Rodia: Beneficii si retete
Rodia este considerata un superaliment, avand numeroase beneficii pentru sanatate. Acest fruct rotund, cu o coaja groasa, neteda, stralucitoare si foarte multi samburi in interior, este si foarte gustos. Rodia poate fi consumata proaspata, sub forma de suc, dar si inclusa in numeroase retete, de la salate si aperitive la feluri principale cu carne sau fara, deserturi si cocktailuri. Gustul sau dulce-acrisor o face un ingredient versatil in bucatarie. Am pregatit pentru tine mai multe retete de preparate sarate si dulci, in care rodia este vedeta, precum si sfaturi de preparare si informatii despre beneficiile consumului acestui fruct.
-
Retete cu rodie
-
Sirop de rodie
-
Salata de rosii cu sos de rodie
-
Salata de radicchio, fenicul si rodie
-
Salata de patrunjel, ceapa rosie si rodie
-
Friptura de vita cu sos de nuci si rodie
-
Vinete umplute cu feta si rodie
-
Pui lipicios cu rodie
-
Sorbet de rodie
-
Pavlova cu rodie
-
Punci cu sampanie si rodie
-
-
Beneficiile consumului de rodie
-
Cum alegi rodiile si cum le pastrezi
Retete cu rodie
Inainte de a folosi rodia intr-o multitudine de moduri, boabele trebuie sa fie separate. Taie fructul in doua si scoate boabele deasupra unui castron umplut cu apa, eventual, ajutandu-te de o lingura de lemn, cu care lovesti coaja. Samburii vor cadea direct la fund, iar pielita albicioasa dintre ei va pluti. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa versi apa si sa arunci pielita. Rodia poate fi folosita in salate de fructe, dar si in deserturi, sucuri si smoothie-uri de casa, precum si la fripturi de pui, vita sau miel ori in preparate din legume, cum ar fi vinetele.
Sirop de rodie
Siropul de rodie este folosit la gatit in Orientul Mijlociu, Africa si zona Mediteranei, de obicei, pentru a adauga o nota dulce-acrisoara mancarurilor. Este obtinut prin fierberea sucului de rodie pana ce acesta se transforma intr-un sos gros. Il gasesti la magazinele specializate si in supermarketuri, dar il poti prepara si in casa.
Ingrediente:
-
4 cani suc de rodie
-
2 ½ cani zahar
-
1 lingurita suc de lamaie
Mod de preparare: intr-o cratita, combina sucul de rodie, zaharul si sucul de lamaie si lasa la fiert la foc mediu. Amesteca pana cand zaharul s-a dizolvat complet, apoi fierbe 25 de minute, pentru ca lichidul sa capete consistenta unui sos gros. Lasa la racit si pastreaza siropul intr-o sticla sigilata, la frigider, maximum doua saptamani.
Salata de rosii cu sos de rodie
Aceasta salata simpla, de vara, este definitia prospetimii, cu aromele sale dulci-acrisoare. Dulceata acida, aproape amara a rodiei si cea savuroasa a rosiei se completeaza perfect.
Ingrediente
-
200 g rosii cherry rosii
-
200 g rosii cherry galbene
-
200 g rosii prunisoare
-
500 g rosii clasice
-
1 ardei gras rosu
-
1 ceapa rosie mica
-
2 catei de usturoi
-
½ lingurita de ienibahar macinat
-
2 lingurite otet de vin alb
-
1 ½ linguri sirop de rodie
-
60 ml ulei de masline
-
½ lingurita sare
-
samburii de la o rodie mare
-
1 lingura oregano
Mod de preparare: amesteca toate rosiile, taiate in bucati aproximativ egale, ardeiul rosu si ceapa tocata marunt, intr-un castron de salata. Din restul ingredientelor prepara sosul, care se toarna peste amestecul de rosii si se amesteca usor. Aranjeaza salata pe un platou, presara samburii de rodie si oregano si stropeste cu un firicel de ulei de masline.
Salata de radicchio, fenicul si rodie
O alta salata proaspata, cu note usor amare, care este pusa in evidenta si mai mult de aroma dulceaga a rodiei. Serveste alaturi de o friptura sau un mix de branzeturi.
Ingrediente:
-
sos
-
¼ cana ulei de masline extravirgin
-
2 linguri otet de vin rosu
-
1 lingura salota tocata marunt
-
1 lingurita mustar Dijon
-
sare
-
fulgi de ardei iute
-
salata
-
1 bucata mare fenicul, feliat subtire
-
3 capatani de radicchio, feliate subtire
-
1 ceapa mica, tocata
-
⅓ cana samburi de rodie
Mod de preparare: intr-un castron mare pentru servire, amesteca ingredientele pentru sos. Adauga feniculul si radicchio, amesteca si lasa 5 minute, sa se imbine aromele. Serveste presarata cu ceapa tocata si samburi de rodie.
Salata de patrunjel, ceapa rosie si rodie
O salata foarte racoritoare, perfecta pentru zilele de vara si plina de vitamine. Se poate pastra la frigider doua zile.
