InspiratieIdei pentru tineRetete delicioase cu zmeura si beneficiile pentru sanatate ale acestor fructe
Inspiratie

Retete delicioase cu zmeura si beneficiile pentru sanatate ale acestor fructe

Zmeura este fructul zmeurului, o planta din familia rozaceelor. Acest fruct este una dintre vedetele verii si se consuma ca atare sau poate fi folosit la prepararea unor prajituri delicioase. Exista mai multe soiuri, dar cea mai populara este zmeura purpurie. Este cunoscuta pentru calitatile sale nutritive, mai ales ca este foarte bogata in antioxidanti, este moderat de dulce, dar foarte aromata si are calitati antiinflamatorii. Pentru ca acum este sezonul zmeurei, am pregatit pentru tine sase retete de deserturi si bauturi delicioase si foarte usor de preparat, dar si cateva idei care te vor ajuta sa profiti de beneficiile acestor fructe.
  • Retete cu zmeura
    • Cheesecake cu zmeura
    • Tarta cu zmeura
    • Ceai de zmeura cu gheata
    • Smoothie de zmeura racoros
    • Dulceata de zmeura
    • Zmeurata
  • Cum sa consumi zmeura
  • Beneficiile zmeurei si posibile riscuri asociate consumului

Retete cu zmeura

Dulce-acrisoara, zmeura poate fi folosita in bucatarie in stare proaspata sau congelata. Inspira-te din retetele de mai jos, usor de pregatit si savuroase, pentru a te bucura de acest fruct parfumat. Poti pregati pentru cei dragi o delicioasa tarta cu zmeura proaspata sau un cheesecake cremos. Racoreste-te in zilele calduroase de vara cu un ceai rece cu gheata si prepara la micul dejun un smoothie nutritiv, plin de vitamine. Nu in ultimul rand, iti poti incanta prietenii veniti in vizita cu un paharel de zmeurata rece.

Cheesecake cu zmeura

Aceasta prajitura cu branza cremoasa si zmeura se prepara fara coacere, deci este perfecta pentru zilele de vara. Pastreaza desertul la frigider pana la momentul servirii.

Ingrediente:
  • 150 g biscuiti (ce preferi)
  • 75 g zahar pudra
  • 300 g iaurt grecesc
  • 250 g zmeura proaspata
  • 80 g unt
  • 600 g branza de vaci grasa
  • 3 lingurite zeama de lamaie
  • un pliculet gelatina
  • 2 linguri apa rece
Mod de preparare: topeste untul la foc mic, iar apoi lasa-l la racit. Zdrobeste biscuitii si amesteca-i cu unt. Tapeteaza cu acest amestec o forma de tarta rotunda, apasand bine pentru a tasa biscuitii. Da tava la rece. Intr-un bol, pune branza, iaurtul, zaharul, zeama de lamaie si gelatina inmuiata in prealabil in apa rece si mixeaza-le pana ce obtii o compozitie pufoasa. Toarna crema de branza peste blatul de biscuiti, acoper-o cu un strat de zmeura proaspata si da tarta la rece timp de trei ore.

Tarta cu zmeura

Tarta cu zmeura prezentata mai jos este un desert usor, care poate fi servit dupa o masa copioasa. Familia si prietenii vor fi incantati.
 
Ingrediente:
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri lapte
  • 1 lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamaie
  • faina cat cuprinde
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 45 g amidon de porumb
  • 70 g zahar
  • 1 baton de vanilie
  • 500 g zmeura proaspata
Mod de preparare: ingredientele pentru aluat se amesteca. Se adauga atata faina cat sa obtii un aluat nelipicios. Tava de copt se raceste o ora la frigider, dupa care se unge cu unt si se tapeteaza cu faina. Aluatul se intinde si se pune in tava, se acopera cu hartie de copt si cu un strat de boabe de fasole sau greutati speciale pentru patiserie. Se coace timp de 15 minute, la 180 de grade Celsius. Se fierbe laptele cu vanilia. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga amidonul si, amestecand continuu, se toarna laptele racit usor. Se pune pe foc mic, pana se ingroasa crema, apoi se da la rece. Se asambleaza prajitura, turnand peste crusta de tarta crema de vanilie. Se acopera totul cu zmeura proaspata si se da doua ore la rece.

Ceai de zmeura cu gheata

Ceaiul rece cu zmeura este delicios pentru a te racori in zilele caniculare de vara. Serveste-l alaturi de prieteni.
Ingrediente:
  • 2 litri de apa
  • 180 g zahar
  • coaja si sucul de la 2 lamai
  • 500 g zmeura proaspata sau congelata
  • 5 pliculete de ceai rooibos rosu
  • zmeura proaspata pentru decor
  • cuburi de gheata
Mod de preparare: intr-o cratita, pune 500 de mililitri de apa, zaharul, lamaia si zmeura. Lasa la fiert trei minute, ia de pe foc, adauga pliculetele de ceai si lasa la infuzat cinci minute. Strecoara lichidul si pune-l intr-o carafa impreuna cu restul de apa si da la frigider pana cand amestecul se raceste complet. Serveste ceaiul in pahare inalte, cu zmeura proaspata si cuburi de gheata.

