InspiratieIdei pentru tineRetete frisca de casa
Inspiratie

Retete frisca de casa

Frisca, o spuma alba din smantana cu sau fara zahar, este folosita de secole la prepararea a numeroase deserturi, fiind chiar un element de baza in bucataria franceza. De altfel, francezii chiar sustin ca frisca a fost inventata de un conational, desi italienii spun ca reteta le apartine. Oricum ar fi, frisca este un star al deserturilor, dandu-le un gust rafinat, dar si un aspect festiv. Am pregatit, mai jos, cateva retete de frisca de casa, precum si idei pentru folosirea acesteia in deserturi.

  • Retete de si cu frisca de casa
    • Frisca din smantana clasica
    • Frisca naturala din smantana lichida
    • Reteta de frisca din lapte
    • Reteta de frisca din albus
    • Frisca din smantana vegetala
    • Prajitura cu frisca si mascarpone
    • Pandispan cu frisca si fructe de padure
    • Prajitura cu frisca, fara coacere
    • Tort cu frisca, mango si afine
    • Budinca de ciocolata, cu frisca
    • Prajitura comandor
  • Sfaturi pentru prepararea friscai
  • Frisca, o reteta cu origini incerte

Retete de si cu frisca de casa

Pentru a prepara frisca de casa, nu ai nevoie de multe ingrediente, doar de smantana clasica sau lichida grasa si zahar pudra. In plus, ai nevoie fie de un tel si un brat puternic, fie de un robot de bucatarie. Trebuie sa mai stii ca frisca poate fi preparata si din albus, dar si in varianta vegetariana, de exemplu, din lapte de cocos.

 

Frisca din smantana clasica

Aceasta este reteta clasica, din smantana normala. Foloseste frisca din smantana pentru a prepara prajituri diverse, de la savarine si choux a la creme la pavlova cu fructe de padure.

Ingrediente:

  • 400 g smantana normala
  • 50 g zahar pudra

Mod de preparare: pune castronul (sau bolul robotului) in care vei prepara frisca in congelator, timp de 15 minute. Scoate-l din frigider, toarna in el smantana si bate usor cu un tel, pana cand obtii un amestec pufos. Toarna treptat zaharul pudra, amestecand continuu, pana ce compozitia devine pufoasa si ferma

Frisca naturala din smantana lichida

Pentru o frisca naturala delicioasa, smantana lichida trebuie sa aiba un continut de grasime de minimum 30% si sa fie foarte rece, ca toate ustensilele folosite. Poti tine smantana timp de 10 minute la congelator.

Ingrediente:

  • 250 ml smantana lichida
  • 30-50 g zahar pudra (dupa gust)
  • 1 plic de zahar vanilat

Mod de preparare: cu 10 minute inainte de preparare, pune smantana si ustensilele in congelator. Intr-un al doilea recipient, usor mai mare, toarna apa pana la jumatate si pune cuburi de gheata. Pune primul recipient in apa cu gheata, toarna in el smantana si bate cu telul timp de 1 minut. Adauga cele doua tipuri de zahar, treptat, amestecand continuu. Dureaza aproximativ 7 minute pentru a obtine o frisca buna. Frisca este gata cand telul formeaza moturi, atunci cand il scoti din compozitie.

Reteta de frisca din lapte

Frisca este un preparat foarte gustos, dar are un continut ridicat de grasimi. Poti prepara, insa, frisca din lapte integral sau semidegresat. Cana de cappuccino va fi instantaneu mai buna.

Ingrediente:

  • 200 ml lapte integral
  • 1 plic gelatina
  • 50 g zahar pudra

Mod de prepare: intr-un bol, pune 50 de ml lapte cald si gelatina si amesteca. Toarna amestecul peste restul de lapte rece, pus intr-un bol mai mare. Amesteca bine, pentru ca gelatina sa se dizolve si adauga zaharul. Pune laptele la frigider timp de o ora, apoi bate-l cu un mixer sau cu telul, pana obtii textura dorita.

Reteta de frisca din albus

Aceasta reteta de frisca din albus este usoara, ieftina si gustoasa. Este ideala pentru a decora deserturi sau a pregati diverse creme.

