Reteta de Prajitura Fanta, simpla si delicioasa. Bonus: reteta de tarta Fanta si prajitura Fanta la pahar
Poate ca si tu te numeri printre cei care cauta o reteta simpla, dar delicioasa, care sa fie atat pe placul membrilor familiei, cat si pe cel al prietenilor sau al invitatilor care iti calca pragul casei la ocazii speciale precum zilele de nastere, Craciun sau Paste.
Prajitura Fanta este unul dintre acele deserturi care nu numai ca va fi apreciat de toata lumea, dar te va ajuta sa economisesti si timp pentru ca se prepara foarte usor.
In cele ce urmeaza iti prezentam reteta de baza, dar si alte cateva variante pe care le poti pregati din aproximativ aceleasi ingrediente.
Prajitura Fanta este unul dintre acele deserturi care nu numai ca va fi apreciat de toata lumea, dar te va ajuta sa economisesti si timp pentru ca se prepara foarte usor.
In cele ce urmeaza iti prezentam reteta de baza, dar si alte cateva variante pe care le poti pregati din aproximativ aceleasi ingrediente.
- Reteta de prajitura Fanta
- Tarta Fanta
- Prajitura Fanta la pahar
Reteta de prajitura Fanta
Daca te gandesti sa faci aceasta prajitura, atunci e bine sa stii ca va trebui sa iti rezervi cam o ora pentru prepararea ei, iar rezultatul va fi, cu siguranta, delicios. Din ingredientele de mai jos vei obtine 20 de prajituri.
Ingrediente pentru blat:
- 5 oua;
- 150 grame de faina;
- 200 grame de zahar;
- 40 ml de ulei;
- 40 ml cacao;
- Un praf de sare;
- O lingurita de esenta de portocale.
- O jumatate de kilogram de branza de vaci (ideal ar fi sa alegi o branza mai cremoasa);
- 250 grame de mascarpone;
- 100 grame de unt;
- 150 grame de zahar pudra;
- 50 grame de zahar vanilinat;
- 50 grame de cacao;
- O lingurita de esenta de vanilie.
- Un litru de suc de portocale (poti folosi Fanta, dar, in principiu, poti alege orice sortiment iti place);
- 100 grame de zahar;
- 100 grame de amidon de porumb.
Mod de preparare blat:
- Incepi prin a pregati blatul. Pui cele cinci oua intr-un vas, adaugi zaharul, sarea si mixezi foarte bine totul, in general cam pana cand observi ca ouale si-au triplat volumul;
- Dupa ce compozitia si-a triplat volumul adaugi si cele 50 de grame de cacao si mixezi din nou totul, de data asta avand grija ca mixerul sa fie setat la o viteza mai mica;
- Dupa ce ai mixat totul, incorporezi restul ingredientelor manual;
- Adaugi uleiul, o lingurita de esenta de portocale, amesteci usor cu o lingura de lemn, dupa care incepi sa incorporezi si faina;
- Torni compozitia intr-o tava, nivelezi bine si dai totul la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru aproximativ 20 de minute;
- Scoti blatul de la cuptor, il lasi la racit si te ocupi de pasul urmator.
- Pui sucul de portocale intr-o cratita;
- Adaugi amidonul de porumb, amesteci cu un tel, dupa care pui si zaharul;
- Pui cratita pe foc si amesteci continuu, pana cand observi ca se ingroasa compozitia;
- Iei cratita de pe foc, o acoperi cu o folie de plastic si lasi la temperatura camerei;
- Pasul urmator e sa te ocupi de crema.
- Pui untul intr-un bol mai mare;
- Adaugi zaharul pudra si zaharul vanilinat;
- Mixezi foarte bine totul pana cand untul arata ca o crema;
- Adaugi branza de vaci, esenta de vanilie si mixezi din nou totul;
- Adaugi si branza mascarpone (pe care ai tinut-o, in prealabil, la frigider) si mixezi din nou, dar nu prea mult pentru ca risti sa se taie compozitia.
Cum asamblezi prajitura:
- Pui blatul intr-o tava cu pereti detasabili;
- Intinzi peste el crema de branza;
- Nivelezi crema foarte bine;
- Pui deasupra jeleul de portocale, dupa ce l-ai amestecat in prealabil cu o lingura;
- Lasi totul la frigider sase ore sau, daca e posibil, peste noapte;
- Feliezi prajitura si gata.
Tarta Fanta
Daca vrei o varianta mai sofisticata a prajiturii Fanta, atunci ai putea incerca si tarta Fanta. E un desert delicios, fin si foarte potrivit pentru ocazii speciale, dar si pentru mesele in familie sau diverse evenimente.
