Retete tiramisu
Un simbol al bucatariei italiene, tiramisu este un desert indragit de copii si adulti deopotriva. Piscoturi inmuiate in cafea, lapte sau suc de fructe, o crema pufoasa de mascarpone, care poate fi aromatizata cu amaretto, si o ploaie de cacao sunt putinele ingrediente ale acestui desert imbietor. Tiramisu este atat de popular, incat in fiecare an se organizeaza o Cupa Mondiala in Italia, pentru a se decide cine prepara cel mai bun astfel de desert. Am pregatit mai jos cateva retete si trucuri pentru prepararea unui tiramisu aromat si gustos.
- Retete tiramisu
- Reteta tiramisu clasic
- Tiramisu original
- Tiramisu cu mascarpone si ananas
- Tiramisu cu 250 g mascarpone si frisca
- Tiramisu cu oua, frisca si mascarpone, aromat cu limoncello
- Tiramisu rapid fara mascarpone
- Tort tiramisu cu mango
- Tiramisu fara oua
- Prajitura tiramisu cu fructe de padure
- Sfaturi pentru prepararea unui tiramisu delicios
Retete tiramisu
Reteta de baza pentru tiramisu include straturi de piscoturi inmuiate in cafea si crema de mascarpone cu oua proaspete. Insa, desertul poate fi personalizat adaugand fructe in crema de mascarpone sau inlocuind piscoturile cu biscuiti speculoos. Adauga cateva linguri din lichiorul preferat, inlocuieste piscoturile cu bucatele de pandispan, pudreaza totul cu cacao sau presara fulgi de ciocolata si vei obtine un desert usor si gustos.
Reteta tiramisu clasic
Aceasta reteta de tiramisu clasic se prepara destul de rapid, insa, pentru a profita de toate aromele, lasa-l la frigider cateva ore.
Ingrediente:
- 250 g mascarpone
- 3 oua
- 50 g zahar pudra
- 1 pahar de cafea tare rece
- amaretto sau rom
- 250 g piscoturi
- pudra de cacao
Mod de preparare: incepe prin a separa albusurile de galbenusuri. Intr-un bol, bate zaharul pudra cu galbenusurile, pana ce amestecul se albeste. Dupa omogenizare, adauga mascarpone si amaretto (rom) si amesteca pana ce crema devine neteda. Bate albusurile spuma tare si incorporeaza-le treptat in crema, amestecand cu o spatula, de jos in sus. Da crema la frigider pentru 30 de minute. Inmoaie fursecurile rapid in cafea si pune-le intr-o tava cu pereti inalti, formand primul strat al prajiturii. Acopera cu jumatate din crema de mascarpone. Pune un al doilea si ultim strat de piscoturi, peste care vei pune restul de crema de mascarpone. Pune vasul la frigider, minimum 4 ore. Inainte de servire, presara tiramisu cu cacao amara.
Tiramisu original
Poti servi acest tiramisu original portionat in farfurioare sau in pahare individuale, transparente.
Ingrediente:
- 4 oua
- 500 g mascarpone
- 4 linguri de zahar
- 300 g piscoturi
- 1 cana cafea rece
- 50 g marsala (sau orice lichior preferat)
- pudra de cacao amara
Mod de preparare: cu o jumatate de ora inainte de a incepe prepararea acestui desert, scoate branza si ouale din frigider. Separa galbenusurile de albusuri. Bate galbenusurile cu 1 lingura de zahar, pana devin spumoase si se albesc. Adauga mascarpone si amesteca rapid, pana se omogenizeaza compozitia. Bate albusurile spuma tare, cu 2 linguri de zahar. Incorporeaza albusurile in crema de branza, amestecand usor. Pune crema la frigider o jumatate de ora. Amesteca in cafea restul de zahar si lichiorul. Asambleaza tiramisu intr-un vas cu peretii inalti: un rand de piscoturi inmuiate in cafea rece, un rand de crema, apoi repeta procedura. Lasa prajitura la frigider cel putin doua ore, apoi serveste-o, pudrata cu cacao.
Tiramisu cu mascarpone si ananas
Aceasta reteta de tiramisu cu mascarpone si ananas este foarte usoara si racoritoare si incheie perfect o masa copioasa de duminica.
Ingrediente:
- 400 g piscoturi
- 300 g mascarpone
- 1 cutie de ananas in sirop
- 2 oua
- 70 g zahar pudra vanilat
Mod de preparare: scurge de sirop feliile de ananas si taie-le cuburi. Pastreaza lichidul deoparte. Separa albusurile de galbenusuri si bate-le pe cele din urma cu un tel, impreuna cu zaharul, pana devin spumoase si albe. Adauga mascarpone si omogenizeaza crema. Bate albusurile spuma tare si incorporeaza-le usor in crema de branza. Adauga cuburile de ananas. Monteaza tiramisu din straturi de piscoturi inmuiate in siropul de ananas si crema de mascarpone. Acopera tiramisu cu o folie alimentara si lasa-l la frigider cel putin 4 ore.
