Adorata pentru gustul ei bogat, carnea ramane unal din alimentele preferate ale oamenilor din intreaga lume. Insa, carnea consumata in mod excesiv sau necorespunzator reprezinta un pericol pentru sanatate. De aceea, acest ghid iti va arata cum sa alegi si sa prepari carnea in mod corespunzator.
Moduri de preparare a carnii - de la marinare pana la cele mai sanatoase metode de gatit
- De ce este importanta carnea in dieta?
- Cum alegi carnea?
- Cum prepari carnea intr-un mod sanatos?
- Fragezirea carnii
- Marinarea carnii
De ce este importanta carnea in dieta?
Proteinele animale si fierul sunt substante importante in carne, care nu ar trebui sa lipseasca din regimul tau alimentar. Nici macar dietele pentru slabit nu sugereaza eliminarea carnii din alimentatie, ci doar recomanda anumite tipuri de carne slaba si felul in care aceasta trebuie sa fie gatita.
Cum alegi carnea?
Alegerea bucatilor de carne este chiar mai importanta decat modul in care le prepari, deoarece o carne alterata sau de proasta calitate reprezinta un risc major de sanatate.
Ambalare si refrigerare
Primul lucru de care trebuie sa te asiguri este ca bucatile de carne sunt tinute la rece si ambalate in mod corespunzator. Carnea refigerata trebuie tinuta in vitrine frigorifice functionale, la o temperatura de 0-4oC, in timp ce carnea congelata trebuie tinuta la o temperatura de -12o C.
Exista o opinie generala conform careia carnea de la macelarie este cea mai proaspata. Adevarul este insa ca, in lipsa unui ambalaj, nu poti avea o idee clara despre provenienta produsului animal. Carnea trebuie corespunzator ambalata in tavite de polistiren, invelite in celofan sau folie protectoare.
Pe eticheta ambalajului ar trebui sa fie inscrise:
- ingredientele folosite si cantitatea neta de carne
- termentul de valabilitate
- conditiile in care carnea a fost depozitata
- conditiile in care carnea poate fi pastrata
- stampila sanitar-veterinara prin care se certifica faptul ca produsul provine dintr-o sursa sigur.
Aspectul, mirosul si consistenta
- Carnea de pui fara piele trebuie sa aiba o culoare roz, uniforma, fara pete, iar carnea de pui cu piele trebuie sa aiba o culoare alb-galbui;
- Carnea de porc trebuie sa aiba o culoare trandafirie, iar firicelele de grasime din bucatile mai impanate trebuie sa fie albe sau roz-albe;
- Carnea de vita trebuie sa aiba o culoare rosie, in timp ce manzatul va avea o culoare mai inchisa, aproape bordo;
- Carnea de miel poate fi de la roz la rosu-inchis, dar cu cat are o culoare mai deschisa, cu atat este mai proaspata;
Cum prepari carnea intr-un mod sanatos?
- frigerea pe gratar electric
- gatitul la cuptor
- frigerea la rotisor
- gatitul pe gratar cu caldura umeda
Ce sa eviti cand gatesti carnea?
Fragezirea carnii
- baterea cu un ciocan din lemn sau din metal
- inteparea cu furculita sau cu varful cutitului
- frecarea uscata cu condimente
- frecarea umeda - cu condimente, dar si cu un lichid (ulei, miere, vin, iaurt etc.)
- marinarea
Marinarea carnii
- un ulei - care ajuta la hidratarea carnii
- un lichid ce contine acid sau enzime menite sa dizolve proteinele care leaga tesuturile carnii (facand-o astfel mai frageda)
- condimente si ierburi aromate
In privinta acizilor, optiunile sunt mult mai multe la numar. Poti sa utilizezi:
- otet
- suc de lamaie
- vin
- bere
- sos de rosii
- sos de soia
- iaurt sau lapte batut
Cateva exemple de marinade
Marinada cu vin este considerata o metoda „clasica” de preparare a carnii inainte de gatire. Poti folosi vin alb sau rosu, in care sa adaugi putin otet sau, preferabil, sos Worcester. Uleiul folosit va fi cel de masline, iar condimentarea se poate face cu boabe de piper, usturoi pisat, rozmarin proaspat, coriandru si o foaie de dafin.
Marinada mediteraneeana are la baza uleiul de masline, careia i se adauga suc de lamaie, mustar (preferabil iute), piper macinat, usturoi pisat, rozmarin, cimbru si o foaie de dafin.
Marinada cu iaurt este potrivita pentru carnea de pasare, dar si cea de oaie. Pe langa iaurt, se adauga putin ulei de masline, mustar, boia dulce, cimbru, rozmarin si usturoi pisat.
Marinada de ananas se face pentru a da carnii de pui sau porc un gust dulceag. Pune bucatile de ananas intr-un blender si adauga in piureul rezultat miere, sos de soia, otet din cidru de mere, usturoi pista, praf de ghimbir si cuisoare.
Marinada teriyaki este o metoda japoneza foarte populara, folosita in special la prepararea puiului. Ingredientul de baza este sosul de soia, caruia i se adauga putina apa, zahar brun, otet alb, ulei vegetal, cateva felii de ceapa verde si usturoi pisat.
Cantitatile folosite pentru fiecare ingredient depind de cate portii de carne vrei sa marinezi, dar si de gust. Din cauza faptului ca sarea poate deshidrata carnea, acest ingredient nu se foloseste prea des in marinade si se adauga, mai degraba, chiar inainte de gati carnea.
Nu te feri sa experimentezi cu diverse combinatii de ingrediente pana obtii baitul cel mai potrivit gusturilor tale.
Condimentarea carnii
Atat in timpul marinarii, cat si in timpul gatitului, condimentarea (sau asezonarea) este un proces esential daca vrei ca friptura sa aiba un gust deosebit. Atat sarea, cat si piperul, sunt ingrediente de baza, iar boiaua dulce sau iute poate fi folosita in aproape orice combinatie, pentru un plus de aroma si culoare.
In rest, fiecare tip de carne rezoneaza mai bine cu anumite condimente. De exemplu:
- Puiul poate fi asezonat cu busuioc, coriandru, maghiran, tarhon, rozmarin, chimen sau lemongras;
- Porcul poate fi condimentat cu busuioc, cimbru, tarhon, marar, salvie sau chimen;
- Carnea de vita merge condimentata cu dafin, busuioc, coriandru, maghiran, menta, salvie sau cimbru;
- La carnea de miel usturoiul este esential, dar poate fi asezonata si cu busuioc, rozmarin, dafin, lemongras, cimbru sau menta;
- Pestele poate fi condimentat cu busuioc, coriandru, maghiran, patrunjel, marar, tarhon sau menta.
Din nou, acestea sunt doar cateva exemple. Bucataria este un laborator in care, daca urmezi cateva principii de baza, poti experimenta in voie pentru ca sa obtii gusturi noi si surprinzatoare. Odata ce stapanesti arta marinarii si a condimentelor, iti va fi foarte usor sa transformi fiecare bucata de carne intr-o mica opera de arta culinara.