Retete de pandispan cu care sa-i indulcesti pe cei mici
Desert preferat de copii si adulti totodata, pandispanul este un aluat de baza in patiserie, preparat din oua, faina si zahar, folosit in principal pentru prepararea prajiturilor umplute sau a torturilor, dar este un deliciu si consumat ca atare. Face parte din categoria aluaturilor batute, care nu necesita drojdie sau agent de crestere (praf de copt sau bicarbonat). Cresterea de volum se obtine, de fapt, prin captarea aerului in timpul baterii oualor si datorita vaporilor de apa produsi in timpul coacerii lui.
Descopera mai jos cateva retete delicioase de pandispan, cateva lucruri simpatice despre istoria acestui desert, dar si cateva sfaturi pentru a pregati cu succes cel mai pufos pandispan.
- Reteta pandispan clasic
- Pandispan cu cacao
- Reteta pandispan pufos cu mere
- Pandispan cu lamaie
- Scurta istorie a pandispanului
- Sfaturi pentru un pandispan reusit
Reteta pandispan clasic
Pan de Spagna sau pandispanul si-a gasit un loc binemeritat in casele oamenilor din toata lumea. Incearca si tu reteta lui, este foarte simpla.
Ingrediente:
- 4 oua intregi
- 120 g zahar tos
- 120 g faina cernuta (sau un amestec de faina si amidon de cartofi)
- un praf de sare
- pulpa unei pastai de vanilie sau coaja unei lamai netratate
Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 170°C. Unge o tava de copt cu diametrul de 22-24 cm, apoi tapeteaza tava cu faina. Intr-un castron mare si curat, sparge cele patru oua. Incepe sa le bati la viteza mica, apoi adauga sarea, vanilia sau coaja de lamaie si o treime din zahar (40 g). Continua sa bati la viteza medie timp de cel putin 5 minute, pana cand ouale incep sa se umfle. Apoi adauga inca o treime din zahar si amesteca timp de 5 minute. Adauga restul de zahar si continua sa bati pana cand se formeaza o masa foarte aerisita, galben deschis, supla, care formeaza o panglica (aluatul cade usor cand este ridicat). Incorporeaza usor 80 g de faina cernuta, folosind o lingura, prin miscari circulare de jos in sus. Apoi adauga restul de 40 g de faina si amesteca din nou. Trebuie sa incerci sa pastrezi amestecul bine aerat.
Toarna usor acest aluat in forma, netezindu-l cu o spatula. Lasa la copt aproximativ o jumatate de ora. Aluatul trebuie sa se umfle si sa devina auriu. Este gata cand:
- este flexibil in centru (apasand cu degetul, forma ar trebui sa dispara);
- varful unei scobitori introduse in aluat trebuie sa iasa uscata;
- marginile au format o crusta si incep sa se desprinda de peretii tavii.
Se lasa sa se raceasca, apoi se intoarce pe un gratar de prajituri. Isi va pierde o parte din volum pe masura ce se raceste, este normal. Pentru a-l taia, asteapta sa se raceasca complet.
Pandispan cu cacao
Un pandispan simplu, pufos, cu un gust inconfundabil de ciocolata. Nu este niciun secret de ce este atat de iubit de copii.
Ingrediente:
- 150 g oua la temperatura camerei
- 150 g zahar granulat
- 70 g faina 00
- 50 g amidon de cartofi
- 30 g de pudra de cacao neindulcita
- 1/2 pastaie de vanilie
Mod de preparare: Pentru a pregati pandispanul de cacao, incepe prin a sparge ouale intr-un bol, impreuna cu semintele de vanilie si zaharul. Bate cu mixerul electric sau in mixerul planetar aproximativ 16-20 de minute, la viteza medie, pana vei obtine un amestec deschis la culoare, crescut si spumos care, daca este ridicat, va forma un fel de panglica si va ramane vizibil pentru cateva secunde inainte de a se omogeniza la loc. Intre timp, cerne faina impreuna cu amidonul si pudra de cacao.
