Tartă cu ciocolată, cremă de brânză și căpșuni - desertul pentru momentele festive
Tarta cu ciocolată este un desert care încântă orice gust, fiindcă o poți pregăti în diferite moduri și cu ingrediente diverse, pe placul fiecărui pretențios. Când îi mai adaugi cremă de brânză și căpșuni, deja știi că poți să o integrezi cu ușurință într-un meniu festiv, cum ar fi unul pentru luna femeii. Astfel, dacă vrei să îți inviți prietenele acasă pentru a celebra luna femeii, asigură-te că alături de gustul desăvârșit al tartei, ai și lalele în vaze, pentru un decor de sărbătoare, și paharele de vin spumant pregătite.
Pentru că poți prepara tarta în mai multe feluri, cu aceleași ingrediente, îți propunem câteva rețete simple de tartă cu ciocolată pe care să le pregătești rapid la tine acasă.
Tartă de ciocolată fără coacere, cu cremă de brânză și căpșuni
O rețetă de tartă cu ciocolată fără coacere este o tartă cu blat de biscuiți care se prepară mai repede decât ai crede.
Ingrediente pentru blat:
- 200 g biscuiți cu cacao;
- 30 g zahăr brun;
- 100 g unt topit cu 82% grăsime.
Mod de preparare:
- Fărâmițează bine biscuiții cu ajutorului robotului de bucătărie sau cu sucitorul, iar mai apoi folosește-te de un bol pentru a-i amesteca cu restul ingredientelor pentru blat;
- Adaugă zahărul și untul topit și amestecă bine;
- Toarnă amestecul format într-o tavă de 20 cm cu fund detașabil și nivelează la baza tăvii și pe margini, astfel încât să fie uniform.
Ingrediente pentru umplutură:
- 300 g smântână lichidă cu 32% grăsime;
- 150 g ciocolată cu lapte;
- 150 g ciocolată neagră;
Mod de preparare:
- Încălzește smântâna lichidă până când ajunge în punctul de fierbere;
- Adaugă tabletele de ciocolată într-un bol, iar mai apoi adaugă smântâna caldă peste;
- Amestecă până obții o cremă omogenă;
- Toarnă apoi crema obținută peste blatul de biscuiți format, iar după lasă-l la frigider cel puțin patru ore.
Ingrediente de decor:
- 100 g cremă de brânză;
- 30 g zahăr pudră;
- 100 g frișcă lichidă;
- semințele de la jumătate de baton de vanilie;
- căpșuni.
Mod de preparare:
- Amestecă toate ingredientele (mai puțin căpșunele) cu un mixer până obții o cremă cu o textură omogenă;
- După ce au trecut cele patru ore, pune crema obținută pentru decor într-un poș și decorează tarta după propriul gust;
- Poate fi chiar un strat pe toată suprafața tartei sau mici floricele făcute cu poșul, decizia îți aparține;
- La final adaugă și căpșunele, tăiate pe jumătate sau păstrate întregi și ai o tartă cu cremă de ciocolată perfectă pentru sărbătorile din luna martie, cu ingrediente puține, simplu de făcut, dar cu un gust inconfundabil.
👉 Te invităm să urmărești și rețeta video pas cu pas pentru tarta de ciocolata, crema de branza si capsuni, astfel încât să nu ratezi niciun detaliu în prepararea ei.
Crostată cu ciocolată, cremă de brânză și căpșuni
Dacă vrei să încerci o altă rețetă de tartă, atunci încearcă o tartă cu aluat, adică o crostată cu ciocolată. Rețeta originală a crostatei se face din aluat fraged și umplutură de gem cu nuci. Însă, fiind un aluat versatil, poți readapta aluatul la o tartă cu ciocolată cu cremă de brânză și căpșuni.
Ingrediente pentru aluatul fraged:
- 250 g făină;
- 125 g unt cu 82% grăsime (la temperatura camerei) pe care îl poți găsi în catalogul online, la categoria unturi;
- 1 praf de sare;
- 1 ou sau două gălbenușuri;
- aproximativ 100 g zahăr pudră;
- vanilie (extract sau esență).
Mod de preparare:
- Cerne făina și taie untul în bucățele;
- Te poți ajuta de un robot pentru a amesteca ingredientele, însă dacă nu ai unul la îndemână, pașii sunt aceeași, însă cu mai multă forță din partea ta;
- Într-un bol, pune ingredientele uscate. Se încorporează untul în făină până se ajunge la o consistență granulată;
- Se adaugă oul și se amestecă bine;
- Odată legat bine și strâns sub forma unei bile, aluatul se învelește într-o folie de plastic și se păstrează la frigider cel puțin o oră.
