Cea mai buna salata de vinete: retete delicioase pentru zilele de vara
Salata de vinete este unul dintre cele mai apreciate preparate in sezonul cald. Aroma intensa a vinetelor proaspat coapte, accentuata de alte ingrediente aromatice, precum ceapa si usturoiul, poate fi obtinuta cu usurinta, fara sa fii un maestru al bucatariei, daca stii cateva secrete.
Afla cum sa prepari o salata de vinete delicioasa si usoara, pe care o va aprecia intreaga familie!
- Ce beneficii au vinetele pentru sanatate
- Retete de salata de vinete delicioase
- Salata de vinete romaneasca
- Salata de vinete cu maioneza
- Salata de vinete cu usturoi
- Salata de vinete cu ardei copti
- Salata de vinete fara coacere
- Salata de vinete cu iaurt
Ce beneficii au vinetele pentru sanatate
Pentru ca ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa consumi „calorii goale”, este important ca alimentele pe care le mananci sa fie bogate in vitamine si minerale si sa aiba, pe langa gustul placut, si beneficii pentru sanatatea ta.
Conform Medical News Today, vinetele sunt bogate in compusi fenolici care contin acid clorogenic (care lupta impotriva radicalilor liberi) si antocianina, un tip de flavonoide care actioneaza ca antioxidanti si au un efect antiinflamator. Studiile arata ca acesti compusi au numeroase beneficii pentru sanatate:
- Sanatatea inimii: fibrele, potasiul, vitamina C, vitamina B6, fitonutrientii si antocianina din vinete sunt asociate cu scaderea riscului mortalitatii din cauza afectiunilor inimii, conform unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition.
- Reglarea colesterolului: acidul clorogenic s-a dovedit eficient in scaderea colesterolului LDL si are efecte antimicrobiene, antivirale si anticancerigene.
- Scaderea riscului de aparitie a cancerului: antocianina si acidul clorogenic protejeaza celulele impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi si previn, totodata, dezvoltarea tumorilor si divizarea celulelor cancerigene, avand si efecte antiinflamatoare.
- Imbunatatirea functiilor cognitive: vinetele contin antioxidanti puternici care protejeaza membranele celulelor creierului de actiunea radicalilor liberi si ajuta la transportarea nutrientilor catre aceste celule.
- Echilibrul alimentar si controlul asupra greutatii corporale: fibrele din vinete stimuleaza functionarea optima a sistemului digestiv si ajuta la reducerea apetitului.
- Sanatatea ficatului: antioxidantii din vinete ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Retete de salata de vinete delicioase
Exista mai multe retete populare de salata de vinete, dar sunt patru secrete universal valabile pentru reusita oricareia dintre ele:
- Alege corect vinetele: acestea trebuie sa aiba coaja lucioasa si o textura putin moale. Daca folosesti vinete congelate sau conservate, asigura-te ca sunt de calitate si provin de la un producator cunoscut.
- Felul in care au fost coapte vinetele poate influenta gustul salatei. Daca vrei sa reproduci gustul autentic al salatei de vinete „ca la mama acasa”, coace vinetele pe flacara, nu in cuptor. E important sa intepi vinetele cu o furculita in timp ce le coci, pentru a permite lichidului sa se scurga si a evita astfel eventualele accidente.
- Este important sa scurgi bine vinetele inainte de prepararea salatei, deoarece acel lichid poate da un gust amarui.
- Pentru ca exista riscul ca vinetele sa se oxideze, este foarte important sa folosesti un tocator si un batator din lemn, plastic sau ceramica pentru a le marunti si sa eviti utilizarea unor ustensile de bucatarie confectionate din metal. Astfel vei pastra aroma si culoarea nealterate si te vei bucura de un preparat delicios.
👉 Atunci cand ai putin timp la dispozitie si vrei sa gatesti ceva rapid, cum este si salata de vinete, nu uita ca exista numeroase retete la fel de delicioase. Pe site-ul nostru gasesti mereu inspiratie. O idee pentru gatit poate fi si reteta de Salata de cartofi cu peste afumat.
Salata de vinete romaneasca
Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- doua vinete mari
- ½ ceapa alba sau rosie
- 60-70 ml ulei de floarea-soarelui
- zeama de lamaie proaspata
- sare si piper, dupa gust
Dupa ce ai copt vinetele, le-ai curatat, scurs si tocat marunt, poti incepe sa incorporezi uleiul, amestecand cu lingura de lemn, ca la maioneza. Adauga sare, piper, putina zeama de lamaie si ceapa tocata marunt si lasa vinetele sa se raceasca timp de o ora. Cu aceste cantitati vei obtine patru portii de salata de vinete.