Pentru prepararea acestei tarte vei avea nevoie de aproximativ doua ore si din ingredientele de mai jos vei obtine opt portii.
Pentru prepararea acestei tarte vei avea nevoie de aproximativ doua ore si din ingredientele de mai jos vei obtine opt portii.
Ingrediente tarta:
- 280 grame de faina;
- 30 grame de cacao;
- 60 grame de zahar pudra;
- 150 grame de unt;
- 2 galbenusuri;
- 30 ml de apa rece;
- 1 lingurita de extract de vanilie;
- Un praf de sare.
Cum prepari tarta:
- Mixezi untul cu zaharul pudra;
- Amesteci cele 30 de grame de cacao cu faina si sarea;
- Adaugi treptat cate o lingura din amestecul de faina si cacao (in tot acest timp continui sa mixezi);
- Pui apoi galbenusurile, lingurita de extract de vanilie, apa si continui sa mixezi;
- Impachetezi aluatul obtinut astfel intr-o folie de plastic si dai la frigider pentru o ora;
- Dupa ce scoti aluatul de la frigider il intinzi cu ajutorul unui sucitor (dar avand grija sa il pui intre doua foi de copt);
- Pui aluatul intins intr-o forma pentru tarte pe care ai uns-o in prealabil cu unt;
- Indepartezi surplusul de aluat cu ajutorul unui cutit;
- Dai la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 25 minute.
Ingrediente crema:
- 250 grame de mascarpone;
- 120 grame de zahar;
- 150 grame de unt;
- Un praf de vanilie.
Mod de preparare a cremei:
- Mixezi untul cu zaharul pana cand observi ca zaharul dispare;
- Adaugi branza mascarpone (treptat);
- Pui si vanilia;
- Amesteci totul;
- Pui crema peste tarta, o nivelezi si dai totul la frigider.
Ingrediente jeleu:
- Un plic de budinca de vanilie;
- 350 ml de suc de portocale;
- 40 grame de zahar.
Mod de preparare a jeleului:
- Pui putin suc de portocale peste praful de budinca si amesteci;
- Restul sucului il pui intr-o cratita, impreuna cu zaharul, dupa care asezi cratita pe foc;
- Cand incepe sa fiarba, adaugi si budinca diluata si amesteci pana obtii o consistenta cremoasa;
- Iei de pe foc si lasi la racit.
Cum asamblezi tarta:
- Scoti tarta din frigider;
- Deasupra cremei intinzi jeleul;
- Ornezi cu felii de portocala pe care le-ai lasat in prealabil intre doua hartii absorbante;
- Mai dai la frigider pentru inca 30 de minute si e gata!
Prajitura Fanta la pahar
Prajitura Fanta poate fi pregatita si intr-o varianta mai eleganta si foarte potrivita pentru un garden party, o petrecere, un picnic cu prietenii sau chiar pe post de pachetel pentru o calatorie mai lunga cu trenul.
Ingrediente pentru primul strat:
- 12 biscuiti Oreo;
- 20 grame de unt.
- 100 grame de zahar;
- 200 grame de branza de vaci;
- 100 grame de unt;
- O lingurita de extract de vanilie.
- 250 ml suc de portocale;
- 2 linguri de zahar;
- Un plic de praf de budinca de vanilie.
Mod de preparare:
- Pui biscuitii Oreo intr-o punga si ii maruntesti cu ajutorul unui sucitor;
- Pui biscuitii maruntiti astfel intr-un bol, dupa care dai untul la cuptorul cu microunde pentru aproximativ 15 secunde;
- Torni untul topit peste biscuiti si amesteci;
- Mixezi untul cu zaharul, dupa care adaugi branza de vaci si extractul de vanilie;
- Torni treptat sucul de portocale peste praful de budinca de vanilie, avand grija sa amesteci continuu;
- Adaugi si cele doua linguri de zahar, dupa care pui cratita pe foc;
- Lasi cratita pe foc aproximativ doua minute, pana cand budinca devine translucida;
- Iei de pe foc si lasi budinca la racit;
- La final pui in fiecare pahar cate trei linguri din amestecul de biscuiti, dupa care adaugi cate trei linguri de crema de branza si, la final, budinca;
- Poti decora cu felii de portocala, kiwi sau capsune, dupa plac.
Prajitura Fanta si cele doua variante ale ei se prepara foarte rapid si, pe langa asta, vor reusi mereu sa ii impresioneze pe cei pentru care le prepari. Astea fiind spune, nu ne mai ramane decat sa iti dorim pofta buna!
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock