InspiratieIdei pentru tineRetete de sushi: sfaturi si idei de preparare
Inspiratie

Retete de sushi: sfaturi si idei de preparare

Sushi este un preparat delicios si sanatos si, cu putina practica, poate avea un aspect la fel de imbietor pe cat ii este si gustul. Sushi poate fi servit ca aperitiv, pranz sau cina, putand fi mancat cu betisoare sau cu degetele. Originile acestui preparat ar fi in Asia de Sud-Est, unde pestele si carnea erau sarate, apoi fermentate pentru perioade lungi de timp, cu ajutorul orezului. Initial, oamenii consumau doar pestele fermentat, orezul fiind aruncat. In timp, la reteta a fost adaugat otetul, pentru a reduce din timpul de gatire. Versiunea moderna a preparatului a evoluat dintr-una creata de Hanaya Yohei, in jurul anului 1824, in regiunea cunoscuta, in prezent, drept Tokyo. Acel tip de sushi nu era supus procesului de fermentare, prin urmare, se gatea rapid si putea fi mancat cu mana. La jumatatea anilor 1950, sushi a inceput sa fie popularizat in SUA, iar la mijlocul anilor 1970, bucatarul-sef al restaurantului Tokyo Kaikan din Los Angeles a inventat Sushi California. In ultimii ani, sushi a devenit un preparat extrem de popular si la noi in tara, pe buna dreptate: este sanatos si gustos.

  • Retete de sushi

    • Sushi California

    • Sushi cu ton picant

    • Sushi tempura

    • Sushi cu somon

    • Sushi cu creveti

    • Sushi fara alge

    • Sushi de post

  • Sfaturi pentru prepararea celui mai bun sushi

  • Cateva metode de rulare pentru sushi

Retete de sushi

Sushi poate fi preparat pe tot parcursul anului, cu orice tip de peste si legume de sezon. Pentru a prepara sushi, ai nevoie de cateva instrumente si ingrediente de baza. Dupa ce te-ai asigurat ca le ai, poti prepara un sushi delicios si interesant, intr-o perioada scurta de timp. Am pregatit pentru tine cateva retete de sushi, precum si sfaturi pentru prepararea lor.

Sushi California

Cel mai american dintre preparatele japoneze - sau invers -, Sushi California sau California maki se prepara, de obicei, cu foaia de alga in interior si contine castravete, carne de crab si avocado. Preparatul de mai jos include somon afumat, un ingredient pe care sigur il vei gasi usor in magazine.

Ingrediente:

  • 450 g (2 cani) orez pentru sushi fiert

  • 60 ml otet de orez

  • 4 foi nori

  • 120 g somon afumat

  • 120 g crema de branza, taiata betisoare

  • 1 castravete mic, taiat betisoare

  • sos de soia

  • ghimbir murat

Mod de preparare: condimenteaza orezul cu otetul si imparte-l in patru portii egale. Pe un rulou din bambus, acoperit cu folie alimentara, plaseaza o foaie de alga, cu partea aspra orientata in sus. Uda mainile si distribuie orezul intr-un strat subtire, uniform. Cu atentie, intoarce foaia de alga, astfel incat orezul sa fie plasat dedesubt. Aranjeaza pe lungime, la 1-2 cm de partea dinspre tine a foii de alga, suvite de somon afumat, bastoane de branza si castraveti. Ruleaza sushi strans, plaseaza preparatul pe un tocator si taie-l in sase parti egale, cu un cutit umezit. Serveste cu sosul preferat.

Sushi cu ton picant

Desi a fost creat in Los Angeles, acest sushi modern a devenit unul dintre cele mai populare in multe parti ale lumii. Este colorat, aromat si cremos.

Ingrediente:

  • 450 g (2 cani) orez pentru sushi fiert

  • 60 ml otet de orez condimentat

  • 4 foi de alge nori

  • 1 cutie ton bucati, scurs

  • 1 ½ linguri maioneza

  • 1 ½ lingurite sos sriracha

  • 1 fir de ceapa verde, tocat

  • 1 lingurita ulei de susan

Mod de preparare: condimenteaza orezul cu otetul si imparte-l in patru portii egale. Pe un rulou din bambus, acoperit cu folie alimentara, plaseaza o foaie de alga, cu partea aspra orientata in sus. Intr-un bol, combina tonul cu sosurile, ceapa verde si uleiul. Cu mana umeda, distribuie un sfert din cantitatea de orez pe foaia de nori. La aproximativ un centimetru de latura de jos, distribuie pe lungime o lingura mare de ton. Ruleaza sushi strans, ajutandu-te de suportul din bambus. Transfera ruloul pe un tocator si taie-l in sase bucati egale, cu un cutit foarte bine ascutit, umezit.

