Retete de gulas
Mancarea nationala a maghiarilor, gulasul este o supa groasa, preparata din ingrediente simple - carne, legume si condimente, in special boia (paprika) -, insa extrem de savuroasa si potrivita pentru intreaga familie. Este un fel de mancare complet, care poate fi servit la pranz sau cina si poate fi pregatit si dinainte, congelat, fiind perfect pentru zilele in care esti obosit si nu mai ai putere sa gatesti. Gulasul poate fi servit cu cartofi sau galuste (csipetke, in original), cu o lingura de smantana si o felie de paine de secara, pentru o experienta completa. Am pregatit mai jos cateva retete simple si sfaturi pentru prepararea unui gulas ca in tara vecina.
-
Retete de gulas
-
Gulas unguresc
-
Gulas moldovenesc
-
Gulas secuiesc (la ceaun)
-
Gulas de vita cu galuste
-
Gulas de porc cu galuste
-
Gulas de porc si vita, cu cartofi
-
Gulas de vitel
-
Papricas de vita
-
-
Sfaturi pentru prepararea unui gulas savuros
-
Scurta istorie a gulasului
Retete de gulas
O simpla mancare din carne si legume, gulasul se prepara in mod clasic din bucati fragede de vita, ardei, ceapa si usturoi, inabusite intr-o supa bogata, condimentata cu o cantitate mare de boia dulce. Ardeii, rosiile si cartofii sunt adaugiri de dupa secolul al XVI-lea, devenite, in prezent, ingrediente obisnuite.
Gulas unguresc
Reteta de mai jos este una clasica si se poate prepara si la ceaun, la o petrecere campeneasca. Daca doresti sa congelezi gulasul, fa-o inainte de a adauga legumele.
Ingrediente:
-
3 linguri ulei sau untura
-
5 cepe medii, taiate cubulete
-
2 ½ lingurite sare
-
2 ½ litri apa
-
3 linguri boia dulce
-
½ lingurita piper negru
-
1 lingura seminte de chimen
-
1,5 kg carne de vita, taiata in bucati medii
-
2 catei de usturoi, tocati
-
5 morcovi medii, taiati in bucati
-
2 radacini de pastarnac medii, taiate bucati
-
2 cartofi mari, taiati cuburi
-
2 rosii, taiate cubulete
-
paste speciale (csipetke), optional
Mod de preparare: incalzeste uleiul sau untura intr-o oala mare (de preferinta, un ceaun). Adauga ceapa impreuna cu cateva linguri de apa (ca sa nu se rumeneasca) si un varf de sare. Gateste lent, la foc foarte mic, timp de aproximativ 15, pana la 20 de minute sau pana cand ceapa este sticloasa. Ia de pe foc si adauga boiaua, piperul si semintele de chimion. Amesteca repede si adauga un pic de apa. Pune carnea si usturoiul si gateste la foc mare, amestecand, pana cand vita este usor rumenita (aproximativ zece minute). Redu focul la minimum, adauga cateva linguri de apa si gateste inca aproximativ 15 minute, pana cand carnea este aproape facuta. Adauga restul de apa si continua sa gatesti la foc mic, timp de cel putin o ora sau pana cand carnea este suficient de frageda. Dupa ce carnea este aproape gata, adauga rosiile, morcovii, pastarnacul si cartofii si gateste aproximativ 15 minute. Gusta supa si adauga sare si piper, daca este nevoie. Daca folosesti csipetke sau un alt fel de paste mici, adauga-le in supa cu cinci minute inainte de a lua ceaunul de pe foc. Poti servi aceasta supa cu ardei iute.
Gulas moldovenesc
Acest gulas este imbogatit cu o cantitate mai mare de smantana lichida, ceea ce il face si mai delicios.
Ingrediente:
-
1,5 kg pulpa de porc
-
5 cepe mari
-
5 morcovi mari
-
3 linguri ulei vegetal
-
2 linguri boia dulce
-
1 lingurita boia iute
-
250 g smantana lichida (35% grasime)
-
3 foi de dafin
-
400 ml suc de rosii
-
sare
-
piper proaspat macinat
Mod de preparare: taie carnea si legumele cuburi. Pune ceapa la calit intr-o cratita, iar dupa ce a devenit translucida, adauga morcovul si mai caleste 10 minute. Adauga carnea si mai caleste 10 minute, apoi pune condimentele, doi litri de apa, sucul de rosii si lasa la fiert la foc mic, aproximativ 2 ore. Cand este aproape gata, adauga smantana, foile de dafin si potriveste gustul cu sare si piper.
