Totul despre mugurii de pin: cum se recolteaza, beneficii pentru sanatate si retete practice
Pinul face parte din familia Pinaceae, fiind o planta originara din tarile nordice, care cuprinde peste 170 de specii de conifere. Spre deosebire de brad, pinul are o cantitate mai mare de rasina si mai multe proprietati terapeutice, in special mugurii sai.
Afla cum pot fi consumati mugurii de pin si inspira-te din retetele prezentate in acest articol.
- Informatii generale despre mugurii de pin - recoltare, aspect, textura
- Care sunt beneficiile pentru sanatate si valorile nutritionale ale mugurilor de pin
- Cum poti consuma mugurii de pin - retete pentru inspiratie
Informatii generale despre mugurii de pin - recoltare, aspect, textura
Mugurii de pin reprezinta semintele comestibile ale pinului. Exista peste 20 de specii de pini care produc muguri comestibili. Cele mai populare soiuri de pini din care pot fi recoltati muguri sunt pinul mexican (Pinus cembroides), pinul de Colorado (P. edulis), pinul Italian (P. pinea) si pinul chinezesc (P. koraiensis).
Mugurii de pin se culeg primavara, odata ce conul incepe sa se deschida. Pentru a usura procesul de recoltare, conurile sunt depozitate in saci si lasate la uscat sub soare timp de 20 de zile. Apoi, conurile sunt zdrobite, iar mugurii de pin sunt culesi manual, o activitate minutioasa care poate dura destul de mult timp.
In plus, fiecare mugur este acoperit cu un alt strat de coaja care trebuie indepartat inainte sa fie consumat. Coaja poate fi subtire si usor de indepartat, in timp ce unele coji sunt groase si rigide.
Mugurii de pin trebuie depozitati in locuri ferite de lumina si umiditate, de preferat in borcane inchise ermetic sau in frigider.
Aspectul si textura mugurilor de pin
Mugurii de pin au o forma alungita de aproximativ 13 mm si au o culoare crem deschis. In ceea ce priveste gustul, mugurii de pin au o textura fina si un gust dulceag, asemanator cu al unului. Uneori, acestia sunt prajiti pentru a capata un plus de aroma, dar si pentru a deveni crocanti.
Stiai ca? Uneori, consumul de muguri de pin poate altera perceptia gustului, astfel incat lasa un gust amar in gura, incepand cu urmatoarele 24 pana la 48 de ore dupa ce ai mancat un anumit tip de muguri de pin. Acest gust poate sa persiste chiar si doua saptamani, insa nu afecteaza sanatatea. De obicei, acest efect este pus pe seama unei varietati de muguri de pin chinezesc, numita Pinus armandii.
Care sunt beneficiile pentru sanatate si valorile nutritionale ale mugurilor de pin
Mugurii de pin pot fi folositi in alimentatie, in diferite mancaruri, datorita efectelor benefice pe care le au asupra sanatatii organismului.
Mugurii de pin contin numeroase vitamine, antioxidanti si minerale. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de muguri de pin sunt urmatoarele:
- 673 de calorii
- 10 g proteine
- 10 g fibre
- 6,45 mg zinc
- 575 mg fosfor
- 251 mg magneziu
- 8,802 mg mangan
- 5,53 mg fier
- 1,324 mg cupru
- 16 mg calciu
- 9,33 mg vitamina E
- 0,8 mg vitamina C
- 29 UI vitamina A
In plus, mugurii contin mai acid folic, acid oleic si un complex de vitamine B, compus din niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), riboflavina (vitamina B2), tiamina (vitamina B1), piridoxina (vitamina B6).
5 beneficii ale mugurilor de pin
Iata care sunt principalele beneficii ale mugurilor de pin si cum pot imbunatati sanatatea organismului:
- Au efect energizant - mugurii de pin au un continut bogat de proteine si ajuta la combatarea starii de oboseala, oferind organismului un nivel crescut de energie. Totodata, fierul ajuta la stocarea energiei si ajuta celulele sa produca energia necesara corpului uman.
- Imbunatatesc sanatatea inimii - continutul de fibre, antioxidanti si minerale ajuta la mentinerea sanaattii inimii. Consumul de muguri de pin poate ajuta astfel la reducerea riscului de aparitie a problemelor cardiovasculare.
- Previn imbatranirea prematura - atat cuprul, cat si antioxidantii din mugurii de pin previn efectele negative ale radicalilor liberi, care duc la imbatranirea prematura a organismului.