Sushi tempura

Un preparat delicios, care combina mai multe texturi si se transforma intr-o explozie de gusturi.

Ingrediente:

  • aluat de tempura

  • 250 g faina

  • 250 ml apa rece

  • 60 g amidon de porumb

  • ulei de rapita pentru prajit

  • sushi

  • 12 creveti mari

  • 6 foi nori

  • 1 avocado mare

  • seminte de susan

  • 400 g orez pentru sushi

  • 800 ml apa

  • 100 ml otet de orez

  • ½ lingurita sare

  • 2 linguri zahar

Mod de preparare: spala orezul de mai multe ori, pana cand apa este limpede, lasa sa se scurga timp de 20-30 de minute. Pune orezul si apa intr-o cratita adanca si fierbe la temperatura ridicata, timp de trei minute. Acopera tigaia si fierbe la foc foarte mic, timp de 20 de minute. Intre timp, intr-o alta cratita, la foc foarte, foarte mic, amesteca otetul de orez, sarea si zaharul, pana se dilueaza complet. Amesteca usor orezul si otetul intr-un castron. Lasa-l sa se raceasca. Amesteca usor ingredientele pentru aluatul de tempura, trece crevetii prin el si prajeste-i in ulei incins, cateva minute. Taie avocado in fasii subtiri. Pe un rulou din bambus, plaseaza o foaie de alga, apoi, cu mana umeda, orez, in strat uniform si subtire, si seminte de susan. Intoarce cu grija foaia de alga, astfel incat orezul sa fie dedesubt. Pune pe lungime fasii de avocado si cate doi creveti si ruleaza strans. Fiecare rulou se taie in opt bucati, cu un cutit ascutit si umed.

Sushi cu somon

Reteta de mai jos este una foarte simpla, de baza. Poti inlocui somonul afumat cu somon extrem de proaspat, din surse sigure, sau cu orice alt peste.

Ingrediente:

  • 2 cani orez de sushi

  • 6 linguri otet de orez

  • 6 foi nori

  • 1 avocado feliat

  • 1 castravete feliat

  • 200 g somon afumat, taiat fasii

  • 2 linguri de pasta wasabi

Mod de preparare: inmoaie orezul timp de patru ore, in apa rece. Scurge orezul si gateste-l intr-o cratita pe aragaz, cu doua cani de apa. Orezul trebuie sa fie usor uscat, deoarece otetul adaugat mai tarziu va contribui la inmuierea lui. Ia orezul de pe foc, amesteca-l intr-un bol cu otetul si lasa la racit. Pe un covoras de bambus, pune o foaie de alga, apoi acopera cu orez (in strat subtire) si putin wasabi. Aranjeaza castravetele, avocado si somonul afumat peste orez, apoi ruleaza strans. Taie ruloul in opt bucati egale si serveste.

Sushi cu creveti

Aceasta delicioasa reteta de sushi cu creveti este potrivita pentru un pranz sau o cina usoara, alaturi de cei dragi.

Ingrediente:

  • 1 cana orez sushi

  • 8 creveti mari cruzi, curatati

  • 1 lingura unt

  • 1 lingura otet de orez

  • 1 catel de usturoi zdrobit

  • 1 castravete taiat in fasii subtiri

  • 1 avocado feliat subtire

  • 5 foi de alge

  • sos de soia

  • wasabi

Mod de preparare: pune orezul si 2 cani de apa intr-o cratita si lasa la fiert. Intre timp, gateste crevetii cu untul si usturoiul intr-o cratita mica, la foc mediu, cateva minute. Ia de pe foc si taie crevetii in bucati mici. Cand orezul este gatit, adauga otetul si amesteca bine. Pe un covoras de bambus, pune o foaie de alga, intinde 1/5 din orez, adauga creveti, avocado si castraveti pe lungime si ruleaza. Taie ruloul in 6 bucati si serveste cu sos de soia si wasabi.

Sushi fara alge

Algele marine nori sunt un ingredient important in sushi, dar, daca nu iti plac in mod deosebit sau daca le gasesti mai greu in comert, poti face sushi fara aceste foi.

Ingrediente:

  • 1 cana orez sushi

  • 2 cani de apa

  • 2 linguri otet de orez

  • 1 castravete taiat bastonase

  • 1 avocado feliat

  • 1 ardei gras, taiat bastonase

  • 200 g somon/ton crud, foarte proaspat

Mod de preparare: fierbe orezul in apa, apoi, cat inca e fierbinte, amesteca-l cu otet. Pe covorasul de bambus, pune o bucata de folie alimentara, apoi un strat de orez rece. Pune legumele, apoi foloseste covorasul pentru a forma ruloul cat mai strans. Taie in felii, iar pe fiecare pune o bucata de somon.

