InspiratieIdei pentru tineRețete irezistibile de chiftele
Inspiratie

Rețete irezistibile de chiftele

Cunoscutele chiftele își găsesc mereu loc la masa românilor, iar în funcție de zonele țării, acestea se prepară în diverse feluri. Din carne tocată sau din legume, chiftelele fac parte din masa de sărbători sau la diferite ocazii speciale și sunt adesea prezente pe farfuriile de aperitive. Acestea pot avea formă rotundă, aplatizată sau alungită și se prăjesc ori se coc în grăsime. În funcție de preferințe, chiftelele se pot prepara din carne de vită, de porc, pui, curcan sau chiar din pește, precum în zona Dunării. Indiferent de momentele în care vrei să le servești pentru cei dragi, rețetele de chiftele pentru toate gusturile te vor ajuta să prepari ceva rapid și delicios. Ți-am pregătit o sursă de inspirație numai bună pentru mesele în familie sau evenimentele cu prietenii.

  • Rețete de chiftele
  • Sfaturi și greșeli de evitat

Rețete de chiftele

Acum că au trecut sărbătorile, este momentul să adaugi puțină varietate în meniul pe care îl pregătești de zi cu zi sau în weekenduri și să descoperi ingrediente noi ori rețete clasice ca la bunica acasă. Iată câteva moduri în care poți prepara chifteluțe sau pârjoale:

Chiftele simple și pufoase

Ușor de preparat, chiftelele pufoase sunt alegerea potrivită pentru zilele în care îți dorești să mănânci ceva care-ți amintește de copilărie. De asemenea, dacă ai copii și ești în pană de idei în legătură cu meniul zilei, nu poți da greș în fața lor cu această rețetă clasică de chifteluțe.

Ingrediente:

  • 750 g carne tocata de porc sau vită (sau amestecată);
  • 1 ceapă medie tocată;
  • 2 ouă;
  • 2 felii de pâine (miez), înmuiate în apă și stoarse sau 2 linguri de pesmet;
  • 5 căței mari de usturoi;
  • 1 linguriță de piper negru;
  • 1 linguriță de boia (dulce sau iute);
  • 1 linguriță cimbru uscat;
  • ulei.

Mod de preparare:

Pune carnea într-un castron suficient de mare. Taie ceapa mărunt, sparge ouăle peste carne și dă cățeii de usturoi pe răzătoare. Adaugă condimentele peste compoziție și frământă cu mâna. Gustă, din când în când, pentru a verifica dacă mai trebuie sare sau piper și adaugă în funcție de preferințe. Înmoaie miezul de pâine în apă, stoarce-l și amestecă-l în compoziție. Pâinea va ajuta ca rezultatul final să fie mai pufos, mai ales în cazul în care carnea nu este foarte zemoasă. Lasă totul să se așeze aproximativ jumătate de oră.

La pasul următor, va trebui să te apuci de modelarea chiftelelor. Aceasta ține de fiecare zonă geografică în parte și de preferințele tale. Chifteluțele clasice sunt rotunde, dar, de exemplu, în zona Moldovei, acestea se modelează alungit și se cunosc sub numele de pârjoale. De regulă, ele conțin și cartofi rași în compoziție. Chifteluțele rotunde se pot doza cu ajutorul lingurii de înghețată și se modelează în palme. Dacă vrei ca exteriorul chiftelelor să fie mai crocant, le poți tăvăli prin pesmet înainte de prăjire.

Încinge uleiul într-o tigaie adâncă și prăjește chiftelele la foc mediu spre mare, timp de 4 minute pe fiecare parte. Servește chiftelele cu sosurile tale preferate, păstrează câteva bucăți pentru marinat, înainte de a le prăji sau așază-le pe platouri. Dacă vrei să pregătești aperitive pentru o petrecere restrânsă cu prietenii, modelează chiftelele în biluțe de dimensiuni mai mici. În această situație, trebuie să te concentrezi și pe estetică, mai ales în cazul gustărilor care vrei să arate îmbietor și creativ.

Chiftele din carne de porc

Dintre rețetele de chiftele, nu pot lipsi cele exclusiv din carne de porc. Poate cea mai comună alegere pe care o fac românii, când vine vorba de chiftele, carnea de porc se folosește în special în perioada Crăciunului, care corespunde și cu tăierea porcului. De asemenea, multe gospodine consideră că cele mai gustoase și mai pufoase chifteluțe sunt cele din carne de porc. Iată rețeta:

Ingrediente:

  • 500 g carne de porc;
  • 1 ceapă;
  • usturoi după preferințe;
  • 2 ouă;
  • pătrunjel;
  • mărar;
  • sare;
  • piper;
  • 2 felii de pâine;
  • pesmet;
  • ulei.