Smoothie de zmeura racoros

Smoothie-ul cu zmeura este o bautura tonica, plina de vitamine si delicioasa, cu care poti sa iti incepi ziua intr-o nota pozitiva.
Ingrediente:
  • 200 g zmeura
  • 1 banana
  • 100 g mango, taiat cubulete
  • 100 g ananas, taiat cubulete
  • 100 ml lapte de cocos
  • cateva frunze de menta, pentru decor
  • cuburi de gheata
Mod de preparare: se pun ingredientele intr-un blender, se paseaza fin. Se toarna bautura intr-un pahar si se serveste cu gheata si frunze de menta.

Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura nu necesita mult timp pentru preparare si este foarte gustoasa. O poti servi cu niste clatite pufoase sau cu o simpla bucata de paine proaspata cu unt, ca in copilarie.
Ingrediente:
  • 1 kg zmeura
  • 700 g zahar tos
  • sucul unei jumatati de lamaie
  • 110 ml apa
Mod de preparare: curata si spala zmeura. Presara trei linguri de zahar peste fructe si lasa-le doua ore deoparte. Pune apa si restul de zahar intr-o oala si lasa siropul sa fiarba pana ce capata consistenta mierii lichide. Adauga zmeura in sirop si lasa la fiert, la foc mic, 10-15 minute. In tot acest timp, curata dulceata de spuma formata deasupra. Intre timp, spala borcanele cu apa fierbinte si lasa-le la uscat. Dulceata este gata atunci cand are o consistenta gelatinoasa, pe care o verifici astfel: pune o picatura pe o farfurie rece, inclin-o usor, iar daca aceasta nu curge, este gata. Umple borcanele cu dulceata, sigileaza-le cu capace si intoarce-le cu baza in sus. Lasa-le la racit si depoziteaza-le in camara, in loc intunecos si uscat.

Zmeurata

Zmeurata este un lichior aromat si dulce. Un deliciu pentru amatorii de astfel de bauturi. Se poate folosi, de asemenea, la aromatizarea deserturilor.
Ingrediente:
  • 1 kg de zmeura
  • 500 g zahar
  • 100 ml votca (37-40 de grade)
  • vanilie
Mod de preparare: intr-un borcan de 2 litri, pune fructele curatate si votca si inchide recipientul ermetic. Lasa la macerat timp de 24 de ore, intr-un loc racoros si intunecos. Adauga, apoi, zaharul si vanilia si amesteca bine. Lasa borcanul in acelasi loc racoros sase saptamani, scuturandu-l o data la cateva zile. Strecoara lichidul format printr-o sita fina si pastreaza-l in sticle sterilizate in prealabil, inchise ermetic, in camara.

Cum sa consumi zmeura

Zmeura este un fruct foarte delicat, care se strica rapid. Din acest motiv, trebuie sa fie consumata imediat dupa ce este culeasa. Fructele pot fi congelate, pentru a beneficia de savoarea lor pe tot parcursul anului. Este recomandat sa alegi zmeura cultivata local, in sezon, pentru a profita din plin de toata savoarea acestor fructe. In momentul in care cumperi zmeura, examineaza fructele cu atentie, pentru ca ele sa fie intacte. Spala-le sub jet de apa si consuma-le sau gateste-le imediat, pentru ca mucegaiesc foarte repede. Este recomandat sa consumi zmeura ca atare, la micul dejun, cu iaurt sau musli. O poti folosi si la prepararea unor deserturi delicioase, a smoothie-urilor, dar si pentru dulceata ori siropuri.

Beneficiile zmeurei si posibile riscuri asociate consumului

Zmeura contine foarte putine calorii si un nivel ridicat de vitamina C. O portie de 100 de grame de zmeura contine 35 de calorii si 25 de miligrame de vitamina C, respectiv mai mult de 20% din cantitatea zilnica recomandata pentru un adult. Aceeasi cantitate de zmeura contine 40 de micrograme de acid folic, 220 de miligrame de potasiu si un nivel scazut de fier. De asemenea, contine aproape 7 grame de fibre, solubile si insolubile. Cele insolubile sunt utile in prevenirea constipatiei, in timp ce pectina, un tip de fibre solubile, ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sange. Totusi, persoanele cu mucoasa intestinala sensibila ar trebui sa consume zmeura sub forma pasata si strecurata printr-o sita fina, pentru a elimina samburii, care pot avea un efect iritant.
Pentru ca zmeura este hipocalorica, este foarte utila in curele de slabire.
Zmeura contine antocianine, pigmenti de culoare rosie cu efecte antioxidante, care sunt utili in prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare. Aceleasi beneficii le are si acidul elagic, prezent de asemenea in zmeura.
Potrivit unui studiu aparut in 2019 in revista Obesity, zmeura poate fi utila in controlarea glicemiei si in prevenirea diabetului, in cazul persoanelor prediabetice si care prezinta rezistenta la insulina.
Antioxidantii prezenti in zmeura pot ajuta la incetinirea efectelor imbatranirii, luptand impotriva radicalilor liberi. Continutul ridicat in vitamina C si carotenoizi o face o alegere excelenta pentru sanatatea tenului.
Fructele de padure pot provoca aparitia urticariei, iar zmeura nu face exceptie. Persoanele care stiu ca au alergie la aspirina trebuie sa evite aceste fructe, pentru ca ele contin un salicilat natural. Zmeura mai contine acid oxalic, deci nu ar trebui sa fie consumata de persoanele care sufera de calculi renali.

Indiferent ca este cultivata sau salbatica, zmeura este un star al fructelor de padure si un aliat pentru sanatatea si silueta ta. Profita de beneficiile si savoarea zmeurei cat de frecvent poti.

Sursa foto: Shutterstock