Amesteca intr-un bol semintele de chia cu laptele, siropul de artar si continutul unei pastai de vanilie. Acopera bolul si lasa-l la frigider pentru cateva ore. Spala fructele si feliaza-le (daca e nevoie si in cazul in care folosesti capsuni mai mari) si foloseste-le ca topping cand mananci budinca. Asta-i tot!
Budinca de chia poate fi preparata seara si consumata la micul dejun. Usor, rapid si plin de nutrienti!
Ingrediente:
- 1 lingura de seminte de chia
- 3 linguri de apa calda
- 1 cana de faina de migdale
- 2 linguri de sirop de artar
- 3 linguri de ulei de cocos topit
- Sucul de la o lamaie
- Un praf de sare si un praf de bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
Incepe prin a seta cuptorul la 180 de grade Celsius si pregateste o tava intinzand pe ea hartia de copt. Amesteca intr-un bol semintele de chia si apa si apoi lasa semintele sa absoarba apa timp de 10-15 minute. Dupa cele 10 minute adauga siropul de artar, uleiul de cocos si sucul de lamaie si amesteca.
Intr-un bol mai mare amesteca faina de migdale, bicarbonatul de sodiu si sarea. Peste ingredientele uscate adauga amestecul de chia cu sirop de artar, ulei de cocos si suc de lamaie. In cazul in care compozitia ti se pare prea lichida, poti sa mai adaugi faina de migdale pana vei obtine un aluat putin lipicios.
Modeleaza biscuitii din aluat, asaza-i in tava si coace-i timp de 15 minute. Dupa ce s-au copt, scoate-i, muta-i pe un platou si lasa-i la racit inainte sa-i mananci.
Ingrediente:
- 1 ceasca de quinoa
- 1 ceasca de seminte de chia
- 1 lingurita de seminte de in
- 1 cana de fulgi de ovaz
- 1 ceasca de migdale zdrobite
- 1 ceasca de unt de migdale
- 1 lingura de miere
- 1 lingura de sirop de orez
- 1 lingurita de scortisoara
- 1 lingurita de cardamon
Mod de preparare:
Incepe prin a incalzi cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol mare amesteca semintele de chia, quinoa, fulgii de ovaz, semintele de in, scortisoara, sarea, cardamonul si migdalele.
Separat, intr-un bol mai mic si care poate fi pus la cuptorul cu microunde, amesteca untul de migdale cu siropul din orez si mierea si pune amestecul in cuptorul cu microunde pentru 1 minut.
Amesteca cele doua compozitii cu o spatula, astfel incat ingredientele sa se combine cat mai bine. Pune compozitia rezultata pe o tava pe care ai asezat inainte hartie de copt si intinde-o astfel incat sa ai o grosime de 3-5 cm. Coace compozitia timp de 15 minute.
Dupa ce scoti din cuptor tava, lasa compozitia la racit timp de 10 minute si apoi portioneaza-o in batoane, dupa care lasa-le sa se raceasca in totalitate. Aceste batoane pot fi pastrate la frigider pentru o saptamana.
Ingrediente:
- 1 ceasca de faina integrala de grau
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- Un praf de sare
- 2 oua
- 2 linguri de miere
- 2 linguri de iaurt
- 1 ceasca de lapte de migdale
- 2 linguri de seminte de chia
Mod de preparare:
Amesteca faina, bicarbonatul si sarea intr-un bol. Adauga ouale, mierea, iaurtul si laptele de migdale si amesteca bine cu un tel. Gateste clatitele pe rand, pe o parte si pe cealalta, punand intr-o tigaie cate o jumatate de polonic din aceasta compozitie. Poti manca aceste clatite cu fructe de padure, iaurt amestecat cu gem de fructe sau orice alt topping iti doresti.
Ingrediente:
- 2 lamai - coaja lor rasa si sucul lor
- 1 ceasca de zahar
- 1 cana si jumatate de faina de grau
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- Un praf de sare
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 2 oua
- 3 linguri de ulei
- 1 ceasca de iaurt grecesc
- 1 lingura de lapte
- 4 linguri de seminte de chia
- 1 lingura de seminte de mac
- 2 linguri de miere
Mod de preparare:
Incalzim cuptorul la 190 de grade Celsius. Amestecam coaja de lamaie rasa cu zaharul apoi adaugam faina, bicarbonatul si sarea si amestecam cu un tel pentru ca ingredientele sa se incorporeze bine.
Separat, amestecam intr-un bol sucul de lamaie, vanilia, ouale, uleiul, iaurtul, laptele, semintele de chia si de mac si mierea. Amestecam bine ingredientele uscate in compozitia lichida.
Intr-o tava de briose in care am asezat hartiutele pentru briose turnam compozitia si apoi le coacem timp de 12-15 minute. Poti sa le adaugi si o crema de ciocolata acestor briose, pentru a le imbogati savoarea.
Dupa cum vezi, semintele de chia merita un loc in bucataria ta si pot fi un ingredient in mai multe tipuri de preparate. Au contraindicatii putine, beneficii multiple si reprezinta un aliat de nadejde cand vine vorba despre o dieta sanatoasa.