Retete de chec pufos
Checul este un preparat care se pregateste foarte usor si poate fi servit cu orice ocazie: la micul dejun, ca aperitiv, la pranz, la cina sau poate constitui o gustare delicioasa pentru copii. De asemenea, este o prajitura care se pastreaza foarte bine, iar atunci cand se mai intareste, poti sa il treci prin lapte si ou, sa-l pui in tigaie si sa-l faci friganele. Daca acest preparat se numara printre preferatele tale, iti oferim cateva retete inedite pe care le poti incerca si imparti cu cei dragi.
- Retete de chec
- Cum personalizezi reteta de chec
- Sfaturi pentru un chec reusit
Retete de chec
Raspandit in toata lumea, checul este un desert versatil care poate fi regasit in diferite variante, adaptate tuturor gusturilor. De la cel clasic, cu ciocolata, la cel cu fructe uscate si nuci, exista, cu siguranta, o reteta pe gustul oricui.
Chec pufos cu cacao
Unul dintre cele mai populare checuri, cel cu cacao, este nu doar extrem de delicios, ci si usor de preparat.Ingrediente:
- 4 linguri cacao;
- 400 g faina;
- 8 linguri ulei;
- 2 lingurite de praf de copt;
- 10 oua (separam albusul de galbenus);
- 4 pliculete zahar vanilat;
- 1 praf sare;
- 400 g zahar.
Mod de preparare:
Pune albusurile intr-un bol, adauga sarea si mixeaza cu telul sau mixerul. Bate albusurile pana devin ca o spuma si adauga treptat zaharul vanilat, apoi pe cel tos, pana obtii o spuma lucioasa si tare. Amesteca galbenusurile cu uleiul intr-un castron, separat, pana se formeaza o masa omogena. Inglobeaza galbenusurile usor in spuma de albus pentru a-si pastra consistenta. Pune praful de copt peste faina si adaug-o usor, cu miscari largi. Imparte compozitia in doua parti egale. Dilueaza cacao cu putina apa, pana devine o crema si pune-o peste aluatul din bol, avand, astfel, doua cantitati egale de aluat. In tavile in care ai pus hartie de copt, pune alternativ cate o lingura din fiecare aluat, cel alb si cel cu cacao, astfel incat amestecul sa devina cat mai interesant. Pune tavile la cuptor, la foc mediu, pentru 30-40 de minute. Daca doresti, il poti acoperi cu glazura de ciocolata. Tot ce trebuie sa faci este sa topesti ciocolata la bain marie, amesteca in ea putin lapte sau apa si apoi toarn-o peste chec.
Chec cu lamaie
Acest chec cu lamaie este un desert lejer, racoros, care se poate servi in orice anotimp, dar mai ales vara, alaturi de o limonada sau un ceai rece. Gustul sau inconfundabil si textura pufoasa il vor face irezistibil.
Ingrediente:
- 5 oua;
- 150 g faina;
- 120 g zahar pudra;
- coaja de la o lamaie si sucul de la o jumatate de lamaie;
- miezul de la o pastaie de vanilie;
- o lingura de ulei de cocos sau putin unt;
- doua linguri de apa;
- putina sare.
Mai intai se separa ouale, iar albusurile se bat bine de tot cu un varf de cutit de sare si cu zaharul pudra. Separat, freaca galbenusurile impreuna cu uleiul si apa, apoi adauga-le peste spuma facuta din albusuri si amesteca pana obtii o crema omogena. Adauga faina in ploaie, amestecand usor, de sus in jos, cu o paleta de silicon sau o lingura de lemn. E foarte important ca miscarile sa fie lente, astfel incat sa pastrezi aerul in compozitie pentru a obtine, la final, un chec pufos. Treptat, amestecand usor, adauga si celelalte ingrediente. Unge o tava medie cu uleiul de cocos sau cu putin unt si toarna compozitia in aceasta. In cuptorul preincalzit, se lasa la copt 20-25 de minute la foc mediu. Dupa ce scoti tava din cuptor, lasa checul sa se raceasca putin inainte sa il scoti din tava. Il poti servi ca atare sau pudrat cu putin zahar.
Chec cu fructe uscate – reteta frantuzeasca
Checul cu fructe uscate este unul dintre preferatele francezilor, care il servesc la micul dejun sau ca o gustare, cu lapte, cafea sau ceai. De asemenea, in sudul Frantei, acest chec se serveste de Craciun. Este usor de preparat si foarte parfumat.
Ingrediente:
- 50 g de fructe confiate: caise, smochine, stafide, portocale etc.;
- 50 g nuci (pot fi si migdale, caju, alune de padure);
- 60 g rom;
- 170 g unt;
- 125 g zahar;
- 1 varf de sare;
- 3 oua;
- 1 lingura de miere;
- 200 g faina;
- 1 cub de maia;
- 50 ml lapte;
- miezul de la o pastaie de vanilie;
- 2 linguri de fulgi de migdale.
