Inspiratie

Saramura de peste: cum o prepari si care sunt secretele ei

 

Populara in mai multe zone ale tarii, dar traditionala in Dobrogea si in Moldova, saramura de peste este un preparat usor si savuros, perfect pentru vara, dar nu numai.
 
Desi retetele difera de la o zona la alta, la fel si ingredientele si tipul de preparare termica a pestelui, saramura combina gustul pestelui proaspat cu savoarea legumelor si a ierburilor aromatice. Afla totul despre acest fel de mancare, despre beneficiile sale si despre modalitatile in care poate fi preparat!

 

 
 
 
 

 

Meniu:
  • Beneficiile consumului de peste
  • De ce ingrediente ai nevoie pentru saramura de peste
  • Retete de saramura de peste si secretele lor
  • Cum se serveste saramura de peste

 

Beneficiile consumului de peste

 

Pestele se afla pe lista celor mai sanatoase alimente, fiind o importanta sursa de nutrienti precum proteinele si vitamina D, dar si cea mai buna sursa de acizi Omega 3, atat de importanti pentru creier.
 
Iata o lista a celor mai importante beneficii ale consumului de peste:

 

Este bogat in nutrienti

 

Indiferent de specie, pestele este bogat in proteine de calitate, iod si numeroase vitamine si minerale, dar si in grasimi sanatoase. Contine vitamina D solubila in grasimi, care functioneaza ca un hormon steroid in corpul uman, iar acizii grasi Omega 3 regasiti in pesti precum somonul, ajuta corpul si creierul sa functioneze corespunzator si reduc riscul aparitiei multor afectiuni.
 

 

Consumul de peste reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

Pestele este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente pentru inima. Persoanele care consuma peste regulat, de 2 ori pe saptamana, sunt mai putin expuse riscului unui atac de cord sau al aparitiei unei boli de inima

Este important in procesul de crestere si dezvoltare

Acidul gras DHA pe care il contine pestele ajuta la dezvoltarea creierului si asigura o sanatate buna a ochilor. Tocmai de aceea, consumul de peste este adesea recomandat in timpul sarcinii, insa nu si speciile bogate in mercur, care pot cauza probleme de dezvoltare fatului.

Pestele imbunatateste memoria si activitatea creierului

Numeroase studii observationale au demonstrat ca persoanele care consuma peste in mod regulat prezinta mai putine riscuri sa dezvolte afectiuni cognitive sau neurodegenerative, asa cum este boala Alzheimer.

Scade riscurile aparitiei depresiei

Studiile arata ca rata depresiei este mult mai scazuta in randul persoanelor care consuma peste decat in cel al celor care evita acest aliment. Se pare ca tot acizii grasi Omega 3 sunt responsabili de acest lucru, deoarece cresc eficienta medicamentelor antidepresive.

Pestele este singura sursa alimentara de vitamina D

Vitamina D actioneaza ca un steroid in corp, insa o buna parte din oameni se confrunta cu deficienta de vitamina D. Pesti precum somonul, macroul si heringul au un continut foarte mare de vitamina D, iar persoanele care nu includ pestele in alimentatia lor trebuie sa apeleze la suplimentele alimentare cu vitamina D.

Scade riscul afectiunilor autoimune, inclusiv al diabetului de tip I

Bolile autoimune apar atunci cand sistemul imunitar ataca si distruge in mod gresit tesuturi sanatoase. Este si cazul diabetului de tip I, care se instaleaza atunci cand sistemul imunitar ataca celulele din pancreas care produc insulina. Mai multe studii arata ca acizii grasi Omega 3 din peste reduc riscul acestui tip de afectiuni.

Reduce riscul de aparitie a astmului

Astmul se manifesta prin inflamarea cronica a cailor respiratorii si este o afectiune destul de comuna. Studiile arata insa ca riscul astmului este cu 24% mai scazut in randul copiilor care consuma regulat peste.

De ce ingrediente ai nevoie pentru saramura de peste

 

Secretul saramurii de peste este folosirea pestelui cat mai proaspat. Indiferent de specie, e important ca acesta sa fie proaspat pescuit si curatat inainte de preparare. Cele mai comune specii folosite pentru prepararea saramurii sunt crapul, carasul, somnul si linul, asadar pestii de apa dulce.
 
Pe langa ingredientul principal, vei mai avea de cateva legume, in functie de preferintele tale. De regula, se folosesc ardei grasi, ardei kapia, ardei iuti si ceapa verde, insa reteta poate varia si poti adauga si alte legume.
 
Bineinteles, nu trebuie sa lipseasca sarea, piperul, verdeturile, usturoiul si foile de dafin, deoarece acestea confera retetei o aroma deosebita. Iar daca prajesti pestele in tigaie, vei avea nevoie si de putina faina sau de malai.

 

Retete de saramura de peste si secretele lor

Saramura de peste se prepara diferit in zona Dobrogei fata de cum se prepara in zona Moldovei si exista mai multe retete, dintre care noi ti le prezentam pe cele mai populare:

Saramura de peste moldoveneasca

 

Pentru a prepara o saramura ca in Moldova, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 1 kg peste proaspat de apa dulce
  • 200 g faina
  • 100 ml ulei
  • 2 ardei iuti
  • O legatura de leustean
  • O legatura de patrunjel
  • O capatana de usturoi
  • O rosie coapta
  • Cateva foi de dafin, un praf de boia dulce, cimbru uscat, sare si piper boabe dupa gust

 

 
 

 

Dupa curatare si eviscerare, pestele uscat va fi trecut printr-un amestec de faina cu sare si boia si prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Dupa prajire, va fi lasat pe un servetel care sa absoarba uleiul in exces.
 