Gulas secuiesc (la ceaun)
Acest gulas se prepara cu carne de vitel si se poate servi fie cu cartofi fierti, fie cu galuste. Gulasul iese si mai aromat, daca este preparat la ceaun, pe foc de lemne.
Ingrediente:
-
1 kg carne vitel
-
3 cepe mari
-
3 ardei grasi
-
2 morcovi
-
1 lingurita seminte de chimen
-
sare
-
piper
-
1 lingurita fulgi de ardei iute
-
1 lingurita boia iute
-
2 lingurite boia dulce
-
500 ml suc de rosii
-
2 frunze de dafin
-
300 g cartofi
-
3 linguri ulei sau untura
-
2 catei de usturoi
-
1 legatura de patrunjel verde
Mod de preparare: carnea se spala, se taie cuburi medii. Intr-un ceaun, pune grasimea la incins, adauga carnea si chimenul si lasa 10 minute la foc potrivit, pentru a prinde culoare. Adauga ceapa taiata cuburi mari, morcovii, ardeii, sucul de rosii, ardeiul iute si boiaua. Acopera cu apa si lasa la fiert 2 ore, la foc mic. Dupa ce carnea a fiert, se pun cartofii si se mai lasa 25 de minute. La servire, se presara cu patrunjel tocat.
Gulas de vita cu galuste
Reteta de gulas contine multe legume, precum si boia de ardei din belsug. Cartofii si galustele fac din acest gulas un preparat consistent.
Ingrediente:
-
1 kg carne de vita
-
2-3 cepe mari
-
0,5 kg cartofi
-
3 morcovi
-
2 bucati pastarnac
-
1 telina
-
5-7 catei de usturoi
-
3-4 rosii
-
1 ardei gras, verde
-
2 linguri de boia dulce
-
2 lingurite de chimen macinat
-
1 legatura patrunjel
-
untura de porc
-
sare
-
piper
-
1 ou mare
-
150 g faina
Mod de preparare: taie ceapa in cuburi mici si caleste-o in grasime, intr-un ceaun. Scoate vasul de pe foc, adauga boiaua, chimenul macinat, usturoiul pasat si amesteca totul. Pune din nou pe foc, adauga carnea si putina apa, sare si piper. Dupa ce apa s-a evaporat, pune legumele tocate si apa cat sa acopere totul din vas. Fierbe doua ore (sau pana cand carnea devine frageda), la foc mic. Amesteca oul cu faina si sarea, pentru galuste. Dupa ce aluatul s-a omogenizat, adauga patrunjel tocat si rupe bucati din el in supa. Galustele se fierb 10 minute, apoi gulasul este gata de servit.
Gulas de porc cu galuste
Gulasul este un preparat care poate fi gatit in cantitati mai mari, pentru a fi congelat. In zilele in care esti obosit, tot ceea ce ai de facut este sa il scoti din congelator si sa il incalzesti.
Ingrediente:
-
2 linguri ulei de masline
-
1 ½ kg carne de porc
-
2 cepe taiate
-
4 catei de usturoi, zdrobiti
-
2 linguri boia dulce
-
500 ml supa de vita
-
2 cutii de rosii tocate
-
1 lingura zahar
-
3 ardei grasi, tocati
Pentru galuste:
-
250 g faina
-
140 g untura (unt)
-
2 lingurite praf de copt
-
oregano
Mod de preparare: incalzeste jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie mare si prajeste carnea de porc timp de 4-5 minute, pana se rumeneste. Scoate din tigaie si lasa deoparte. Foloseste uleiul ramas pentru a praji ceapa timp de 8-10 minute, pana se inmoaie si incepe sa se rumeneasca, apoi adauga usturoiul si boiaua si gateste inca 1-2 minute. Pune carnea de porc in tigaie si adauga bulionul, rosiile si zaharul. Fierbe la foc mic, timp de 20-30 de minute, pana cand sosul s-a ingrosat. Pentru a face galuste, combina toate ingredientele, in afara de frunzele de oregano, cu suficienta apa rece, pentru a face un aluat dens. Fa aproximativ 30 de bile. Pune ardeii in gulas, apoi galustele, acopera cratita cu un capac si gateste timp de 25-30 de minute, pana cand acestea sunt umflate. Se serveste presarat cu oregano.
