Retete de piftie
Piftia este unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe mesele romanilor, din timpul sarbatorilor de iarna. Este un fel de mancare aspectuos, dar si foarte gustos si hranitor si, in plus, poate fi preparat cu o varietate de tipuri de carne sau in versiune vegetariana, cu diverse arome. Piftia se consuma rece si ocupa un loc onorabil printre alte feluri de mancare servite ca aperitive. Am pregatit pentru tine cateva retete si sfaturi, pentru prepararea unor piftii delicioase.
-
Retete de piftie
-
Piftie de porc (clasica)
-
Reteta piftie de porc si pui
-
Racituri (piftii moldovenesti)
-
Reteta piftie de porc cu gelatina
-
Piftie din picior de porc afumat
-
Reteta de racituri de pui
-
Piftie de porc ardeleneasca
-
Racitura de porc moldoveneasca
-
Piftie de cocos
-
Piftie de curcan
-
-
Sfaturi pentru prepararea piftiei
Retete de piftie
Piftie, racituri, aituri, cotoroage, inghetatura, piciorong, pistoseli, rasol, reci/raci, stragheata, tremurici - sunt numai cativa dintre termenii sub care vei gasi, in orice zona din Romania, un preparat pe cat de simplu, pe atat de gustos si hranitor. Nelipsita de pe masa de Craciun ori de Revelion, piftia nu necesita multe ingrediente, insa trebuie sa tii cont de faptul ca etapa de fierbere dureaza mai multe ore, in functie de carnea aleasa. Reteta de piftie clasica include carne de porc, cruda sau afumata, insa se mai poate prepara in combinatie cu carne de vita ori din pasare (cocos si curcan). Importante sunt oasele si cartilajele (picioarele, capul de porc, spinarile de pasare), care contin gelatina, o proteina datorita careia preparatul se incheaga, la rece. De asemenea, pielea (de pui, soriciul de porc) contine colagen, care ajuta si el la inchegarea supei pentru piftie. Iar daca o degresezi bine si adaugi si cateva legume (morcovi, ceapa, usturoi) si verdeturi (ca patrunjelul), vei avea pe masa un preparat sanatos si nutritiv.
Piftie de porc (clasica)
Piftia de porc clasica nu contine decat carne si supa rezultata din fierberea acesteia, cu sare, piper si mult usturoi. Fiarta suficient (macar cinci ore), nu va avea nevoie de gelatina ca sa se inchege.
Ingrediente:
-
2 picioare de porc
-
2 cepe medii
-
1 morcov mare
-
5 frunze de dafin
-
boabe de piper
-
1 capatana usturoi (sau mai putin, dupa gust)
-
sare (dupa gust)
Mod de preparare: carnea se curata bine, se spala si se taie in bucati de dimensiuni medii, apoi se lasa in apa rece, timp de cateva ore, schimband lichidul de cateva ori. Oala in care ai pus carne si apa cat sa o acopere bine, depasind 3-4 degete, se pune apoi la foc mic, pe aragaz. Se adauga in oala morcovul, ceapa, foile de dafin si piperul boabe. Pentru ca supa sa aiba o culoare aurie, poti pune ceapa cu tot cu coaja. In timpul gatitului, este necesar sa indepartezi periodic spuma formata. Fierbe piftia la foc mic, acoperita cu un capac, aproximativ 7-8 ore. De indata ce s-a format o pelicula la suprafata si carnea a inceput sa se desprinda de oase, ia oala de pe foc. Scoate carnea, elimina oasele si grasimea si tai-o in bucati mici. Pune carnea intr-un bol mare. Zdrobeste usturoiul si pune-l in supa, pune sare dupa gust si lasa lichidul timp de 10 minute deoparte. Strecoara supa folosind doua straturi de tifon (sau o strecuratoare deasa) peste carne. Lasa la racit, apoi da la frigider pentru cateva ore (peste noapte), ca sa se inchege bine. Piftia poate fi ornata cu morcovi si crengute de verdeata.
Reteta piftie de porc si pui
Aceasta piftie se prepara din cap de porc, ce nu contine prea multa carne macra; de aceea, se poate folosi o combinatie cu carne de pasare. Nu arunca morcovul, care este delicios la gust si care poate fi un decor frumos pentru aceasta piftie de porc si pui.