Sushi de post

Acest sushi de post este o modalitate delicioasa de a folosi legumele preferate, alaturi de o sursa de proteine vegetale sanatoase, orezul.

Ingrediente:

  • 1 cana orez de sushi fiert

  • 3 foi de nori

  • ⅓ ceasca otet de orez

  • 1 castravete mic, taiat betisoare

  • 1 morcov, taiat betisoare

  • 1 avocado, feliat

Mod de preparare: orezul fiert si cald se amesteca intr-un bol cu otetul si se lasa sa se raceasca de tot, aproximativ 30 de minute. Covorasul de bambus se acopera cu folie alimentara, peste care se pune foaia nori. Se acopera cu orezul racit si, pe lungime, se adauga betisoare de legume. Ruleaza sushi cu ajutorul suportului din bambus. Rulourile se taie in 6 bucati egale, cu un cutit ascutit, umezit.

Sfaturi pentru prepararea celui mai bun sushi

Pentru a prepara sushi extrem de rapid, ai nevoie de cateva ustensile simple, precum si de cunoasterea metodei de gatire a orezului lipicios, care este un ingredient de baza pentru aceste rulouri.

Ustensile de baza pentru sushi

Ai nevoie doar de doua ustensile speciale: un covoras de bambus, pentru formarea rulourilor, si o paleta de orez sau o lingura mare si plata.

Ingredientele de baza pentru sushi

Un orez special, care, dupa fierbere, devine lipicios, otet si garniturile specifice - aceste ingrediente nu ar trebui sa lipseasca din camara unui amator de sushi. Iata mai jos o lista completa:

  • Orez pentru sushi, alb, cu bob scurt sau mediu. Pentru prepararea unei cani de orez, ai nevoie de 1 ¼ cana cu apa rece si de otet de sushi, cumparat sau preparat dupa indicatiile de mai jos. Orezul se pune intr-o strecuratoare si se clateste sub apa rece, pana cand lichidul devine limpede. Se scurge bine orezul, se pune intr-o cratita cu fundul gros, se acopera cu apa si se lasa 30 de minute la inmuiat. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la minimum si se gateste pana ce apa se absoarbe complet. Se ia de pe foc, se lasa sa stea acoperit 15 minute, se transfera intr-un castron, se stropeste cu otet si se amesteca, folosind o lingura mare. Se acopera cu un prosop umed, se lasa la racit - nu la frigider - apoi se prepara sushi;

  • Otet pentru sushi. Ai nevoie de 2 linguri de otet de orez, 1 lingura de zahar si ½ lingurita de sare, pe care le amesteci intr-o cratita, la foc mic, pana se dizolva ingredientele solide;

  • Nori (alge marine);

  • Felii de ghimbir murat;

  • Sos de soia;

  • Pasta wasabi.

Cateva metode de rulare pentru sushi

Hosomaki - inseamna, literalmente, „rulou subtire” si este cel mai popular stil de preparare de sushi in Japonia. Foaia de nori este rulata la exterior, cu orezul si umplutura in centru. Printre umpluturile obisnuite se numara castravetii si daikon murat (ridiche japoneza), preparatul avand un echilibru bun intre orez, nori si umplutura.

Uramaki - inseamna „rulat inapoi” in japoneza, deoarece foaia de nori este in interior si orezul este la exterior. Acest stil de sushi a fost popularizat in afara Japoniei, pentru a ascunde foile de nori, deoarece algele au fost considerate ca neavand un aspect apetisant, in timpul raspandirii timpurii a acestui preparat in intreaga lume. Acest stil permite, de asemenea, adaugarea mai multor umpluturi, atat in ​​interiorul, cat si in exteriorul ruloului, deschizand noi cai pentru creativitate.

Gunkan Maki - inseamna „rulou nava de razboi”, deoarece se spune ca seamana cu un astfel de vapor. Se ruleaza o fasie subtire de nori in jurul unei mici baze din orez, creand, astfel, o ceasca mare, unde pot fi adaugate o multime de ingrediente. Poate fi o buna optiune pentru persoanele care vor sa diminueze consumul de carbohidrati.

Cu putina practica, prepararea de sushi acasa poate deveni o activitate distractiva, cu rezultate delicioase. Indiferent ca este vorba despre o aniversare, o petrecere cu tematica japoneza sau o simpla cina, sushi poate fi un preparat potrivit, care permite experimentarea combinatiilor de alimente sanatoase si inedite.

Sursa foto: Shutterstock