InspiratieIdei pentru tinePrajitura cu lamaie: simpla si aromata
Inspiratie

Prajitura cu lamaie: simpla si aromata

Usoara, pufoasa si delicios de acidulata, aceasta prajitura cu lamaie este desertul perfect pentru orice ocazie. Indiferent ca este vorba despre un simplu pandispan cu lamaie, un chec glazurat, un tort cu crema de lamaie si mascarpone, prajitura cu lamaie iti va oferi mereu arome de neconfundat, proaspete, racoritoare si de-a dreptul imposibil de refuzat. Te vei indragosti absolut de aceasta prajitura frageda care ti se va topi in gura de la prima muscatura. Iata, asadar, trei retete simple cu care iti poti delecta papilele gustative.

 

Prajitura cu lamaie si mascarpone

Prajitura cu lamaie si mascarpone este o reteta simpla, cu un blat pufos si umed cu lamaie, o crema racoritoare de lamaie si o glazura moale si cremoasa de mascarpone! Este usoara, dar dulce si acrisoara si deosebit de buna! Va deveni repede noul tau tort preferat.

 

Ingrediente

Crema de lamaie

  • 60 ml suc proaspat de lamaie
  • 2 linguri coaja de lamaie rasa fin
  • ⅓  cana zahar
  • 4 galbenusuri de ou
  • 3 linguri unt sarat

Blatul pentru prajitura cu lamaie

  • 2 ½  cani faina universala
  • 1 ¾  lingurita praf de copt
  • ¼  lingurita bicarbonat de sodiu
  • ½  lingurita sare
  • ½  cana unt nesarat, la temperatura camerei
  • ½ cana ulei vegetal
  • 1 ½ cana zahar
  • ½ lingurita extract de vanilie
  • 4 oua mari
  • ¾ cana lapte
  • ½ cana suc proaspat de lamaie
  • 2 linguri coaja proaspata de lamaie

 

Crema de mascarpone

  • 600 ml smantana groasa pentru frisca, rece
  • 173 g zahar pudra
  • 2 linguri extract de vanilie
  • 450 g branza mascarpone, racita bine

 

Cum prepari crema de lamaie

1. Combina toate ingredientele intr-un castron metalic, apoi pune castronul la bain-marie.

2. Amesteca totul constant, pana cand crema se ingroasa si atinge 160 de grade sau acopera dosul unei linguri.

3. Toarna crema intr-un vas termorezistent, acopera cu folie alimentara, presand-o usor pe toata suprafata cremei de lamaie, pentru a evita formarea unei cruste.

4. Lasa crema la frigider pentru a se raci complet.

 

De exemplu, realizeaza un tort din clatite aromate cu extract lamaie, umplut cu crema de lamaie (lemon curd) sau cu mascarpone si dulceata de citrice. Vei obtine astfel o adevarata prajitura cu lamaie: simpla si aromata.

Cum prepari blatul de tort

1. Pregateste trei forme de tort de 20 cm cu cercuri de hartie de pergament in partea de jos si unge partile laterale.

2. Preincalzeste cuptorul la 175°C.

3. Combina faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea intr-un castron de dimensiune medie si lasa deoparte.

4. Adauga untul, uleiul, zaharul si extractul de vanilie intr-un bol mare de mixer si bate-le impreuna pana cand se deschid la culoare si aluatul devine pufos.

5. Adauga ouale pe rand, amestecand pana se combina. Asigura-te ca toate ingredientele sunt bine incorporate.

6. Adauga jumatate din ingredientele uscate in aluat si amesteca pana cand se combina in mare parte.

7. Combina laptele si sucul de lamaie, apoi adauga incet totul in aluat si amesteca pana se omogenizeaza bine.

8. Adauga ingredientele uscate ramase si amesteca pana se omogenizeaza bine.

9. Adauga coaja de lamaie si amesteca usor pentru a se combina.

10. Imparte aluatul uniform intre formele de prajituri si coace timp de 22-25 de minute sau pana cand o scobitoare iese curata.

11. Scoate prajitura cu lamaie din cuptor si lasa la racit  2-3 minute, apoi o poti scoate pe un gratar, pana se raceste complet.

 

Cum prepari glazura de mascarpone

1. Adauga smantana pentru frisca, zaharul pudra si extractul de vanilie intr-un bol mare de mixer si bate la viteza mare pana se formeaza varfuri moi.

2. Adauga branza mascarpone la frisca si bate pana se formeaza varfuri tari. Nu va dura mult.

3. Lasa crema de mascarpone la frigider.

 

Cum montezi tortul de lamaie si mascarpone

Mic truc de bucatarie: pentru a avea un tort frumos asamblat, curat, monteaza-l pe un platou, dar foloseste laterala detasabila a tavii de copt. Umple tortul, scoate laterala, apoi decoreaza-l. Simplu, eficient si curat!