Ingrediente:
-
1 cap de porc
-
2 cepe mari
-
3 morcovi mari
-
1 capatana usturoi
-
3 foi de dafin
-
piper boabe (dupa gust)
-
sare (dupa gust)
Mod de preparare: capul de porc se parleste, se clateste bine si se lasa in apa rece sase ore, schimband lichidul, din cand in cand. Se pune capul intr-o oala mare, acoperit cu apa, si se fierbe timp de cinci-sase ore, indepartand spuma formata. Daca este necesar, in timpul fierberii, se poate adauga apa. Dupa doua ore de la debutul acestui proces, se pun cepele si 3 linguri de sare. Dupa alte doua ore, se pun pulpele de pui, morcovul, usturoiul, foile de dafin, piperul. Dupa ce s-a format o pelicula deasupra piftiei, se ia de pe foc si se scoate carnea, se elimina oasele si partile grase si se taie in bucati. Morcovul se taie felii. Se pun carnea si morcovul in recipientul dorit, se acopera cu supa strecurata si se da la frigider peste noapte, pentru o solidificare treptata, dar completa.
Racituri (piftii moldovenesti)
In Moldova nu vei auzi de piftie, ci de racituri. Piftiile moldovenesti de mai jos au o nota picanta, de la ardeiul iute, pe care il poti omite, daca nu iti place.
Ingrediente:
-
2 picioare de porc
-
1,5 kg rasol de porc
-
1 ureche de porc
-
1 ceapa mare
-
2 morcovi medii
-
ardei iute (optional)
-
sare (dupa gust)
-
piper boabe (dupa gust)
-
1 capatana de usturoi
-
2 albusuri
Mod de preparare: picioarele de porc si urechea se parlesc, pentru a elimina parul, se curata, apoi se spala bine. Se pun intr-o oala mare, acoperite cu apa rece si se lasa cateva ore, timp in care lichidul se inlocuieste regulat. Se pune carnea la fiert, impreuna cu ceapa, morcovul si un ardei iute si se lasa pe foc mic, timp de cateva ore. La inceput, se va elimina spuma formata deasupra lichidului. Se adauga apa fierbinte din cand in cand, pentru ca lichidul sa nu scada foarte tare, iar carnea sa fie mereu acoperita. Este gata atunci cand carnea se desprinde de pe os. Se ia oala de pe foc si se lasa la racit cateva ore, dupa care se va curata de grasimea formata deasupra. Se pune din nou la fiert, iar dupa 10 minute, se scot legumele si carnea, care se taie in bucati potrivite si se pun in bolurile de servit. Supa pentru racituri se da in clocot si se limpezeste cu doua albusuri batute, turnate in ea. In timp ce se coaguleaza, albusul strange toate particulele ramase in supa. Se scoate albusul cu o spumiera, apoi in lichid se pune usturoiul zdrobit si se lasa 5 minute. Zeama se strecoara peste carne, se lasa totul la racit, apoi se pun bolurile in frigider.
Reteta piftie de porc cu gelatina
Daca ti-e teama ca nu-ti va reusi piftia doar bazandu-te pe oasele de porc, foloseste gelatina (un pliculet la 500 ml de supa). Aceasta reteta de piftie de porc cu gelatina este delicioasa.
Ingrediente:
-
500 g pulpa de porc
-
4 picioare de porc
-
1 ceapa mare
-
1 morcov mare
-
1 capatana usturoi
-
25 g gelatina
-
piper boabe
-
4 foi de dafin
-
sare (dupa gust)
Mod de preparare: picioarele de porc se lasa in apa 1-3 ore, apoi se parlesc, se curata bine si se spala. Se pun la fiert la foc mic, intr-o oala mare, acoperite cu apa, si se indeparteaza spuma pe masura ce se formeaza. Se fierb picioarele de porc trei ore, indepartand regulat grasimea care se formeaza la suprafata. Din lichidul format, se scoate deoparte un pahar, care, dupa ce s-a racit, se combina cu gelatina. In oala se adauga ceapa intreaga zdrobita, morcovii taiati cubulete, pulpa de porc taiata cuburi, piper, frunze de dafin si sare. Dupa doua ore, se ia oala de pe foc si se scoate carnea, eliminand oasele. Carnea taiata se pune din nou in supa, impreuna cu gelatina din pahar si usturoiul zdrobit. Se mai fierbe 5 minute, apoi se scoate carnea si se pune in boluri, iar deasupra se toarna supa strecurata. Dupa ce piftia s-a racit, se da la frigider, pana se incheaga.
Piftie din picior de porc afumat
Afumatura, mult usturoi si o ploaie de boia de ardei - reteta de mai jos, de piftie din picior de porc afumat, va fi cu siguranta apreciata.
