Morcovii: beneficii si retete
Gatit sau crud, morcovul este, fara indoiala, unul dintre cei mai mari aliati ai sanatatii noastre. Morcovii sunt bogati in vitamina A, ceea ce ii face benefici pentru ochii si mai ales pentru retina. Aceeasi vitamina este utila pielii, contribuind la incetinirea procesului de imbatranire si ajutand-o sa se vindece. Continutul mare de antioxidanti ne ajuta sa tinem bolile la distanta si ne protejeaza oasele si ficatul. In plus, morcovul este o leguma cu continut scazut de calorii si, prin urmare, este ideal pentru mentinerea unei greutati normale. Din punct de vedere gastronomic, morcovii sunt o leguma extrem de versatila. Aperitiv, supa, fel principal, desert, smoothie - modalitatile de a gati morcovii sunt numeroase. Ti-am pregatit mai jos cateva retete, trucuri pentru preparare si conservare si o prezentare a beneficiilor consumului de morcovi, care te vor face sa indragesti aceasta leguma si mai mult.
- Retete cu morcovi
○ Tort cu morcovi
○ Prajitura cu morcovi si nuci
○ Cupcakes cu morcovi
○ Morcovi copti la cuptor cu usturoi si parmezan
○ Salata de morcovi cu seminte de pin, stafide si patrunjel
○ Budinca de morcovi si cartofi dulci
○ Suc de morcovi, clementine si ananas
○ Supa picanta de morcovi
○ Humus cu morcovi
- Trucuri pentru prepararea si conservarea morcovilor
- Proprietatile si beneficiile morcovilor
Retete cu morcovi
Morcovul este o leguma care se foloseste in mod cotidian in bucatarie. Salate, supe crema, budinci, chiftelute, garnitura pentru o friptura, pentru peste, in prajituri sau torturi si sucuri, morcovul face parte din ingredientele de baza pentru o alimentatie sanatoasa.
Tort cu morcovi
Prajitura cu morcovi clasica poate sta la baza unui tort aniversar. Blatul este foarte moale si se topeste in gura, iar crema este fina. Decoreaza cu fructe proaspete si bucura-te de el alaturi de cei dragi.
Ingrediente:
- 350 g faina
- 240 g zahar
- 400 g morcovi rasi
- 350 ml ulei
- 150 g nuci zdrobite
- 6 oua
- coaja unei portocale
- 1 lingurita scortisoara
- ½ lingurita nucsoara
- 2 lingurite praf de copt
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- 200 g mascarpone
- 200 g smantana lichida (minimum 30% grasime)
- 100 g zahar pudra (sau mai mult, dupa gust)
- fructe proaspete pentru decor
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 170°C. Unge cu unt si tapeteaza cu faina doua forme de copt rotunde, cu un diametru de 25 cm. Intr-un castron, amesteca zaharul, uleiul si ouale, adauga morcovii rasi, nucile zdrobite si coaja de portocala. Intr-un alt castron, amesteca ingredientele uscate (faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si condimentele). Incorporeaza ingredientele uscate in primul amestec, imparte aluatul in cele doua forme si da la cuptor pentru aproximativ 40 de minute (verifica daca blatul este copt cu ajutorul unei scobitori). Lasa blaturile sa se raceasca, apoi scoate-le din forme. Cu un tel, bate branza mascarpone si smantana pana devin spumoase si adauga zaharul. Acopera primul blat cu un strat de crema. Pune deasupra al doilea blat si imbraca tortul cu restul de crema. Decoreaza prajitura dupa gustul tau, cu fructe proaspete, eventual capsuni.
Prajitura cu morcovi si nuci
Acest desert cu morcovi, nuci si lamaie este foarte aromat, fiind potrivit ca gustare, dar si pentru a incheia mese festive.
Ingrediente:
- 225 g morcovi rasi
- 175 g zahar tos
- 100 g amidon de porumb
- 50 g de nuci zdrobite
- 2 oua
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 150 g zahar pudra
- 100 ml suc de lamaie
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Bate ouale, intr-un castron, cu zaharul, pana cand amestecul devine alb. Toarna uleiul, apoi amidonul de porumb cernut. Dupa ce amestecul este omogen, adauga nucile, morcovii, scortisoara si bicarbonatul de sodiu. Amesteca bine, toarna aluatul intr-o forma de copt unsa cu ulei si tapetata cu faina. Coace 45 de minute sau pana cand, daca introduci o scobitoare in prajitura, aceasta ramane curata. Lasa la racit timp de 15 minute, apoi scoate prajitura din tava. Pregateste o glazura diluand zaharul cu sucul de lamaie, pana obtii un amestec lichid, neted. Toarna peste prajitura si apoi serveste.
