O reteta de tort Red Velvet, perfecta pentru a sarbatori Ziua Martisorului
Cum am putea sarbatori mai bine venirea primaverii, daca nu cu o prajitura care aduce cu ea culorile specifice mult asteptatului Martisor? Evident, este vorba despre celebra prajitura in alb si rosu, Red Velvet. Ce este prajitura de catifea rosie? Pe langa faptul ca are un nume delicios si luxuriant aproape, si ca azi este declinata in multe alte forme, briose, rulade, fursecuri etc., aceasta prajitura este cunoscuta pentru textura ei umeda „catifelata”, culoarea rosie vibranta si un vartej de glazura cu crema de branza.
Un clasic american, tortul s-a nascut in sudul acestei tari, unde bucatarii au experimentat pentru a crea o prajitura umeda folosind lapte batut, otet si o cantitate mica de pudra de cacao. Desi teoriile variaza, se crede ca gatirea prafului de cacao cu lapte batut si otet a provocat o reactie care a produs culoarea rosie specifica prajiturii. Astazi, culoarea este imbunatatita de colorantul alimentar rosu, iar atunci cand este acoperita cu glazura de crema de branza alba de zapada, ofera un aspect final dramatic. Iata cateva trucuri pentru a realiza un Red Velvet perfect, precum si cateva retete usor de pregatit.
-
Sfaturi pentru un tort Red Velvet reusit
-
Tort Red Velvet clasic
-
Tort Red Velvet vegan
-
Briose Red Velvet
-
Fursecuri Red Velvet Martisor
-
Rulada Red Velvet
Sfaturi pentru un tort Red Velvet reusit
Pentru a intelege traditionalul tort Red Velvet, trebuie sa ne intorceam in timp. Prajiturile de catifea au aparut pentru prima data in Epoca Victoriana. In anii 1800, retetele solicitau frecvent utilizarea prafului de cacao pentru prajiturile de lux. Ei le numeau „prajituri de catifea” si le serveau la petreceri ca un desert fantezie. Cuvantul catifea le permitea oaspetilor sa stie ca tortul va avea o textura neteda, fina si moale.
Ca orice alt tort, prajitura Red Velvet are nevoie de putina atentie pentru a fi perfecta. Urmeaza aceste sfaturi simple pentru ca tortul tau sa aiba aroma caracteristica si culoarea vibranta care il fac atat de irezistibil.
-
Alege bine culoarea! Evident, este primul lucru care iese in evidenta la aceasta reteta. Daca esti ingrijorat in privinta colorantilor alimentari, incearca sa folosesti unii naturali, pe care ii poti gasi la majoritatea supermarketurilor. Deoarece acestora le lipseste intensitatea omologilor viu colorati, poate fi necesar sa folosesti o cantitate putin mai mare decat cea mentionata in reteta. O alta varianta naturala este pudra de sfecla rosie sau suc de sfecla. Culoarea rosie a sfeclei face ca tortul sa aiba un aspect mai delicios si o textura mai umeda.
-
Urmeaza reteta! Coacerea este o stiinta exacta, asadar, urmeaza intocmai masurile si instructiunile retetei, mai ales daca este prima data cand coci un tort Red Velvet.
-
Cerne ingredientele uscate! Facand acest lucru, vei aera ingredientele si astfel te vei asigura ca vei avea o prajitura frumos texturata. Cerne faina si pudra de cacao pentru a indeparta cocoloasele si amesteca ingredientele uscate cu un tel.
-
Nu exagera cu aluatul! Daca te hotarasti sa faci briose, nu uita sa umpli formele doar ⅔, pentru ca ele vor creste in timpul coacerii. Pentru a obtine o cantitate perfecta, incearca sa te ajuti de o cupa pentru inghetata pentru a umple formele de briose.
-
Lasa prajitura sa se aseze! Lasa intotdeauna prajitura Red Velvet in tava timp de cinci minute, imediat ce ai scos-o din cuptor. Apoi rastoarna blatul pe un gratar de sarma pentru a se raci complet. Daca prajitura este lipita de tava, ajuta-te de un cutit pe care il treci in jurul tavii pentru a o desprinde. Resturile se pot marunti si folosi la decorarea acestui tort Red Velvet.
-
Asamblare si decorare. Un tort cu adevarat dramatic este realizat din mai multe blaturi subtiri, intercalate de crema de branza fina, iar, la final, acoperit complet in crema. Il poti decora cu fructe sau poti marunti o bucata de blat, iar mai apoi sa il presari deasupra tortului. Taie tortul in felii fine pentru a scoate in evidenta straturile rosii si albe.
-
Depozitarea tortului Red Velvet
-
Opteaza pentru o cutie de metal: recipientele din plastic pot fi populare, dar cutiile de moda veche sunt de fapt mai bune pentru prajiturile tale. Spre deosebire de plastic, tabla nu este poroasa, nu va absorbi mirosurile si aromele si astfel vei putea pastra prajitura in conditii optime.
