Retete de ostropel si sfaturi pentru preparare
Potrivit definitiei din DEX, ostropelul (sau ostropetul ori ostropiorul) este un „fel de mancare preparata din carne (de pasare), cu sos de otet, faina si usturoi”. Etimologia cuvantului „ostropel” este necunoscuta, insa unii spun ca preparatul este autentic romanesc, altii, ca ar fi venit, ca si sarmalele si ciorbele, pe filiera orientala, turceasca. Oriunde ar fi aparut initial, ostropelul face deja parte, de secole, din colectia de retete traditionale, gatite in bucatariile romanesti, mai ales in cele din sud (Muntenia si Oltenia). De obicei, se face din carne de pui, porc, miel, dar si vanat, neaparat cu mult usturoi si, avand in vedere ca este un preparat cu sos, se poate servi cu garnituri clasice, precum piure, cartofi natur sau paste, dar asocierea traditionala este cu mamaliga aburinda. Cu toate ca, la origine, se gateste cu carne, ostropelul poate fi consumat si de vegetarieni sau de cei care tin post, folosind echivalente din soia, seitan (pe baza de gluten de grau) ori proteine de mazare, care imita destul de bine textura ingredientului principal, sau legume, precum ciupercile. Daca este preparat dintr-o carne mai grasa, merge alaturi de o salata verde sau de niste muraturi, pentru o nota de prospetime. Bautura cea mai potrivita pare a fi vinul alb sau rosu, in functie de carnea aleasa pentru ostropel. Vei descoperi, mai jos, cateva retete de ostropel, dar si sfaturi care sa te ajute sa gatesti acest fel de mancare la perfectie.
- Retete de ostropel
- Ostropel de pui
- Ostropel de porc
- Ostropel de pui cu cartofi
- Ostropel de pui cu smantana
- Ostropel de iepure
- Sfaturi pentru reusita unui ostropel savuros
Retete de ostropel
Ostropelul este unul dintre acele preparate care le aduce aminte multora de bucataria mamelor sau a bunicilor, de copilarie. Ai mai jos cateva retete de ostropel satios si extrem de aromat.
Ostropel de pui
Cel mai bun ostropel de pui se obtine din carne cu piele si os, fie ciocanele, fie o pasare intreaga transata, daca prepari o cantitate mai mare. Se serveste fierbinte, pe un pat de mamaliga sau cu un piure cremos, din cartofi cu mult unt.
Ingrediente
- 1 kg carne de pui
- 1 ceapa alba mare
- 8 catei de usturoi, jumatate tocati, jumatate feliati fin
- 3 linguri de ulei
- sare
- piper macinat
- 150 ml vin alb, sec
- 500 ml suc de rosii
- 1 legatura de patrunjel proaspat tocat
Mod de preparare: intr-o tigaie cu peretii mai inalti, pune la incins uleiul, in care vei rumeni carnea presarata cu sare si piper. Dupa aproximativ zece minute, carnea ar trebui sa fie rumena. Adauga ceapa si usturoiul tocat si caleste la foc mic, pana ce legumele devin sticloase. Stinge cu vinul sec si lasa trei minute, pana se evapora alcoolul. Acopera carnea cu sosul de rosii si apa, adauga zaharul si lasa o jumatate de ora la fiert, la foc mic, acoperit cu un capac. Verifica daca este fiarta carnea, cu ajutorul unei furculite, si adauga usturoiul feliat. Stinge focul dupa un minut si serveste ostropelul de pui, presarat cu patrunjel tocat proaspat.
Ostropel de porc
Daca faci parte dintre cei care adora carnea de porc, aceasta reteta sigur va fi pe gustul tau. In afara de traditionala mamaliga, ostropelul de porc se poate servi, de exemplu, cu taitei proaspat fierti.
