InspiratieIdei pentru tineSalată de cartofi cu pește afumat
Inspiratie

Salată de cartofi cu pește afumat

Există mâncăruri care, deși simple și ușor de realizat, oferă un gust incredibil și o combinație de arome și texturi fără egal. Este și cazul salatei de cartofi cu pește afumat, variantă a clasicei salate orientale și inspirată, într-o oarecare măsură, din bucătăria rusă, ce are o variantă numită salata Șuba, un preparat din straturi de cartofi, sfeclă, diferite alte legume, pește marinat și maioneză consistentă.

Varianta românească este o mâncare potrivită pentru toate anotimpurile, cu un gust proaspăt, sățioasă și plină de arome, care poate fi consumată la prânz sau la cină și luată la pachet pentru serviciu sau picnic. Rețeta în sine este extrem de versatilă și poate fi completată, după preferințe, cu alte ingrediente pe care le ai în frigider sau în cămară.

Rețeta de salată de cartofi cu pește afumat

Cantitățile de ingrediente sunt calculate pentru două porții, iar timpul de pregătire este în jur de 40 de minute.

Ingrediente

  • 500 g cartofi pentru fiert;
  • 2 linguri de maioneză, preferabil făcută în casă;
  • 1 linguriță de hrean ras;
  • 1/2 linguriță de oțet de mere;
  • 1 linguriță de ulei de măsline;
  • 1 linguriță de muștar de Dijon;
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat;
  • 4-5 fire de mărar, tocate mărunt;
  • 1 ceapă roșie, tocată mărunt;
  • 1 macrou afumat întreg, curățat și rupt în bucăți;
  • zeama de la un sfert de lămâie sau după gust;
  • 4-5 felii de ardei jalapeno murat;
  • sare, după gust;
  • piper negru, proaspăt măcinat, după gust;
  • frunze de pătrunjel și mărar, pentru ornat.

Mod de preparare salată cu pește afumat și cartofi

  • Spală bine cartofii și pune-i la fiert, cu coajă cu tot, în apă cu sare.
  • Ajutându-te de un tel, amestecă, într-un bol încăpător, maioneza, hreanul, muștarul de Dijon, uleiul de măsline și oțetul cu sare și piper după gust.
  • Când cartofii au fiert, scoate-i din apă, scurge-i și lasă-i să se răcească timp de câteva minute. Când pot fi manevrați, decojește-i, taie-i în felii potrivite și amestecă-i cu mixul de maioneză, hrean și mustar. Adaugă, peste compoziția obținută, pătrunjelul și mărarul tocate și amestecă din nou, cu atenție, să nu se sfărâme cartofii. Așază totul în vasul de servire și presară deasupra ceapa roșie tocată.
  • Curăță peștele de oase și piele, rupe-l în bucăți potrivite, pune-l peste cartofi și stropește totul cu zeama de lămâie. Așază deasupra și câteva feliuțe de ardei jalapeno murat și ornează cu frunze de pătrunjel și mărar.

👉 Dacă nu ai timp suficient și îți dorești un fel de mâncare rapid și gustos, poți pregăti rețeta de salată de cartofi cu pește afumat. Ca să înțelegi mai bine pașii de urmat, ți-am pregătit acest cideoclip, care te va ajuta să obții o salată ca la carte:

Sfaturi utile și recomandări pentru prepararea rețetei

  • Poți folosi pentru salată orice tip de cartofi, albi sau roșii, în funcție de preferințe. Diferența constă în faptul că cei roșii își păstrează mai bine forma după fierbere, datorită faptului că sunt mai săraci în amidon.
  • Alege cartofii cu grijă, evitându-i pe cei cu porțiuni verzi - acestea conțin o substanță numită solanină, care este toxică.
  • Pentru salată, este recomandat ca peștele afumat să fie ales cu atenție. Cel mai bun este cel afumat la cald, procedeu care implică o temperatură de peste 80 de grade Celsius și care gătește complet peștele. Carnea se rupe în fâșii și este de culoare galbenă, spre deosebire de peștele afumat la rece, care seamănă cu cel crud și care este prelucrat la temperaturi care nu depășesc 40 de grade Celsius, insuficiente pentru eliminarea bacteriilor. În unele cazuri, la afumarea peștelui la cald se folosesc diferite condimente și uleiuri, care îi prelungesc termenul de valabilitate și care adaugă substanțe benefice organismului.
  • Nu uita să pui sare, în apa în care fierb cartofii, în momentul când apa începe să clocotească, deoarece, dacă este adăugată mai devreme, va mări timpul de fierbere.
  • Pentru că este o rețetă versatilă, poți folosi somon, păstrăv, hering sau orice alt gen de peste afumat și chiar marinat. În mod similar, se pot adăuga diferite alte legume: roșii cherry sau uscate, ardei gras, avocado, mazăre sau chiar broccoli.
  • Dacă dorești ca salata cu pește afumat să semene și mai mult cu una orientală, poți adăuga sferturi de ouă fierte tari, feliuțe de castraveți sau gogoșari murați în oțet și măsline - fie negre, din soiul Kalamata, fie picante, cu ardei iute.
  • Dacă dorești să dai salatei un gust deosebit, zdrobește fin câțiva căței de usturoi și adaugă-i în dressingul de maioneză.
  • Persoanele care suferă de sindrom de colon iritabil sau de boala Crohn pot consuma această salată, sub rezerva înlocuirii cepei roșii cu frunze tocate de ceapă verde, fără partea albă.
  • Pentru un dressing cu mai puține calorii, poți înlocui maioneza din oua cu iaurt grecesc sau cu o maioneză dietetică, preparată din aquafaba (lichidul din conservele de năut sau cel rezultat în urma fierberii îndelungate a leguminoaselor).
  • În funcție de preferințe și inspirație, poți opta și pentru alte rețete de dressing: cu smântână, mărar și zeamă de lămâie; cu tahini (pastă de susan) și usturoi; cu oțet, ulei de măsline, usturoi și fulgi de ardei iute sau cu vinegretă și miere.
  • Dacă vrei să adaugi o nuanță asiatică salatei, prepară un dressing dulce-acrișor, din unt de arahide, zeamă de lămâie, sos de soia, miere, un cățel de usturoi, sare și piper alb.
  • Pentru un gust mai amplu și mai bogat, se poate înlocui oțetul de mere cu oțet balsamic.
  • Lângă salata de cartofi cu pește afumat poți servi vinuri mai tari, care nu au accente acrișoare, gen Marsala, Fetească Albă sau Sauvignon Blanc Fumé.

👉 Dacă îți plac salatele care se prepară repede și cu ingrediente puține îți recomandăm și rețetele de aici: Cea mai buna salata de vinete

Simplă ca mod de preparare, proaspătă, răcoritoare și plină de nutrienți, salata de cartofi cu pește afumat este un produs neașteptat și original. Această delicatesă, care îmbină cu eleganță textura cremoasă și gustul temperat al cartofilor cu aroma intensă a peștelui afumat, nu este doar o simplă rețetă, ci și o celebrare a inspirației culinare.

Sursa foto: Shutterstock