-
Congeleaza blatul: infasoara blatul de prajitura sau briosele in folie alimentara de plastic, inainte de a le introduce intr-un recipient ermetic. Apoi le poti tine la congelator timp de pana la 3 luni. Lasa-le sa se dezghete la temperatura camerei, apoi le poti decora cu glazura de branza si le poti servi familiei sau invitatilor tai.
-
Foloseste un suport acoperit: daca tortul tau este prea inalt, foloseste un suport de tort cu capac de sticla. Daca ai loc, pastreaza-l la frigider. In caz contrar, il poti depozita intr-un loc racoros si uscat.
-
Tort Red Velvet clasic
O reteta de tort Red Velvet delicios, moale si delicat, cu care poti sarbatori venirea primaverii si Martisorul!
Ingrediente:
- 400 g faina
- 400 g zahar
- 2 linguri pudra de cacao
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 2 oua mari
- 115 g ulei vegetal
- 230 lapte batut
- 1 lingura otet alb
- 170 g unt topit
- 1 lingurita vanilie
- 1 lingura colorant alimentar rosu
Crema Red Velvet:
- 340 g crema de branza moale
- 230 g unt nesarat
- 1/2 lingurita extract de portocale sau vanilie
- 1/4 lingurita sare
- 740 g zahar pudra
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C si pregateste cu hartie de copt trei forme de prajitura de 15 cm diametru. Asigura-te ca ingredientele sunt la temperatura camerei. Intr- un bol, amesteca ouale, uleiul, laptele batut, otetul, untul topit, vanilia si colorantul alimentar. Cerne faina, zaharul, bicarbonatul de sodiu, pudra de cacao si sarea intr-un alt vas. Apoi, adauga ingredientele umede peste cele uscate si amesteca pana la omogenizare. Imparte aluatul in formele de tort si coace-le timp de 35-40 de minute sau pana trec testul scobitorii. Lasa blaturile in tava timp de 10 minute inainte de a le rasturna pe un gratar si a le lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Pregateste crema de branza. Cerne zaharul pudra pentru a indeparta eventualele cocoloase. Bate spuma untul, adauga crema de branza si amesteca pana cand compozitia este neteda si omogena. Adauga treptat zaharul pudra, amestecand continuu, apoi extractul de portocale sau vanilie. In acest moment poti asambla si decora tortul. Inainte de servire, lasa tortul Red Velvet la frigider macar 2-3 ore.
Tort Red Velvet vegan
Acest tort este catifelat, cu un gust bogat si echilibrat si este potrivit pentru cei care adopta o dieta vegana sau pur si simplu tin post. Ingrediente:
- 300 ml lapte vegetal
- 1 lingura otet de mere
- 375 g faina
- 250 g zahar
- 2 linguri cacao
- 1 ½ lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- ¼ lingurita sare
- 113 g unt vegan (la temperatura camerei)
- 250 g sos de mere neindulcit
- 1 lingurita extract de vanilie
- 25 g colorant alimentar rosu vegan sau 2 linguri pudra de sfecla
Pentru crema vegana de branza:
- 1 cana crema de branza vegana
- 1 cana unt vegan
- 3 cani de zahar pudra
- 1 lingurita extract de vanilie
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C si unge cu ulei de cocos sau unt vegan trei forme de tort cu diametrul de 15 cm (sau doua de 18 cm diametru), apoi tapeteaza-le cu hartie de copt. Amesteca otetul de mere cu laptele vegetal si lasa 5 minute deoparte pentru a se coagula. Intr-un castron mare, amesteca faina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Cu un mixer, bate untul vegan timp de 2-3 minute, pana devine pufos. Adauga zaharul si amesteca pana cand este aproape dizolvat. Adauga sosul de mere, vanilia si colorantul alimentar rosu si amesteca. Adauga faina si laptele batut vegan si amesteca-le pana aluatul devine omogen. Imparte aluatul uniform in formele de prajitura si coace-le timp de 30-35 de minute. Lasa blaturile sa se raceasca in tava timp de 10 minute, apoi transfera le pe un gratar pentru a se raci complet inainte de a asambla tortul Red Velvet. Intre timp, se face crema. Bate untul vegan cu crema de branza, vanilia, apoi adauga cate o lingura de zahar pudra si continua sa amesteci pana cand crema este una groasa. Amesteca trei linguri de crema cu putin colorant alimentar, iar cu restul, umple si imbraca tortul. La final, decoreaza prajitura ta Red Velvet cu flori din crema de branza colorata.
