Tort cu mere și cremă de zahăr ars - deliciu 2 în 1
Un tort de mere și cremă de zahăr ars sau tort răsturnat cu mere caramelizate este un must make în orice sezon. Combinând o prăjitură moale, extrem de gustoasă, cu mere caramelizate și un blat pufos, obținem un desert doi în unul.
Deși ingredientele sunt toate familiare, rezultatul final s-ar putea să îi surprindă până și pe cei mai pretențioși dintre invitați.
Iată cum poți prepara un desert delicios cu mere și zahăr caramelizat și câteva sfaturi pentru ca rețeta să-ți iasă ca la carte.
- Tort de mere cu cremă de zahăr ars - ingredientele generice
- Rețetă de tort de zahăr ars cu mere caramelizate
- Tort cu mere și cremă de zahăr ars cu aromă de scorțișoară
- Rețetă simplă de tort cu mere și cremă de zahăr ars
- Sfaturi pentru o rețetă de tort cu mere și cremă de zahăr ars reușită
- Pentru ce ocazii este potrivit acest tort de mere coapte și cremă de zahăr ars
- Originea rețetei de tort de mere cu zahăr ars
Tort de mere cu cremă de zahăr ars - ingredientele generice
Tortul de mere cu cremă de zahăr ars este perfect dimensionat pentru o adunare de familie sau pur și simplu pentru un weekend în care vrei să îi răsfeți pe cei dragi cu un desert aromat, care se topește în gură.
Pe lângă acest lucru, trebuie să menționăm că se prepară rapid, din ingrediente obișnuite.
Indiferent de rețeta pe care o vei urma, ingredientele pentru prepararea tortului sunt aproximativ aceleași:
- Zahăr;
- Mere;
- Unt;
- Lapte;
- Ouă;
- Făină.
Combinate în diverse proporții, aceste ingrediente comune vor crea un gust complex și delicios.
Făină simplă: poți folosi o combinație de făină simplă și praf de copt, pentru ca tortul cu mere caramelizate să crească frumos, sau poți căuta făină specială pentru biscuiți, patiserie și prăjituri. Aceasta este o făină mai puțin proteică, din care iese un aluat fraged.
Unt: indiferent dacă folosești unt sărat sau nesărat, cel mai important lucru este ca acesta să fie la temperatura camerei, atunci când începi să pregătești tortul cu mere și cremă de zahăr ars, astfel încât să poată fi bătut cu ușurință în cremă, cu zahărul.
Zahăr: zahărul pudră este folosit în mod clasic la prepararea prăjiturilor, deoarece granulele sale mai mici se dizolvă ușor, atunci când este bătut cu untul, însă rețeta de tort de mere caramelizate și zahăr ars va ieși la fel de bine și cu zahăr tos.
Ouă: acestea adaugă consistență prăjiturii și ajută la creștere. Foarte important: asigură-te că ouăle sunt la temperatura camerei, înainte de a le adăuga la amestec.
Extract de vanilie: conferă prăjiturii o aromă dulce, ușor lemnoasă și florală. Poți adăuga două lingurițe.
Lapte: acidul lactic din lapte frăgezește miezul tortului, iar dacă nu folosești esențe, adaugă un plus de lichid.
Rom: dacă îl folosești, asigură-te că alegi un rom închis la culoare.
Mere: cele mai potrivite sunt merele dulci-acrișoare, care își păstrează forma în timp ce sunt gătite. Ai putea opta pentru soiurile Granny Smith sau Braeburns sau chiar o combinație între cele două.
Zahăr pudră: ornarea tortului cu mere caramelizate cu zahăr pudră îl face mai aspectuos și adaugă un alt nivel de dulceață.
Pregătește o surpriză dulce celor dragi. Vezi reteta video de tort de mere cu crema de zahar ars și urmărește pașii pentru a pregăti un desert surprinzător de gustos.
Rețetă de tort de zahăr ars cu mere caramelizate
Pentru a pregăti tortul de mere cu cremă de zahăr ars, vei avea nevoie de următoarele.
Ingrediente pentru rețeta de tort de zahăr ars cu mere caramelizate:
- 200g + 100g + 50g zahăr;
- 5 mere medii curățate de coajă și tăiate cuburi;
- 20 g unt;
- 500 ml lapte;
- 8 ouă;
- 4 linguri de făină;
- esență rom/vanilie.
Cum se prepară rețeta de tort de mere și cremă de zahăr ars - Prima etapă: pregătirea umpluturii
Pasul 1. Preîncălzește cuptorul; pentru cuptorul fără ventilator, setează la 160 de grade Celsius, iar pentru cel cu ventilator, la 140.
Pasul 2. Adaugă zahărul (200 g) într-o oală ceva mai adâncă și amestecă până când acesta se topește.
Pasul 3. Adaugă zahărul în tavă și întinde uniform. Poți folosi o tavă circulară mai adâncă și cu baza detașabilă, dar dacă ai o tavă cu formă dreptunghiulară, o poți utiliza pe aceea. Un diametru de aproximativ 21 cm este ideal, dar nu-ți face griji, dacă a ta este puțin mai mare.
