InspiratieIdei pentru tineArdei gras: Retete, beneficii, valori nutritionale
Inspiratie

Deserturi cu inghetata pentru o vara racoritoare

Intr-o lume plină de tentatii dulci si racoritoare, inghetata reprezinta o adevarata desfatare pentru simturi, mai ales in timpul verii. Cu aroma si textura sa inconfundabila, ea ne incita imaginatia si ne satisface pofta de dulce in cel mai rafinat mod cu putinta. De la copii pana la adulti, nimeni nu poate rezista farmecului acestei delicatese cremoase si aromate.

Fie ca iti dorești sa impresionezi la o petrecere sau pur si simplu sa te rasfeti intr-o zi obisnuita, o prajitura cu inghetata iti va oferi o experiență dulce și memorabilă. Iată de ce, in continuare,  iti propunem cateva retete de deserturi cu inghetata usor de pregatit, pe care le poti personaliza dupa gust si preferinte, indiferent daca folosesti retete de inghetata de casa sau preferi sa le cumperi.

Reteta de prajitura cu inghetata de menta si ciocolata

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 2 linguri cacao;
  • 200 g biscuiti digestivi;
  • 150 g unt topit si racit.

Pentru inghetata de menta:

  • 2 lingurite esenta de menta;
  • 2 linguri lichior de menta;
  • 350 ml lapte condensat indulcit;
  • 250 g mascarpone;
  • 100 g ciocolata cu menta;
  • 150 ml smantana lichida;
  • 1 lingurita zahar vanilinat.

Pentru inghetata de ciocolata:

  • 250 ml smantana pentru frisca;
  • 1 lingura cacao;
  • 50 g zahar;
  • 50 ml lapte;
  • 200 g ciocolata neagra.

Pentru decor:

  • ciocolata neagra;
  • frunze de menta.

Mod de preparare:

 

 

  • Se maruntesc biscuitii impreuna cu cacaua intr-un robot de bucatarie, pana cand se obtine o pudra fina. Se incorporeaza untul topit si se amesteca cu grija, pana cand se obtine o textura granulata. Se aseaza in forma rotunda, cu inel, se preseaza ferm pe fundul acesteia intr-un strat compact, folosind un pahar sau o lingura. Se pune la frigider.
  • Se mixeaza energic intr-un vas mascarponele cu laptele condensat indulcit, până când se obține o cremă aerată. Se incorporează esenta de menta, lichiorul si zaharul vanilat si se amesteca din nou. Se marunteste ciocolata de menta și se adauga cu grija in compozitie. Intr-un vas separat, se bate smantana lichida pana devine spumoasa.
  • Se incorporează delicat frisca in amestecul cu menta. Se scoate blatul din frigider si se toarna intreaga compozitie in forma, apoi se introduce la congelator pentru aproximativ o ora, astfel încat sa se intareasca suficient.
  • Intr-un bol, se incalzeste la bain-marie ciocolata rupta in bucati mici, impreuna cu laptele, zaharul si cacaua. Se omogenizeaza pana cand ciocolata se topeste. Se ia vasul de pe foc si se lasa la racit pana cand ajunge la temperatura camerei, apoi se introduce in frigider pentru o jumatate de ora. Intre timp, se bate smantana, care se incorporeaza in amestecul de ciocolata.
  • Se scoate tortul din congelator, se toarna deasupra compozitia de ciocolata, se niveleaza cu o spatula, se inveleste in folie alimentara de plastic si se reintroduce in congelator pentru 12 ore.
  • Prajitura se scoate cu 15 minute inainte de a fi servita, se indeparteaza inelul formei, se transfera pe platoul de servire si se orneaza cu frunze de menta si ciocolata topita. Dupa 10 minute poate fi servita. Feliile se vor taia usor cu un cutit trecut prin apa fierbinte.

Reteta de desert cu inghetata Alaska

Ingrediente:

  • 115 g unt sarat, plus alte 20-30 g pentru uns forma;
  • 115 g zahar pudra;
  • o lingurita de pasta de vanilie;
  • 2 oua mari;
  • 115 g faina cu agent de crestere;
  • coaja rasa de la o lamaie;
  • 1-2 linguri de lapte.

Pentru topping:

  • 3 albusuri;
  • 175 g zahar pudra;
  • o lingurita de otet de vin alb;
  • 700 g inghetata de zmeura, capsuni sau vanilie;
  • 100 g dulceata sau gem de zmeura.