Ingrediente:

Mod de preparare: pune toate ingredientele si un castron in frigider, cu o noapte inainte de preparare. A doua zi, toarna albusul intr-un castron si bate-l spuma tare. Pune smantana lichida in castronul rece si bate timp de 3 minute, apoi adauga zaharul treptat si continua baterea. Incorporeaza albusul, amestecand de jos in sus. Frisca este gata.

Frisca din smantana vegetala

Daca esti vegetarian ori vegan, vrei sa tii post sau ai intoleranta la lactate, acest lucru nu inseamna ca nu te poti bucura de un desert cu frisca. Inspira-te din reteta de mai jos.

Ingrediente:

Mod de preparare: pune un castron si laptele de cocos in frigider, cu o seara inainte de a prepara frisca. A doua zi, scoate-le, toarna laptele in castron si bate-l cu telul, timp de 3 minute. Adauga zaharul, mai bate putin si ai obtinut o frisca delicioasa.

Prajitura cu frisca si mascarpone

Prajitura cu frisca si mascarpone se prepara rapid si se mananca si mai repede. Se poate inlocui pudra de cacao, folosita pentru decor, cu fructe proaspete, precum capsuni sau mango.

Ingrediente:

  • 200 g ciocolata
  • 100 g unt moale
  • 100 g zahar tos
  • 5 oua
  • 4 linguri faina
  • 100 g mascarpone
  • 250 ml smantana lichida foarte rece
  • 30 g zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
  • pudra de cacao neindulcita

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Rupe ciocolata in bucati intr-un castron si adauga untul. Topeste-le la cuptorul cu microunde sau pe baie de abur. Amesteca si omogenizeaza. Separa galbenusurile de albusuri si bate-le spuma pe cele din urma. Amesteca galbenusurile cu ciocolata topita racorita, zaharul, faina, apoi incorporeaza usor albusurile, miscand spatula de jos in sus. Toarna aluatul intr-o tava rotunda unsa cu unt si pudrata cu faina si coace 20 de minute. Intre timp, fa frisca din mascarpone: intr-un bol, cu un mixer electric, amesteca mascarpone si smantana lichida foarte reci. Adauga zaharul pudra, zaharul vanilat si, dupa ce crema devine moale si ferma, este gata. Acopera prajitura cu ciocolata racita cu frisca de mascarpone si presara cu pudra de cacao.

Pandispan cu frisca si fructe de padure

Acest pandispan cu frisca este preparat cu fructe de padure si arata impresionant, desi se face in doi timpi si trei miscari.

Ingrediente:

  • Pentru pandispan:
    • 1 cana zahar tos
    • 1 cana de unt inmuiat, la temperatura camerei
    • 4 oua
    • 1 cana de faina
    • 2 lingurite praf de copt
    • 1½ lingurite extract de vanilie
    • 3 linguri lapte
  • Pentru frisca:
    • 1¼ cana smantana lichida grasa, foarte rece
    • 6 linguri zahar pudra
    • 1 lingurita extract de vanilie
    • 1 lingura lapte praf degresat
    • 2 cani fructe de padure la alegere

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 170°C. Intr-un mixer sau robot de bucatarie, amesteca smantana, untul si zaharul, pana ce compozitia devine pufoasa. Adauga restul de ingrediente si amesteca pana se omogenizeaza. Imparte aluatul in 2 tavi rotunde, captusite cu hartie de copt, si coace timp de 25 de minute sau pana cand scobitoarea infipta in blat iese curata. Lasa la racit 15 minute, apoi scoate blaturile din tava si lasa-le sa se racoreasca de tot, pe un gratar. Amesteca ingredientele pentru frisca intr-un robot de bucatarie si bate-le pana aceasta devine ferma. Pune unul dintre blaturi pe un platou de servire si acopera cu jumatate din crema. Deasupra, pune al doilea blat si restul de frisca. Decoreaza cu fructe de padure.

Prajitura cu frisca, fara coacere

Aceasta reteta de prajitura cu frisca, fara coacere, se prepara cu minimum 6 ore inainte de servire, pentru ca biscuitii sa aiba timp sa se inmoaie.