Salata de vinete cu maioneza
Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- doua vinete mari
- ½ ceapa alba sau rosie
- 60-70 ml de ulei de floarea-soarelui
- o lingurita de mustar
- un galbenus crud
- sare, piper si zeama de lamaie, dupa gust
Toaca marunt vinetele dupa ce le-ai curatat si scurs si pune-le deoparte, intr-un recipient din sticla sau plastic, alaturi de ceapa tocata. Prepara maioneza separat, amestecand galbenusul cu mustarul si adaugand treptat uleiul. Amesteca salata cu maioneza, adauga sare, piper si putina zeama de lamaie proaspat stoarsa si lasa salata sa se odihneasca o ora la frigider.
Salata de vinete cu usturoi
Pentru aceasta salata vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- doua vinete mari
- 5-6 catei de usturoi
- 10 linguri de ulei de masline
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 100 g de branza feta
- o legatura de patrunjel
- sare si piper, dupa gust
Dupa ce maruntesti si scurgi vinetele coapte, toaca-le marunt si pune-le intr-un vas din plastic sau sticla. Separat, zdrobeste usturoiul cu putina sare si adauga uleiul de masline peste el, treptat, frecand cu o lingura de lemn, pana obtii o pasta cremoasa, pe care o asezonezi cu zeama de lamaie. Adauga pasta de usturoi peste vinete si apoi branza feta maruntita. Pune sare si piper dupa gust si decoreaza cu patrunjelul tocat foarte marunt.
Salata de vinete cu ardei copti
Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- doua vinete
- 6 ardei kapia
- ½ ceapa alba
- 2 catei de usturoi
- 60 ml ulei de floarea-soarelui
- o lingurita de mustar
- sare, piper si zeama proaspata de lamaie, dupa gust
Dupa ce ai copt, curatat si tocat vinetele si ardeii kapia, amesteca-le intr-un castron si adauga mustarul. Apoi toarna treptat ulei, amestecand cu o lingura de lemn intr-un singur sens, ca la maioneza, pana cand amestecul devine cremos. Adauga sare, piper si zeama de lamaie dupa gust si apoi pune usturoiul zdrobit si amesteca din nou.
Salata de vinete fara coacere
Daca nu ai posibilitatea sa calesti vinetele pe plita sau la gratar, aceasta reteta te poate ajuta sa iti satisfaci pofta. Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- doua vinete
- zeama de la ½ lamaie
- o lingurita de sare
- 80 ml ulei de floarea-soarelui
- ½ ceapa alba sau rosie
Descojeste vinetele crude, taie-le in cuburi potrivite, stropeste-le cu zeama de lamaie proaspata si adauga sare; stoarce-le apoi presandu-le intre palme si caleste-le cu trei-patru linguri de ulei, intr-o tigaie adanca, timp de 10-15 minute. Adauga o jumatate de cana de apa si acopera tigaia cu un capac; lasa vinetele la inabusit pana cand se evapora toata apa. Marunteste apoi vinetele si adauga treptat uleiul ramas si ceapa tocata marunt. Lasa-le la racit si serveste cu paine proaspata si o salata de rosii.
Salata de vinete cu iaurt
Varianta turceasca a salatei de vinete contine iaurt in loc de maioneza si este perfecta pentru zilele calduroase. Iata de ce ai nevoie pentru a o prepara:
- doua vinete mari
- ½ ceapa alba sau rosie
- 250 ml iaurt gras
- sare, piper si zeama de lamaie, dupa gust
Dupa ce ai copt vinetele, le-ai curatat, scurs si tocat marunt, vei adauga iaurtul si vei amesteca pana cand obtii o pasta omogena. Pune apoi ceapa taiata marunt si asezoneaza cu sare, piper si zeama de lamaie dupa gust. Optional, poti adauga putin usturoi si patrunjel tocat marunt. Lasa salata sa se raceasca si serveste-o cu paine proaspata si masline.
Indiferent care sunt preferintele tale culinare, exista intotdeauna o reteta de salata de vinete care iti va fi pe plac. Lasa-te inspirat de retetele noastre si foloseste legume proaspete si ingrediente de calitate, pentru obtinerea gustului desavarsit. Pofta buna!