 μg - luteina;
- 1,3 µg 0 vitamina K.
Toate CONDIMENTELE de care poti avea nevoie sunt AICI
Retete cu hrean
Hreanul este versatil si poate fi folosit pentru preparate din carne, dar si la legume. Hreanul proaspat sau un sos cremos facut din hrean si smantana reprezinta condimentul perfect pentru fripturi. Combinat cu sfecla, este o garnitura perfecta la mancarurile cu carne si legume. Sosul de hrean se potriveste foarte bine cu ouale ochiuri sau poate fi parte din diferite combinatii cremoase pentru oua umplute. Se combina bina cu maioneza, cartofi si merge perfect la peste. Este indispensabil pentru conservele facute in casa.
Sos de hrean cu smantana fiarta
Este sofisticat, gustos si pune in valoare fripturile, in special pe cea de vita, dar si carnatii si pestele fript.
Ingrediente:
- 100 g hrean proaspat ras;
- 300 g smantana mai putin grasa;
- 50 g unt;
- 50 g faina;
- 200 ml supa (de preferat de carne, oase, legume);
- sare, piper, nucsoara, patrunjel verde.
Mod de preparare:
Se topeste untul intr-o cratita mica, se adauga faina si se amesteca, pe foc, un minut. Se adauga supa si se amesteca bine si continuu cu un tel, ca sa nu apara cocoloase (daca nu ai supa, poti pune lapte sau apa, dar nu mai iese la fel de gustos). Se tine pe foc pana se ingroasa bine si faina se fierbe. Adauga sare, piper, nucsoara macinata si la final, smantana. Se mai tine pe foc pana incepe sa fiarba din nou si se da deopare. In amestecul acesta, adauga hreanul ras si omogenizeaza. Pune patrunjel tocat marunt si potriveste de sare.
Sos de hrean cu smantana (rece)
Se face imediat, exact inainte de a-l servi si merge de minune la cartofi copti, carnati sau friptura rece, dar este si un excelent sos pentru inmuiat chipsuri.
Ingrediente:
- 100 g hrean ras;
- 200 ml smantana dulce pentru gatit;
- sare dupa gust;
- o ligurita rasa de zahar pudra;
- suc de lamaie.
Mod de preparare:
Se amesteca bine smantana cu sarea si zaharul. Se poate bate si cu telul, ca sa prinda putina consistenta si sa se spumeze putin. Adauga hreanul si amesteca bland. Potriveste de sare si adauga cateva picaturi de lamaie, pentru a spori aciditatea. Se serveste imediat.
Sos de hrean cu miere
Este cu totul special si trebuie incercat. Este extrem de placut la gust si pune in valoare orice fel de friptura, dar merge perfect si cu legume coapte (cartofi, conopida, broccoli, morcovi).
Ingrediente:
- 3 linguri miere de albine;
- 1 lingura de otet;
- 6-10 linguri de hrean ras (dupa cat de intens vrei sa fie gustul de hrean);
- sare, piper:
- 200 ml smantana de gatit.
Mod de preparare:
Hreanul se curata bine, se spala, apoi se da pe razatoare. Se freaca bine hreanul ras cu smanatana, adaugand, apoi, treptat otetul, mierea de albine, sarea si piperul.
Hrean la borcan
In piata si in magazine, poti gasi hrean tot anul, asa ca merita cumparat din cand in cand, ras (se zice ca cine rade hrean toamna nu face gripa iarna), iar apoi pus in borcan, pentru consumul de zi cu zi. Se pastreaza la rece si tine luni de zile. Se poate si conserva pentru camara, dar isi pierde o mare parte din beneficii.
Ingrediente:
- 100 g hrean ras;
- 1 lingurita de zahar;
- sare;
- 1 lingura otet:
- 20 ml apa.
Mod de preparare:
Se rade hreanul. Zaharul, apa, otetul si sarea se pun la fiert. Lichidul se toarna fierbinte peste hrean, apoi se amesteca bine. Cu o lingura, se pune indesat, in borcane cu capac bun si se pastreaza la rece.
Ceai de hrean
Este recomandat in scop terapeutic: raceala, sinuzite, bronsite, dureri de cap, reumatism, probleme ale tractului urinar.
Ingrediente:
- 200 ml apa;
- 100 g hrean proaspat ras.
Mod de preparare:
Hreanul ras proaspat se pune in apa care clocoteste. Se lasa la infuzat cinci minute, apoi se strecoară si se bea in trei reprize pe zi. Nu este recomandat abuzul.
Hreanul este un aliment cu reale beneficii. Preparat corect si alaturi de alimentele potrivite, este foarte placut la gust.
Sursa foto: shutterstock.com