InspiratieIdei pentru tinePapanasii prajiti cu dulceata - un deliciu pufos traditional
Inspiratie

Papanașii prăjiți cu dulceață - un deliciu pufos tradițional

Când te gândești la un desert savuros, papanașii sunt mereu o opțiune inspirată. Pufoși și fragezi, cu gem de fructe de pădure și o lingură generoasă de smântână, aceste gogoși speciale ne încântă de secole. Vom vorbi în acest articol despre papanași, rețete tradiționale, dar și câteva trucuri pentru a obține de fiecare dată papanași perfecți.

  • Despre papanași
  • Rețetă de papanași prajiți cu dulceață
  • 9 sfaturi pentru papanași perfecți
  • Cum servești papanașii
  • Papanași fierți cu brânză și griș

Cu Mega Image, inspirația vine la tine acasă. Ai posibilitatea de a comanda online produsele favorite și de a le primi în două ore sau la ora pe care o stabilești tu. Comanda online ingredientele pentru papanași și impresionează-ți familia cu una dintre aceste rețete.

Comandă acum

Ingrediente papanași: 

  • 700 g brânză de vaci proaspătă
  • 120 g zahăr pudră
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță esență naturală vanilie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 3 ouă medii
  • 350-400 g făină
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 l ulei pentru prăjit

Mod de preparare pentru papanași prăjiți:

  1. Pune brânza de vaci la scurs într-o sită și las-o la frigider în jur de 2-3 ore.
  2. Amestecă apoi brânza cu zahărul pudră și cel vanilat, esența de vanilie și coaja de lămâie, adaugă ouăle și amestecă până când se omogenizează compoziția.
  3. Încorporează făina și bicarbonatul. Amestecă până când se omogenizează aluatul.
  4. Umezește-ți mâinile cu apă și modelează bile pe care le vei turti puțin. În mijloc, fă-le o gaură cu un deget și apoi tăvălește-le puțin prin făină.
  5. Procedează în acest mod până când vei termina aluatul - ar trebui să iasă cam 20 de bucăți cu diametrul de 6 cm sau 10 bucăți mai mari și același număr de biluțe.
  6. Pune uleiul într-o tigaie și încinge-l. Prăjește papanașii pe ambele părți, la foc mediu, până se rumenesc.
  7. Îi poți servi cu o lingură generoasă de smântână și dulceață de mure (sau după preferințe).

 

Beneficiază de programul de loialitate Mega Image și strânge puncte pe cardul tău Connect. Cu punctele strânse vei obține reduceri pentru luna următoare.

9 sfaturi pentru papanași perfecți

Indiferent că vorbim despre o rețetă de papanași tradiționali, papanași cu brânză de vaci fierți sau papanași cu brânză prăjiți, aceștia vor fi oricând un desert delicios pentru familia ta. Îți prezentăm un șir de sfaturi utile pentru toți iubitorii acestui desert pentru a obține mereu papanași perfecți.

Iată de ce să ții cont pentru a avea succes cu papanașii tăi:

1. Brânza proaspătă

Cu brânză proaspătă vei obține întotdeauna papanași fini. Aceasta trebuie să fie moale, dar densă. Când alegi brânza, apasă puțin cu degetul pe pachet. Urma de la deget trebuie să rămână accentuată pe pachet.

2. Procentul de grăsime

Papanașii pot fi gătiți cu orice fel de brânză, iar bucătarii știu să adapteze rețeta și cantitatea ingredientelor după tipul de brânză. Dar și rezultatul va fi de fiecare dată diferit. Pentru a obține papanași perfecți, nu folosi brânză prea umedă sau prea uscată. Cea mai potrivită brânză este cea cu 9% grăsime, care are consistența perfectă pentru a obține un aluat bine legat și papanași fini.

3. Consistența brânzei

Vei obține papanași perfecți dacă aluatul este omogen. Pentru a obține o compoziție perfect omogenă, trece brânza printr-o sită sau mărunțește-o într-un robot de bucătărie. Nu te limita doar la frământarea brânzei cu ajutorul unei furculițe.

4. Respectă cantitățile

În toate rețetele de papanași sunt prezente ouăle. Este important să reții faptul că prea multe ouă nu ajută. Pentru 0,5 kg de brânză sunt necesare 1-2 ouă. Dacă vei adăuga prea multe ouă, aluatul va fi prea subțire și nu își va păstra forma. De asemenea, dacă vei folosi prea puține ouă, aluatul se va lipi.

5. Cât zahăr să pui

Zahărul în exces poate să conducă la un eșec. Dacă vei adăuga prea mult zahăr în aluat, la prăjire acesta se transformă în sirop. Acesta asigură un nivel înalt de umiditate care afectează aluatul. Cel mai bine e să pregătești papanași fără zahăr. Astfel, vei savura din plin brânza. Papanașii fără zahăr pot fi serviți cu fructe proaspete, dulceață sau miere.

6. Experimentează după preferințe

Mai întâi, familiarizează-te cu rețeta clasică până când obții papanași perfecți. Ulterior, vei putea experimenta: poți adăuga în aluat stafide, caise uscate, fructe de pădure sau, de ce nu, cașcaval.

7. Modelează papanașii cu mâinile umede

Pentru a obține papanași apetisanți, ei trebuie formați cu mâinile umezite în apă. Astfel, brânza nu se va lipi de mâini, iar papanașii vor fi îngrijiți și netezi.

8. Formează papanașii corect

Dimensiunea corectă a papanașilor este foarte importantă. Papanașii nu trebuie să fie prea mari, deoarece va fi greu să-i întorci. Se pot chiar fărâmița în tigaie, ceea ce nu este de dorit. Cea mai importantă regulă este: formează fiecare papanaș dintr-o lingură de aluat.

