
Rețete de somon la cuptor pas cu pas
În multe restaurante un file de somon la cuptor gătit perfect este unul dintre elementele de top din meniu. Și, într-adevăr, somonul la cuptor este un preparat gustos, ușor și care arată extrem de bine pe farfurie. Totodată, rețetele de somon la cuptor cu garnitură sunt ușor de preparat și acasă. Desigur, din când în când, servirea unui astfel de preparat într-un restaurant deosebit este binevenită, însă nu strică să încerci câteva rețete de somon la cuptor și acasă pentru a delecta papilele gustative ale celor dragi cu ocazia meselor în familie.
În continuare, îți prezentăm pas cu pas două rețete de somon la cuptor, precum și câteva sfaturi despre pregătirea și prepararea somonului. Vei afla cât trebuie să stea somonul la cuptor, cum se prepară somonul și câteva dintre garniturile inspirate pentru somon la cuptor.
- Pește cu sparanghel: rondele de somon la cuptor cu garnitură
- Rețeta de somon la cuptor cu legume
- Cum se gătește somonul - Sfaturi utile în bucătărie

Pește cu sparanghel: rondele de somon la cuptor cu garnitură
Rețetele de somon la cuptor sunt genul de preparate care fac mesele de duminică mai sofisticate. Astfel, somonul gătit la cuptor poate deveni rapid unul dintre preparatele preferate ale membrilor familiei, mai ales alături de garnitura potrivită. Poate fi vorba despre legume, orez basmati sau ciuperci rumenite.
De această dată vom alege sparanghelul ca garnitură pentru somon.

Cum pregătești rețeta de sparanghel cu pește somon la cuptor
Această rețetă de pește cu sparanghel este ușor de preparat și nu necesită prea multe pregătiri. Ceea ce este important însă este să alegi peștele somon potrivit și legumele cât mai proaspete.
Dacă nu ai la îndemână o sursă sigură de pește refrigerat, poți opta și pentru varianta de somon congelat la cuptor.
În primul rând, va trebui să te hotărăști cum vei dori să secționezi peștele. Poți alege să pregătești somon rondele la cuptor cu sparanghel sau file de somon la cuptor cu lămâie și sparanghel. Alegerea ține mai mult de preferințele tale.
Ingredientele de care vei avea nevoie pentru prepararea acestei rețete de somon la cuptor cu sparanghel sunt:
-
Somon - cumpără fileuri proaspete de somon. Fii atent la culoare și textură; un file proaspăt este roz și umed. Alternativ, cumpără file de somon congelat.
-
Sparanghel proaspăt - alege sparanghel cu tije cât mai subțiri și ferme. Vârfurile ar trebui să aibă o nuanță verde închis.
-
Ulei de măsline - folosește ulei extravirgin de preferat, pentru o aromă aparte.
-
Sare - sarea de mare funcționează excelent, la fel și sarea roz de Himalaya.
-
Piper negru - adaugă puțin piper la început, fără a exagera, iar dacă simți că mai este nevoie, mai adaugă spre finalul gătirii.
-
Usturoi tocat - aroma usturoiului tocat în ulei se amestecă excelent cu gustul proaspăt al somonului.
-
Amestec de condimente cu ierburi - nu te zgârci atunci când adaugi condimentele pentru somon. Astfel vei obține un preparat gustos și aromat.
-
Lămâie - O lămâie de mărime medie este suficientă. Dacă îți dorești un file de somon cu legume la cuptor cu o aromă ușor mai acidulată, alege una mai mare.
Preparat cu lămâie, usturoi pentru o aromă incredibilă și rumenit în cuptor pentru frăgezime, această rețetă gustoasă de somon este perfectă în zilele în care nu știi ce să gătești, dar și la ocazii speciale. Iar garnitura de sparanghel face ca preparatul să capete o notă sofisticată.
De asemenea, poți încerca diferite variante de gătire a somonului, iar o idee excelentă este reteta de somon in hartie de copt, pentru o textură fragedă și un plus de aromă.
Mod de preparare somon la cuptor cu sparanghel
-
Pasul 1: Preîncălzește cuptorul și unge o tavă de copt cu puțin ulei de măsline. Așază fileurile de somon și asezonează cu sare și piper.
-
Pasul 2: Amestecă uleiul de măsline, usturoiul, ierburile și sucul de la jumătate de lămâie. Toarnă acest sos peste fileurile de somon, având grijă să ajungă pe toată partea superioară și laterală a somonului, astfel încât să nu rămână zone uscate.
-
Pasul 3: Spală sparanghelul și taie tijele lemnoase.
-
Pasul 4: Așază sparanghelul în tavă și presară câteva linguri de ulei de măsline. Așază sparanghelul pe margine astfel încât pe mijloc să rămână bucățile de somon.
-
Pasul 5: Taie felii subțiri restul de lămâie și se acoperă fiecare bucată de somon cu o felie.
-
Pasul 6: Bagă somonul la cuptor și lasă-l timp de 12-15 minute sau până când peștele este opac și sfărâmicios atunci când îl verifici cu furculița. Dacă dorești, poți prăji în tigaie la final pentru 1-2 minute.
-
Pasul 7: Decorează cu cimbru proaspăt sau pătrunjel și servește-l alături de sparanghel.
File de somon la cuptor sau medalion somon la cuptor: ce variantă să alegi
De fapt, alegerea ține mai mult de preferințele personale. Indiferent sub ce formă vrei să servești somonul, fie că este vorba despre file de somon la cuptor, fie de medalion de somon la cuptor, modul și timpul de preparare nu se modifică prea mult.
Cu toate acestea, pentru rețeta de medalion de somon la cuptor timpul de coacere poate fi ceva mai mare, de până la 20 de minute.
De asemenea, alegerea depinde și de cum vrei să arate farfuria la final. Medalionul de somon arată mai apetisant pe farfurie, mai ales alături de garnitura potrivită, în timp ce fileul de somon aduce o notă minimalistă, modernă.
O sursă excelentă de proteină, somonul poate fi integrat în meniul săptămânal al familiei tale prin rotirea garniturilor alături de care este servit. Află de ce, dincolo de savoarea inconfundabilă, somonul este considerat un superaliment!
Somon la cuptor cu legume
Acest somon la cuptor, umed, aromat și subțire, este exact ceea ce trebuie pentru cina din timpul săptămânii. În plus, rețeta de somon la cuptor cu legume este foarte ușor de preparat. Tot ce ai nevoie sunt câteva fileuri de somon, un sos rapid de unt cu lămâie, ierburi tocate și câteva legume, la alegere. Apoi, cuptorul va face toată treaba!
Durează mai puțin de 30 de minute sǎ pregătești această rețetă, iar rezultatul este un pește suculent și apetisant. Cu alte cuvinte, este o rețetă excelentă pentru o cină ușoară și sănătoasă și întreaga familie o va adora.

