InspiratieIdei pentru tineTop 7 rețete de legume la cuptor

Top 7 rețete de legume la cuptor

Legumele la cuptor sunt un mod de gătit gustos și versatil: ciuperci la cuptor cu broccoli sau, poate, vinete cu dovlecei la cuptor; indiferent care este pe gustul tău, sigur vei găsi o rețetă care să te inspire.

1. Pește cu legume la cuptor

Peștele cu legume la cuptor este o rețetă delicioasă și sănătoasă, care poate fi pregătită cu un efort minim. Această rețetă este perfectă pentru o masă din timpul săptămânii sau pentru o cină elaborată, organizată cu o ocazie specială. Gătind legumele la cuptor, le menții aromele și nutrienții, astfel că preparatul tău va fi unul sănătos. Să vedem care sunt ingredientele și modul de preparare. 

Ingrediente 

  • 5 morcovi medii;

  • 1 dovlecel;

  • 8 bucăți de file de pește (cod, merluciu etc.);

  • 200 g de broccoli;

  • 250 ml supă de legume sau apă;

  • sare și piper. 

Mod de preparare

  1. Spală, curăță și taie în felii morcovii;

  2. Taie în bucăți mai mici dovleceii și broccoli;

  3. Pune într-o oală pentru cuptor înaltă un strat de legume crude, apoi un strat de bucăți de pește, urmat de un alt strat de legume;

  4. După ce ai terminat legumele și peștele, stropește cu supa de legume sau cu apă;

  5. Condimentează cu sare și piper;

  6. Acoperă oala cu folie de aluminiu și dă la cuptor la 180 de grade Celsius (foc mediu), timp de aproximativ o oră;

  7. Se poate servi cu orez. 

👉 Un alt mod sănătos de a pregăti legumele este la grătar. Descoperă cele 7 legume pe care le poti gati la gratar

2. Legume gratinate la cuptor

Vrei să pregătești un preparat de tip comfort food pentru orice ocazie? Legumele gratinate la cuptor pot fi o soluție delicioasă și bogată nutrițional. Acest preparat este ușor de gătit și poate fi adaptat în funcție de sezon. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare. 

Ingrediente

  • 1 cartof dulce, curățat și tăiat cubulețe;

  • 200 g de florete de conopidă;

  • 140 g de florete de broccoli;

  • Sosul de brânză:

    • 40 g de unt;

    • 30 g de făină albă;

    • 375 ml de lapte;

    • ½ linguriță de pudră de usturoi;

    • 150 g de brânză cheddar dată pe răzătoare sau parmezan.

Mod de preparare

  1. Pune cartoful dulce într-o oală cu apă fierbinte și sare;

  2. Lasă timp de 5 minute, apoi adaugă restul de legume și mai lasă 2 minute;

  3. Scurge legumele și lasă-le la răcit, într-un bol cu apă rece;

  4. Pune legumele pe hârtie de bucătărie, iar după ce s-au scurs bine, așază-le pe hârtie de copt, în tava de cuptor;

  5. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius (mediu spre mare);

  6. Separat, pregătește sosul de brânză;

  7. Pune untul la topit, într-o sosieră, la foc mediu;

  8. Adaugă făina și gătește timp de un minut, amestecând continuu cu o lingură de lemn;

  9. Adaugă treptat laptele, apoi pudra de usturoi;

  10. Asezonează cu sare și piper;

  11. Adu la fierbere, amestecând până când sosul începe să se îngroașe;

  12. Ia sosiera de pe foc;

  13. Adaugă 100 g de brânză cheddar în sos și verifică dacă mai trebuie sare;

  14. Pune sosul peste legumele din tavă și presară restul de brânză;

  15. Lasă la cuptor timp de 25 de minute, la 180 de grade, sau până când brânza capătă o nuanță aurie;

  16. Scoate tava și lasă să stea 5 minute, înainte de servire;

  17. O altă variantă este cea de legume la cuptor cu cașcaval, unde brânza cheddar poate fi înlocuită cu cașcaval.

3. Rădăcinoase la cuptor

Ca atare sau alături de carne, rădăcinoasele la cuptor reprezintă un mod simplu de a da savoare mesei tale. Oferă o varietate de arome și texturi, de la dulceața morcovilor la tenta pământie a pătrunjelului. Vezi mai jos de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară.