Pasul 4. Călește feliile în unt câteva minute, după care așază-le în tavă, cât mai uniform, într-un model circular. Evident că nu trebuie să fie un cerc perfect, dar arată foarte bine aranjate în acest mod.
Vei dori să tai miezul merelor înainte; altfel, va trebui să îl tai din fiecare felie de măr în parte.
Pasul 5. Amestecă 4 ouă cu laptele și 100g de zahăr. Toarnă amestecul peste mere și dă tava la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 40 de minute. În acest moment, desertul tău poate nu arată foarte apetisant, dar așteaptă până îl vei coace.
Asigură-te că întinzi compoziția peste tot; altfel, coacerea nu va fi uniformă.
După ce ai adaugat amestecul peste merele aranjate în tavă, dă totul la cuptor pentru 30-40 de minute, până când devine ușor auriu.
Pregătirea blatului pentru tortul cu mere și cremă de zahăr ars
Acum, după ce am pregătit toppingul de zahăr ars, poți începe pregătirea blatului. Și această etapă este rapidă și simplă.
Separă albușurile de gălbenușurile de la cele 4 ouă rămase. Mixează albușurile cu ultimele 50 g de zahăr, apoi adaugă galbenusurile și continuă să mixezi.
Adaugă făina și, cu ajutorul unei spatule, încorporează ușor, cu mișcări de jos în sus.
Toarnă compoziția de aluat peste crema de zahar ars și mai bagă la cuptor încă 40 de minute, tot la 180°C.
Este important să nu deschizi ușa cuptorului în timpul coacerii, pentru ca blatul să crească frumos.
Pentru a evita situația în care amestecul s-ar putea scurge în cuptor, pune o formă pe o tavă de copt, pentru a preîntâmpina acest scenariu.
Scoate tortul și lasă-l sa se raceasca cel puțin 2 ore, apoi răstoarnă-l pe un platou, pentru a-l păstra la frigider, până la servire.
După răsturnare, toppingul este absorbit de blatul pufos de pandișpa, adăugând o aromă incredibilă acestui desert. În plus, nu este nevoie de niciun decor fantezist, pentru ca acest tort de zahăr ars cu mere să facă senzație la masă; gustul său bogat compensează orice decor.
Dacă ai pregătit tortul cu mere și cremă de zahăr ars și ți-au rămas câteva fructe, pregătește și un smoothie cu morcovi si mere, pentru a începe ziua cu energie din plin.
Tort cu mere și cremă de zahăr ars cu aromă de scorțișoară
Ingredientele pentru această rețetă sunt aproape aceleași precum în rețeta de mai sus, cu excepția zahărului cu scorțișoară și a prafului de copt. Așadar, pentru această rețetă, vei avea nevoie de:
Umplutură:
- 200 g zahăr;
- 4 mere;
- 20 g unt;
- 1-2 pliculeţe zahăr cu scorţişoară.
Cremă de zahăr ars:
- 6 ouă;
- 160 g zahăr;
- 800 ml lapte;
- 1 linguriță extract de vanilie/esenţă de vanilie.
Blat:
- 3 ouă;
- 3 linguri zahăr;
- 3 linguri făină;
- 1 praf de sare;
- 1 linguriță extract de vanilie / esenţă de vanilie;
- 1 linguriță praf de copt.
Taie merele în cubulețe mai mici, adaugă-le peste untul topit într-o tigaie și pune tot acum și zahărul cu scorțișoară. Călește pentru 2-3 minute.
Caramelizează zahărul într-o oală mai înaltă, până devine auriu. Când s-a caramelizat, distribuie în mod egal pe pereții vasului. Adaugă, apoi, merele caramelizate și ai grijă să le distribui în mod egal.
Pentru crema de zahăr ars, bate ouăle cu zahărul, esența de vanilie și laptele, până se omogenizează. Adaugă peste mere și bagă la cuptor pentru 40 minute, la 160 de grade.
Între timp, pregătește blatul. Separă gălbenușurile de albușuri și mixează albușurile cu zahărul și un praf de sare, până obții o bezea tare. Adaugă gălbenușurile, apoi făina, extractul de vanilie și praful de copt. Amestecă ușor cu o spatulă, până la omogenizare.
După ce crema de zahăr ars s-a închegat, adaug-o peste compoziția de blat, nivelează bine și introdu la cuptor pentru încă 30 minute, până când pandișpanul este și el copt complet.
După coacere, scoate forma din cuptor și las-o să se răcească timp de 2 ore, apoi răstoarnă tortul pe o farfurie.
Dacă îți dorești un aspect mai bogat, îl poți decora cu frișcă deasupra.
Aroma de caramel și vanilie și blatul pufos, combinat cu savoarea inconfundabilă a merelor, te vor convinge să repeți această rețetă ori de câte ori vei avea ocazia.
Deserturile cu fructe sunt delicioase și au o notă de prospețime dulce. Încearcă și reteta de prajitura cu lamaie și mascarpone și surprinde-i pe cei dragi cu un desert răcoros.
