InspiratieIdei pentru tinePapanasii prajiti cu dulceata - un deliciu pufos traditional
Inspiratie

Retete de crema de zahar ars cu care ii vei surprinde pe cei mici

Crema de zahar ars este un desert clasic care incanta gusturile gurmanzilor de pretutindeni. Cu aroma sa intensa de caramel, aceasta crema se bucura de popularitate in bucatariile din intreaga lume si este prezenta in meniul multor restaurante de prestigiu. Originea sa este disputata si nu se cunoaste cu precizie cine a pregatit-o pentru prima oara, dar multe gastronomii nationale si-au creat propriile variante, una mai savuroasa decat cealalta.

Reteta implica tehnici precise si atentie la detalii pentru a obtine consistenta si gustul dorite. Ingredientele alese cu grija si procesul de preparare meticulos creeaza o delicioasa imbinare de gusturi si texturi. Gustul dulce-amarui al caramelului intalneste consistenta catifelata a cremei, oferind o experienta culinara rafinata.

Pe langa ingredientele de baza, cum ar fi zaharul, ouale si laptele, unele retete adauga arome suplimentare precum vanilie sau lamaie, in timp ce altele experimenteaza cu diferite tipuri de lapte sau introduc ingrediente inedite pentru a conferi unicitate desertului.

Indiferent de varianta, crema de zahar ars este un deliciu pentru simturile noastre si reprezinta o modalitate minunata de a incheia o masa intr-un mod rafinat si elegant. Iata cateva dintre retetele pe care le poti pregati acasa, oferind mai ales celor mici surpriza unui desert deosebit.

  • Reteta de crema de zahar ars - varianta clasica
  • Reteta originala de creme brulee (crema de zahar ars, reteta franceza)
  • Reteta de crema catalana (crema de zahar ars, reteta spaniola)
  • Reteta de crema de zahar ars vegana

Reteta de crema de zahar ars - varianta clasica

Ingrediente:

  • 200 g zahar tos;
  • 8 oua;
  • 2 pliculete de zahar vanilat sau miezul de la o pastaie de vanilie;
  • un varf de cutit de sare;
  • 1 litru de lapte integral, minimum 3.5% grasime.

Pentru caramel:

  • 200 g zahar tos.

Mod de preparare:

  • Incepe prin a pregati caramelul. Pune 200 g de zahar intr-o cratita cu fundul gros si incalzeste la foc mediu. Amesteca constant pana cand zaharul se topeste si se transforma intr-un caramel auriu. Ai grija sa nu lasi caramelul sa se arda, deoarece poate deveni amar. Odata ce s-a topit in intregime, toarna-l in vasul care va merge la cuptor, inclinandu-l si rotindu-l pentru a-l tapeta cu zaharul ars. In cazul in care folosesti vase ceramice sau de sticla termorezistenta, acestea vor trebui mai intai incalzite in cuptor, pentru a preveni spargerea.
  • Bate ouale intr-un bol mare, pana cand devin spumoase. Adauga zaharul tos, vanilia si varful de cutit de sare si continua sa mixezi 2-3 minute, pana cand compozitia devine omogena. Toarna peste acest amestec laptele rece si amesteca scurt cu o lingura.
  • Asaza vasul intr-o tava adanca pentru cuptor, de genul celei pentru friptura, toarna apa rece pana la jumatate si introdu totul in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Lasa la copt timp de 40 de minute, avand grija sa torni cate o ceasca de apa in tava la fiecare 10 minute, pentru a o impiedica sa fiarba. In caz in care aceasta se intampla, textura cremei va deveni poroasa, ca un burete si-si va pierde finetea. In unele cazuri, in functie de tipul cuptorului si puterea sa de coacere, s-ar putea sa fii nevoit sa mai lasi crema la cuptor. Cel mai bine este sa o verifici dupa trecerea celor 40 de minute initiale si sa vezi daca s-a coagulat suficient. In cazul in care compozitia este inca lichida sub crusta, o mai poti lasa alte 15-20 de minute pana cand se incheaga suficient.
  • Dupa coacere, scoate vasul din cuptor, lasa crema sa se racoreasca pana ajunge la temperatura camerei, apoi pune-l in frigider si lasa-l sa stea peste noapte. Inainte de servire, scoate vasul din frigider si, cu ajutorul unui cutit, desprinde crema de peretii vasului. Acopera-l cu o farfurie adanca sau un platou - pentru a putea retine sosul de caramel format - si rastoarna-l dintr-o singura miscare. Feliaza si serveste. Crema se poate garnisi, dupa preferinte, cu fructe sau frisca cu vanilie.