Intr-o alta cratita, se vor pune la fiert cimbrul, boabele de piper, foile de dafin si ardeiul iute. Dupa ce acestea au dat in clocot, zeama se va varsa peste peste si se vor adauga patrunjel si leustean tocat. La final se vor adauga rosia coapta si usturoiul tocat marunt.
 
Saramura de peste moldoveneasca se serveste alaturi de mamaliga si de un pahar de vin alb sec, potrivit pentru gustul dulceag al pestelui.

 

 
 

Saramura de peste dobrogeana sau pescareasca

 

Pentru a pregati o saramura de peste ca in Dobrogea, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 1 kg peste proaspat de apa dulce
  • 100 ml ulei 
  • 200 g malai
  • 3 rosii
  • 2 ardei kapia
  • 2 ardei grasi
  • 2 ardei iuti
  • O ceasca de suc de rosii proaspat
  • O capatana de usturoi
  • O legatura de ceapa verde
  • O legatura de marar
  • Sare, piper macinat, piper boabe, cimbru si foi de dafin, dupa gust

 

 

Dupa ce a fost curatat si eviscerat, pestele se condimenteaza cu sare si piper, se tavaleste in malai si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. 
 
Separat, ardeii si rosiile se coc pe gratar, se decojesc si se taie in jumatati. Intr-un mojar, usturoiul se freaca cu sare pana devine pasta; poti pastra 2-3 catei de usturoi pe care sa-i toci marunt si sa-l adaugi la final, pentru mai multa aroma.
 
Se pune la fiert un litru de apa, cu boabe de piper negru, foi de dafin si cimbru. Cand apa fierbe, se adauga sucul de rosii si legumele coapte. Se mai lasa la fiert timp de 10 minute, apoi se adauga usturoiul si pestele. Se acopera oala si se lasa asa timp de 10 minute, dupa care pot fi adaugate mararul si ceapa verde, tocate marunt.

 

Saramura de peste vietnameza

 

Romania nu este singura tara in care saramura de peste este apreciata. Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara o saramura in stil vietnamez:
  • 3-5 tipuri diferite de peste, aproximativ 1.5 kg
  • 3 gogonele murate
  • 100 ml zeama de muraturi
  • 4 rosii medii
  • 10-12 capere mici
  • Coaja de la ½ limeta
  • ½ lingurita de ghimbir dat pe razatoarea mica
  • 2 morcovi
  • 2 ardei kapia
  • 3 cepe mici
  • 2 fire de apio (telina verde)
  • 5 catei de usturoi
  • 1 ardei iute
  • 6 linguri de ulei de masline
  • O legatura de leustean
  • O legatura de patrunjel
  • Sare, piper si boia iute fina, dupa gust

 

 
 

 

Dupa ce a fost curatat si eviscerat, pestele se condimenteaza cu sare si piper, se tavaleste in malai si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. 
 
Separat, ardeii si rosiile se coc pe gratar, se decojesc si se taie in jumatati. Intr-un mojar, usturoiul se freaca cu sare pana devine pasta; poti pastra 2-3 catei de usturoi pe care sa-i toci marunt si sa-l adaugi la final, pentru mai multa aroma.
 
Se pune la fiert un litru de apa, cu boabe de piper negru, foi de dafin si cimbru. Cand apa fierbe, se adauga sucul de rosii si legumele coapte. Se mai lasa la fiert timp de 10 minute, apoi se adauga usturoiul si pestele. Se acopera oala si se lasa asa timp de 10 minute, dupa care pot fi adaugate mararul si ceapa verde, tocate marunt.

 

 

Dupa ce ai curatat pestele si l-ai eviscerat, unge-l cu ulei de masline si condimenteaza-l cu sare si piper. Prajeste-l pe plita sau gratar cate 1 minut pe fiecare parte si lasa-l sa se odihneasca pe o farfurie.
 
Coace rosiile, ardeii, ardeiul iute si usturoiul in cuptorul incins la 180 de grade si ai grija sa le intorci din cand in cand.
 
Caleste ceapa si morcovii in 2 linguri de ulei de masline, dupa ce le-ai tocat marunt. Spre final, adauga si telina tocata, alaturi de ghimbir, coaja de lamaie, capere si gogonelele tocate marunt.
 
Descojeste legumele coapte si paseaza rosiile. Freaca usturoiul cu sare pana obtii o pasta si adauga-l, alaturi de legumele coapte, cu exceptia rosiilor, deasupra celor calite. 
 
Pune pestele si completeaza cu apa clocotita, apoi lasa amestecul sa fiarba timp de 10 minute. Adauga rosiile si zeama de la gogonele, alaturi de condimente si lasa saramura sa mai dea intr-un clocot. La final, adauga verdeturile maruntite.

 

Cum se serveste saramura de peste

 

Indiferent pentru care dintre cele 3 retete vei opta, saramura poate fi consumata alaturi de mamaliga sau turta de malai. Gustul usor dulceag al acestora se va armoniza perfect cu aromele pestelui si a verdeturilor.
 
In anumite zone se obisnuieste ca pestele sa fie servit separat de saramura; pestele poate fi astfel consumat cu un sos pe baza de usturoi, iar zeama alaturi de mamaliga.
 
Si ca sa completezi masa cu o bautura potrivita, iti recomandam vinul alb sec - incearca un Chardonnay sau un Pinot gris. Pofta buna!