Incorporeaza treptat si usor ingredientele uscate (faina, amidon si cacao), amestecand delicat cu o spatula, de jos in sus, pentru ca aluatul sa nu se lase. Toarna amestecul intr-o forma cu diametrul de 20 cm, unsa si presarata cu faina si niveleaza usor cu o spatula, fara a apasa aluatul. Coace in cuptorul preincalzit, in regim de ventilatie, la 165-170°C, aproximativ 30-35 de minute, pana cand trece testul scobitorii.
Opreste cuptorul si lasa pandispanul cu cacao inauntru timp de 5 minute, apoi scoate-l din cuptor si rastoarna-l pe un gratar de prajituri. Lasa-l sa se raceasca complet inainte de a-l taia.
Vezi categoria noastra de LACTATE SI OUA
Reteta pandispan pufos cu mere
Un pandispan usor cu mere, care va deveni rapid preferatul celor mici. Iar daca alaturi de o felie de tort apare si o cupa de inghetata de vanilie, sa nu te miri daca familia ta nu va cere acest desert iar si iar.
Ingrediente:
- 4 pana la 6 mere (3 cani de cuburi de mere)
- 6 oua mari la temperatura camerei
- 200 g zahar
- 200 g faina
- 2 linguri extract de vanilie
- o tava de copt de 20 cm
Mod de preparare: Intr-un mixer planetar sau unul de mana puternic, amesteca bine ouale, zaharul si vanilia. Incepe sa bati ouale incet, apoi mareste viteza pana cand ajungi la cea mai mare. Continua sa bati pana cand amestecul si-a triplat volumul si este usor si pufos. Acum adauga jumatate din cantitatea de faina si amestec-o prin pliere, folosind o spatula, de jos in sus. Adauga restul de faina si repeta procedeul de amestecare. Adauga 2/3 din cantitatea de mere. Unge si tapeteaza cu hartie de copt fundul si lateralele tavii. Hartia de pergament de pe partile laterale trebuie sa depaseasca cu 4 cm inaltimea tavii, astfel incat tortul sa aiba loc sa creasca. Toarna usor compozitia si presara restul de cuburi de mere. Coace la 180°C, timp de 50 de minute. Lasa-l la racit, apoi pudreaza-l cu zahar sau orneaza-l cu frisca de casa.
Citeste si retetele noastre de frisca de casa.
Pandispan cu lamaie
Pandispan cu lamaie, o varianta a clasicului pandispan, pufos si parfumat, usor de preparat. Rasfata-ti copiii si familia cu un dulce extrem de aromat si delicat in acelasi timp.
Ingrediente:
- 5 oua
- 160 g zahar
- sucul si coaja rasa a 2 lamai
- 160 g faina 000
Mod de preparare: Intr-un castron, bate bine ouale si zaharul, pana cand isi dubleaza volumul si devin albe si spumoase. Incepe sa adaugi putin cate putin faina cernuta, adaugand treptat si coaja si sucul de lamaie si continua sa amesteci delicat de jos in sus, prin pliere. Unge cu unt o tava, apoi presara faina. Rastoarna compozitia de pandispan in tava, niveland usor cu o spatula.
Coace timp de 35-40 de minute la cuptorul preincalzit la 180°C. Dupa ce pandispanul trece testul scobitorii, opreste cuptorul, mai lasa tava cinci minute la cuptor. Apoi scoate-o, rastoarna pandispanul pe un gratar pentru prajituri si lasa-l sa se raceasca complet. Serveste-l presarat cu zahar pudra sau cu o glazura de lamaie.
Vezi AICI toate ofertele noastre de ZAHAR, FAINA SI MALAI
Scurta istorie a pandispanului
Cine a inventat pandispanul? In prezent, varianta cea mai raspandita pe internet, ca raspuns la aceasta intrebare, este ca pandispanul dateaza din anii 1747-1749. La acea vreme, Republica Genova il desemnase ambasador la Curtea Spaniei pe marchizul Domenico Pallavicini, care a adus cu el la Madrid un tanar si promitator patiser pe nume Giovanni Battista Cabona. Cu ocazia unei petreceri, marchizul i-a comandat lui Cabona un desert nou, care la acel moment a avut un succes extraordinar si care s-a numit „pasta genovese”, in cinstea inventatorului sau. Ulterior, a fost creata o versiune mai simpla care a luat numele final de pandispan.