Ingrediente:

  • 300 g biscuiti simpli
  • 200 g piscoturi
  • 1 l lapte
  • 150 g faina
  • 200 g unt
  • 100 g zahar
  • 200 g ciocolata
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 250 ml smantana lichida grasa, rece
  • 2 linguri zahar tos
  • 1 lingurita extract de vanilie

Mod de preparare: faina si zaharul se pun intr-o cratita, se amesteca impreuna cu laptele si se pune crema pe foc mic. Amesteca mereu cu un tel, pana se ingroasa bine. Ia de pe foc, adauga ciocolata rupta bucatele si untul, apoi amesteca bine. La final, se adauga vanilia. Intr-o tava de cozonac, imbracata in folie alimentara, se pun straturi de biscuiti si piscoturi, intercalate cu crema calduta. Acopera totul cu folie alimentara si lasa la frigider cateva ore. Inainte de servire, prepara frisca si pune-o peste prajitura, pe care, apoi, o tai dupa preferinte.

Tort cu frisca, mango si afine

Acest tort cu frisca este un desert potrivit pentru a incheia o masa mai copioasa. Poti inlocui mango si ananasul cu alte fructe preferate, precum cele de padure.

Ingrediente:

  • Blat:
    • 5 oua
    • 5 linguri de zahar
    • 5 linguri de faina
    • 1 praf de sare
  • Crema:
    • 500 ml smantana lichida grasa, rece
    • 100 g zahar pudra
    • 1 lingurita extract de vanilie
    • 2 mango
    • 1 pumn de afine

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Bate spuma albusurile cu un praf de sare, adauga zaharul si continua sa amesteci, pana ce acesta este complet dizolvat. Incorporeaza galbenusurile pe rand, apoi faina cernuta. Toarna aluatul intr-o tava rotunda, captusita cu hartie de copt. Coace blatul timp de 30-40 de minute si fa testul cu scobitoarea, pentru a te asigura ca e copt. Dupa ce s-a racit, taie-l in doua, pe orizontala. Bate smantana cu zaharul pudra si vanilia, pana obtii o frisca ferma. Asambleaza tortul, punand jumatate din frisca intre cele doua blaturi si cealalta jumatate deasupra. Decoreaza cu fructele taiate dupa preferinta si da tortul la rece, cateva ore.

Budinca de ciocolata, cu frisca

Cel mai probabil, aceasta budinca de ciocolata, cu frisca, iti va aduce aminte de copilarie. Se prepara usor, dar trebuie sa astepti sa se raceasca, pentru a o savura.

Ingrediente:

  • Budinca de ciocolata:
    • 125 g zahar
    • 90 g cacao
    • 2 ½ lingurite amidon de porumb
    • 375 ml lapte
    • 3 galbenusuri
    • 375 ml smantana lichida grasa
    • 1 lingurita extract de vanilie
    • 150 g ciocolata neagra rupta bucati
    • fructe de sezon
  • Frisca:
    • 125 ml smantana lichida grasa, rece
    • 1 lingura mare zahar brun

Mod de preparare: intr-un castron mare, rezistent la caldura, amesteca zaharul cu cacaua si amidonul de porumb, adauga 250 ml de lapte si galbenusurile, omogenizeaza si da deoparte. Intr-o cratita, combina restul de lapte si smantana si pune la foc mediu, pana cand apar bule mici pe margine. Toarna lichidul fierbinte in jet subtire, in castronul cu amidon, amesteca, apoi rastoarna totul in cratita si fierbe, pana cand crema se ingroasa. In timpul fierberii, amesteca incontinuu in oala, pentru ca budinca sa nu se prinda de cratita. Ia de pe foc, pune vanilia si ciocolata si amesteca pana se topeste si se omogenizeaza. Toarna budinca in pahare de servit sau intr-un bol de desert. Pune la suprafata ei o folie din plastic si, dupa ce s-a racit, las-o la frigider doua ore. Inainte de servire, prepara frisca folosind un mixer. Orneaza budinca folosind fructe de padure si frisca.

Prajitura comandor

Prajitura comandor arata ca dulciurile clasice de cofetarie, fiind formata dintr-un blat cu cacao insiropat cu rom, o crema cu frisca si un strat generos de glazura de ciocolata. Poate sta cu cinste pe o masa festiva.