Rețetă simplă de tort cu mere și cremă de zahăr ars
Pentru o altă variantă de rețetă de tort simplu de preparat, astfel încât să nu aștepți prea mult până te vei bucura de un desert delicios, ai nevoie de următoarele:
Ingrediente:
Umplutură:
- 2-3 mere;
- 50 g unt;
- 6 linguri zahar.
Cremă:
- 5 ouă;
- 500 ml lapte;
- 5 linguri zahăr;
- 1 plic zahăr vanilat.
Blat:
- 4 ouă;
- 4 linguri făină;
- 4 linguri zahăr.
Mod de preparare:
Primul pas constă în pregătirea unui vas ce poate fi introdus la cuptor.
Pentru a pregăti toppingul de caramel, pune în vas cele 6 linguri de zahăr și lasă la foc mic, până se caramelizează. La nevoie, poți să amesteci cu o lingură. Apoi, întinde zahărul caramelizat și pe marginile vasului.
După ce ai spălat și tăiat merele, așază feliile și untul topit.
Lasă compoziția la răcit, timp în care poți pregăti crema de ouă.
Așadar, mixează ouăle cu zahărul și laptele, apoi adaugă compoziția omogenizată peste mere și caramel. Bagă vasul la cuptor, la 180 de grade, timp 30 de minute.
Cu câteva minute înainte de finalizarea timpului de coacere, începe prepararea blatului.
Separă albușurile de galbenuș. Mixează albușurile până obții o spumă densă și adaugă treptat zahăr. După ce spuma este tare, adaugă și gălbenușurile și mixează din nou.
Adaugă făina, iar de această dată, amestecă ușor cu o spatulă, pentru a nu scoate aerul. Răstoarnă și această compoziție în vas, peste mere si crema de ouă, și mai lasă la cuptor pentru 20 minute.
După cele 20 de minute, scoate vasul și lasă la răcit tortul.
Pentru a-l pune pe suportul de pe care va fi servit, așază-l pe acesta din urmă peste vas și răstoarnă compoziția cu grijă. Tortul cu mere și cremă de zahăr ars este gata. Poftă bună!
Sfaturi pentru o rețetă de tort cu mere și cremă de zahăr ars reușită
Iată câteva sfaturi de coacere, pentru ca tortul cu mere și cremă de zahăr ars să-ți iasă din prima:
- Poți coace această prăjitură într-o tavă de tort sau de plăcintă, dar asigură-te că are o adâncime de cel puțin 5 cm. Astfel, blatul nu va crește neuniform, în afara tăvii.
- Din cauza stratului inferior umed (toppingul), coacerea acestui desert durează mult mai mult decât pentru o prăjitură tipică (1 strat). Deci ai nevoie de un pic de răbdare.
- În cazul prăjiturilor răsturnate, este întotdeauna o bună practică să așezi o tavă pe raftul inferior, pentru a se scurge aluatul, în cazul în care acesta se împrăștie pe margini.
Pentru ce ocazii este potrivit acest tort de mere coapte și cremă de zahăr ars
Tortul de zahăr ars și mere este moale, deci nu la fel de dens precum, să zicem, prăjitura cu morcovi, dar nici ca un mousse. Are o textură unică, mai ales combinată cu toppingul de mere caramelizate și cu blatul gustos.
Adevărul este că acest tip de desert este potrivit pentru orice ocazie și merită acel loc de cinste, în arhivele culinare ale familiei.
Cu toppingul delicios și miezul încărcat cu mere moi și dulci, acest desert clasic franțuzesc se prepară în mod tradițional cu rom, însă, în rețetele pe care ți le-am propus, romul a fost înlocuit cu lapte, pentru a le face mai potrivite pentru familie. Dar nu ezita să adaugi un pic de esență, dacă îți dorești acel gust profund caramelizat.
Originea rețetei de tort de mere cu zahăr ars
Merele apar în multe dintre rețete franțuzești, atât în cele dulci, cât și în cele sărate. În afară de clasica tartă cu mere, există numeroase alte prăjituri în care merele sunt vedeta.
Merele pot fi, de asemenea, caramelizate și servite cu pâine prăjită franțuzească. În ceea ce privește partea sărată, există preparate precum pui Normandy sau carne de porc cu cidru de mere sau elegantul preparat cu rață și salată de mere.
Mai mult decât atât, când te gândești la prăjiturile franțuzești și la torturi, te duci cu gândul la creații elaborate, precum cele expuse în vitrinele patiseriilor din Paris. Impecabile în prezentarea lor, acestea sunt rareori făcute în casă, pentru că bucătăria franțuzească „de acasă” este, totuși, ceva mai simplă.
Această rețetă de tort cu mere și zahăr ars este un exemplu perfect. Cu o pregătire de numai 15 minute, este simplă, dar apetisantă și reprezintă modul perfect de a încheia cina sau de a completa pauza de cafea de la amiază.
Așadar, interiorul moale, aproape cremos al acestui tort îl face un desert pe gustul celor mari și celor mici deopotrivă. După ce l-ai pregătit prima dată și ai simțit gustul bogat și delicios al merelor combinate cu zahărul ars, îl vei repeta mai curând decât ai crede.
Sursa foto: Shutterstock