Mod de preparare:

  •  Incalzeste cuptorul la 180 de grade. Unge cu unt si tapeteaza cu hartie de copt o tava pentru prajituri, cu diametrul de 20 cm. Bate untul si zaharul cu un tel de mana sau cu ajutorul unui mixer, timp de 5 minute, pana compozitia devine deschisa la culoare si spumoasa. Adauga vanilia si ouale si amesteca bine, apoi pune faina, coaja de lamaie si laptele si amesteca usor pana se incorporeaza. Toarna compozitia in tava pregatita, niveland-o si coace amestecul timp de 18-20 de minute, pana cand devine auriu si ferm la atingere. Lasa sa se raceasca inainte de a incepe sa pregatesti bezeaua.
  • Bate albusurile pana se intaresc intr-un bol, apoi adauga zaharul, cate o lingura, amestecand continuu, pana obtii o compozitie groasa si lucioasa, care isi pastreaza forma. Adauga otetul si omogenizeaza.
  • Scoate inghetata din congelator cu 10 minute inainte de a asambla tortul, pentru a se inmuia putin. Aseaza blatul de tort pe un platou de servit. Intinde gemul uniform pe partea de sus a blatului. Formeaza cu ajutorul unei linguri bile de inghetata si aseaza-le grupate in mijlocul blatului, lasand un spatiu liber de 1-2 cm pe margine. Netezeste usor lateralele si partea de sus a inghetatei cu ajutorul unei spatule. Cu o lingura mare, imprastie bezeaua in jurul tortului. Daca ai un arzator, foloseste-l pentru a rumeni uniform bezeaua pe exterior. Taie in felii si serveste.

 

Reteta prajitura inghetata falsa

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 6 oua;
  • 2 plicuri zahar vanilat;
  • 2 linguri cacao;
  • 10 linguri faina;
  • o lingurita rasa de bicarbonat;
  • 12 linguri de zahar tos.

Pentru crema:

  • 100 g zahar pudra;
  • 200 ml lapte;
  • 200 g unt;
  • 4 galbenusuri;
  • 2 linguri faina.

Pentru glazura:

  • 200 g zahar;
  • 2 plicuri zahar vanilat;
  • 4 albusuri.

Mod de preparare:

  • Albusurile se bat spuma cu zaharul pana se obtine o bezea lucioasa. Se adauga pe rand galbenusurile, bicarbonatul, faina si cacaua si se amesteca cu grija, cu o lingura, pentru a pastra cat mai mult aer in compozitie. Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 de grade timp de 25 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
  • In acest timp, galbenusurile se freaca cu faina, se adauga treptat laptele si se incalzeste pe bain-marie pana cand se ingroasa. Se lasa la racit, amestecand din cand in cand. Se bate spuma untul cu zaharul si se adauga treptat in amestecul de oua. Ingredientele pentru glazura se bat pana cand se obtine o bezea tare.
  • Se acopera blatul cu un strat de crema, se adauga glazura, se rade putina ciocolata deasupra, se lasa la frigider pentru cateva ore, apoi se serveste.

Reteta de piersici coapte la gratar cu inghetata

Ingrediente:

  • 200 g inghetata;
  • 10 g scortisoara macinata;
  • 20 g zahar brun;
  • 4 piersici.

Mod de preparare:

 

  • Piersicile se taie in jumatati, se scot samburii si se preasara cu scortisoara macinata si zahar brun.
  • Se aseaza jumatatile de piersici pe gratarul nu prea incins si se lasa cate trei minute pe fiecare parte.
  • Se servesc cu o lingura de inghetata pe ele.

 

Reteta de prajitura cu frisca, inghetata si capsuni

Ingrediente:

  • 1 blat de tort cu vanilie;
  • 200 ml frisca;
  • 200 ml apa;
  • 300 g capsuni;
  • 4 linguri de zahar;
  • cateva frunzulite de menta.

Mod de preparare:

  • Se taie cu ajutorul unei forme metalice sau al unui pahar, mici discuri din blatul de vanilie.
  • Se pregateste un sirop din 150 g capsuni, apa si zahar, se fierbe pana se concentreaza si se insiropeaza formele de blat.
  • Se monteaza: peste un disc de blat se pune inghetata, se acopera cu o alta forma, se intinde frisca si se orneaza cu feliute de capsuni si frunze de menta.

Indiferent de varsta sau de gusturi, prajiturile cu inghetata raman mereu unele dintre cele mai iubite și apreciate deserturi. Ele ne aduc aminte de copilarie si ne ofera ocazia de a ne rasfata cu ceva dulce si racoritor in zilele toride de vara.

Sursa foto: Shutterstock