Salată orientală: cele mai savuroase rețete
Deși numele ne-ar putea face să credem că această salată provine din gastronomia Orientului, mai mult sau mai puțin îndepărtat, ingredientele și modul de preparare ne duc cu gândul mai mult către bucătăria germană sau cea poloneză, ambele cunoscute pentru preferința lor pentru rețetele cu cartofi.
Extrem de apreciată de români, salata orientală este un fel de mâncare versatil, care se poate pregăti în orice anotimp al anului: primăvara – cu cartofi noi și trufandale, vara – cu salată, legume și verdețuri, iar toamna și iarna, cu murături. Este genul de rețetă în care mai importantă decât îndemânarea bucătarului este combinația de ingrediente și modul în care se completează unul pe celălalt.
În rândurile care urmează, îți propunem câteva dintre cele mai populare și gustate rețete de salată orientală, pe care le poți pregăti cu ușurință în bucătăria proprie și care pot salva un prânz sau o cină, atunci când ești în impas de fantezie culinară.
- Rețeta de salată orientală clasică
- Rețeta de salată orientală dietetică de cartofi noi, fasole verde și ridichi
- Rețeta de salată orientală cu maioneză și castraveți murați
- Rețeta de salată orientală cu ton
- Sfaturi utile și recomandări pentru rețetele de salată orientală
Rețeta de salată orientală clasică
Cu toate că este destul de dificil de spus care dintre rețetele de salată orientală este cea clasică, există totuși o versiune mai populară, care este pregătită mai des. Cantitățile rețetei sunt pentru două persoane.
Ingrediente pentru salata de cartofi orientală:
- 500 g cartofi;
- 5-6 măsline negre, de preferință fără sâmburi, tăiate rondele;
- 1 ceapă roșie;
- 2 oua fierte;
- sare, după gust;
- piper negru, proaspăt măcinat, după gust.
Pentru dressingul de salată orientală:
- 100 ml apă;
- 1 lingură de oțet alb;
- 1-2 linguri de ulei vegetal;
- un vârf de cuțit de zahăr;
- 1/2 linguriță de sare.
Mod de preparare salata orientală:
- Cartofii se spală, se fierb în coajă în apă cu sare și se dau deoparte să se răcească, apoi se curăță și se taie cubulețe.
- Ouăle se fierb tari, se decojesc și se taie în sferturi. Ceapa roșie se curăță și se taie julien.
- Într-un bol, se pun apa rece și oțetul, se adaugă sarea și zahărul și se amestecă bine, până când s-au dizolvat. Se adaugă uleiul vegetal și se amestecă din nou.
- Într-un vas încăpător, se pun cubulețele de cartofi, ceapa, rondelele de măsline și sferturile de ou. Se amestecă ușor, cu grijă, se toarnă deasupra dressingul, se mai amestecă o dată și se servește.
Rețeta de salată orientală dietetică de cartofi noi, fasole verde și ridichi
Similară cu salata orientală clasică, dar fără ouă, această variantă vegană are mai puține calorii și beneficiază de gustul cremos al cartofilor noi și de textura crocantă a ridichilor. Cantitățile sunt pentru patru porții.
Ingrediente pentru salata orientală vegană:
- 650 g cartofi noi;
- 1 cățel de usturoi, trecut prin presă;
- 1 foaie de dafin;
- 250 g păstăi de fasole verde;
- 4 ridichi roșii;
- 3 linguri mărar verde, tocat mărunt;
- 1 legătură pătrunjel verde, tocat;
- 2 cepe verzi, tocate mărunt (se pot înlocui cu chives);
- 2 linguri capere în saramură;
- sare, după gust;
- piper negru, proaspăt măcinat, după gust.
Pentru dressing:
- 1 lingură de muștar de Dijon cu boabe;
- 1 lingură de oțet din cidru de mere;
- 2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin.
Mod de preparare salată orientală cu cartofi noi:
- Spală bine cartofii noi cu un burete mai aspru, taie-i în jumătăți sau sferturi și pune-i la fiert în apă cu sare și o foaie de dafin. Lasă-i să fiarbă timp de 10-15 minute, apoi scoate-i, scurge-i și lasă-i deoparte, să se răcească.
- Între timp, taie fasolea verde în jumătăți, iar ridichile roșii în feliuțe subțiri.
- Într-un bol încăpător, pregătește dressingul: amestecă bine, până la omogenizare, usturoiul trecut prin presă, cu muștarul, oțetul și uleiul de măsline extravirgin.
- Adaugă peste dressing cartofii, fasolea verde, feliuțele de ridichi, ceapa verde, caperele, mărarul și pătrunjelul. Asezonează cu sare și piper negru după gust, amestecă totul bine și servește.
👉 Atunci când vrei să pregătești rapid un prânz gustos sau o cină ușoară, încearcă rețeta de salată orientală vegană, care este simplu de preparat, din ingrediente care se găsesc în orice cămară. Ca să îți fie mai ușor, ți-am pregătit acestvideoclip, care te va ajuta să obții o salată consistentă și plină de prospețime.
Rețeta de salata orientală cu maioneză și castraveți murați
Este o rețetă consistentă, savuroasă, care îmbină textura crocantă a castraveților murați cu cremozitatea cartofilor și a maionezei și care se potrivește mai mult anotimpului rece. Cantitățile sunt pentru patru porții.
Ingrediente pentru rețeta de salată orientală cu castraveți murați și maioneză:
- 1 kg de cartofi;
- 6-7 linguri de maioneză făcută în casă;
- 4-5 castraveti murati în saramură (se pot înlocui, dacă se dorește, cu castraveți în oțet);
- 200 g măsline negre, tip Kalamata, feliate;
- o ceapă roșie;
- sare, după gust;
-
piper negru, proaspăt măcinat, după gust.
