- Tipuri de somon
- Informatii nutritionale
- Beneficiile consumului de somon
- Cum alegi cel mai bun somon
- Retete cu somon
De acum poți folosi cardurile Pluxee pentru Mega cumpărături online! 💳
Somonul este recomandat de medici si de specialistii in nutritie datorita beneficiilor insemnate pe care le are pentru sanatatea noastra. Iata-le pe cele mai importante dintre ele:
Somonul este o sursa excelenta de vitamine din complexul B (tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic si acid folic). Aceste substante influenteaza benefic organismul uman si contribuie la buna functionare a unor procese importante: ajuta la transformarea substantelor nutritive din alimente in energie, combat inflamatiile si contribuie la repararea celulelor afectate, potrivit unui studiu publicat in Chemico-Biological Reactions (2).
Acizii grasi Omega 3 din somon contribuie la echilibrarea cantitatii de acizi din categoria Omega 6, ceea ce poate reduce riscul de aparitie a bolilor de inima, potrivit unui articol aparut in Journal of Atherosclerosis and Thrombosis (3). In plus, consumul regulat de somon ajuta la reducerea trigliceridelor din sange, un alt beneficiu care contribuie la sanatatea sistemului circulator, asa cum arata un studiu publicat in International Journal of Obesity (4).
Somonul este foarte bogat in proteine, fapt care contribuie la aparitia senzatiei de satietate, ceea ce il face un aliment recomandat mai ales persoanelor care urmeaza o dieta sau care vor sa piarda in greutate. Potrivit unui studiu aparut in publicatia Nutrition & Metabolism (5), consumul de somon contribuie la cresterea metabolismului si a arderilor in organism. In plus, asa cum am vazut in lista de nutrienti, somonul contine foarte putine calorii, inca un avantaj pentru cei care sunt la dieta.
Potrivit specialistilor, inflamatiile sunt principala cauza a multora dintre bolile cronice, printre care se numara si bolile de inima, diabetul sau chiar cancerul. Potrivit mai multor studii, intre care unul publicat in British Journal of Nutrition (6), consumul de somon contribuie la crearea unei bariere de aparare impotriva agentilor care provoaca aceste inflamatii si ajuta la eliminarea cauzelor. Un alt studiu, aparut in Nutrition Research, a stabilit ca includerea in alimentatie a somonului reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare (7).
Substantele pe care le contine carnea de somon au un efect benefic asupra creierului, dar si asupra unora dintre procesele cognitive. Un studiu aparut in Psychiatry Research (8) arata ca acizii grasi Omega 3 din somon au un efect favorabil asupra persoanelor care sufera de depresie. Un alt studiu publicat in jurnalul Nutrients (9) a stabilit ca o dieta de durata cu somon contribuie la combaterea anxietatii.
Acizii grasi Omega 3 continuti in mod natural in carnea de somon pot contribui decisiv in cazul unor afectiuni ale sistemului osos, asa cum a aratat un studiu publicat in British Journal of Nutrition (10). Acesti compusi chimici actioneaza asupra oaselor si le intaresc, ceea ce duce la un risc mai redus de aparitie a unor afectiuni cum ar fi osteoporoza. Inca un argument in plus este un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Ohio, care au stabilit ca femeile cu un nivel ridicat de Omega 3 in sange au un risc mai redus de a suferi de fractura de sold.
In Romania vei gasi somon proaspat in pescarii si in alte magazine care au raioane destinate pestelui si produselor din peste. Somonul mai poate fi ambalat in vid, afumat sau proaspat, dar si la conserva. Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere atunci cand vrei sa pregatesti o cina cu somon.
In urma cu 20 de ani, somonul de acvacultura avea o reputatie nu chiar buna, insa in ultimii ani lucrurile s-au schimbat. Companiile specializate in cresterea somonului de acvacultura au instituit o serie de reguli pentru a elimina toate riscurile, de la cele pentru mediu la cele pentru cresterea pestelui.
Somonul este un peste foarte versatil in bucatarie: poate fi prajit, pus pe gratar, dat la cuptor sau fiert in mancaruri si supe, cu mirodenii sau doar cu sare si piper. Iata cateva retete potrivite pentru toate gusturile.
Ingrediente