Cupcakes cu morcovi
In cazul acestui desert, morcovii sunt fierti, amestecati cu nuci si migdale, pentru o textura moale, iar condimentele si crema de branza le fac delicioase.
Ingrediente:
- 280 g unt moale
- 280 g zahar brun
- 280 g morcovi rasi
- 5 oua
- 170 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 120 g migdale tocate
- 120 g miez de nuca tocat
- 1 lingurita scortisoara macinata
- ½ lingurita ghimbir macinat
- ½ lingurita nucsoara macinata
- 1 varf de cutit de sare
- coaja si sucul unei portocale netratate
- 250 g branza tip Philadelphia
- 100 g unt moale/mascarpone
- 250 g zahar pudra
- 1 lingurita extract de vanilie
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Pregateste formele de briose. Bate untul si zaharul tos, pune galbenusurile unul cate unul si amesteca, apoi, coaja si sucul de portocale. Adauga faina cernuta, praful de copt, migdalele, nucile, condimentele, ghimbirul si morcovii, apoi amesteca bine. Intr-un alt castron, bate albusurile spuma tare, cu putina sare. Incorporeaza usor albusurile in aluat, apoi toarna compozitia in forme de briose, pe care le umpli cam 4/5. Coace aproximativ 35 de minute (testeaza cu o scobitoare daca briosele sunt coapte). Reci, se decoreaza cu glazura preparata din branza Philadelphia, untul moale (sau mascarpone), vanilia si zaharul pudra amestecate foarte bine. Briosele pot fi servite simple sau cu ornamente din martipan ori pasta de zahar.
Morcovi copti la cuptor cu usturoi si parmezan
Inlocuieste clasicii cartofi cu aceasta reteta surprinzatoare de morcovi condimentati cu usturoi si parmezan. Vei avea un aperitiv excelent.
Ingrediente:
- ½ kg morcovi
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita praf de usturoi
- ½ lingurita sare (dupa gust)
- piper
- 50 g parmezan ras proaspat
- 150 g iaurt grecesc
- suc de lamaie
Mod de preparare: taie morcovii sub forma de bastonase. Pune-i intr-un castron, stropeste-i cu ulei si presara usturoiul, sarea, piperul si parmezanul. Amesteca bine si pune legumele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se coc 15 minute la 200°C. Serveste-i calzi, cu patrunjel tocat si sos preparat din iaurt grecesc, sare, piper, pudra de usturoi si suc de lamaie.
Salata de morcovi cu seminte de pin, stafide si patrunjel
Aceasta salata este potrivita in sezonul rece, fiind plina de vitamine, dar si gustoasa. O poti consuma simpla sau cu o friptura.
Ingrediente:
- 500 g morcovi
- 30 g seminte de pin
- 15 g stafide
- 1 lingura otet balsamic
- 2 linguri ulei de floarea-soarelui
- piper proaspat macinat
- sare
Mod de preparare: curata si rade morcovii. Intr-un castron de salata, pregateste sosul amestecand otetul, uleiul, sarea si piperul. Adauga morcovii, semintele de pin si stafidele. Amesteca totul bine si lasa sa stea cel putin trei ore la frigider, timpul necesar ca morcovii sa absoarba sosul.
Budinca de morcovi si cartofi dulci
Aceasta budinca este delicioasa, putand fi servita la pranz cu friptura de pui, alaturi de un pahar de vin alb.
Ingrediente:
- 2 cartofi dulci, mari
- 1 kg morcov
- 2 cepe rosii
- 1 lingura miere
- 2 galbenusuri
- 20 cl smantana lichida
- 100 g branza Gruyere
Mod de preparare: fierbe cartofii dulci in apa clocotita cu sare. Curata si taie morcovii in felii subtiri, apoi rumeneste-le in putin ulei de masline. Toaca ceapa si adaug-o peste morcovi si stropeste cu miere. Soteaza morcovii pana se inmoaie. Zdrobeste cartofii raciti cu o furculita, adauga galbenusurile si smantana, sare si piper. Intr-un vas pentru cuptor, pune morcovii cu ceapa, acopera cu piureul de cartofi si presara branza rasa. Coace timp de aproximativ 15 minute, la foc mediu.