Tiramisu cu 250 g mascarpone si frisca
Aceasta reteta de tiramisu cu 250 g mascarpone si frisca nu contine oua, deci desertul poate fi consumat si de persoanele cu diverse alergii ori de femeile insarcinate.
Ingrediente:
- 300 g piscoturi
- 250 g mascarpone
- 500 ml smantana lichida grasa, foarte rece
- 200 g zahar tos
- 2 linguri de lapte
- 200 ml cafea foarte tare
- 2 linguri de cacao
Mod de preparare: prepara frisca din smantana lichida si 150 g de zahar. Amesteca laptele cu mascarpone si 50 g de zahar, incorporeaza frisca usor si da crema la frigider. Asambleaza tiramisu intr-o tava cu pereti inalti, din straturi de piscoturi inmuiate in cafea si crema. Ultimul strat va fi din crema de mascarpone. Acopera cu o folie de aluminiu si lasa la frigider cateva ore.
Tiramisu cu oua, frisca si mascarpone, aromat cu limoncello
Aceasta reteta de tiramisu cu oua, frisca si mascarpone este aromatizata cu limoncello, un lichior din lamai specific italian, cu un gust puternic, ce aduce aminte de soare.
Ingrediente:
- 150 g piscoturi
- 250 g mascarpone
- 100 ml smantana lichida grasa, rece
- 1 ou
- 2 linguri de zahar
- 3 linguri + 75 ml limoncello
- 100 ml lapte rece
- coaja unei lamai sau fulgi de ciocolata, pentru decor
Mod de preparare: separa albusul de galbenus si bate-l pe cel din urma cu zaharul, pana se albeste. Adauga mascarpone si cele trei linguri de lichior si omogenizeaza. Bate albusul spuma tare si prepara frisca din smantana lichida. Incorporeaza albusul, apoi frisca in crema de mascarpone. Amesteca laptele cu restul de limoncello. Monteaza tiramisu din straturi de piscoturi inmuiate in lapte si crema. Peste stratul de crema de deasupra presara coaja de lamaie rasa si da desertul (acoperit cu folie alimentara) la frigider. Poti servi tiramisu dupa minimum 4 ore.
Tiramisu rapid fara mascarpone
Reteta de tiramisu rapid o poti prepara atunci cand nu ai mascarpone in frigider, dar ai ricotta sau chiar o branza de vaci cu continut mare de grasime.
Ingrediente:
- 500 g ricotta
- 500 ml smantana lichida pentru frisca
- 400 g piscoturi
- 1 cana cafea amara
- 1 lingura rom
- pudra de cacao neindulcita
- 5 linguri de zahar
Mod de preparare: prepara frisca din smantana si zahar. Adauga frisca peste ricotta si amesteca bine cu o spatula, pana cand crema se omogenizeaza. Lasa crema la frigider 10 minute. Intr-o tava cu pereti inalti, pune straturi de piscoturi (inmuiate in cafeaua amestecata cu rom) si de crema. Ultimul strat va fi de crema, peste care presari pudra de cacao. Da tiramisu la frigider, pentru doua ore, apoi poti servi.
Tort tiramisu cu mango
Ce poate fi mai delicios decat un tiramisu? Un tort tiramisu cu mango! Diferenta consta doar in asamblare si bucatile delicioase de mango, de aceasta data, desertul avand mai multe straturi.
Ingrediente:
- 500 g piscoturi
- 1 cana cafea tare
- 4 linguri coniac (marsala, rom sau alt lichior preferat)
- 2 linguri zahar pudra
- 500 g mascarpone
- 200 g zahar pudra
- 2 lingurite extract de vanilie
- 200 ml smantana lichida grasa, rece
- 3 mango
- 2 linguri gem de zmeura sau caise
Mod de preparare: prepara frisca din smantana. Cu un tel, bate branza cu 200 g zahar, vanilia si 2 linguri de coniac. Incorporeaza frisca in crema de branza si da la rece. Amesteca in cafea doua linguri de coniac si restul de zahar pudra. Intr-o forma de tort pentru cuptor, monteaza desertul din straturi de piscoturi inmuiate in cafea si crema. Taie mango in felii si decoreaza tortul, suprapunandu-le in forma de floare. Incalzeste usor gemul si aplica-l, apoi, pe feliile de fructe, folosind o pensula. Lasa tortul la frigider in forma, timp de 10-12 ore. La servire, scoate-l usor din forma si pune-l pe un platou.
Tiramisu fara oua
Tiramisu fara oua este la fel de delicios precum cel clasic, insa mult mai usor.