Ingrediente:
-
1 ceapa rosie mare, feliata
-
1 ½ lingurite de zahar
-
1 lingurita sumac macinat
-
sare
-
3 linguri ulei de masline
-
1 lingura otet de vin rosu
-
1 lingurita sirop de rodie
-
4 legaturi patrunjel verde
-
¼ cana samburi de rodie
Mod de preparare: ceapa, zaharul si sumacul se pun intr-un castron, cu sare, si se lasa sa stea 30 de minute. Adauga ulei, otet si sirop de rodie si mai lasa sa stea cinci minute. Chiar inainte de servire, pune patrunjelul si rodia si amesteca.
Friptura de vita cu sos de nuci si rodie
Combinatia de rodie si nuca e folosita in bucataria persana de mii de ani, atat ca sos, cat si ca marinata pentru carne. Aloca-ti timp sa lasi pieptul de vita la marinat cel putin 24 de ore inainte de gatire.
Ingrediente:
-
3 kilograme piept vita fara os, cu putina grasime
-
2 lingurite sare
-
1 lingurita piper negru proaspat macinat
-
1 capatana de usturoi
-
1 cana nuci
-
2 linguri miere
-
3 cani suc de rodie
-
1 legatura menta proaspata
-
½ cana fistic prajit, sarat
-
2 catei de usturoi
-
2 lingurite de coaja de lamaie
-
¼ lingurita sare
-
⅛ lingurita piper macinat
-
2 linguri ulei de masline extravirgin
Mod de preparare: pune carnea, presarata cu sare si piper, intr-o punga incapatoare. Fa un piure din usturoi, nuci, miere si 1 cana de suc de rodie, cu ajutorul unui blender. Adauga restul de suc si amesteca pana se omogenizeaza. Toarna sosul peste carne, sigileaza punga si da la frigider timp de 24-48 de ore, rotind pachetul din cand in cand. Transfera carnea si sosul intr-o tava si lasa sa stea la temperatura camerei o ora. Preincalzeste cuptorul la 130°Celsius. Coace pieptul de vita, acoperit, pana cand se poate marunti usor cu furculita, aproximativ cinci ore. Scoate carnea pe un tocator si acopera cu o folie. Sosul ramas se transfera intr-o cratita si se curata de grasimea de la suprafata. Gateste la foc mediu-mare, eliminand grasimea formata, pana se reduce cantitatea cu doua treimi. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Menta, fisticul, usturoiul, coaja de lamaie, sarea si piperul se pun intr-un robot de bucatarie si se toaca grosier. Stropeste cu ulei si omogenizeaza. Pieptul de vita se feliaza, se pune pe un platou si se acopera cu cele doua sosuri.
Vinete umplute cu feta si rodie
Siropul de rodie dulce-acrisor este secretul acestui preparat usor, perfect pentru un pranz de vara.
Ingrediente:
-
2 vinete mari
-
6 catei de usturoi
-
6 linguri ulei de masline
-
1 rodie
-
2 linguri sirop de rodie
-
200 g feta
-
4 linguri de menta tocata
-
sare
-
piper macinat
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Taie vinetele in jumatate pe lungime si cresteaza miezul cu grija, pentru a nu strapunge coaja. Pune vinetele cu miezul in sus intr-o tava, impreuna cu usturoiul necuratat, unge-le cu ulei de masline, presara sare si lasa-le la copt o ora, pana se inmoaie. Scoate vinetele din cuptor si elimina miezul, fara a rupe coaja. Miezul se amesteca impreuna cu usturoiul curatat si pasat, samburii de rodie, siropul de rodie, menta, piper si sare. Pune umplutura in cojile goale si presara cu feta zdrobita.
Pui lipicios cu rodie
O reteta perfecta pentru gratar, de savurat la petrecerile cu prietenii.
Ingrediente:
-
10 catei de usturoi, zdrobiti
-
1 lingura ghimbir ras
-
2 lingurite boia
-
1 ½ lingurita coriandru macinat
-
¾ lingurita chimen macinat
-
¼ lingurita fulgi de ardei iute
-
1 ½ lingura ulei de masline
-
2 cani de suc de rodie neindulcit
-
1 cana gem de caise
-
2 linguri sirop de rodie
-
2 pui taiati bucati
Mod de preparare: intr-o cratita, gateste la foc mic, timp de un minut, in ulei, usturoiul, ghimbirul, condimentele si 1 lingurita de sare. Adauga sucul de rodie si fierbe pana se reduce la 1 cana, intre 12-20 de minute. Ia de pe foc, adauga gem si sirop si amesteca bine. Transfera ¾ cana de sos intr-un castron si pe restul pune-l deoparte. Pregateste gratarul. Usuca puiul si condimenteaza-l cu sare. Pune carnea pe gratar, cu pielea in jos si coace 4-5 minute, pana se rumeneste usor. Apoi, cu o pensula, unge carnea cu sos, din cand in cand, pana se gateste perfect. Serveste cu sosul pus deoparte.
Sorbet de rodie
In mod sigur, nu vei rezista unei portii de sorbet aromat, atunci cand temperaturile sunt ridicate. Acest preparat se gateste rapid si usor si este prietenos cu silueta.