Mod de preparare:
- Cartofii se spală, se curăță și se pun la fiert în coajă, în apă cu sare. Între timp, se feliază sau se taie cuburi castraveții murați, se curăță ceapa, se taie peștișori și se face maioneza.
- Când cartofii au fiert, se dau deoparte, se lasă puțin la răcit, apoi se curăță și se taie cuburi.
- Într-un bol încăpător, se amestecă feliile de castraveți murați, cartofii, măslinele și ceapa. Se adaugă un praf de piper negru, se gustă și, dacă este nevoie, se mai adaugă sare.
- Peste compoziția de salată, se pune maioneza, se amestecă bine, se gustă din nou – dacă mai este nevoie se asezonează cu sare și piper – și se servește.
Rețeta de salată orientală cu ton
Dacă te numeri printre iubitorii de preparate cu pește, ți-am pregătit o rețetă de salată orientală cu ton, simplă și gustoasă, care poate fi servită atât ca aperitiv, cât și ca fel principal. Cantitățile sunt pentru patru porții, dar pot fi modificate în funcție de numărul de persoane sau de particularitățile de gust.
Ingrediente:
- 1 kg de cartofi;
- 2 ouă fierte tari, tăiate în sferturi;
- 2 linguri de otet de mere de calitate;
- circa 100 ml de ulei vegetal;
- o ceapă roșie, mai mare;
- 130 g măsline negre, tip Kalamata, fără sâmburi;
- 200 g ton în ulei sau suc propriu;
- sare, după gust;
-
piper negru, proaspăt măcinat, după gust.
Mod de preparare:
- Spală cartofii și pune-i la fiert în coajă, cu o lingură de sare. În acest timp, curăță ceapa, taie-o julien, pune-o într-un bol, presar-o cu puțină sare și las-o să se înmoaie. Taie măslinele felii.
- Când cartofii au fiert – încearcă-i cu o furculiță –, scurge-i, lasă-i puțin să se răcorească, curăță-i de coajă și taie-i cubulețe pe care le pui într-un bol încăpător de salată.
- Separat, amestecă uleiul și oțetul, până obții o emulsie pe care o torni peste cartofi. Asezonează cu puțină sare și piper, ținând cont de faptul că ceapa, tonul și măslinele sunt și ele sărate. Amestecă până când dressingul de ulei și oțet îmbracă uniform cartofii.
- Adaugă ceapa, bucățile de file de ton, feliile de măsline, amestecă, gustă și potrivește de sare și piper, dacă mai este necesar.
- Pune și sferturile de ou, amestecă ușor, lasă salata la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră și apoi servește salata de cartofi cu ton alături de un vin alb sec.
👉 Salatele orientale sunt extrem de versatile și pot fi pregătite cu ingrediente de sezon în orice perioadă a anului, dar dacă vrei să-ți impresionezi invitații la o masă festivă cu o variantă deosebită, poți încerca să le pregătești rețeta noastră de salata Liege.
Sfaturi utile și recomandări pentru rețetele de salată orientală
- Poți folosi pentru salatele orientale orice gen de cartofi, fie albi, fie roșii. Singura diferență este conținutul de amidon, mai scăzut în cei roșii și mai ridicat în cei albi.
- Adaugă întotdeauna sare în apa în care fierbi cartofii și încearcă-i cu vârful unui cuțit sau cu furculița, ca să nu-i fierbi prea mult și să se sfărâme când îi amesteci cu celelalte ingrediente.
- În loc de maioneza clasică, poți pregăti salata orientală cu maioneză vegetală, preparată din aquafaba (lichidul care rămâne în urma fierberii îndelungate a leguminoaselor sau cel din conservele de năut sau fasole albă).
- Ca să dai un gust deosebit salatei tale orientale, folosește ouă murate. Le poți face fie în stil chinezesc, scufundând pentru câteva ore ouăle fierte tari și decojite în sos de soia și vin de orez, fie punându-le într-un borcan și turnând desupra o marinadă fiartă, din oțet, bucăți de sfeclă roșie, miere, foi de dafin, boabe de piper și semințe de coriandru.
- În mod similar, poți îmbogăți gustul salatei dacă folosești ceapă murată rapid într-un amestec fierbinte, preparat din apă, oțet, miere, sare, un cățel de usturoi și puțin oregano.
- Tonul din rețeta de salată orientală cu pește poate fi cu succes înlocuit de macrou sau hering marinat, dar, în acest caz, va trebui să reduci cantitatea de oțet și sare.
- Salatele orientale pot fi servite imediat ce au fost preparate, dar vor avea un gust mult mai bun dacă sunt lăsate în frigider cel puțin o jumătate de oră, timp în care dressingul și condimentele vor da un plus de gust cartofilor.
- Dacă sunt servite ca fel principal, salatele orientale cu maioneză pot fi însoțite de un vin alb, de genul Sauvignon Blanc, Chardonnay sau Albarino. Salatele cu vinegretă merg foarte bine alături de vinuri acide, cum ar fi Chenin Blanc, Pinot Grigio sau Chablis.
Simple, dar atât de apreciate, salatele orientale oferă arome intense și combinații surprinzătoare de texturi. Indiferent că alegi să pregătești varianta clasică sau te simți atras de o combinație inedită de ingrediente, poți oferi celor dragi un fel de mâncare sățios și aromat, care va fi apreciat la adevărata lui valoare.
Sursa foto: Shutterstock