Ingrediente
- 1 kg muschi de porc
- 1 ceapa mare, alba
- 8 catei de usturoi, jumatate tocati, jumatate feliati
- 750 ml suc de rosii
- 150 ml vin rosu sec
- 150 ml apa
- sare
- piper macinat
- 3 linguri ulei
- patrunjel tocat
Mod de preparare: carnea taiata in bucati mici se rumeneste intr-o tigaie mare, la foc mic. Adauga ceapa, usturoiul tocat, sare si, dupa ce legumele devin translucide, toarna vinul. Lasa cateva minute sa se evapore alcoolul si adauga sosul de rosii si apa. Acopera tigaia cu un capac si lasa la foc mic aproximativ 45 de minute, amestecand din cand in cand. Inainte de a lua tigaia de pe foc, pune usturoiul feliat si potriveste de sare si piper. Serveste ostropelul de porc cu patrunjel proaspat, pe un cuib de taitei fierti.
Ostropel de pui cu cartofi
O varianta mai consistenta a ostropelului de pui traditional, acest preparat este mai cremos si foarte potrivit pentru pranz sau cina. Poti servi alaturi de o salata de legume proaspete.
Ingrediente
- 750 g pulpe de pui dezosate, taiate bucati mari
- 8 catei de usturoi
- 1 pahar vin alb, sec
- 500 ml suc de rosii
- 200 ml apa
- 1 ardei iute, tocat mare (optional)
- 400 g cartofi taiati cuburi mari
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita rasa de zahar tos
- sare
- piper
- patrunjel proaspat tocat
Mod de preparare: rumeneste carnea in ulei incins, intr-o tigaie cu pereti inalti. Adauga 4 catei de usturoi feliati marunt, ardeiul iute si lasa 30 de secunde, apoi pune vinul. Asteapta sa se evapore alcoolul si toarna sucul de rosii, apa, pune zaharul, sare si piper. Lasa la fiert la foc mic, acoperit cu un capac, timp de 20 de minute. Adauga cartofii si mai lasa un sfert de ora la foc, pana ce legumele sunt fierte. La final, presara restul de usturoi tocat si patrunjel.
Ostropel de pui cu smantana
Simplu si bun. Asa poate fi descris acest fel de mancare potrivit pentru pranz sau cina. Imbogateste gustul traditionalului ostropel cu smantana si cateva ciuperci proaspete. Serveste cu mamaliga, piure de cartofi, paste sau paine proaspata. Nu vei da gres cu nicio varianta.
Ingrediente
- 1 kg carne de pui cu piele, taiata bucati mici
- 4 catei de usturoi
- ½ ardei iute (optional)
- sare
- piper
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita cimbru
- 20 g unt
- 400 g ciuperci proaspete
- 300 ml smantana pentru gatit (minim 15% grasime)
- 1 pahar vin alb, sec
- 3 linguri patrunjel tocat
Mod de preparare: taie carnea in bucati egale, presara cu sare, piper si cimbru. Rumeneste carnea intr-o cratita in ulei incins si unt, adauga ciupercile, usturoiul, ardeiul iute si prajeste totul. Stinge cu vin si lasa cateva minute sa se evapore alcoolul. Pune smantana si lasa la foc mic, acoperit, circa 20 de minute. Serveste ostropelul de pui cu smantana si verdeata.
Ostropel de iepure
Un preparat mai rafinat, ostropelul de iepure este potrivit pentru o masa festiva. Desi reteta este una simpla, ostropelul de iepure este de efect. Serveste alaturi de penne sau alte paste preferate, eventual presarat cu parmezan.