Ingrediente:
-
3 cani suc de rodie
-
½ cana suc proaspat de lime
-
½ cana zahar
-
1 cana labneh (iaurt libanez strecurat) sau iaurt grecesc integral
-
¾ cana miere
Mod de preparare: combina sucul de rodie, cel de lamaie, zaharul si ½ cana de apa intr-un castron mare si omogenizeaza, apoi toarna lichidul intr-un recipient si da la congelator. Dupa o jumatate de ora, cand nu este inghetat complet, scoate-l si amesteca-l bine, pentru a sparge cristalele de gheata. Repeta operatiunea de cateva ori, pentru a obtine o consistenta cremoasa. La servire, pune sorbetul in cupe, acopera cu o lingura de labneh si stropeste cu miere. Repeta straturile inca o data si serveste.
Pavlova cu rodie
Un desert spectaculos, colorat si extrem de simplu de preparat.
Ingrediente
-
300 g zahar tos
-
5 albusuri
-
2 linguri zmeura liofilizata, zdrobita
-
300 ml smantana lichida (peste 30% grasime)
-
1 rodie mare
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 200°C si tapeteaza o tava cu hartie de copt. Bate albusurile spuma tare, cu ajutorul unui mixer. Adauga treptat zaharul, amestecand bine, de fiecare data. La final, mai bate albusurile cinci minute, pana cand amestecul este gros si lucios, iar zaharul nu se mai simte intre degete. Formeaza un disc din spuma pe hartia de copt, presara praful de zmeura si, cu ajutorul unei scobitori, fa valuri in bezea. Coace pavlova timp de trei ore, astfel incat sa fie complet uscata. Lasa la racit in tava. Bate smantana si, dupa ce a devenit frisca, pune-o deasupra bezelei. Aranjeaza fructele deasupra si serveste.
Punci cu sampanie si rodie
O bautura perfecta pentru o petrecere in gradina. Este aromata si aspectuoasa. A nu se face abuz.
Ingrediente:
-
½ cana de apa
-
½ cana zahar
-
2 sticle de 750 ml sampanie (vin spumant)
-
1 ½ cani rom alb
-
1 ¼ cani suc de rodie
-
1 lamaie mare, feliata subtire
-
samburi de rodie
-
frunze de menta proaspete
-
gheata
Mod de preparare: pune la fiert apa si zaharul si lasa pe foc mic, timp de cinci minute, pana cand cel din urma se dizolva. Lasa sa se raceasca siropul. Combina sampania, romul si sucul de rodie, intr-un bol de punci. Adauga sirop dupa gust, feliile de lamaie, rodia si frunzele de menta, precum si cuburile de gheata.
Beneficiile consumului de rodie
Un aliat puternic in prevenirea bolilor inflamatorii si degenerative, rodia are ca principala calitate un continut extrem de mare de antioxidanti. Fructul este, astfel, o arma de soc impotriva radicalilor liberi, molecule toxice, produse, printre altele, prin expunerea excesiva la poluare, stres, soare, alimentatie dezechilibrata. Acestea sunt la originea stresului oxidativ, care face ca organismul sa imbatraneasca prematur.
Rodia contine aproximativ 65 de calorii la 100 de grame. Este formata majoritar din apa (70%), de aceea, este foarte potrivita pentru racorirea organismului in zilele toride de vara. In afara de apa, rodia contine vitaminele B si C, dar si fibre, fiind utila la stimularea digestiei si a diurezei.
Polifenolii din rodie au capacitatea de a inhiba cresterea celulelor canceroase, mai ales pe cele din san, colon, plamani, piele si prostata.
Rodia are si efecte neuroprotectoare. Potrivit mai multor studii, protejeaza organismul impotriva maladiilor Alzheimer si Parkinson.
Specialistii recomanda consumul unui pahar de 250 de mililitri de suc de rodie neindulcit in fiecare zi, pentru a profita din plin de beneficiile acestui fruct.
Cum alegi rodiile si cum le pastrezi
Cele mai bune rodii se gasesc in septembrie, octombrie si noiembrie, dar ele pot fi achizitionate pe tot parcursul anului, din majoritatea magazinelor alimentare. Atunci cand le cumperi, alege fructe mari si rotunde, grele, semn ca boabele sale sunt foarte suculente. Cu cat culoarea cojii este mai inchisa - maro portocaliu pana la rosu inchis - cu atat fructul va fi mai dulce. Coaja nu trebuie sa prezinte urme de lovire. Rodia poate fi pastrata cateva saptamani la temperatura camerei sau chiar cateva luni, la frigider. Odata ce fructul a fost taiat, boabele pot fi pastrate cateva zile la frigider si cateva luni la congelator. Boabele pot fi si uscate, precum merisoarele, si pastrate timp de cateva luni la temperatura camerei, intr-un recipient etans.
In concluzie, profita de beneficiile pentru sanatate ale rodiei, consumand-o cat mai frecvent ca atare, dar si strecurata in salate si preparate din legume ori carne, carora le va adauga o tusa originala.
Sursa foto: Shutterstock