Ingrediente

  • 1 țelină medie;

  • 8 morcovi subțiri;

  • 2 păstârnaci;

  • 2 rădăcini de pătrunjel;

  • 2 cartofi dulci medii;

  • 4 eșalote;

  • 1 cățel de usturoi;

  • 1 legătură varză kale;

  • 200 g brânză Roquefort;

  • ulei de măsline;

  • sirop de arțar;

  • sare și piper.

Mod de preparare

  1. Taie țelina în sferturi, morcovii în două, păstârnacii în patru și rădăcinile de pătrunjel pe jumătate. Taie și cartofii dulci rondele;

  2. Curăță eșalotele și taie-le grosier;

  3. Toacă mărunt usturoiul;

  4. Amestecă toate legumele cu 3 linguri de ulei de măsline, sare, piper și 50 g de sirop de arțar;

  5. Pune legumele într-o tavă și dă-le la cuptor 30-35 de minute, la 170 de grade Celsius (foc mediu);

  6. Separat, adaugă o legătură de varză kale și amestec-o alături de 3 linguri de ulei de măsline și sare;

  7. Pune vasul cu varză kale la cuptor 5-10 minute, la 180 de grade Celsius;

  8. Scoate tava cu legume și pune-le într-un bol încăpător;

  9. Adaugă 50 g de sirop de arțar și amestecă bine;

  10. Presară frunzele de kale de mai devreme și brânza Roquefort. 

👉 Vrei să vezi varianta video a acestei rețete? Iată reteta de radacinoase la cuptor cu Roquefort si sirop de artar

4. Mâncare cu legume la cuptor

Mâncarea cu legume la cuptor poate deveni un preparat clasic, pentru familii. Este delicios și ușor de pregătit. Iată care sunt ingredientele necesare și modul de preparare. 

Ingrediente

  • 6 morcovi;

  • 2 păstârnaci;

  • 6 cartofi mici;

  • 1 ceapă;

  • 1 dovlecel;

  • ulei de măsline;

  • condimente, după gust;

  • sare și piper.

👉 Cauți pătrunjel sau dovlecel? Alege legumele proaspete de care ai nevoie, de la Mega Image, locul unde ai calitate la prețuri bune, zi de zi.

 

Mod de preparare

  1. Curăță de coajă toate legumele și taie-le în bucăți mici;

  2. Pune-le într-un bol, stropește cu ulei de măsline și asezonează cu sare, piper și condimente preferate;

  3. Așază legumele într-o tavă pentru cuptor, în care ai pus hârtie de copt;

  4. Lasă la 180 de grade (foc mediu), timp de 45-60 de minute.

5. Legume coapte la cuptor

Legumele coapte la cuptor reprezintă un mod simplu de a introduce alimente pline de vitamine în alimentația zilnică. Pregătirea legumelor la tavă concentrează aromele legumelor și le oferă o textură plăcută, ușor crocantă la exterior și moale la interior. Descoperă care sunt ingredientele necesare și cum se prepară.

Ingrediente

  • 1 ceapa roșie;

  • 5 căței de usturoi;

  • 200 g de vinete;

  • 200 g de ardei gras;

  • 200 g de dovlecei;

  • 2-3 crenguțe de ierburi aromatice de cimbru, măghiran și salvie;

  • 1 lingură de ulei de măsline;

  • sare și piper. 

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, foc mediu spre mare;

  2. Curăță ceapa și usturoiul de coajă;

  3. Taie ceapa în patru;

  4. Curăță, spală și taie vinetele, ardeiul gras și dovleceii în cubulețe;

  5. Amestecă toate legumele într-un bol cu uleiul de măsline, ierburi aromatice, sare și piper;

  6. Pune amestecul într-o tavă cu hârtie de copt;

  7. Lasă la cuptor 15 minute;

  8. Se servește cald.

👉 Pentru ca rețetele de legume la cuptor să iasă cât mai bune, folosește un ulei de masline de calitate. Alege și celelalte ingrediente de bază de la Mega Image, deoarece aici poți găsi produse bio la prețuri avantajoase.