Ingrediente:

  • Blat:
    • 5 oua
    • 5 linguri zahar
    • 3 linguri faina
    • 2 linguri cacao
    • 1 lingurita extract de vanilie
  • Sirop:
    • 500 ml apa
    • 200 g zahar
    • 50 ml rom
  • Crema:
    • 400 ml smantana lichida grasa
    • 200 g mascarpone
    • 2 linguri cacao
    • 4 linguri zahar pudra
    • 1 lingura zeama de lamaie
  • Glazura:
    • 100 g ciocolata amaruie
    • 100 ml smantana lichida grasa

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma, adauga zaharul si amesteca pana se dizolva. Adauga galbenusurile, mai bate putin, apoi, treptat, pune cacaua si faina si amesteca usor cu o spatula, de jos in sus. Toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt, si da la cuptor 30 min. Rece, se taie in trei fasii egale. Intre timp, fierbe ingredientele pentru sirop, timp de 10-12 minute, apoi lasa la racit. Intr-un bol, bate smantana cu zaharul pudra si zeama de lamaie. Separat, bate mascarpone cu telul, adauga frisca si  amesteca pana se omogenizaza. Imparte crema in doua, iar o jumatate amestec-o impreuna cu pudra de cacao. Asambleaza prajitura insiropand blaturile si punand intre primele doua crema cu cacao, iar intre ultimele doua, crema simpla. Rupe ciocolata in bucati si toarna peste ea smantana fierbinte. Lasa sa stea 1 minut, apoi amestec-o bine si las-o sa se racoreasca. Toarna glazura peste prajitura si da la rece cateva ore, sa se intareasca. Taie prajitura dupa preferinte, cu un cutit inmuiat in apa fierbinte.

Sfaturi pentru prepararea friscai

Frisca nu este un preparat complicat, dar cateva trucuri pot transforma acest produs intr-unul rafinat:

  • Foloseste o smantana, indiferent ca este fermentata sau lichida, grasa, cu minimum 30% grasime. Lasa smantana la frigider cateva ore, inainte de a prepara frisca. Daca te grabesti, las-o 10 minute la congelator.
  • Pune bolul in care prepari frisca in congelator, macar 10 minute. De asemenea, pune in congelator telul manual sau pe cele de la mixer.
  • Adauga zaharul la final, dupa ce smantana si-a dublat volumul. Alege zaharul pudra, care se dizolva rapid.
  • Nu bate frisca prea mult timp, pentru ca va capata o textura granulata. Daca o bati si mai mult, va deveni unt.
  • Pentru un plus de tinuta, se poate adauga in frisca putin mascarpone (o lingura la 250 ml de smantana).
  • Pentru un plus de gust, adauga in frisca, la final, extract sau seminte de vanilie.
  • Frisca naturala se conserva aproximativ 24 de ore la frigider, de aceea, se recomanda consumarea ei in acest interval. Se poate opta pentru decorarea deserturilor inainte de a le servi.

Frisca, o reteta cu origini incerte

Doua tabere se lupta pentru titlul de inventator al friscai. Pe de o parte, italienii spun ca aceasta a fost creata in peninsula, de unde, in secolul al XVI-lea, regina Catherine de Medici ar fi importat-o ​​in Franta, in timpul casatoriei cu Henric al II-lea. Pe de alta parte, altii considera ca patiserul François Vatel este inventatorul friscai. Si asta, din intamplare: in 1671, la cererea lui Ludovic al II-lea de Bourbon-Condé, lui François Vatel i s-a dat sarcina de a organiza o receptie in cinstea regelui Ludovic al XIV-lea. Pentru ca nu avea suficienta smantana in bucatariile de la Castelul de Chantilly (situat in Oise), acesta ar fi decis, apoi, sa o bata pe cea pe care o avea, pentru a-i da volum si pentru a servi, astfel, toti oaspetii.

 

Frisca este un preparat delicios, fie ca decor sau umplutura pentru diverse prajituri ori torturi, fie peste o placinta calda cu mere, in cafea sau ciocolata fierbinte. Nu ezita sa iti transformi deserturile cu ajutorul ei, pentru a bucura ochiul si papilele gustative.

 

Sursa foto: Shutterstock