Physalis: ce beneficii si proprietati are, cum il utilizezi in bucatarie si retete de incercat
Physalis este un fruct bogat in vitamine, extrem de gustos, pe care il poti folosi in numeroase retete sau pe care il poti consuma ca atare. Originar din America de Sud, acest fruct este cunoscut la noi si sub denumirea de catina incasa.
Afla, in cele ce urmeaza, ce substante nutrivite contine physalis si ce beneficii are, dar si cum il poti utiliza in bucatarie.
- Ce este physalis
- Ce substante nutritive contine physalis
- Care sunt beneficiile pentru sanatate
- Utilizarea physalis in alimentatie
- Retete cu physalis
Ce este physalis
Physalis peruviana este un fruct de culoare portocaliu-intens, care face parte din familia de plante Solanaceae, fiind strans inrudit cu tomatillo (rosia mexicana), vinetele, tomatele si cartofii. Fructele sunt rotunde, de mici dimensiuni, cu un diametru de cel mult doi centimetri, asemenea rosiilor cherry sau cireselor.
La exterior, physalis este invelit de niste frunze subtiri precum hartia, care poarta denumirea de caliciu si care se indeparteaza inainte de consum. Aceste frunze protejeaza fructul si reprezinta sepalele ramase in urma coacerii fructelor.
Pulpa fructelor are o textura asemanatoare cu cea a rosiilor si contine numeroase seminte mici, comestibile. Fructele physalis au gust dulce, tropical, oarecum similar cu cel de ananas si mango. Pe langa faptul ca sunt extrem de gustoase, aceste fructe contin numeroase substante nutritive.
Physalis peruviana mai este cunoscut si sub denumirile de catina incasa, ciuperci peruviene, boabe poha, cirese cu coji si agrise cu pelerine.
Ce substante nutritive contine physalis
Physalis reprezinta o sursa bogata de nutrienti, minerale si vitamine. In ceea ce priveste valorile nutritionale, 140 de grame de physalis contin:
- 92 mg de vitamina B3;
- 4 mg de fier;
- 4 mg de vitamina C;
- 154 mg de vitamina B1;
- 68 mg carbohidrati;
- 56 mg potasiu;
- 50 µg de vitamina A;
- 66 g proteine;
- 056 mg de vitamina B2;
- 13 mg calciu.
De altfel, physalis contine de doua ori mai multa vitamina C decat o lamaie si are numeroase proprietati benefice pentru organism. In plus, in compozitia physalis se regaseste si vitamina P, recunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si antivirale. Continutul ridicat de carotenoide si polizaharide ajuta la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, physalis contine 18 aminoacizi si cei opt aminoacizi esentiali, dar si vitamina K.
Citeste si Retete vegetariene pentru pranz
Care sunt beneficiile pentru sanatate
Printre principalele beneficii ale fructelor physalis se numara:
- Efect antioxidant, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva bolilor; de altfel, coaja fructului contine de trei ori mai multi antioxidanti decat pulpa;
- Proprietati antiinflamatorii;
- Ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, datorita continutului bogat in vitamina K;
- Protejeaza sanatatea ficatului si a rinichilor;
- Pot ajuta la imbunatatirea vederii, deoarece contin luteina si betacaroten;
- Ajuta la scaderea nivelului colesterolului;
- Sunt benefice in alimentatia femeilor insarcinate datorita continutului ridicat de fier;
- Pot ajuta la ameliorarea simptomelor artritei;
- Contribuie la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare;
- Sunt benefice pentru sanatatea inimii, datorita continutului bogat in vitamina B1 si pot reduce tensiunea arteriala;
- Mentin sanatatea sistemului nervos central;
- Sunt de ajutor in curele de slabire, deoarece in 100 de grame de physalis se gasesc numai 53 de calorii.
Utilizarea physalis in alimentatie
Physalis poate fi consumat ca atare, in stare proaspata, dupa indepartarea frunzelor, dar si uscat. Poti adauga fructele physalis in retete de salata de fructe, dar si in diferite preparate, precum dulceata, gem, marmelada, sosuri sau sirop.
