InspiratieIdei pentru tineRetete cu ciocolata pentru toate gusturile: briose, ciocolata de casa si negresa
Inspiratie

Retete cu ciocolata pentru toate gusturile: briose, ciocolata de casa si negresa

Copiii si adultii deopotriva le adora si nimeni nu poate sta nepasator in fata unui preparat cu ciocolata gustos, alaturi de o cupa de inghetata de vanilie. Bogatia de arome si gusturi, specifica ciocolatei, a dat nastere multor retete care au in prim-plan acest ingredient-vedeta. De aceea, am selectat pentru tine cele mai indragite retete cu ciocolata pe care sa le gatesti si sa le savurezi alaturi de cei dragi.
  • Briosele
    • Reteta de briose cu fulgi de ciocolata
  • Ciocolata de casa
    • Reteta de ciocolata de casa cu alune de padure 
  • Prajitura de ciocolata 
    • Reteta de negresa cu nuca

Briosele din ciocolata

Pufoasa briosa este o specialitate vieneza servita de obicei la micul dejun sau ca gustare. Paradoxal, desi este un desert austriac, briosa a devenit celebra la Paris, abia in 1830. Reteta originala era asemanatoare cu reteta de paine, la care se adauga ou si unt din belsug, iar in cele din urma fiecare patiser a mai adaugat ingrediente care au transformat-o intr-una dintre cele mai apreciate gustari.

Reteta de briose cu fulgi de ciocolata

Este una dintre cele mai rapide si mai gustoase retete pe care le poti prepara usor acasa. Briosele pot fi consumate dimineata, alaturi de ceai sau cafea, dar si ca o gustare, alaturi de un iaurt, intr-o pauza la serviciu. 

Ingrediente

Pentru ca briosele sa aiba un gust cat mai bun, asigura-te ca folosesti ingrediente de calitate superioara si, nu in ultimul rand, proaspete. Cu o jumatate de ora inainte sa te apuci de treaba, scoate ouale si untul din frigider, ca sa aiba timp sa ajunga la temperatura camerei.
 
  • 240 de grame de faina
  • 4 oua mici
  • 150 de grame de ciocolata
  • 150 de grame de zahar
  • 100 de grame de unt moale
  • 80 de mililitri de lapte 
  • un praf de sare
  • o esenta de vanilie
  • o lingurita si jumatate de praf de copt
Mod de preparare

Pentru a prepara aceasta reteta vei avea nevoie de un bol, o tava (poate fi una speciala pentru briose sau o tava simpla), forme de hartie sau de silicon si un mixer.
 
  • Mixeaza intr-un bol untul moale cu praful de sare si zaharul pana compozitia devine cremosa si granule de zahar se topesc;
  • Adauga pe rand ouale (mixand bine, pana se omogenizeaza), iaurtul si esenta de vanilie, apoi faina amestecata cu praful de copt;
  • Incorporeaza ciocolata, apoi toarna compozitia obtinuta in formele de briose sau in tava de briose;
  • Pune tava in cuptor la foc mediu (150 de grade Celsius pentru cuptorul electric cu ventilatie), pentru circa 30 de minute;
  • La sfarsit, pentru a verifica daca briosele sunt coapte, iti recomandam sa faci testul cu scobitoarea.
Sfaturi utile
 
  • Respecta intocmai cantitatile specificate in reteta pentru un rezultat delicios.
  • Acorda atentie calitatii ingredientelor - cel mai important este untul, asa ca foloseste unt de buna calitate, cu un procent de grasime ridicat. Acesta trebuie sa fie la temperatura camerei atunci cand il folosesti, pentru a se omogeniza complet.
  • Daca iti doresti briose consistente, cu o compozitie mai bogata, poti adauga fructe, gem, nuci, alune sau fistic. 
  • Iti recomandam sa folosesti o tava speciala pentru briose.

Ciocolata de casa

Boabele de cacao au fost aduse in Europa in anul 1502 de catre exploratorul Cristofor Columb, la venirea din Lumea Noua. La inceput, acestea nu s-au bucurat de popularitate, deoarece nu stia nimeni cum pot fi folosite. Abia in secolul al XIX-lea, o companie engleza a reusit solidificarea ciocolatei, iar in jurul anului 1849, un elvetian a venit cu ideea de a adauga un ingredient care i-a transformat in totalitate gustul - laptele. 

Reteta de ciocolata de casa cu alune de padure

Ciocolata de casa are un farmec aparte, are o textura cremoasa, aromata, iar alunele crocante o completeaza perfect. Prepara aceasta reteta si cu siguranta iti vei aminti gustul copilariei. Daca ai vreun apropiat care adora ciocolata de casa, invita-l la o degustare. 