Ingrediente:
-
1,5 kg ciolan afumat
-
2 picioare de porc
-
2 cepe medii
-
sare (dupa gust)
-
1 lingurita boabe de piper
-
10 catei de usturoi mari
-
2 foi de dafin
-
3 morcovi medii
-
boia dulce pentru decor
Mod de preparare: ciolanul se pune la fiert intr-o oala mare, impreuna cu boabe de piper, foi de dafin, ceapa, 3 catei de usturoi si morcovul. Se acopera cu apa care va depasi cu o palma nivelul carnii si se lasa la fiert la foc mic, timp de 3 ore. Intre timp, se inlatura spuma formata si se mai completeaza cu apa, daca scade prea mult. Dupa ce carnea incepe sa se desprinda de pe oase, se da oala deoparte. Se scoate carnea, se dezoseaza si se pune in boluri. In supa fierbinte se pune usturoiul zdrobit, iar dupa 10 minute, se strecoara peste carne, se lasa la racit, apoi se pune la frigider. Dupa ce s-a inchegat, se elimina grasimea formata la suprafata si se pudreaza cu boia de ardei iute.
Reteta de racituri de pui
Aceasta reteta de racituri de pui este mult mai digerabila decat piftia din carne de porc, dar la fel de delicioasa.
Ingrediente:
-
1 pui de aproximativ 1,3 kg, taiat in bucati
-
½ picior de vitel
-
2 morcovi
-
1 ceapa in care au fost puse 5 cuisoare
-
½ capatana de usturoi
-
1 lingurita de boabe de piper
-
sare, dupa gust
Mod de preparare: intr-o oala mare, se pun bucatile de pui, piciorul de vitel bine spalat, morcovii taiati felii, ceapa, usturoiul, piperul si sare. Se fierbe totul 2-3 ore la foc mic, inlaturand spuma care se formeaza la inceput. In momentul in care carnea se desprinde de pe oase, este gata lichidul pentru racituri de pui. Se scoate pielea de pe carnea de pui, se desozeaza aceasta si cea de vita si se taie bucati mici, care se pun in recipientul de servire, impreuna cu morcovul taiat felii. Se pune usturoiul zdrobit in supa, se lasa 10 minute, apoi se strecoara peste carne si se lasa sa se raceasca. Se pun raciturile la frigider, peste noapte.
Piftie de porc ardeleneasca
Piftia de porc ardeleneasca se serveste neaparat pudrata cu boia de ardei iute si paine proaspata ori mamaliga.
Ingrediente:
-
4 picioare de porc
-
1 ciolan de porc
-
1 limba de porc
-
1 lingurita de boabe de piper
-
sare, dupa gust
-
½ capatana de usturoi zdrobit
-
boia de ardei, pentru decor
Mod de preparare: carnea spalata si curatata (se parlesc picioarele, daca este necesar) se pune la fiert intr-o oala mare, cu apa cat sa o depaseasca o palma. Se adauga piper, sare si jumatate din cantitatea de usturoi. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se da focul la minimum si se lasa pe aragaz 4-5 ore, pana se desprinde carnea de pe oase. Se elimina spuma care se formeaza la inceput deasupra supei. Daca lichidul scade, se completeaza regulat cu apa fierbinte. Se ia de pe foc dupa ce a fiert carnea, se adauga restul de usturoi tocat si se lasa 10 minute sa se infuzeze. Tot acum se va regla gustul, cu sare. Se scoate carnea de pe oase, se taie in bucati mici si se pune in bolul de servire. Deasupra, se strecoara supa si, dupa ce se raceste, se da bolul la frigider, timp de cateva ore, pana se incheaga. Se decoreaza pudrand din belsug boia de ardei.
Racitura de porc moldoveneasca
Dulceaga, sarata si usturoiata, racitura de porc moldoveneasca poate fi servita pe un platou mare sau in boluri individuale, presarata cu frunze de patrunjel.
Ingrediente:
-
3 picioare de porc
-
½ cap de porc
-
500 g sorici
-
2 kg pulpa de porc
-
2 cepe
-
3 morcovi
-
1 radacina patrunjel
-
3 foi de dafin
-
boabe de piper
-
sare (dupa gust)
-
1 capatana de usturoi
-
apa cat cuprinde, plus 3-4 degete
Mod de preparare: capul si picioarele de porc se parlesc la flacara aragazului, se curata si se spala, apoi se taie in bucati mici. Carnea se pune intr-o oala mare, se acopera cu apa rece si se pune la fiert, la foc mic. Se elimina spuma regulat si se fierbe totul 5-6 ore, pana cand carnea se desprinde de pe oase. Daca supa scade prea mult, se poate adauga apa fierbinte si se fierbe in continuare. Dupa aproximativ 2 ore de fierbere, se pun legumele, exceptand usturoiul. Dupa ce carnea a fiert, se ia oala de pe foc si se lasa la racit. Se scoate carnea, se curata de oase si se taie bucati, apoi se pune intr-un recipient, care va merge la frigider. Se zdrobeste usturoiul si se pune in zeama. Se lasa 10 minute, se potriveste gustul supei de sare si se strecoara peste carne. Se lasa la frigider cateva ore, pentru a se inchega bine.
Piftie de cocos
Daca ai rude sau cunostinte la tara si faci rost de un cocos, acesta poate fi baza pentru o piftie delicioasa si lejera.