 

1. Cu un cutit zimtat, netezeste fata fiecarui blat, daca s-a umflat la coacere.

2. Asaza primul strat de prajitura cu lamaie pe un platou.

3. Intinde jumatate din crema de lamaie uniform deasupra blatului.

4. Adauga crema de mascarpone si intinde-o uniform deasupra cremei de lamaie.

5. Adauga al doilea blat, repeta stratul de crema de lamaie si de mascarpone.

6. Adauga al treilea blat, apoi netezeste glazura de mascarpone in jurul partilor laterale ale tortului.

7. Intinde crema de mascarpone ramasa la exteriorul tortului, creand un model in dungi cu ajutorul unei furculite.

8. Cu un pos, decoreaza tortul, apoi orneaza-l cu felii de lamaie.

 

Cum se pastreaza o prajitura cu lamaie

La fel ca orice prajitura cu lamaie, si acest tort se pastreaza la frigider, bine acoperit, pana cand este gata de servire. Astfel, va ramane proaspat timp de 2-4 zile.

 

Vezi categoria noastra de LEGUME SI FRUCTE PROASPETE

 

Prajitura cu lamaie si iaurt

Aceasta reteta de prajitura cu lamaie si iaurt este pufoasa, acrisoara si atat de usor de facut de la zero! Fiecare muscatura din aceasta prajitura extrem de umeda este plina de aroma proaspata de lamaie, iar glazura usoara te va prinde de la prima imbucatura.

 

Ingrediente

  • 1 1/2 cani de faina universala
  • 1 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 cana unt nesarat, la temperatura camerei
  • 1 cana zahar tos
  • 2 oua mari, la temperatura camerei
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 1/2 cana de iaurt

Pentru siropul de lamaie

  • 1/4 cana suc de lamaie
  • 3 linguri de zahar pudra

 

Pentru glazura de lamaie

  • 1 cana de zahar pudra, cernut
  • 1,5 linguri suc de lamaie
  • 1 lingura lapte

 

Mod de preparare

  1. Preincalzeste cuptorul la 177°C. Unge o tava de chec cu putin unt.
  2. Intr-un castron mediu combina faina, praful de copt, coaja de lamaie si sarea.
  3. Cu un mixer, bate untul si zaharul la viteza medie-mare pana devine palid si pufos, aproximativ 4-6 minute. Razuieste partile laterale ale vasului daca este necesar.
  4. Cu mixerul la viteza mica, adauga de rand ouale, apoi amesteca extractul de vanilie si sucul de lamaie. Bate la viteza medie-mare pana se combina.
  5. Cu mixerul la viteza mica, adauga aproximativ o treime din amestecul de faina si omogenizeaza compozitia, apoi adauga jumatate din iaurt. Omogenizeaza.
  6. Repeta cu inca o treime din amestecul de faina si apoi cu ultima jumatate de iaurt si cantitatea ramasa de faina. Bate aluatul pana devine omogen.
  7. Pune aluatul in tava si coace timp de 45-55 de minute pana cand prajitura cu lamaie devine aurie si trece testul scobitorii.
  8. Timpul de coacere variaza, asa ca stai cu ochii pe prajitura ta cu lamaie.
  9. Lasa prajitura cu lamaie la racit aproximativ 15 minute, in tava.
  10. Intre timp prepara siropul de lamaie. Amesteca sucul de lamaie si zaharul de cofetarie. Scoate cu grija checul de lamaie pe un gratar de racire, apoi unge prajitura cu sirop cat inca mai este calda.
  11. Lasa prajitura de lamaie sa se raceasca complet. Cand s-a racit, combina toate ingredientele pentru glazura de lamaie. Glazura trebuie sa fie groasa si sa nu curga.
  12. Toarna glazura peste prajitura cu lamaie si lasa sa se intareasca inainte de servire.

 

Vezi categoria noastra de LACTATE SI OUA

 

Prajituri simple cu lamaie

Pufoase si aromate, aceste miniprajituri cu lamaie sunt un deliciu pentru cei mari si cei mici deopotriva. Si atat de usor de preparat.

 

Ingrediente

  • 3 lamai netratate
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 75 g ulei de rapita
  • 100 g iaurt simplu
  • 250 g faina
  • 40 g amidon de porumb
  • ½ pachet de praf de copt
  • 100 g zahar pudra

Mod de preparare

1. Pregateste o forma de briose sau cateva forme de mini gugulufi din silicon.

2. Preincalzeste cuptorul la 200°C.

3. Rade fin coaja a 2 lamai. Stoarce sucul de la toate lamaile si masoara 1½ l de suc.

4. Intr-un mixer cu stand, bate ouale, zaharul si sarea timp de 5 minute. Toarna uleiul in fir subtire in timp ce continui sa lucrezi.

5. Adauga iaurtul si coaja de lamaie si amesteca in continuare.

6. Cerne faina, amidonul de porumb si praful de copt, apoi adauga-le peste aluat si amesteca pana cand vei avea un aluat neted. Toarna aluatul in formele pregatite.

7. Coace prajitura cu lamaie pentru 20-30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.

8. Scoate si lasa prajiturile cu lamaie sa se odihneasca 10 minute inainte de a le scoate din forme.

9. Combina sucul de lamaie si zaharul pudra. Unge prajitura cu lamaie cand inca este calda cu aceasta glazura.

Vezi AICI oferta noastra de sortimente de FAINA.

 

Prajitura cu lamaie ramane un desert preferat de toata lumea, de cei mici si mari in aceeasi masura, iar cu aceste trei retete delicioase si simple iti vei cuceri instantaneu familia si prietenii!

 

Sursa foto: Shutterstock