Physalis poate fi folosit si pentru a prepara budinci, placinte, inghetata sau topping pentru carne si fructe de mare. De exemplu, in Columbia, physalis este calit cu putina miere si servit drept desert. Fructele physalis pot fi glazurate cu ciocolata si savurate ca un desert gustos.
Bineinteles, poti folosi physalis pentru a decora diferite produse de patiserie, torturi, rulade sau prajituri.
Este important de avut in vedere ca physalis nu trebuie consumat daca nu este copt in totalitate, deoarece poate fi otravitor. In stare cruda, physalis contine solanina, o toxina periculoasa, care poate afecta sistemul digestiv si poate duce la aparitia crampelor si a diareei si, in cazuri rare, poate fi fatala. Asadar, physalis se va consuma doar atunci cand este copt.
Retete cu physalis
Iata cateva retete cu fructe de physalis pe care ar trebui sa le incerci, pentru a te bucura din plin de aroma bogata si gustul lor:
Reteta budinca de chia cu physalis
Ingrediente:
- 250 ml lapte de cocos
- 4 linguri seminte de chia
- cateva fructe physalis
- 2 linguri miere
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 200 g iaurt grecesc
- musli
Mod de preparare:
Incepe prin a amesteca laptele de cocos cu mierea si cu esenta de vanilie. Cand mierea s-a dizolvat, adauga semintele de chia, amesteca bine si lasa compozitia la frigider, peste noapte. A doua zi, pune cate 100 g de iaurt grecesc in doua recipiente, adauga budinca de chia, apoi musli si physalis taiat in bucati mici. Eventual, poti decora cu o felie de portocala, pentru o explozie de arome.
Reteta salata de vara cu physalis
Ingrediente:
- 100 g mix de salata
- 3 ridichi
- cateva fructe physalis
- 4-5 rosii cherry
- 1 ceapa rosie mica
- putin parmezan ras
- cateva crutoane
Mod de preparare:
Spale bine legumele si fructele. Pune intr-un recipient incapator mixul de salata, ridichile taiate felii, rosiile cherry taiate in jumatate, ceapa rosie taiata julien si physalis, intreg sau taiat in jumatate. Adauga apoi crutoanele, parmezanul ras si dressing-ul pentru salata. Amesteca bine si serveste.
Reteta briose cu physalis
Ingrediente:
- 200 g physalis
- 50 g gris
- 150 g faina
- 130 g unt
- 150 g zahar
- 3 oua
- 200 g branza de vaci
- 100 g iaurt
- ½ plic praf de copt
- 1 esenta de lamaie
Mod de preparare:
Spala fructele physalis si taie-le in jumatati. Separat, amesteca untul cu zahar pana cand se omogenizeaza cremos, apoi adauga cate un ou si continua sa mixezi bine crema. Pune, apoi, branza si iaurtul si amesteca bine. La final, adauga grisul si faina amestecata cu praful de copt, apoi esenta de lamaie. Incorporeaza si fructele, amestecand usor.
Pune compozitia in forme pentru briose si asaza-le intr-o tava, pe care o introduci in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute sau pana cand se rumenesc usor si trec testul scobitorii.
Reteta iaurt cu fructe si physalis
Ingrediente:
- 200 g iaurt grecesc
- 1 banana medie
- 3-4 fructe physalis
- 3-4 boabe de struguri
- 1 mana de afine
- 2-3 linguri miere
Mod de preparare:
Pune iaurtul grecesc intr-un bol si amesteca-l cu mierea. Taie banana felii, taie boabele de struguri si physalis in jumatati. Adauga fructele taiate, impreuna cu afinele, peste iaurt si serveste. Aceasta reteta este potrivita pentru un mic dejun sanatos si rapid, dar si pentru o gustare dulce, intre mese.
Physalis este extrem de gustos, dar si bogat in vitamine si minerale benefice pentru sanatatea sistemului imunitar, a oaselor si a ochilor. Fructele pot fi consumate ca atare sau le poti adauga in numeroase retete delicioase, dupa preferinte.
Sursa foto: Shutterstock