Mod de preparare:

Dacă nu este tocată, carnea se dă prin mașina de tocat. Toacă ceapa mărunt sau dă-o prin robotul de bucătărie, pentru a o mărunți cât mai bine. Pisează usturoiul și înmoaie pâinea în apă. Adaugă peste carnea tocată ouăle, ceapa, usturoiul, pătrunjelul și mărarul mărunțit, miezul de pâine stors de apă, sarea și piperul. Amestecă totul bine și dozează chiftelele cu ajutorul unei linguri, apoi modelează-le după preferințe. Adaugă-le în tigaia cu ulei încins și prăjește-le pe fiecare parte. Servește-le proaspete pe un platou cu legume și brânzeturi sau cu sosuri pe bază de iaurt.

Chiftele pufoase din carne tocată cu usturoi

Chiftelele pufoase fac parte din arsenalul tuturor gospodinelor pricepute și al bărbaților pasionați de bucătărie. Ingredientele trebuie combinate cu succes, pentru a rezulta cele mai reușite chiftele, perfecte în orice stare și prezentare. Încearcă rețeta de chiftele pufoase cu usturoi:

Ingrediente:

  • 1 kg amestec de carne tocată (porc și vită);
  • 2 dovlecei;
  • 2 cepe mari;
  • mărar și pătrunjel;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • 1 ou;
  • făină;
  • 1 linguriță cimbru uscat;
  • ½ linguriță piper.

Mod de preparare:

Peste amestecul de carne tocată, adaugă toate ingredientele și condimentele. Frământă cu atenție compoziția, pentru ca toate aromele să se pătrundă. Porționează chiftelele cu mâinile și pregătește o farfurie cu făină, prin care le poți tăvăli după ce le modelezi. Încinge uleiul într-o tigaie și prăjește chiftelele pe ambele părți, cu atenție. Este important ca focul să fie potrivit, pentru a rumeni bine chiftelele, nu doar la exterior. Scoate-le când acestea devin aurii și scurge uleiul cu ajutorul unei site sau al unei farfurii cu șervețele de bucătărie absorbante.

Chiftele de post cu ciuperci

Chifteluțele pot fi adaptate pentru toate gusturile și perioadele săptămânii sau anului. Acestea sunt prietenoase cu vegetarienii, dacă alegi legume nutritive și condimente din belșug. Dacă te pregătești pentru un eveniment și vrei să acoperi preferințele tuturor, chiftelele vegetariene sau de post nu pot lipsi. De asemenea, acestea vor deveni o sursă nutritivă importantă în zilele de post. Iată cum le prepari pe cele cu ciuperci:

Ingrediente:

  • 4 cartofi mari;
  • 250 g ciuperci champignon;
  • 6 căței usturoi;
  • 1 ceapă mare;
  • pătrunjel și mărar proaspăt;
  • 100-150 g făină;
  • ulei;
  • sare;
  • piper;
  • boia.

Mod de preparare:

Curăță cartofii și taie-i în bucăți mari. Pune-i la fiert în apă cu sare, iar apoi pisează-i la fel ca în cazul piureului. Curăță și spală bine ciupercile, apoi fierbe-le aproximativ 7 minute. Taie-le mărunt și încinge uleiul cu ceapa în tigaie. Amestecă ciupercile cu ceapa până când se călesc. Pune, apoi, cartofii pasați, adăugând toate celelalte ingrediente. Când se omogenizează, adaugă și făina până când compoziția devine densă. Chifteluțele se modelează cu mâna și se mai dau o dată prin făină, înainte de a le pune la prăjit în tigaie. Prăjește-le pe ambele părți și așază-le pe un prosop de hârtie pentru a scăpa de uleiul în exces.

Chiftele de post cu cartofi și orez

O altă opțiune pentru cei care țin post sau pentru vegetarieni sunt chiftelele cu cartofi și orez. De asemenea, acestea pot înlocui chifteluțele clasice când vrei să faci schimbări în alimentație și să mănânci mai sănătos. Acestea sunt sățioase și  potrivite pentru orice masă din timpul zilei. Sunt ușoare atât pentru digestie, cât și atunci când vine vorba de gătit. Iată cum:

Ingrediente:

  • 6 cartofi;
  • 50 g orez;
  • 2 morcovi;
  • 1 ceapă;
  • 2 linguri pesmet;
  • 4 căței usturoi;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • ulei;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare:

Fierbe cartofii în coajă. Fierbe orezul până se transformă în pilaf. Curăță morcovul pe răzătoare și mărunțește ceapa. Călește ceapa și morcovul în ulei, apoi adaugă apă și lasă pe foc până când se evaporă apa. Dă cartofii pe răzătoare și adaugă peste aceștia legumele călite, orezul, pesmetul, pătrunjelul, usturoiul, sare și piper. Amestecă bine și formează chifteluțele în mână. Coace chiftelele în cuptor la 180 de grade, timp de jumătate de oră, până se rumenesc. Acestea pot fi servite ca fel principal, alături de o salată verde, dar și ca aperitiv.

