Idei de retete pentru cei mai buni taitei cu lapte
Taiteii cu lapte sunt un desert foarte usor de preparat, care a facut parte din copilaria tuturor. Desi odata cu trecerea timpului, am descoperit noi delicatese si am experimentat diferite tipuri de deserturi, sentimentul de a ne intoarce la vremurile simple, pe care aceasta gustare apetisanta ni-l ofera, este unul minunat.
Daca iti doresti sa retraiesti momentele copilariei si sa te bucuri, din nou, de traditionalii taitei cu lapte, poti face acest lucru rapid, cu doar cateva ingrediente. In cele ce urmeaza iti oferim reteta clasicilor taitei cu lapte si iti punem la dispozitie cateva idei prin care sa imbogatesti acest desert, astfel incat sa-i dai o savoare unica.
Daca iti doresti sa retraiesti momentele copilariei si sa te bucuri, din nou, de traditionalii taitei cu lapte, poti face acest lucru rapid, cu doar cateva ingrediente. In cele ce urmeaza iti oferim reteta clasicilor taitei cu lapte si iti punem la dispozitie cateva idei prin care sa imbogatesti acest desert, astfel incat sa-i dai o savoare unica.
Reteta clasica de taitei cu lapte
Ingrediente
- 2 pliculete de zahar vanilat
- 1 litru de lapte
- 100 g zahar
- 1 ou
- 100 g de faina
- 1 praf de sare
Prepararea taiteilor
Pentru a prepara taiteii, va trebui sa pui oul, faina si praful de sare intr-un bol si sa le amesteci bine pana cand obtii o compozitie ferma si omogena. Lasa aluatul in bol pentru circa 30 de minute, dupa care intinde-l in 2 foi subtiri de 2 centimetri. Ruleaza foile si taie-le in fasii mici, apoi pune-le la uscat pe o hartie pentru aproximativ 24 de ore. In cazul in care observi ca taiteii nu se usuca suficient de repede pe cat ti-ai dori, va trebui sa ii pui langa o sursa de caldura si sa ii rasfiri, astfel incat sa nu se atinga.Gasesti AICI FAINA DE GRAU 000, potrivita pentru taitei
Prepararea taiteilor cu lapte
Odata ce taiteii sunt suficient de uscati, poti trece la prepararea desertului propriu-zis. Pune laptele la incalzit intr-o oala mica, iar dupa un minut, adauga zaharul si pliculetele de zahar vanilat. Lasa compozitia pe foc si amesteca bine pentru a se omogeniza. Cand incepe sa dea in clocot, adauga taiteii si amesteca bine, timp de 1-2 minute. Lasa taiteii sa fiarba impreuna cu laptele pentru circa 15 minute, dupa care opreste focul si acopera oala cu un capac. Asteapta sa se raceasca si serveste desertul fie intr-un castron, fie intr-o farfurie adanca.In cazul in care vrei sa te bucuri de acest preparat si mai tarziu, il poti depozita intr-o caserola pe care sa o pui la frigider. Vei observa ca acest desert este savuros si rece, fiind ideal intr-o zi calduroasa de vara.
AICI gasesti LAPTE DE VACA proaspat, 100% ROMANESC
Taitei cu lapte de cocos si banane
Ingrediente
- 400 ml lapte de cocos
- 3 banane
- 2 pliculete de zahar vanilat
- 100 g de taitei
Mod de preparare
Pune laptele de cocos la fiert, iar dupa ce trec 2 minute, adauga zaharul vanilat. Lasa-l sa fiarba, timp in care decojeste bananele si paseaza-le, fie la blender, fie cu furculita. Dupa ce laptele da primul clocot, adauga si taiteii si lasa intreaga compozitie pe foc pentru inca 10-15 minute. Poti incerca din cand in cand taiteii, pentru a te asigura ca sunt suficient de moi, iar cand pare ca preparatul este gata, adauga pasta obtinuta din banane, amesteca bine si mai lasa oala pe foc pentru inca un minut. Asteapta cateva minute sa se raceasca si bucura-te de acest desert savuros.
Acest desert nu contine zahar, intrucat dulceata este asigurata integral de banane, iar atunci cand il vei servi, vei constata ca aromele sunt echilibrate perfect. Totusi, in cazul in care il preferi mai dulce, poti adauga o lingurita de miere, care ii va da si un plus de savoare.
Gasesti AICI LAPTE DE COCOS
Taitei cu nuci si stafide la cuptor
Ingrediente
- 1 litru lapte
- 50 g stafide
- 200 g taitei
- 1 esenta de vanilie
- 2 linguri zahar brun
- coaja de la o lamaie
- 50 g miez de nuca macinat
Mod de preparare
Incepe prin a pune laptele la fiert, iar cand da in clocot, opreste focul si adauga zaharul, coaja de lamaie, stafidele, miezul de nuca si esenta de vanilie. Amesteca pana cand zaharul se topeste, iar miezul de nuca, vanilia, stafidele si coaja de lamaie sunt distribuite uniform in compozitie. Adauga taiteii si pune din nou oala pe foc, pentru circa 10-15 minute. Amesteca din cand in cand si lasa compozitia sa fiarba pana cand capata o textura cremoasa.Dupa ce ai luat-o de pe foc, pune compozitia intr-un vas termorezistent, pe care urmeaza sa il dai la cuptor pentru 25 de minute, la temperatura de 180 de grade. Verifica din cand in cand, iar cand constati ca intreaga compozitie este bine legata si rumenita la suprafata, o poti scoate pe un blat. Las-o sa se raceasca, pentru a putea fi feliata mai usor, iar apoi serveste-o pe o farfurie intinsa.
AICI gasesti ZAHAR VIENEZ BRUN
Taitei cu lapte si scortisoara
Ingrediente
- 1 litru lapte
- 200 g taitei
- 50 g stafide
- 50 g migdale macinate
- 3 linguri zahar brun
- 1 baton de vanilie
- 1 baton de scortisoara
Mod de preparare
Pune laptele la fiert, iar dupa un minut pe foc, adauga batonul de scortisoara si cel de vanilie. Lasa-l sa dea un clocot, iar apoi scoate batoanele si adauga stafidele, migdalele macinate si taiteii. Amesteca bine si mai lasa compozitia pe foc pentru inca 5 minute. Vei observa ca preparatul este gata atunci cand taiteii se umfla, iar o parte din lapte este absorbit de acestia. In final, adauga zaharul brun si mai lasa pe foc pentru inca un minut, timp in care vei amesteca incontinuu, astfel incat zaharul sa se topeasca in compozitie. Ia oala de pe foc, lasa la racit si serveste desertul intr-o farfurie adanca sau intr-un castron.Gasesti AICI BATON DE VANILIE
Indrazneste sa reinventezi clasicele retete ale bunicii, pentru a obtine preparate delicioase, care iti vor aduce aminte de vremurile copilariei. Incearca retetele de mai sus si decide care dintre acestea este preferata ta.
Sursa Foto: Shutterstock