Briose Red Velvet
Moi, untoase si umede, aceste briose de catifea rosie vor face deliciul intregii familii. Ingrediente:
- 145 g faina
- 2 linguri cacao pudra
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- ¼ lingurita sare
- 60 g unt nesarat
- 200 g zahar tos
- 1 ou mare
- 60 ml ulei vegetal
- 15 ml colorant alimentar rosu lichid
- 1 lingurita extract pur de vanilie
- ½ lingurita otet alb
- 160 g lapte batut
Glazura de branza:
- 115 g unt nesarat inmuiat
- 225 g crema de branza Philadelphia
- 240 g zahar pudra
- 1 lingurita extract pur de vanilie
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Tapezeaza doua tavi de briose cu formele standard de hartie. Intr-un castron, cerne faina, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea. Intr-un vas de mixer, bate spuma untul cu zaharul tos, apoi adauga oul si continua sa amesteci. Adauga uleiul, colorantul alimentar, extractul de vanilie si otetul. Adauga treptat ingredientele uscate, alternand cu laptele batut. Amesteca-le usor, dar nu exagerat de mult. Distribuie uniform aluatul in formele de briose si coace timp de 15 minute sau pana cand trec testul scobitorii. Scoate cu grija briosele si lasa-le sa se raceasca complet. Cu un mixer, amesteca crema de branza cu untul, apoi adauga extractul de vanilie si zaharul pudra. Orneaza briosele cu crema de branza ajutandu-te de un pos de patiserie.
Fursecuri Red Velvet Martisor
Fursecurile de catifea rosie sunt unele dintre cele mai bune si aratoase prajiturele, cu aroma lor delicata si culoarea lor festiva alb si rosu. Intampina primavara cum se cuvine!
Ingrediente:
- 190 g faina
- 6 g pudra de cacao
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1/4 lingurita sare
- 1/2 cana unt nesarat, inmuiat
- 100 g zahar
- 55 g zahar brun
- 1 ou mare
- 2 lingurite colorant alimentar rosu lichid
- 1 1/2 lingurita extract de vanilie
- 1 lingurita otet alb
- 1 cana fulgi de ciocolata alba
Mod de preparare: intr-un castron, amesteca faina, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea. In alt bol, amesteca untul crema cu zaharul tos si cel brun. Dupa omogenizare, adauga oul, colorantul alimentar rosu, vanilia si otetul. Adauga amestecul de faina si omogenizeaza compozitia. Amesteca 3/4 de cana fulgi de ciocolata alba in aluat, restul il vei folosi pentru ornare. Acopera vasul si lasa aluatul la rece 2 ore. Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava cu hartie de copt. Din aluat, cu ajutorul unei cupe de inghetata, formeaza bile, asaza-le in tava si coace-le timp de 10 minute. Fursecurile trebuie sa fie mai ferme pe margini, dar mai moi in centru. Scoate-le din cuptor si apasa usor deasupra lor cativa fulgi de ciocolata alba. Lasa-i la racit la temperatura camerei. Poti pastra fursecurile intr-un recipient etans.
Rulada Red Velvet
Rulada Red Velvet se pregateste mai rapid decat un tort si va arata mereu impresionant. Ia-o la o petrecere sau serveste-o invitatilor si persoanelor dragi ca un mic rasfat de Martisor.
Ingrediente:
- 118 g faina universala
- 15 g pudra de cacao naturala neindulcita
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita sare
- 4 oua mari, la temperatura camerei
- 100 g zahar tos
- 50 g zahar brun
- 30 ml ulei vegetal
- 30 ml lapte batut
- 1 lingurita otet alb
- 1 lingura colorant alimentar rosu lichid
- 2 lingurite extract pur de vanilie
- 120 g zahar pudra
Glazura de branza
- 170 g crema de branza
- 60 g unt nesarat, inmuiat la temperatura camerei
- 210 g zahar pudra
- 1 lingurita extract pur de vanilie
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Unge cu unt o tava de copt si acopera cu hartie pergament, unsa si ea cu putin unt. Acest lucru te va ajuta sa scoti mai usor foaia de pandispan. Cerne faina, pudra de cacao, praful de copt si sarea impreuna. Cu un mixer de mana, bate ouale timp de 5 minute la viteza mare. La viteza medie, adauga zaharul tos, pe cel brun, uleiul, laptele batut, otetul, colorantul alimentar si vanilia si amesteca bine. Adauga treptat ingredientele uscate si continua sa bati la viteza mica. Intinde uniform aluatul in tava pregatita. Izbeste usor tava de masa pentru a se elimina eventualele bule de aer. Coace foaia de pandispan timp de 17 minute. Intre timp, asaza un prosop de bucatarie curat pe blatul de lucru si presara zaharul pudra deasupra lui. Imediat ce ai scos pandispanul din cuptor, rastoarna-l pe prosop, desprinde hartia de copt si ruleaza-l incepand de la capatul mai ingust. Lasa blatul sa se raceasca complet rulat in prosop. Intre timp, pregateste glazura. Intr-un castron, bate 1 minut crema de branza la viteza mare. Adauga untul si bate-le spuma. Adauga zaharul pudra si vanilia si amesteca pana cand crema devine neteda. Deruleaza usor blatul de rulada, apoi intinde crema uniform deasupra lui. Ruleaza incet, de aceasta data fara prosop. Inveleste rulada in folie alimentara si lasa la rece cel putin 30 de minute inainte de a o taia si servi. Pudreaza din belsug cu zahar pudra sau serveste-o cu zmeura proaspata si frunzulite de menta.
Intampina primavara cum se cuvine si alege in acest an sa-ti oferi si tie, dar si celor dragi, un martisor special, dulce, fin, luxuriant si, mai ales, delicios. Nu vei regreta!
Sursa foto: Shutterstock