Acest desert, extrem de popular si de cunoscut astazi, este de multe ori confundat cu celebra creme brulee, asa-numita „crema arsa”, un produs de exceptie al gastronomiei franceze. Aceasta delicioasa reteta, aparuta in perioada Renasterii, are, insa, alte ingrediente si un alt mod de preparare, care nu presupune coacere si care foloseste smantana lichida in loc de lapte.

Reteta originala de creme brulee (crema de zahar ars, reteta franceza)

Ingrediente:

  • 4 galbenusuri;
  • 100 g de zahar tos;
  • 500 ml de smantana lichida (minimum 30-35% grasime);
  • 1 lingurita de extract de vanilie sau miezul unei pastai de vanilie;
  • zahar pentru caramelizare.

Mod de preparare:

  • Se preincalzeste cuptorul la 170 de grade Celsius.
  • Intr-un bol, se bat galbenusurile impreuna cu zaharul tos, pana cand se obtine o compozitie omogena si usor spumoasa.
  • Intr-un vas, se incalzeste smantana lichida la foc mediu, pana cand incep sa apara bule pe margine. Nu se lasa smantana sa fiarba.
  • Se toarna smantana incalzita in fir subtire peste amestecul de galbenusuri si zahar, amestecand constant pentru a evita coagularea oualor.
  • Se adauga extractul de vanilie si se amesteca bine, pana la omogenizare.
  • Se toarna compozitia in recipiente individuale rezistente la caldura, cum ar fi vasele de tip ramekin sau forme de ceramica.
  • Se pun recipientele intr-o tava de copt adanca si se toarna apa fierbinte in tava, pana la jumatate din inaltimea recipientelor.
  • Se coace creme brulee in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 40-45 de minute sau pana cand marginea cremei este ferma, iar centrul are consistenta unei piftii.
  • Se scot recipientele din cuptor si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi, se introduc in frigider si se lasa peste noapte.
  • Inainte de servire, se presara un strat subtire si uniform de zahar tos pe suprafata cremei din fiecare vas. Se caramelizeaza cu ajutorul unui arzator, pana cand se obtine o crusta crocanta si aurie. In lipsa unui arzator, zaharul se poate carameliza in cuptor, folosind functia grill. Vasele trebuie supravegheate cu atentie, deoarece procesul nu dureaza mult, iar zaharul se poate arde.
  • Se lasa crema sa se odihneasca cateva minute pentru a se intari caramelul de deasupra, apoi se serveste. Aceasta reteta este pentru aproximativ 4 persoane. Cantitatile se pot ajusta in functie de numarul de portii dorite.

Un alt desert care este usor confundat cu crema de zahar ars obisnuita sau cu creme brulee este crema catalana. Aproximativ similara cu primele doua, aceasta are, totusi, o alta textura si un gust mai parfumat, datorita ingredientelor pe care le foloseste: scortisoara si coaja de lamaie sau/si portocala.

Reteta de crema catalana (crema de zahar ars, reteta spaniola)

Ingrediente:

  • 500 ml lapte integral, minimum 3.5% grasime;
  • 4 galbenusuri;
  • 100 g zahar tos;
  • 10 g amidon alimentar;
  • 2 batoane de scortisoara;
  • coaja rasa de la o jumatate de lamaie;
  • coaja rasa de la o jumatate de portocala;
  • un varf de cutit de sare;
  • zahar pentru caramelizat.