Gulas de porc si vita, cu cartofi
Gulasul este un fel de mancare care se gateste lent, la foc mic, timp de cateva ore. Ia in considerare acest aspect, atunci cand il prepari.
Ingrediente:
-
4 linguri ulei de floarea-soarelui
-
2 cepe galbene, tocate
-
500 g pulpa de vita, taiata in cuburi
-
500 g carne de porc, taiata in cuburi
-
sare
-
piper proaspat macinat
-
2 linguri boia dulce
-
2 lingurite maghiran uscat
-
2 lingurite seminte de chimen
-
2 catei de usturoi, tocati marunt
-
2 morcovi medii, taiati in cuburi
-
2 radacini pastarnac medii, taiate in cuburi
-
600 g cartofi, taiati in cuburi
-
1 rosie tocata
-
1 ardei copt, tocat
Mod de preparare: incalzeste uleiul intr-un ceaun de 5 litri. Adauga ceapa, acopera si gateste la foc mic, amestecand ocazional, pana devine translucida, aproximativ 10 minute. Da focul mai tare si pune carnea, sare si piper. Gateste totul neacoperit, aproximativ 6 minute, amestecand doar o data sau de doua ori, pana cand carnea se rumeneste usor. Pune boiaua, maghiranul, chimionul si usturoiul si mai lasa doua minute. Adauga morcovii, pastarnacul si 5 cani de apa, adu la punctul de fierbere, apoi redu focul la mic si fierbe, acoperit, pana cand carnea devine frageda, aproximativ 50 de minute. Adauga cartofii si mai fierbe 25 de minute, apoi pune rosiile si ardeiul. Dupa alte zece minute pe foc, se poate servi.
Gulas de vitel
O supa consistenta si picanta, gulasul se fierbe la foc mic, pentru a permite aromelor sa se dezvolte cum trebuie. Serveste cu cartofi intregi, fierti la abur.
Ingrediente:
-
800 g carne de vitel
-
2 cepe
-
2 catei de usturoi
-
2 litri supa de carne
-
1 lingura boia dulce
-
1 lingurita boia iute
-
1 lingura pasta de tomate
-
1 frunza de dafin
-
1 lingura ulei vegetal
-
150 ml smantana lichida (peste 30% grasime)
-
½ lamaie
-
patrunjel tocat
-
sare
-
piper
Mod de preparare: taie carnea in cuburi mari, pe care le sotezi intr-o cratita, in ulei. Dupa ce carnea a devenit maro-aurie, se presara cu boia si se mai lasa un minut. Curata si feliaza ceapa, taie usturoiul in fasii si adauga legumele peste carne. Mai caleste un minut, apoi adauga pasta de rosii, supa de vita, sare, piper, frunza de dafin. Acopera si gateste timp de 2 ore la foc foarte mic. Lichidul isi va reduce volumul, ceea ce este normal. Cand este gata de servit, se decoreaza cu smantana, suc de lamaie si patrunjel.
Papricas de vita
Spre deosebire de gulas, care este mai lichid, ca o supa, papricasul este o mancare de carne si legume scazuta. Se poate servi cu cartofi sau galuste.
Ingrediente:
-
1 kg carne de vita
-
2 cepe mari
-
2 ardei kapia
-
1 lingura faina
-
1 lingurita boia de ardei dulce
-
1 lingura bulion
-
3 linguri ulei
-
sare
-
piper
Pentru galuste:
-
1 lingura unt (untura)
-
1 ou
-
2 linguri faina
-
1 lingura apa rece
-
sare
Mod de preparare: taie carnea in bucati potrivite si inabus-o intr-o cratita cu putina grasime, apoi adauga ceapa taiata pestisori. Dupa ce ceapa a devenit translucida, adauga boiaua, bulionul, ardeii si apa, cat sa acopere carnea. Lasa sa fiarba la foc mic, acoperit cu un capac, pana ce carnea devine frageda. Prepara galustele, amestecand ingredientele. Ia cu lingurita din aluat si toarna galustele in apa clocotita. Lasa-le la fiert 10 minute, apoi pune-le in papricas.