Ingrediente:
- 200 ml smantana lichida rece
- 500 g mascarpone
- 90 g zahar pudra
- 1 plic de zahar vanilat
- 2 linguri lichior amaretto sau lapte
- 300 ml cafea tare, rece
- 2 linguri de zahar pudra
- 200 g piscoturi
- pudra de cacao pentru ornat
Mod de preparare: cu un tel, amesteca bine mascarpone, 90 g zahar pudra, zaharul vanilat. Adauga lichiorul. Bate smantana cu un tel, pentru a obtine frisca, pe care o incorporezi usor in crema de branza. Amesteca restul de zahar cu cafeaua. Monteaza prajitura din straturi de piscoturi (umezite cu cafea) si crema. Lasa la frigider aproximativ 4 ore si pudreaza cu cacao, inainte de servire.
Prajitura tiramisu cu fructe de padure
O prajitura tiramisu lejera, cu o nota acida, data de fructele de padure, pe care le poti folosi proaspete sau de la congelator.
Ingrediente:
- 400 g capsuni
- 300 g fructe de padure
- 250 g piscoturi
- 250 g mascarpone
- 2 oua
- 80 g zahar
- 1 lamaie
Mod de preparare: curata capsunile, spala-le si amesteca-le intr-un blender, cu jumatate din cantitatea de zahar si sucul de lamaie. Incalzeste piureul de fructe timp de 5-6 minute, la foc mic, apoi lasa-l la racit. Separa galbenusurile de albusuri. Bate galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc, adauga mascarpone si omogenizeaza. Bate albusurile spuma tare si incorporeaza-le in amestecul de branza, amestecand cu o spatula, de jos in sus. Monteaza prajitura tiramisu din straturi de piscoturi (inmuiate in piureul de capsuni), crema si fructe de padure. Incheie cu un strat de crema, peste care presari fructe de padure. Lasa tiramisu la frigider acoperit, 2-3 ore, inainte de servire.
Sfaturi pentru prepararea unui tiramisu delicios
Un desert tipic italian, presupus afrodisiac (numele sau inseamna „trage-ma in sus / ridica-mi moralul / inveseleste-ma”), tiramisu este, in prezent, subiectul unor lupte in instanta privind originile sale. Nu se stie exact unde a aparut in Italia, o prima ipoteza sustinand versiunea toscana. Desertul ar fi fost inventat in secolul al XVI-lea, pentru o vizita a marelui duce Cosimo al III-lea de Medici. Insa in Italia nu prea exista carti de bucate din acea perioada, iar primele mentiuni scrise despre acest desert dateaza din 1970. Acesta este motivul pentru care o alta ipoteza arata ca reteta a fost, de fapt, inventata in anii 1950-1960, intr-un restaurant din orasul Treviso, regiunea Veneto. Pe de alta parte, locuitorii din regiunea Friuli-Venetia Giulia sustin, avand fotografii drept dovezi, ca desertul a fost creat in 1952, intr-un restaurant din orasul Tolle Mezzo. Intre timp, Veneto a inregistrat tiramisu pe lista oficiala a produselor sale traditionale, fiind atacata in instanta de Friuli-Venetia Giulia.
Indiferent de unde provine reteta de tiramisu, acesta ramane un desert emblematic al Italiei. Iata cateva sfaturi pentru prepararea lui:
- Alege oua foarte proaspete, pentru ca acestea nu sunt gatite pe foc. Astfel, vei evita toxiinfectiile alimentare.
- Foloseste mascarpone la temperatura camerei, deci scoate branza din frigider cu o jumatate de ora inainte de prepararea desertului. Nu bate branza prea mult, pentru ca textura cremei sa fie ferma.
- Galbenusurile se bat bine cu zaharul, pana capata o culoare alba si devin spumoase. Astfel, crema va fi ferma, dar aerata.
- Albusurile se bat spuma tare mai rapid, daca se presara putina sare. Acesta este un pas important pentru reusita desertului. Albusurile se incorporeaza treptat in crema, amestecand usor cu o spatula, pentru a obtine o crema fina si pufoasa.
- Foloseste o cafea tare, preparata dupa metoda espresso, rece. Astfel, piscoturile nu se vor inmuia prea tare. Poti aromatiza cafeaua, amestecata cu zahar, cu bautura preferata: amaretto, marsala, coniac, rom, limoncello etc. Versiunea de tiramisu pentru copii va include un sirop de fructe ori lapte.
- Cele mai potrivite sunt piscoturile, dar se pot folosi si biscuiti mai tari. Piscoturile se scufunda rapid, doar pe jumatate, in sirop.
- Pentru asamblare, se poate folosi o tava de cuptor cu pereti inalti, transparenta sau clasica. Prajtura poate fi asamblata si in pahare individuale, fiind necesare cel putin doua straturi de piscoturi si doua de crema; desertul se lasa la frigider minimum 4 ore.
- Decorul clasic este pudra de cacao, dar aceasta se poate inlocui cu fulgi de ciocolata sau diverse fructe.
Textura cremoasa si pufoasa reprezinta elementul specific ce face din tiramisu un desert caruia nu ii poti rezista. Reteta de tiramisu este foarte simpla, deci nu ai niciun motiv sa nu il prepari pentru tine si cei dragi.
Sursa foto: Shutterstock