Chiftele marinate

Chiftelele marinate sunt cele scufundate în sos de roșii și se pot servi alături de piure de cartofi, spaghete sau orez. În bucătăria românească, sunt adesea întâlnite și în această formă, nu doar prăjite în ulei, și pot deveni cu ușurință un fel principal gustos, indiferent de sezon. Iată rețeta:

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată, amestec vită și porc sau pui, curcan;
  • 1 ou;
  • 3 căței de usturoi;
  • 1 ceapă mică;
  • miez de pâine (de la o felie), înmuiat în apă;
  • cimbru uscat;
  • sare, piper;
  • boia dulce;
  • ulei;
  • 500 ml sos de roșii clasic sau marinara.

Mod de preparare:

Amestecă ingredientele cu carnea tocată. Frământă mixul până la omogenizare, modelează chiftelele și tăvălește-le prin făină. Așază-le într-un recipient pentru cuptor cu puțin ulei și lasă-le în jur de 30 de minute la 180 de grade, adăugând puțină apă peste acestea, ca să nu se ardă uleiul. Când se apropie de rumenire, toarnă peste chiftele un sos de roșii mai gros sau bulion diluat cu apă. Adaugă o foaie de dafin, pătrunjel sau mărar și mai lasă la cuptor chiftelele încă 5 minute.

Chiftele din pește

Rețetele românești de chiftele conțin și cunoscutele rețete pescărești din Delta Dunării. Ele există încă din cele mai vechi timpuri, iar oamenii locului sunt obișnuiți cu aceste preparate pe mesele lor, chiar dacă în alte regiuni ale țării nu se gătesc niciodată sau foarte rar. Când vrei să încerci ceva diferit, sănătos și gustos, chiftelele din pește sunt opțiunea potrivită.

Ingrediente:

  • 1 kg file de pește (un pește cu puține oase);
  • 2 cepe;
  • 2 felii de pâine (miez);
  • 1 ou;
  • sare, piper, ardei iute;
  • cimbru;
  • 1 vârf de nucșoară;
  • 3-4 căței de usturoi;
  • 1 legătură mărar;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • făină;
  • ulei.

Curăță peștele de oase sau verifică-l. Toacă-l împreună cu ceapa, usturoiul, pâinea înmuiată în apă și verdeața. Adaugă, apoi, oul, sarea, piperul și ardeiul iute, proaspăt măcinate. Se frământă în jur de 10 minute. Modelează-le cu făină și așază-le în tigaia cu ulei încins. Acestea se prăjesc precum chiftelele din carne tocată și se servesc în aceleași moduri.

Sfaturi și greșeli de evitat

La fel ca în cazul oricărui alt preparat, îți dorești ca toate chiftelele pe care le pui pe masă să arate cât mai bine, dar mai ales să aibă textura perfectă.

Tipul de carne

Trebuie să știi că, în funcție de carnea pe care o alegi, chiftelele vor fi mai moi sau mai tari. De exemplu, carnea de vită le face mai moi și mai zemoase, în vreme ce carnea de pui sau de curcan le face mai tari. Dacă alegi să prepari rețete de chiftele din carne de pui, timpul de coacere trebuie redus.

Numărul de ouă

De asemenea, ouăle reprezintă o parte esențială din compoziția de chiftele, indiferent cum le prepari. Acestea au scopul de a lega compoziția și nu de a o înmuia. Este recomandat să folosești un ou pentru fiecare jumătate de kilogram de carne.

Ajustarea condimentelor

În orice bucătărie, trebuie să existe degustare în tot procesul de gătire, pentru a-ți da seama mai ușor ce condimente lipsesc și ce trebuie să schimbi pentru a da un gust cu adevărat impresionant mâncării tale. Nu fugi de verdeață sau chiar de cașcaval, când vine vorba de compoziția chiftelelor. Aceste ingrediente pot oferi savoarea de care ai nevoie, ca să te bucuri de o masă sățioasă.

Intensitatea focului

Focul la care se prăjesc chiftelele trebuie să fie echilibrat, deoarece unul prea intens va arde exteriorul acestora, iar unul prea mic va face carnea să absoarbă prea mult ulei și nu vor mai deveni pufoase. Uleiul trebuie să fie foarte bine încins înainte de a așeza chiftelele în tigaie.

Modelarea biluțelor

Biluțele de carne pe care le modelezi pentru a le prepara au nevoie de atenție. Nu pune prea multă presiune atunci când le apeși cu palmele și, dacă este nevoie, umezește-ți mâinile cu apă sau aplică un strat de făină pe fiecare chifteluță. Acestea nu trebuie să fie compacte atunci când le modelezi, deoarece vor deveni prea tari la prăjire.

 

Alege chiftelele pentru mesele tale festive, pentru zilele de weekend sau oricând ai poftă de preparate nutritive și ușor de gătit. Nu uita că acestea fac parte din copilăria tuturor, așa că pregătește-le copiilor tăi în diferite moduri, pentru a nu se plictisi niciodată de acest clasic fel de mâncare ca la mama acasă.

 

Sursa foto: Shutterstock.com