Suc de morcovi, clementine si ananas
Incepe-ti ziua cu o portie de vitamine si vei infrunta mai usor vremea de afara. Morcovii contin betacaroten, clementinele, vitamina C, la fel si ananasul, care mai contine si magneziu si vitamine B. O modalitate foarte simpla de a stimula sistemul imunitar.
Ingrediente:
- 3 morcovi medii
- ½ de ananas taiat cubulete
- 2 clementine
Mod de preparare: pune ingredientele in vasul unui blender si mixeaza. Toarna in pahar si decoreaza folosind cubulete de ananas.
Supa picanta de morcovi
Aceasta supa iti incalzeste sufletul, este gustoasa si se prepara extrem de rapid.
Ingrediente:
- 700 g morcovi
- 600 g cartofi
- 1 ceapa
- 1 lingura mare de pasta de tomate
- fulgi de ardei iute
- 2 l supa de pasare sau legume
- ulei de masline
- piper
- sare
Mod de preparare: curata, spala si taie morcovii si cartofii in felii, ceapa in cuburi. Caleste ceapa in putin ulei de masline, intr-o oala. Adauga legumele, bulionul, o lingurita de fulgi de ardei si supa. Fierbe totul pana ce se inmoaie morcovii. Ia de pe foc, mixeaza cu ajutorul unui blender si potriveste gustul cu sare si piper. Se serveste fierbinte.
Humus cu morcovi
Un aperitiv cu o tusa mediteraneana, acest humus cu morcovi este usor de preparat. Condimenteaza cu praf de coriandru, pentru un plus de aroma.
Ingrediente:
- 2 cutii de naut fiert
- 200 g morcovi
- suc de lamaie
- ¼ lingurita praf de coriandru
- ¼ lingurita fulgi de ardei
- 50 ml apa fierbinte
- 50 ml ulei
- sare
Mod de preparare: gateste morcovii la abur timp de 20 de minute, pana se inmoaie. Pune ingredientele intr-un blender si mixeaza pana ce obtii o crema. Toarna humusul cu morcovi intr-un castron, decoreaza cu un firicel de ulei si serveste cu paine/lipie proaspata.
Trucuri pentru prepararea si conservarea morcovilor
Pentru a te bucura pe deplin de aromele morcovilor, este esential sa stii cum sa-i gatesti. In magazine sau in piete, vei gasi mai multe soiuri de morcovi, in culori de la clasicul portocaliu la alb sau vinetiu. Ca un amanunt mai putin stiut, desi face parte din alimentatia oamenilor de mii de ani, morcovul, asa cum este cunoscut astazi, ca gust si culoare, a inceput sa fie cultivat de olandezi abia in secolul al XVI-lea. Daca alegi morcovii clasici, cu o forma regulata, netezi, acestia sunt mai usor de curatat, fiind mai potriviti pentru preparate la cuptor. Cei timpurii si cei organici pot fi consumati cu tot cu coaja, dupa ce in prealabil a fost spalata.
Pentru a fierbe morcovii, acestia se taie felii si se pun in apa clocotita cu sare. Se fierb aproximativ 20 de minute la foc mediu.
Morcovii se pot sota in tigaie, taiati felii subtiri, in putin ulei si apa. Se acopera cu un capac si se lasa la foc mic timp de 15 minute.
In cuptor, morcovii pot fi preparati intregi, cu putin ulei si condimente (eventual chimen). Se lasa la foc potrivit, in medie, 45 de minute. Daca morcovii sunt foarte mari, se recomanda taierea lor pe lungime, pentru a nu prelungi timpul de gatire.
In cazul morcovilor cruzi, se recomanda stropirea lor cu suc de lamaie pentru a nu se innegri; astfel, pot fi pastrati mai mult timp la frigider, neaparat intr-un vas acoperit.
La fel ca majoritatea legumelor, odata gatiti, nu rezista mult timp la frigider, maximum o saptamana.