Ingrediente pentru prepararea acestei rețete de somon la cuptor cu legume
Când vine vorba de somon cu legume la cuptor, nu te gândi prea mult. Tot ce ai nevoie sunt câteva legume proaspete, un pește bun, un sos simplu de unt cu lămâie și condimente pentru un plus de savoare.
-
Somon: Poți prepara această rețetă cu file de somon sau cu o bucată mare de somon. Orice variantă funcționează.
-
Unt: Un pic de unt menține somonul umed și adaugă savoare.
-
Suc de lămâie: Un strop de lămâie proaspătă adaugă o notă acidulată.
-
Usturoi: Folosește trei căței de usturoi sau orientează-te în funcție de preferințe.
-
Ierburi: Poți adăuga o varietate de ierburi, dar și o combinație de pătrunjel tocat și mărar, ce completează perfect somonul.
-
Legume: Poți opta pentru legume proaspete sau pentru un mix preferat de legume congelate.
Rețeta de somon la cuptor cu legume - Mod de preparare
Pentru a pregăti o cină rapidă, sănătoasă și gustoasă, preîncălzește cuptorul și apoi urmează instrucțiunile de mai jos:
-
Pasul 1: Lasă somonul să ajungă la temperatura camerei. Scoate fileurile din frigider și lasă-le să stea pe blat timp de aproximativ 15 minute.
-
Pasul 2: Pregătește un amestec din unt și lămâie. Într-un bol mic, amestecă untul topit și sucul de lămâie. Apoi, cu o pensulă, aplică amestecul de unt peste fileurile dintr-un vas de copt.
-
Pasul 3: Presară usturoi tocat, sare, piper și lasă la cuptor timp de 12 până la 15 minute.
Garnitură somon la cuptor - cum să pregătești legumele
Versatilitatea acestei rețete o face să fie o alegere inspirată pentru cină, deoarece poate fi servită cu o mare varietate de legume. Prin simpla rotire a legumelor, poți menține cinele din timpul săptămânii gustoase și variate.
Pentru rețeta noastră am ales să asociem somonul cu o garnitură de broccoli, conopidă şi dovlecel. Acestea oferă un amestec delicios de arome și texturi.
Taie legumele în funcție de densitatea lor, astfel încât să se gătească în același ritm. Conopida se va găti cel mai repede, așa că poți păstra buchețelele de mărime medie, iar broccoli ar trebui separat în buchete mici.
De asemenea, este util să așezi legumele cu partea tăiată în jos, astfel încât să se gătească uniform. Nu supraaglomera tava, legumele au nevoie de spațiu pentru a se coace, altfel se vor rumeni prea tare.
Lasă-le la cuptor timp de 30 de minute, iar apoi servește-le alături de un file gustos de somon.
Acum preparatul tău, fie că este vorba despre somon afumat la cuptor, somon sălbatic la cuptor, somon la cuptor cu legume congelate, somon la cuptor cu sos de muștar, medalion de somon la cuptor cu sos, este gata de servit. La final presară puțin pătrunjel și mărar pentru un plus de gust.