6. Carne cu legume la cuptor

O rețetă de carne cu legume la cuptor este un preparat excelent pentru o masă în familie sau alături de prieteni. Combinația dintre frăgezimea cărnii și varietatea de legume oferă un mix de arome și texturi care vor încânta papilele gustative. Vezi care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum se prepară.

Ingrediente

  • 1 bucată de mușchi de porc (~1 kg);

  • ulei de măsline;

  • sare și piper;

  • 1 lingură de mirodenii;

  • mix de legume la cuptor:

    • 2 cartofi;

    • 2 morcovi;

    • 1 păstârnac mediu;

    • 4-5 ciuperci champignon;

    • ulei de măsline;

    • 2 linguri de condimente;

    • sare și piper.

  • Decor - crenguțe de cimbru. 

Mod de preparare

  1. Spală și curăță cartofii, morcovii și păstârnacul;

  2. Taie-le cubulețe și amestecă-le cu ciupercile tăiate în sferturi;

  3. Toarnă 2 linguri de ulei de măsline, condimentele preferate, sare și piper și pune-le într-o oală pentru cuptor;

  4. Acoperă cu folie de aluminiu sau cu un capac rezistent;

  5. Dă la cuptor timp de 30 de minute, la 180 de grade Celsius (foc mediu);

  6. La fiecare 5 minute, scoate oala și amestecă folosind o lingură din lemn, pentru a se coace uniform;

  7. Separat, pregătește carnea;

  8. Încinge o lingură de ulei de măsline, într-o tigaie încăpătoare;

  9. Pune mușchiul de porc și rumenește-l pe toate părțile, timp de aproximativ 2 minute;

  10. Presară condimente, sare și piper;

  11. Scoate vasul de la cuptor și pune mușchiul de porc în mijlocul legumelor;

  12. Introdu la cuptor pentru încă 25 de minute, la 180 de grade Celsius;

  13. Decorează cu cimbru uscat, chiar înainte de servire. 

Dacă vrei să pregătești legume la cuptorul electric, este important de știut că acesta îți oferă un control mai precis asupra temperaturii, care se menține constantă pe parcursul coacerii. De asemenea, căldura este distribuită în mod egal, ceea ce duce la o coacere uniformă a legumelor și a cărnii.  

👉 Ai nevoie de carne de porc pentru rețeta cu legume la cuptor? Alege o carne de la Mega Image, care îți oferă produse românești proaspete și la prețuri avantajoase.

7. Cartofi cu alte legume, la cuptor

Răsfață-te cu un festin de culori și arome, pregătind rețeta de cartofi cu alte legume la cuptor. Gustoasă, sănătoasă și ușor de adaptat la preferințele tale, reprezintă o opțiune pentru întreaga familie. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară.

Ingrediente

  • 800 g de cartofi;

  • 800 g de legume diverse, la alegere: morcovi, ceapă, sfeclă roșie, țelină, pătrunjel etc.;

  • 1 lingură ulei de rapiță;

  • cimbru uscat;

  • sare și piper. 

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius;

  2. Curăță cartofii, spală-i și taie-i rondele;

  3. Curăță legumele și taie-le în cuburi grosiere;

  4. Pune toate legumele într-un bol și amestecă bine cu ulei, sare și piper;

  5. Așază legumele într-o tavă încăpătoare, cu hârtie de copt;

  6. Presară cimbru, apoi dă la cuptor timp de 30 de minute;

  7. Garnitura de legume la cuptor poate fi servită alături de carne pregătită la grătar;

  8. Se servește caldă.

Servirea legumelor la cuptor este un mod simplu de a introduce în alimentație ingrediente bogate în vitamine și minerale. Indiferent dacă ești bucătar amator sau profesionist, sigur ai luat măcar câteva idei din rețetele de mai sus. Poftă bună!

Surse foto: Shutterstock