Reteta de ciocolata de casa cu alune de padure

Ingrediente

Asigura-te ca ai la indemana ingredientele de mai jos pentru o ciocolata de casa delicioasa. De asemenea, inainte de a le adauga in compozitie, poti pune alunele de padure pentru cateva minute la cuptor, pentru o nota mai crocanta. 
 
  • 50 de grame de cacao
  • 180 de grame de zahar
  • 120 de grame de unt
  • 270 de grame de lapte praf
  • 50 de grame de alune de padure
  • 100 de mililitri de apa
Mod de preparare

Este o reteta atat de simpla, incat ai nevoie doar de o cratita si de o tava pe care ai tapetat-o cu hartie de copt. 
 
  • Amesteca laptele cu pudra de cacao;
  • Fierbe apa impreuna cu zaharul pentru a obtine un sirop care se lasa pe foc 6 minute dupa ce a fiert; 
  • Pune untul in siropul gros de zahar si amesteca-l pentru a se topi;
  • Toarna siropul cu unt peste amestecul de lapte praf cu cacao si apoi adauga alunele maruntite;
  • Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, niveleaza si lasa la rece 4-5 ore.

Sfaturi utile

  • Prepara cu grija siropul de zahar si verifica-i consistenta. Daca e prea lichid, mai poti adauga zahar.
  • Untul trebuie sa fie proaspat, iar laptele praf, de buna calitate, pentru a se dizolva bine.
  • Poti obtine o ciocolata de casa mai concentrata si mai inchisa sau mai deschisa la culoare, in functie de cantitatea de cacao si de lapte praf folosite.
  • Nu exista o reteta fixa, asa ca reinterpreteaz-o adaugand un varf de lingurita de scortisoara, stafide sau migdale maruntite. 

Prajitura de ciocolata

Istoria prajiturii de ciocolata porneste tocmai din 1764, cand doctorul James Baker a descoperit cum se face pudra de cacao. Aceasta a inceput sa fie folosita in bauturi si creme, iar in 1828 un olandez a descoperit cum se extrage untul de cacao. De aici s-au raspandit mai multe tipuri de retete care aveau la baza aluatul de paine indulcit cu nuci, stafide, fructe si apoi cu ciocolata. 

Reteta de negresa cu nuca

Negresa este o prajitura aromata, cu un continut ridicat de cacao. Incearca aceasta reteta usor de facut si imparte-o cu cei dragi alaturi de un pahar cu lapte cald.

Ingrediente

Savoarea negresei este data de pudra de cacao, asa ca alege o varianta concentrata, de buna calitate, alaturi de restul ingredientelor de mai jos:
 
  • o ceasca de zahar brun
  • o ceasca de faina
  • o lingura cu nuci macinate 
  • un sfert de ceasca de ulei vegetal
  • o treime de ceasca de apa
  • o treime de ceasca de pudra de cacao
  • o jumatate de lingurita cu praf de copt
  • un praf de sare
Mod de preparare 

Prepara aceasta reteta cu atentie, respectand intocmai fiecare pas indicat mai jos, pentru un rezultat care sa bucure toata familia.
 
  • Amesteca zaharul, faina, nucile, pudra de cacao si praful de copt. Adauga apoi si sarea;
  • In acelasi vas, adauga treptat uleiul si apa, amestecand pana obtii o compozitie omogena;
  • Pune compozitia in cuptor pentru 30 de minute. Negresa se serveste calda, dar este si mai buna rece, alaturi de o cupa de inghetata de vanilie sau de fistic.
Sfaturi utile 
 
  • Zaharul brun din retete poate fi inlocuit cu miere de salcam sau sirop de agave, pentru a obtine un desert mai sanatos, care poate fi mancat si de diabetici.
  • Adauga pe deasupra negresei fulgi de migdale, pentru un aspect placut si un gust aromat.
  • Daca vrei sa faci negresa cu fructe, opteaza pentru capsune, zmeura sau mure. Acestea dau o culoare interesanta desertului si un gust grozav.
  • Tipul de tava influenteaza timpul de coacere a prajiturilor. Daca folosesti o tava din metal, ele se vor gati mai repede. Daca folosesti una din sticla, timpul de coacere este mai lent. 
  • Foloseste hartie de copt - aceasta previne lipirea prajiturilor de tava.
Daca se spune ca mancarea buna incalzeste inimile si ii strange la masa pe toti cei dragi, vei avea o ocazie in plus sa ii rasfeti la final cu un preparat cu ciocolata gustos. Inspira-te din retetele de mai sus si foloseste-ti oricand creativitatea pentru a adauga noi arome.