Cum se gătește somonul - Sfaturi utile în bucătărie
Indiferent că îți propui să pregătești somon întreg la cuptor, somon la cuptor în folie de aluminiu sau rețeta de medalion de somon la cuptor în hârtie de copt, ceea ce ar trebui să știi despre pregătirea acestui tip de pește este faptul că are nevoie de foarte puțin timp la cuptor și poate fi servit alături de numeroase garnituri rapide.
Broccoli, sparanghel, orez basmati, legume mixte, toate sunt alegeri excelente de garnitură pentru somon.
Totodată, dacă te întrebi cât se ține somonul la cuptor, ei bine, află că somonul perfect are nevoie de doar 15 minute la cuptor.
De asemenea, atunci când pregătești rețete de somon la cuptor, ține cont și de următoarele sfaturi privind alegerea cărnii și prepararea acesteia.
-
Verifică prospețimea. Mai întâi, verifică mirosul. Somonul proaspăt ar trebui să aibă un miros ușor, de apă sărată, nu un miros puternic de pește. Apoi înțeapă ușor carnea cu o scobitoare și vezi dacă aceasta își revine la forma inițială.
-
Fii atent la nuanța peștelui. O culoare portocaliu-roșiatică indică prospețime. Evită carnea vânătă pe margini sau cu decolorații maro-gălbui.
-
Dacă vrei să cumperi somon întreg, fii atent la ochii peștelui. Aceștia ar trebui să lucească și să fie limpezi.
-
Dezgheață somonul congelat în frigider sau pune-l într-o pungă sub jet de apă rece până se dezgheață. Nu folosi apă fierbinte sau căldură. Lasă-l să ajungă la temperatura camerei înainte de a-l prepara.
-
Spălarea peștelui este inutilă și nu face decât să contamineze restul chiuvetei. Bacteriile vor fi eliminate în timpul gătitului. De asemenea, apa poate descompune carnea somonului.
-
Condimentează la momentul potrivit. Spre deosebire de majoritatea cărnurilor, nu vei dori să adaugi condimentele, în special sarea, prea devreme, deoarece acestea vor elimina sucul propriu al cărnii și vor lăsa somonul uscat. Condimentează, așadar, chiar înainte de a băga la cuptor.
-
Nu îndepărta pielea atunci când bagi somonul la cuptor. Aceasta ajută la protejarea fileului de căldura tăvii, la păstrarea sucurilor și gătirea uniformă. La momentul servirii, cu o spatulă, împinge ușor sub pulpă și pielea se va separa.
-
Nu găti prea mult. Majoritatea restaurantelor servesc somonul mediu gătit, dar îl poți găti puțin mai mult dacă preferi astfel. În mod ideal, scoate somonul chiar înainte de a fi gata, deoarece va continua să se gătească în timp ce se odihnește.
Cum să dezgheți corect somonul congelat
Dacă ai planificat prepararea unei rețete de somon la cuptor cu legume, dezgheață-l în frigider. În mod ideal, vei dori să decongelezi încet somonul în frigider peste noapte sau cu aproximativ 12 ore înainte de a-l găti.
Dacă mai ai doar câteva ore până cină, dezgheață somonul în apă rece. Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ o oră în funcție de grosimea acestuia.

Somon la cuptor - timpul și temperatura de coacere
Cea mai potrivită temperatură pentru somonul la cuptor este de 190 de grade. Această temperatură va menține somonul umed și va evita supragătirea. În ce privește timpul de coacere, ține cont de dimensiunea și grosimea fileului:
-
Gătește un file de somon de mărime normală timp de 12 până la 13 minute;
-
Gătește un file de somon mai gros timp de 13 până la 15 minute;
-
Pentru o bucată întreagă de somon: gătește timp de 15 până la 20 de minute.
Vei ști că somonul este gata atunci când se desface ușor cu furculița. Temperatura internă ar trebui să fie între 55 și 60 de grade pentru ca somonul să fie umed și gătit perfect.
Așadar, somonul la cuptor reprezintă o alternativă excelentă pentru o cină rapidă și sănătoasă, mai ales atunci când îl combini cu legume proaspete.
Sursa foto: Shutterstock