Sfat: Pentru a se aduna mai bine aluatul, adaugă și 3 linguri de apă rece după ce ai adăugat oul.
După ce a stat aluatul la frigider, întinde-l cu ajutorul unui sucitor și transferă-l într-o tavă pentru tartă de 20 de cm. Deasupra pune și o hârtie de copt împreună cu boabe de orez, pentru a se coace uniform. Coace-l timp de 20 sau 25 de minute.
Ingrediente umplutură:
- 450 - 500 g de cremă de brânză;
- 100 g zahăr;
- 250 g ciocolată neagră sau cu lapte (după preferințe);
- 200 ml smântână pentru frișcă;
- esență de vanilie.
Mod de preparare:
- Într-un bol adaugă crema de brânză și zahărul și mixează până obții o cremă omogenă (păstrează din ea puțin și pentru ornat);
- Încălzește smântâna pentru frișcă cu zahărul până ajunge în punctul de fierbere și adaugă ciocolata astfel încât să ajungi la o cremă densă;
- Amestecă crema de brânză cu zahărul și crema de ciocolată obținută;
- La final adaugă și esența de vanilie și toarnă amestecul obținut peste blatul de tartă scos din cuptor și ușor răcit;
- Pune din nou tarta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade °C pentru aproximativ 25 de minute sau până consideri că e gata.
Ultimul pas constă în ornarea tartei. Adaugă crema de brânză rămasă într-un poș și ornează după bunul plac. Chiar dacă până acum nu am menționat de căpșuni, asigură-te că ai câteva proaspete, pe care să le tai în jumătate.
👉 Pe lângă tarta de ciocolată, poți încerca și retete de cheesecake, la fel de simple, dar pe care le poți face în mai multe sortimente.
Rețetă plăcintă americană cu ciocolată
Tarta cu ciocolată poate fi preparată și sub forma unei plăcinte americane. Uite de ce ai nevoie pentru o rețetă de plăcintă americană cu ciocolată, ușor reinterpretată, cu același blat ca al crostatei de ciocolată.
Ingredientele și pașii de urmat sunt întocmai ca pentru aluatul de mai sus. Așa că, pentru rapiditate și un rezultat sigur, aplică aceleași cantități și urmează îndeaproape modul de preparare.
Ingrediente umplutură:
- 2 gălbenușuri;
- 180 g ciocolată neagră;
- 400 ml smântână pentru frișcă;
- esență de rom și vanilie.
Mod de preparare:
- Adaugă smântâna pentru frișcă și ciocolata într-o oală și amestecă continuu până se topește ciocolata;
- După ce se topește ciocolata, ia oala de pe foc, mai las-o puțin la răcit, adaugă gălbenușurile și amestecă până se încorporează;
- Toarnă compoziția peste aluatul de tartă ușor răcit și coace-o în cuptor pentru 20 de minute.
Sfat: Dacă ți se pare că din cauza ciocolatei amărui umplutura are un gust intens și neîndulcit, mai adaugă puțin zahăr.
Pentru decor:
- 100 g cremă de brânză;
- 30 g zahăr pudră;
- 100 g frișcă lichidă;
- căpșuni.
Amestecă ingredientele de mai sus (fără fructe) cu un mixer și adaugă compoziția astfel obținută într-un poș. Ornează tarta după ce s-a răcit după preferințe și cu căpșunele tăiate în bucăți.
Tips & Tricks pentru un aluat de tartă perfect
Dacă te-ai decis că vrei o tartă cu ciocolată și cremă de brânză cu aluat, iată câteva sfaturi care să te ajute să obții aluatul perfect, potrivit și pentru o tartă cu caramel și ciocolată sau pentru mini tarte cu ciocolată:
- Amestecă rapid ingredientele. Aluatul de tartă va fi întotdeauna mai bun cu ingrediente reci, de la făină până la ouă. Astfel, pentru a ieși așa cum trebuie, încearcă frământarea lor într-un robot de bucătărie;
- Nu frământa aluatul mai mult decât este necesar;
- Înțeapă întotdeauna aluatul cu o furculiță înainte de a-l băga la cuptor;
- Unge cu puțin albuș de ou baza aluatului pentru a împiedica umplutura să se umezească prea mult în partea de jos;
- Pentru o tartă potrivită, aluatul are în jur de 5 mm grosime.
Fie că faci o tartă fără coacere sau una cu aluat, tarta cu ciocolată, cremă de brânză și căpșuni este o alegere potrivită pentru o masă festivă, dar rapidă, cum ar fi sărbătorirea primăverii sau Ziua Femeii.
Sursa foto: Shutterstock