9. Prăjește-i la foc mediu

Papanașii trebuie prăjiți într-o tigaie cu ulei încins, la foc mediu. Adăugă puțin ulei vegetal sau unt pentru a obține o crustă aurie apetisantă. Pentru a obține papanași mai pufoși, acoperă tigaia cu un capac.

 

Cum servești papanașii

Servirea papanașilor reprezintă un detaliu simplu și foarte important. Dintotdeauna papanașii se servesc acoperiți de smântână din belșug și gem de fructe de pădure. Afinele se potrivesc foarte bine, dar și gemul de vișine sau de căpșuni reprezintă o opțiune care va completa foarte bine preparatul tău.

De asemenea, un vin alb demisec va completa foarte bine desertul tău de papanași. Descoperă oferta de vinuri de la Mega Image.

Deși ambele tipuri de papanași (papanașii prăjiți cu dulceață și papanașii fierți) sunt delicioase în funcție de preferințe, există câteva diferențe între cele două preparate. Iată care ar fi acestea:

  • Papanașii prăjiți au o crustă crocantă la exterior și o textură mai densă în interior, iar cei fierți au o textură mai moale și pufoasă, asemănătoare cu cea a găluștelor.

  • Papanașii se prepară prin prăjirea aluatului în ulei încins, în timp ce papanașii fierți se obțin prin fierberea aluatului în apă sărată.

  • Cei prăjiți au un gust mai intens datorat procesului de prăjire, în timp ce papanașii fierți au un gust neutru ușor sărat.

Vom prezenta mai departe o rețetă tradițională de papanași fierți.

Nu știi ce să mai gătești? Găsește inspirația răsfoind retetele Mega Image.

Papanași fierți cu brânză și griș

Papanași fierți cu brânză de vaci și pesmet întâlnim și în bucătăria maghiară (túrógombóc), în Austria (Topfenknödel) și Germania (Quarkklösse sau Quarkknödel) și, în general, în țările din fostul Imperiu Austro-Ungar. Iată cu să prepari papanași fierți:

Ingrediente papanași:

  • 400 g brânză grasă de vaci
  • 160 g griș
  • 15 g zahăr pudră
  • zahăr vanilat
  • 2 ouă
  • coajă de lămâie
  • un praf de sare
  • 80 g pesmet
  • 5 g zahăr tos
  • 20 g unt
  • smântână
  • zahăr tos sau pudră + zahăr vanilat sau miez de păstaie de vanilie.

 

Mod de preparare:

  1. Amestecă brânza cu zahărul și cu sarea și adaugă ouăle, zahărul vanilat, coajă rasă de lămâie și grișul. Vei face un aluat omogen pe care îl vei lăsa la odihnit cel puțin 20-30 de minute (grișul se va umfla și va absorbi umiditatea din brânză și ouă).
  2. Cu mâna umezită în apă și cu ajutorul unei lingurițe formează biluțe egale. Din această cantitate ies aproximativ 20 de bucăți. Lasă-le puțin la odihnit pe o tavă, timp în care pui apă la fiert și pregătești pesmetul.
  3. Pentru pesmetul rumenit topește unt într-o tigaie antiaderentă. Adaugă apoi pesmetul și amestecă din când în când la foc mic, pentru că se arde repede. Când pesmetul s-a rumenit adaugă și zahărul și amestecă bine. După 2-3 minute ia-l de pe foc.
  4. Între timp pui apă la fiert cu 1-2 lingurițe de sare. Asigură-te că apa fierbe când începi să adaugi papanașii unul câte unul. Papanașii se vor așeza pe fundul oalei și apoi, treptat, vor urca la suprafață.
  5. Odată urcați la suprafață, la foc mic și cu capacul pus pe întredeschis îi mai lăsăm 3-4 minute să fiarbă. Dacă închizi oala complet cu capac, apa va da în foc pentru că se formează spumă.
  6. Cu ajutorul unei spumiere vei scoate papanașii și-i vei pune direct în tigaia cu pesmet fierbinte. Scutură ușor tigaia, astfel încât papanașii cu brânză să se rostogolească prin pesmet și să se îmbrace cu el.
  7. Acești papanași cu brânză de vaci și griș se servesc cu smântână amestecată cu vanilie sau zahăr vanilat și cu zahăr pudră sau tos.

 

Despre papanași

Papanașii sunt un desert care se prepară din brânză dulce de vaci, ouă, făină, griș, pesmet și zahăr. Se servesc de obicei alături de smântână și gem, dar și cu puțin zahăr pudră.

Dacă vorbim despre originea papanașilor, potrivit unei legende daneze, un căpitan de vas a încercat să cârmuiască vasul când mânca o gogoaşă. Luat prin surprindere de valurile puternice, căpitanul a înfipt desertul într-una din spiţele cârmei pentru a-şi putea folosi ambele braţe. Astfel, căpitanul legendar ar fi salvat generaţii întregi de gospodine de la coacerea interiorului gogoșilor.

Dacă vrei să beneficiezi de prețuri bune pentru produsele tale preferate, este bine să fii cu ochii pe promoții. Descoperă promotiile Mega Image.

Fierți sau prăjiți, cu gem, smântână și zahăr pudră, papanașii sunt un preparat mult așteptat în orice situație. Ai văzut aceste două rețete, rețeta de papanași cu smântână și dulceață și rețeta de papanași fierți cu griș, dar și secretele pentru papanași reușiți. Mai rămâne să cumperi ingrediente de calitate și să te apuci de gătit.

Sursa foto: Shutterstock