In realitate, prima reteta de pandispan dateaza din secolul al XVI-lea si corespunde unei paini raspandite in intreaga Peninsula Iberica, numita „torta di Castela”. Era foarte apreciata de marinarii portughezi, datorita continutului energetic oferit de ouale cu care a fost preparata si pentru capacitatea ei de conservare. Tot datorita comertului maritim portughez, painea dulce s-a raspandit in intreaga lume, ajungand sa fie cunoscuta chiar si in Japonia, unde unul dintre cele mai populare dulciuri este „castella”.
Iar daca prajitura a ajuns tocmai in Asia, era de la sine inteles ca a avut succes si in Europa. Si odata ajunsa in Italia, numele ei a fost schimbat in pan di Spagna. Dovada poate fi gasita in ghidul din 1644, dedicat domnilor care isi petreceau sfarsitul de saptamana la casele lor de la tara, scris de un agronom pe nume Vincenzo Tanara, asadar, cu un secol inainte de a sosi Cabona la Madrid. Acesta descrie pandispanul ca pe o paine facuta din douasprezece oua si 900 de grame de zahar, coapta la foc mic si pudrata cu zahar. Descrierea numelui, cat si a ingredientelor corespunde in toate privintele desertului pe care il cunoastem astazi cu totii sub numele de pandispan. Asa ca, desi nimeni nu se indoieste de talentul de patiser al lui Cabona, cu siguranta, nu se poate spune ca a inventat pandispanul.
Sfaturi pentru un pandispan reusit
-
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca scoate-le din frigider cu cateva ore inainte de a le folosi.
- Sparge ouale si pune-le in vasul mixerului impreuna cu un praf de sare si coaja rasa de lamaie (daca nu ai mixer planetar, poti folosi mixerul electric) si bate ouale la viteza medie, adaugand treptat zaharul. Bate ouale cel putin 15 minute.
- Faina trebuie cernuta. Adauga faina putin cate putin in amestecul de oua si amesteca usor cu o spatula, de jos in sus, pana cand este bine incorporata.
- Tava pentru copt trebuie unsa si presarata cu faina. Toarna compozitia de pandispan incepand din lateral si niciodata din centru, acest lucru va impiedica formarea „movilei” in timpul gatirii.
- Niveleaza usor, fara a scutura sau bate aluatul.
- Gateste pandispanul intr-un cuptor static preincalzit la 170°C, timp de aproximativ 45 de minute. Ajusteaza timpul de coacere in functie de cuptorul tau.
- Pandispanul este gata atunci cand trece testul scobitorii. Un alt semn este ca devine flexibil in centru, adica atunci cand il apesi cu un deget, el isi revine rapid la forma initiala. De asemenea, este gata daca marginile formeaza o crusta si se desprind usor de peretii tavii.
- Nu deschide niciodata usa cuptorului in primele 30 de minute de gatit.
- Poti folosi faina integrala sau poti combina in parti egale amidon de cartofi si faina alba.
- Daca nu esti sigura de rezultat, poti adauga o lingurita de praf de copt.
- Lasa pandispanul sa se raceasca foarte bine pe un gratar inainte de a-l taia sau umple. Este indicat sa il pregatesti cu o zi inainte de a-l umple.
- In loc de lamaie, poti aroma pandispanul cu vanilie sau portocala.
O reteta simpla, dar atat de delicioasa, care ne reaminteste de fiecare data de gustul copilariei noastre. Aceste retete de mai sus te pot ajuta sa transmiti mai departe celor mici aceeasi placere pe care o resimteai si tu cand mama sau bunica iti oferea o felie galbena si pufoasa de pandispan.
Sursa foto: Shutterstock