Mod de preparare:
Preferabil cu o zi inainte de a prepara acest chec, pune fructele uscate si nucile la insiropat in rom. Ideal ar fi sa le lasi peste noapte, dar daca nu este posibil, tine-le macar o ora sau doua. Nu uita sa le amesteci din cand in cand. Ouale, laptele si untul se lasa cel putin o ora la temperatura camerei inainte de a fi folosite. Bate untul cu mixerul pana devine o crema alba. Adauga zaharul si sarea si amesteca in continuare. Bate ouale si incorporeaza-le in crema de unt. Adauga, apoi, mierea si miezul pastaii de vanilie. Adauga faina, in ploaie, maiaua si laptele si amesteca incontinuu. Adauga nucile si fructele scoase din rom. Daca iti place mirosul de rom, poti adauga in compozitie o lingura de rom. Unge o tava cu unt, toarna compozitia si adauga fulgii de migdale. Tava se baga in cuptorul preincalzit si se lasa 40-45 de minute, la 180 de grade. Dupa ce este scos de la cuptor, stropeste checul cu putin rom (din cel in care ai pus fructele si nucile). Lasa-l la racit si serveste-l a doua zi.
Chec cu ciocolata si scortisoara
Aceasta reteta de chec va fi cu siguranta pe gustul tuturor celor care iubesc ciocolata si prajiturile aromate. Este perfect in orice sezon, dar mai ales in cel rece.
Ingrediente:
- 200 g faina;
- 120 g zahar;
- 100 g unt topit;
- 40 ml ulei;
- 2 oua;
- 1 cub de maia;
- 100 g ciocolata de patiserie;
- 1 lingurita de scortisoara;
- 1 lingurita de coaja rasa de portocala bio sau netratata;
- 1 varf de cutit de sare.
Mod de preparare:
Bate untul bine, impreuna cu uleiul si zaharul, pana se transforma intr-o crema alba. Adauga ouale batute in prealabil. Incorporeaza progresiv faina, maiaua, scortisoara, sarea si coaja rasa de portocala, amestecand tot timpul. Taie ciocolata cu cutitul in bucati mari si pune-o in compozitie. Acesta este secretul bucatarilor francezi. Facand exact asa, vei obtine pepite de ciocolata perfecte. Unge o tava cu unt si toarna compozitia in ea. Pune tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, circa 40 de minute.
Chec insiropat
Nu ai cum sa nu indragesti acest chec, care te va surprinde prin combinatia de arome, dar si prin textura deosebita.
Ingrediente:
- 500 g faina;
- 200 g branza ricotta;
- 300 g unt topit si racit;
- 6 oua;
- 300 g zahar;
- 4 linguri lapte;
- 2 lingurite praf de copt;
- 300 g zmeura;
- coaja rasa de la o lamaie;
- un praf de sare.
Ingrediente pentru sirop:
- 100 g zmeura;
- 10 linguri zahar pudra;
- sucul de la 2 lamai.
Mod de preparare:
Incalzeste cuptorul la 180 de grade si pregateste doua forme medii de chec, tapetate cu hartie de copt sau unse cu unt. Amesteca ouale intregi cu zaharul si sarea pana cand acestea isi dubleaza volumul. Adauga branza ricotta, incorporeaza untul topit si racit in prealabil si coaja de lamaie. Cerne faina, apoi incorporeaz-o in aluat impreuna cu praful de copt, dupa care adauga zmeura cu grija, pentru a nu fi zdrobita. Toarna apoi compozitia in forme si lasa-le la cuptor pentru aproximativ 25 de minute.
Pentru prepararea siropului:
Pune la fiert la foc mic sucul de lamaie cu zaharul pudra si zmeura, pana se dizolva zaharul si fierbe-l in cateva clocote, avand grija sa nu se ingroase compozitia sau sa scada. Dupa ce checurile s-au racit, inteapa-le cu o furculita sau o scobitoare din loc in loc si toarna peste ele siropul.
Chec mozaic
Aceasta este una dintre cele mai apreciate retete de chec. Usor de preparat si delicios, este desertul perfect pe care il poti prepara oricand ai chef de ceva dulce.
Ingrediente:
- 200 g faina;
- 5 oua (separa albusurile de galbenusuri);
- 1 lingurita praf de copt;
- 400 g zahar;
- 2 linguri cacao;
- 40 ml ulei;
- 5 picaturi esenta de vanilie;
- 2 lingurite suc portocale.
Ingrediente crema:
- 40 g faina;
- 120 g zahar;
- 200 g unt;
- sucul de la o lamaie;
- 300 ml lapte;
- coaja de la o lamaie;
- jumatate de lingurita de esenta vanilie.
Mod de preparare:
Bate albusurile cu zaharul pana devin o spuma tare, precum bezeaua, dupa care incorporeaza galbenusurile, vanilia si uleiul. Apoi adauga incet faina cernuta, dupa care pune praful de copt stins cu suc de lamaie. Imparte aluatul in doua cantitati egale; intr-unul dintre boluri, pune cacao si amesteca pana cand compozitia devine omogena. Toarna cele doua compozitii in forme de chec diferite si pune-le la cuptor timp de aproximativ 40 de minute la 180 de grade.