- Imbunatatesc vederea - mugurii de pin contin luteina, antioxidant care ajuta ochiul sa filtreze razele ultraviolete, previne deteriorarea maculei si reduce riscul de aparitie a cataractei.
- Benefici in curele de slabire - mugurii de pin contin acid linoleic, care stimuleaza producerea unui hormon numit CCK, responsabil pentru stoparea senzatiei de foame. Astfel, creste senzatie de satietate si nu iti mai este foame.
Cum poti consuma mugurii de pin - retete pentru inspiratie
Mugurii de pin sunt consumati peste tot in lume si pot fi folositi intr-o varietate de mancaruri, de la salate pana la feluri principale sau deserturi. Iata cateva retete cu muguri de pin care te vor inspira:
Prajitura cu muguri de pin
Ingrediente:
- 4 oua
- 1 cana de zahar
- 1 cana de ulei
- 1 cana de lapte
- 2 pahare de gris
- 2 pliculete de praf de copt
- 1 ceasca de muguri de pin
- 2 linguri de faina
- 25 g de unt
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 ceasca de miere
Mod de preparare:
- Amesteca intr-un vas ouale cu zaharul si coaja de lamaie si mixeaza timp de trei minute. Toarna apoi uleiul si laptele si continua sa amesteci bine.
- Adauga apoi praful de copt, faina si grisul, amesteca pentru cinci minute si lasa apoi compozitia sa se odihneasca timp de zece minute.
- Unge o tava de copt cu unt si toarna compozitia. Asaza deasupra mugurii de pin si da tava la cuptor timp de 20 de minute, la 200 de grade Celsius.
- Pana este gata prajitura, incalzeste mierea la bain-marie. Dupa ce ai scos prajitura din cuptor, toarna mierea si apoi asteapta sa se raceasca inainte sa o tai.
Salata cu muguri de pin si spanac
Ingrediente:
- spanac
- muguri de pin
- ceapa
- un avocado
- branza feta
- ulei de masline
- otet balsamic
- sare si piper
Mod de preparare:
- Spala spanacul si caleste-l intr-o tigaie timp de un minut. Rumeneste separat si mugurii de pin.
- Taie ceapa si avocado marunt si adauga-le peste spanac.
- Adauga mugurii de pin rumeniti si bucatile de branza feta.
- Prepara un dressing din sase linguri de ulei de masline, trei linguri de otet balsamic, sare si piper. Toarna peste salata si amesteca bine.
- Lasa salata la frigider pentru 20 de minute, pentru ca aromele sa se intrepatrunda bine.
👉 Daca iti place aroma si textura mugurilor de pin, ii poti folosi cu incredere si in alte tipuri de salate, inclusiv in salata Cesar. Gasesti idei de inspiratie in articolul: Salata Cesar cu sparanghel si piept de pui.
Tagliatelle cu sos pesto, muguri de pin si gorgonzola
Ingrediente:
- tagliatelle
- sos pesto
- ulei de masline
- 20 g de branza gorgonzola
- smantana pentru gatit
- 20 g de muguri de pin
- 1 catel de usturoi
- sucul de la o jumatate de lamaie
- sare si piper
Mod de preparare:
- Pune pastele la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Separat, intr-o tigaie, rumeneste mugurii de pin, adauga smantana pentru gatit, sosul pesto si branza gorgonzola si lasa sa fiarba aproximativ un minut. Adauga la final si usturoiul pisat.
- Adauga si pastele scurse, amesteca bine si toarna putin ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Se servesc calde.
Iaurt cu sfecla rosie si muguri de pin
Ingrediente:
- 300 g de iaurt grecesc
- 20 g de muguri de pin
- o sfecla rosie fiarta
- cateva boabe de rodie
- cateva frunze de menta proaspata
Mod de preparare:
- Rumeneste mugurii de pin si apoi adauga-i peste iaurtul grecesc.
- Taie cuburi sfecla rosie si adaug-o peste compozitie. Garniseste cu boabele de rodie si cu frunzele de menta.
Bibliografie
- Nut Consumption and Decreased Risk of Sudden Cardiac Death in the Physicians' Health Study - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12076237
- "Pine mouth" syndrome: cacogeusia following ingestion of pine nuts (genus: pinus) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20049580
- Impact of Korean pine nut oil on weight gain and immune responses in high-fat diet-induced obese mice - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3796659/
- Lipids Basics: Fats and Oils in Foods and Health - https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/pine-nuts