Sfaturi pentru prepararea unui gulas savuros
Dupa ce a cucerit multe bucatarii, gulasul a cunoscut variatii locale - germane, austriece, cehe sau slovace. Carnea de vita a fost inlocuita cu miel, oaie, porc, s-au adaugat rosii ori morcovii. In Ungaria, exista trei versiuni populare: traditionala (un gulas foarte lichid, cu bucati fragede de carne de vita), cremoasa („paprikas” - cu sos gros, cu smantana si, de obicei, cu carne de pasare) si concentrata („pörkölt” - contine foarte putin lichid, arata ca o tocana si poate fi gatit cu orice fel de carne). Iata ce trucuri poti folosi pentru a gati un gulas delicios:
-
Nu folosi condimente moderne. Maghiarii nu folosesc niciun condiment special, cum ar fi maghiran, oregano sau busuioc, ci traditionale, ca ceapa, usturoiul, boiaua, piperul si sarea, chimenul si, uneori, frunze de dafin.
-
Nu amesteca in gulas folosind lingura, ci scutura ceaunul (recipient in care se prepara gulasul traditional). Lingura de lemn poate zdrobi cuburile de carne in timpul amestecarii.
-
Prepara gulasul din pulpa de vita; acest tip de carne devine suculent si foarte gustos dupa ce este fiert multe ore in supa. Desi gulasul original este preparat din vita, se poate folosi orice tip de carne, inclusiv porc, pasare sau vanat.
-
Gulasul traditional nu contine decat ceapa, usturoi si boia, dar exista versiuni preparate si cu rosii, proaspete sau bulion, ori ardei gras, crud sau copt.
-
Sosul unui gulas traditional nu contine vin, ci doar apa. Exista, totusi, retete care includ vin rosu sau alb sec si suc de lamaie. De asemenea, faina este un adaos obisnuit si util in crearea unui sos foarte gros si bogat. Smantana poate fi adaugata la final, pentru un plus de aciditate, sosul fiind dulceag.
Scurta istorie a gulasului
In Marea Campie Ungara, care se intinde in jumatatea de sud-est a tarii, se afla o zona care era stapanita de „gulyas” (pastori). Acesti barbati sunt cei care au inventat, cu secole in urma, felul de mancare devenit national: o supa consistenta, numita aproape ca pe ei - gulas. Saptamani, uneori, luni, pastorii rataceau cu turmele de vite departe de casele lor. Pentru a prepara hrana, atarnau un cazan de fier sau fonta de un trepied, peste un foc inalt. In apa puneau ce aveau la indemana, precum chimen si ceapa salbatica, dar si carne de vita. Cat fierbea, pastorii se ocupau de alte treburi. Reteta are peste o mie de ani, dar in secolul al XVII-lea, a devenit si mai gustoasa, datorita unui condiment picant - boiaua. In aceasta perioada, Europa centrala descoperea un ardei iute, rosu, adus din Lumea Noua de catre cuceritori, care putea fi uscat si macinat. Pulberea fina a fost imediat adoptata de maghiari. Dar cel mai uimitor lucru din istorie este ca aceasta supa taraneasca a fost adoptata de nobilime. La sfarsitul secolului al XIX-lea, Ungaria voia sa se elibereze de sub dominatia habsburgilor si a incercat sa arate ca este diferita prin aspecte dintre cele mai diverse, de la arte la gastronomie. Initial o provocare, gulasul i-a cucerit pe aristocrati si a devenit, in cele din urma, mancarea nationala a Ungariei.
Cu ajutorul unor ingrediente obisnuite, precum carnea si legumele, poti prepara un gulas delicios si este foarte posibil ca acest fel de mancare sa devina unul de baza in bucataria ta, pentru mesele alaturi de cei dragi.
Sursa foto: Shutterstock