Ingrediente
- 1 kg carne de iepure
- 100 g bacon
- 8 catei usturoi
- 1 ceapa medie
- 1 pahar vin alb, sec sau demisec
- 1 pahar apa
- 1 pahar suc de rosii
- 3 linguri ulei
- sare
- piper
- boia de ardei dulce
- patrunjel verde tocat
Mod de preparare: carnea se condimenteaza cu sare, piper si boia de ardei, iar apoi se rumeneste in ulei incins intr-o cratita. Se adauga ceapa tocata, sunca taiata cubulete si jumatate din usturoiul tocat marunt, apoi se stinge totul cu vin. Lasa alcoolul sa se evapore, apoi pune apa si fierbe carnea la foc mic, acoperita cu un capac, timp de circa 45 de minute - o ora. Dupa ce s-a fragezit, adauga sucul de rosii, sare, piper si restul de usturoi tocat marunt. Dupa cateva minute, se poate stinge focul. Ostropelul se serveste presarat cu patrunjel tocat.
Sfaturi pentru reusita unui ostropel savuros
Ostropelul este, in esenta, o tocana, o mancare de familie prin excelenta, un preparat traditional, care se gateste incet si usor.
Reguli de baza
Pentru ostropel, spre deosebire de mancarurile fierte, carnea este gatita, taiata in bucati, adesea intre 30 si 50 de grame. Se incepe prin rumenirea acesteia in ulei, eventual si unt, inainte de a fi gatita in sos, lent, sub un capac, la foc foarte mic. Timpul de gatire este relativ, depinde de tipul si de calitatea carnii, precum si de dimensiunile acesteia.
Este necesar rantasul?
Spre deosebire de tocanele traditionale, ostropelul nu se gateste cu rantas (si, in general, acesta nu este recomandat in niciun preparat, pentru ca se digera mai greu). Sosul, de rosii sau smantana, devine cremos prin reducere, datorita colagenului din carne, dizolvat prin gatire lenta la foc mic. Pentru un sos mult mai cremos, se poate adauga smantana sau unt, care ii confera preparatului finete si o stralucire placuta.
Tipuri de ostropel
Ostropelul poate fi facut cu sos rosu (traditional), din suc de rosii sau tomate proaspete date pe razatoare, sau cu sos alb, din smantana. Carnea poate sa fie de pui, porc sau iepure, iar pentru un plus de aroma, se pot adauga bucatele de bacon afumat sau chiar carnat ori ciuperci. Este de preferat ca puiul sa fie folosit cu piele si oase - pentru un plus de savoare, se pot folosi ciocanele -, pentru ca acestea sa isi lase aroma in sos. Fileul de piept de pui simplu este, in general, prea fad pentru un astfel de preparat.
Plus de savoare
Indiferent de carnea aleasa pentru ostropel, aroma de baza este cea de usturoi si, de obicei, se pune jumatate din cantitate la inceput si jumatate se adauga aproape de final. Pentru un plus de savoare, dupa ce ai rumenit carnea, se poate stinge cu vin, de preferat sec sau demisec. La carnea de pui este recomandat vinul alb, pe cand carnea de porc se potriveste si cu un vin rosu. De asemenea, la servire, nu trebuie sa fie uitata „ploaia” de verdeata, pentru prospetime.
Garnitura
Ostropelul de pui se serveste in mod traditional cu o mamaliga. Insa, pentru variatie, se mai poate consuma alaturi de cartofi, natur sau piure, ori paste proaspat fierte.
Depozitare si reincalzire
Se spune ca ostropelul reincalzit este mai bun. Explicatia este aceea ca, dupa gatire, racire si apoi o noua fierbere, colagenul din carne isi finalizeaza transformarea. In orice caz, evita diferentele bruste de temperatura. Daca vrei sa consumi ostropelul a doua zi, raceste preparatul rapid si pastreaza-l intr-un recipient sigilat, la frigider. Se poate consuma in maximum trei zile.
Cheia succesului unui ostropel este timpul. Acest preparat nu se gateste in graba, pentru ca risti sa fii dezamagit de rezultat. Pentru o carne frageda si aromata, da-i timp sa se transforme prin gatire lenta, gustul acesteia fiind rafinat de sosul in care este inabusita.
Sursa foto: Shutterstock