Mod de preparare crema:
Amesteca faina cu laptele si zaharul si pune-le la fiert pana se transforma intr-o crema groasa, avand grija sa nu se lipeasca de cratita. Dupa ce crema se raceste, adauga untul (100 de grame) si amesteca bine, pana ce se omogenizeaza compozitia. Intr-un bol, amesteca 100 de grame de unt cu esenta de vanilie, coaja de lamaie si sucul de lamaie. Amesteca aceste doua compozitii intr-un singur bol pana devine omogen. Dupa ce scoti checurile din cuptor, lasa-le sa se raceasca, taie-le in felii egale si unge-le cu crema, alternand cate o felie de chec cu cacao si una fara. Impatureste checul lipit cu crema in folie alimentara si strange bine la capete. Dupa ce ai terminat aceasta etapa, pune checul la frigider pentru cateva ore. La servire, checul se taie in diagonala, astfel incat feliile sa aiba straturi cu cacao si fara.
Chec Battenberg
Daca vrei sa-ti impresionezi musafirii, cu siguranta aceasta e reteta perfecta pentru tine.
Ingrediente:
- 320 g unt;
- 330 g zahar pudra;
- 250 g faina;
- 90 g faina de migdale;
- 1 cub de maia;
- 1 pliculet praf de copt;
- 5 oua;
- 1 lingurita esenta migdale;
- 4 picaturi de colorant alimentar galben;
- 4 picaturi de colorant alimentar rosu;
- 400 g pasta de martipan;
- 300 g gem de piersici.
Mod de preparare:
Amesteca untul si zaharul pudra cu un mixer, pana cand compozitia devine alba si spumoasa. Bate ouale impreuna cu esenta de migdale si adauga-le treptat in compozitie. Cerne faina si adauga-o incet in compozitie, urmata de praful de copt si faina de migdale, continuand sa amesteci. Imparte aluatul in doua parti egale si pune-l in doua boluri. Intr-unul pune colorantul galben si in celalalt adauga colorantul rosu. Pune cele doua tipuri de aluat in doua tavi de exact aceeasi dimensiune, presarate in prealabil cu unt si faina. Baga ambele tavi la cuptor (incalzit inainte) pentru 30 de minute, la foc mediu. Dupa ce s-au copt, scoate tavile din cuptor si lasa-le la racit. Taie fiecare chec pe verticala, in doua, si apoi mai taie o data fiecare bucata in doua, pe mijloc. Monteaza bucatile in forma unei table de sah, lipindu-le intre ele cu ajutorul gemului de piersici. Intre timp, intinde pasta de martipan cu sucitorul si presara pe ea putin zahar pudra. Imbraca, apoi, checul cu aceasta foaie de martipan si orneaza-l cum doresti.
Cum personalizezi reteta de chec
Pornind de la oricare dintre retetele de mai sus, poti face modificari sau imbunatatiri astfel incat sa corespunda exact gusturilor tale. De exemplu, plecand de la o reteta clasica de chec, poti adauga ingrediente precum nuci, migdale, caju, ciocolata, fructe sau diferite arome. De asemenea, il poti glazura cu ciocolata alba sau amaruie, cu caramel sau cu fructe de padure.
Pentru o prezentare speciala, poti renunta la traditionala tava dreptunghiulara in favoarea unui guguluf (forma circulara, goala la mijloc).
De asemenea, daca nu ai apucat sa il consumi inainte de a se intari mai mult decat iti place, se poate insiropa cu sirop de zahar si fructe sau se poate transforma in delicioase friganele.
Sfaturi pentru un chec reusit
Ca in cazul oricarui preparat, pentru a te bucura de un chec reusit, trebuie sa tii cont de calitatea ingredientelor. Iata cateva sfaturi pentru un chec delicios si cu un aspect de nota 10 de la bucatarii francezi.- Pentru un chec pufos, foloseste maia sau bicarbonat de sodiu;
- Foloseste zahar pudra in loc de zahar tos, pentru o compozitie mai fina;
- Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei;
- Este foarte important ca albusurile sa fie separate complet de galbenusuri si batute cat mai intens, pana se transforma intr-o spuma tare;
- In retetele care includ unt, folositi unul cu 82% grasime;
- Cele mai bune tavi pentru chec sunt cele metalice; in niciun caz nu le folositi pe cele din ceramica sau pyrex;
- Temperatura ideala de coacere a checului variaza intre 130 si 160 de grade, in functie de cuptor, densitatea aluatului si grosimea tavii;
- Ca sa stii ca preparatul este bine copt, este suficient sa il intepi cu o scobitoare: daca iese curata si uscata, atunci prajitura ta e gata;
- Checul trebuie lasat sa se raceasca bine inainte de a fi taiat si servit.
Desi este una dintre cele mai cunoscute prajituri, checul poate deveni o adevarata delicatesa, in functie de talentele tale si de nivelul de perfectiune spre care tinzi. Incearca oricare dintre retetele pe care ti le-am propus si vei gasi varianta perfecta pentru tine, fie ca vrei un desert simplu si gustos, fie ca doresti sa iti impresionezi prietenii cu un preparat spectaculos.
Sursa foto: Shutterstock