Mod de preparare:

  • Pune intr-un vas laptele si bucata de scortisoara. Asaza vasul pe foc mediu si incalzeste continutul pana aproape de punctul de fierbere. Opreste focul si lasa scortisoara sa infuzeze in lapte timp de aproximativ 15-20 de minute.
  • Intr-un bol separat, amesteca galbenusurile cu zaharul și coaja de lamaie si portocala. Mixeaza bine compozitia pana cand devine omogena si zaharul se dizolva.
  • Scoate bucata de scortisoara din lapte si incalzeste-l din nou la foc mediu. Cand laptele este cald, toarna-l treptat peste amestecul de galbenusuri, amestecand continuu.
  • Transfera amestecul intr-un vas sau o cratita si pune-l din nou pe foc mediu. Gateste amestecul pana cand se ingroasa, amestecand constant cu o spatula de lemn. Asigura-te ca nu fierbe, altfel ouale se vor coagula.
  • Dupa ce crema s-a ingrosat, opreste focul si las-o sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei.
  • Transfera crema in boluri sau vase individuale tip ramekin si pune-le in frigider pentru a se raci.
  • Inainte de servire, presara zahar pe suprafata cremelor din fiecare vas. Foloseste un arzator de bucatarie pentru a-l carameliza, pana cand obtii o crusta aurie și crocanta. Procedeul necesita rabdare si atentie, pentru ca zaharul se poate arde foarte usor.
  • Lasa cremele sa se raceasca timp de cateva minute, astfel incat crusta caramelizata sa se intareasca usor, apoi serveste.

Pentru cei care, din diferite motive, doresc o varianta vegana a acestui desert onctuos, exista o reteta vegana usoara, care da rezultate dintre cele mai bune, diferentele de gust si textura fiind aproape inexistente. In aceasta reteta zaharul nu se caramelizeaza, iar pentru a obtine gustul specific se foloseste extractul de caramel.

Reteta de crema de zahar ars vegana

Ingrediente:

Pentru crema:

  • 600 ml lapte vegetal nedegresat (se recomanda lapte de cocos, care are o aroma mai pronuntata, dar se pot folosi si alte tipuri);
  • 30 g zahar de cocos;
  • 8 g amidon alimentar;
  • 8 g extract de vanilie;
  • 8 g extract de caramel;
  • un varf de lingurita de turmeric.

Pentru glazura:

  • 30 g zahar de cocos;
  • 25 ml sirop de cocos.

Mod de preparare:

  • Se pun toate ingredientele pentru crema intr-un vas, care se asaza pe foc mediu. Se amesteca incontinuu, pana cand incepe sa fiarba. In acest moment, compozitia ar trebui sa fie cremoasa si omogena.
  • Se ia de pe foc, amestecand mereu, timp de doua minute, in timp ce crema se raceste.
  • Se toarna compozitia in forme de silicon, care vor usura procesul de servire si se dau la frigider peste noapte.
  • Inainte de servire, se amesteca zaharul de cocos cu siropul, pana se obtine un sos. Se rastoarna portiile de crema vegana pe farfurii, se toarna deasupra sosul si se servesc.
  • Se pun toate ingredientele pentru crema intr-un vas, care se asaza pe foc mediu. Se amesteca incontinuu, pana cand incepe sa fiarba. In acest moment, compozitia ar trebui sa fie cremoasa si omogena.
  • Se ia de pe foc, amestecand mereu, timp de doua minute, in timp ce crema se raceste.
  • Se toarna compozitia in forme de silicon, care vor usura procesul de servire si se dau la frigider peste noapte.
  • Inainte de servire, se amesteca zaharul de cocos cu siropul, pana se obtine un sos. Se rastoarna portiile de crema vegana pe farfurii, se toarna deasupra sosul si se servesc.