Cea mai buna metoda de a pastra morcovii este stocarea intr-o pivnita, insa poti reproduce conditiile dintr-o astfel de incapere si cu ajutorul unei lazi cu nisip. Ingroapa morcovii in nisip si pune-i intr-un loc intunecos si racoros. Acest sfat nu se aplica, insa, morcovilor tineri, care se gasesc in piete din mai pana in iulie si care pot fi recunoscuti prin dimensiunile reduse. Acesti morcovi sunt mai fragili si nu trebuie lasati in aer liber, ci pastrati la frigider si consumati rapid.
Proprietatile si beneficiile morcovilor
Morcovul este bogat in betacaroten, un antioxidant care se transforma, in organism, in vitamina A. Betacarotenul are mai multe beneficii: incetinirea procesului de imbatranire, imbunatatirea starii de sanatate a pielii, sustinerea vindecarii tegumentelor, stimularea productiei de colagen. Aceasta proteina, prezenta in mod natural in organism, contribuie la mentinerea elasticitatii pielii si la combaterea ridurilor. Nu in ultimul rand, carotenoizii si antioxidantii protejeaza pielea de efectele negative ale razelor UV.
Acelasi betacaroten face din morcovi aliatii vederii, mai ales ai celei nocturne. Morcovul poate reduce, de asemenea, riscul de degenerare maculara si cataracta.
Pe langa actiunea lor antioxidanta, carotenoizii din morcovi pot proteja impotriva anumitor tipuri de cancer, dar si contra bolilor cardiovasculare. Ficatul este un organ care se regenereaza datorita morcovilor, pentru ca acestia, in stare cruda, furnizeaza enzime care ajuta la ingrijirea sistemului digestiv. Vitaminele A, B, C si E, precum si mineralele din morcovi, ajuta ficatul sa functioneze bine. Carotenoizii si luteolina, pigmenti care se gasesc in morcovi, stimuleaza creierul si ajuta la reducerea pierderilor de memorie.
Datorita vitaminei B5 pe care o contin, morcovii favorizeaza cresterea si rezistenta unghiilor si a parului. Celebra leguma portocalie contribuie la lupta impotriva caderii parului, precum si a aparitiei firelor albe.
Nu in ultimul rand, datorita nivelurilor crescute de vitamina A si fosfor, morcovii contribuie la intarirea oaselor.
Morcovul este ideal pentru mentinerea siluetei. 100 de grame de morcovi contine apa (88%), 41 de calorii, 0,9 grame proteine, 9,6 grame carbohidrati, 4,7 grame zaharuri si 2,8 grame fibre. In plus, atunci cand sunt consumati cruzi, morcovii ofera rapid o senzatie de satietate.
Efecte secundare ale consumului de morcovi
Morcovul este o leguma excelenta, dar, consumat in exces, poate provoca anumite efecte nedorite. De exemplu, unele studii au demonstrat ca morcovii sunt periculosi pentru bebelusi, de aceea nu trebuie sa le fie oferita aceasta leguma in cantitati mari. De asemenea, se pare ca morcovii nu trebuie sa fie consumati in cantitati prea mari de mamele care alapteaza, pentru ca gustul acestora se transfera in lapte. Morcovul poate provoca alergii care au ca simptome eruptii cutanate, diaree, soc anafilactic, urticarie si umflaturi. Persoanele alergice la capsuni, cartofi, nuci si mustar sunt, de obicei, sensibile si la morcovi. Morcovii nu sunt o optiune buna pentru persoanele cu diabet zaharat, pentru ca au un continut ridicat de zaharuri. Anumite boli, precum cele intestinale si hormonale, ca tulburarile tiroidei, pot fi agravate de consumul anumitor alimente, inclusiv de morcovi, de aceea este bine sa ceri sfatul medicului. Morcovii pot colora pielea in galben (chiar portocaliu) atunci cand sunt consumati in cantitati mari. Fenomenul este provocat de excesul de betacaroten.
Morcovul, in cantitati rezonabile, ar trebui sa faca parte dintr-o alimentatie sanatoasa si dietetica. Avand un continut scazut de grasimi si un nivel ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, morcovul este delicios si poate deveni un aliment star in bucataria ta.
Sursa foto: Shutterstock