Ingrediente:
-
1 cocos taiat bucati (cu tot cu maruntaie)
-
2 morcovi mari
-
1 pastarnac
-
1 ceapa mare
-
1 capatana de usturoi
-
sare (dupa gust)
-
boabe de piper (dupa gust)
Mod de preparare: carnea se spala bine si se pune la fiert la foc mic, acoperita cu apa care sa o depaseasca aproximativ cu 3-4 degete. Se elimina regulat spuma formata, apoi se adauga morcovul, ceapa, pastarnacul, sare si boabe de piper. Se lasa la fiert pana ce carnea se desprinde de oase, moment in care se scoate din supa, impreuna cu legumele. In supa pentru piftia de cocos se adauga usturoiul zdrobit, se lasa 10 minute, apoi se ia de pe foc. Carnea, curatata de oase, se distribuie in vasele pentru servit si se acopera cu supa strecurata. Se poate decora cu morcovul fiert. Se lasa la frigider 6 ore, pentru a se inchega, apoi se poate servi.
Piftie de curcan
Desi ai putea crede ca timpul de fierbere se reduce, in cazul carnii de pasare, aloca-ti macar cinci ore pentru a fierbe aceasta piftie de curcan - cu siguranta merita!
Ingrediente:
-
2 pulpe inferioare de curcan cu os
-
4 morcovi
-
2 patrunjel radacina
-
½ telina mica
-
1 ceapa mare
-
1 capatana usturoi (sau mai putin, dupa gust)
-
sare, boabe de piper (dupa gust)
Mod de preparare: carnea se spala, iar legumele se curata (dupa ce, in prealabil, au fost spalate). Intr-o oala incapatoare, se pun carnea si legumele si se acopera cu apa rece, care le va depasi cu 3-4 degete. Se pune oala la fiert la foc mic si se lasa pe aragaz 4-5 ore. Se elimina spuma care se formeaza, pentru ca piftia de curcan sa fie transparenta. Dupa ce carnea se desprinde de pe oase, se scoate din supa, la fel si legumele. In supa se pune usturoiul zdrobit si se lasa sa se infuzeze 10 minute. Carnea taiata in bucati mici si morcovul se pun in bolurile pentru servit si se acopera cu supa strecurata. Se da la frigider pentru cateva ore, ca sa se inchege.
Sfaturi pentru prepararea piftiei
Contrar unor pareri din popor, piftia - degresata corespunzator - este saraca in calorii si nutritiva, fiind foarte bogata in proteine. Contine aminoacizii care pot ajuta la refacerea pielii si articulatiilor, lizina si arginina, utile pentru masa musculara. Pentru a obtine un astfel de aperitiv rece, trebuie sa cunosti si sa utilizezi corect principiile generale de preparare ale piftiei:
-
Pentru ca piftia sa se inchege bine si sa aiba o consistenta bogata, este necesar sa folosesti picioare de porc, carora le poti adauga coada, urechi si sorici.
-
Inainte de a gati piftia, picioarele, urechile, capul de porc se parlesc la flacara aragazului, iar apoi, carnea se spala bine si se lasa in apa rece cateva ore, schimband lichidul de mai multe ori.
-
Carnea se pune la fiert in apa rece si se lasa pe aragaz minim patru ore, eliminand spuma formata la inceput. Astfel, piftia de porc va avea o culoare frumoasa, aurie.
-
Supa se aromatizeaza, de obicei, cu radacinoase precum morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, ceapa alba, usturoi. Sarea si condimentele, precum boabele de piper, se pun in piftie aproape de final.
-
Carnea si legumele se scot din supa si se pun intr-un bol mare sau se repartizeaza in castroane mici.
-
Supa se strecoara peste carne si legume, iar apoi, preparatul se da la frigider, pentru a se inchega.
-
Nu este necesar sa indepartezi imediat stratul de grasime din piftie. Daca se aduna grasime deasupra dupa ce s-a inchegat la frigider, aceasta se inlatura cu ajutorul unei linguri.
-
Supa se poate degresa punand-o strecurata, intr-un bol, la inchegat. Se elimina grasimea formata la suprafata, apoi se fierbe din nou, eventual, cu oasele de la carne, pana ce scade cu aproape o treime. Se aromatizeaza cu usturoi zdrobit si abia apoi se toarna peste carne si legume.
-
Piftia se poate decora cu felii de oua fierte, rondele de morcov fiert, de ardei gras, feliute de lamaie sau frunze de patrunjel.
Piftia iti aduce in dieta o cantitate mare de proteine sanatoase si, preparata corect, este si prietenoasa cu silueta. Cu sfaturile de mai sus, cu siguranta vei putea sa gatesti o piftie cu care sa iti dai gata musafirii.
Sursa foto: Shutterstock