Navigheaza
- Calitate la preturi bune zi de zi822
- Bun la pret553
- Bun pentru tine, bun pentru tara noastra222
- Bun la pret - Curatenie in toata casa191
- Fructe si legume proaspete
- Lactate si oua
- Mezeluri, carne si ready meal
- Produse congelate
- Paine, cafea, cereale si mic dejun
- Dulciuri si snacks
- Ingrediente culinare
- Apa si sucuri
- Bauturi
- Equilibrium
- Mama si ingrijire copil
- Cosmetice si ingrijire personala
- Curatenie si nealimentare
- Animale de companie
- Produse sezoniere
- Promotii
Lamaile: cum sa le folosesti in bucatarie
Lamaia este sanatate pura, atunci de ce sa te privezi de ea? De obicei, le cumparam pe cele galbene, dar nici cele verzi nu sunt de evitat, mai ales pentru un delicios mojito sau o tarta key lime. Insa, familia citricelor este mult mai bogata in soiuri, printre care lamaia de amalfi sau cea corsicana, bergamota, foarte parfumata (care da aroma ceaiului earl grey) sau yuzu (greu de gasit proaspata in afara Japoniei, dar disponibil sub forma de suc). Poti inlocui soiurile intre ele in majoritatea retetelor, rezultatul fiind mereu o surpriza agreabila.
Cateva idei usoare de retete sunt placinta, lemon curd (crema de lamaie) si prajituri, desigur. Dar dincolo de acestea, poti introduce o nota acidulata de lamaie in mousse-urile tale, intr-un flan, pannacotta, cheesecake, crumbles sau poti aroma lejer aluatul de clatite clasice sau americane. Ca sa nu mai vorbim de pui, care se potriveste de minune cu lamaile, pestele sau pastele.
Cum sa alegi lamaile, cum sa le pastrezi, care sunt beneficiile lor si cum le poti folosi in bucatarie? Citeste mai jos.
Lamaile: cum sa le alegi si cum le pastrezi?
In momentul achizitiei, alege-le pe cele grele si ferme, cu pielea intacta si o culoare galbena destul de stralucitoare. Daca intentionezi sa consumi sau sa folosesti coaja lamailor, cumpara lamai bio, cu coaja netratata, sau in lipsa acestora, spala bine lamaile in apa calduta inainte de utilizare.
Ce sa faci cu feliile sau cu lamaile taiate si ramase nefolosite? Problema este ca avem tendinta sa risipim o multime de lamai. Chiar daca folosim doar sucul, cel mai bine ar fi sa radem in prealabil coaja, pentru a o conserva odata uscata sau pentru a aroma zaharul, chiar si apa. De asemenea, poti taia coaja in fasii si o confiezi timp de 45 de minute cu apa si zahar, apoi o poti pastra intr-un borcan inchis etans, la frigider.
Daca ai nevoie doar de picaturi de suc, nu taia lamaia. Inteapa lamaia cu o furculita, astfel poti stoarce picaturile necesare, iar restul lamaii intregi poate fi pastrata fara probleme la frigider.
Beneficiile lamailor si uleiului esential de lamaie
Bogata in vitamina C (sucul de la 1 lamaie acopera aproximativ o treime din necesarul nostru zilnic), lamaia contine si fier (0,34 mg), magneziu (8,54), calciu (13,7 mg) si fosfor (18 mg). Este, de asemenea, tonica, revigoranta, considerata antiseptic si cicatrizanta.
In ceea ce priveste uleiul esential de lamaie, acesta are reputatia de a preveni tulburarile digestive, trateaza ranile minore ale pielii (in acest caz, este indicat sa-l diluezi inainte de utilizare) si purifica aerul ambiant. Dar poate fi folosit si in bucatarie. Cateva picaturi sunt suficiente pentru a aroma un curry, un sos sau o crema.
⏩ Stim ca esti mereu in cautare de produse de calitate si la preturi atragatoare, asadar, vezi selectia noastra de FRUCTE SI LEGUME proaspete.
Lamaile in varianta lor sarata
Lamaia aduce aroma sa proaspata si acidulata unui numar mare de retete savuroase. Delicioasa cu peste, este un condiment savuros si pentru carnea alba porc, vitel sau pasare. Confiata in sare, este utilizata pe scara larga in bucataria marocana, de exemplu, unde este adesea folosita la gatitul celebrelor tajine.
Pui cu lamaie
O reteta rapida, extrem de aromata si delicata. Serveste puiul cu un orez basmati, aromat cu coaja rasa de limeta, pentru un gust deosebit de proaspat si delicios.
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 1 pui de marime medie
- 1 lingura de ulei de masline
- 2 cepe mari
- 3 lamai
- sare si piper
- lemongrass pudra
- ghimbir
- coriandru
Mod de preparare:
- Taie puiul in bucati potrivite. Rumeneste carnea intr-o tigaie, cu o lingura de ulei.
- Adauga ceapa tocata fin, praful de lemongrass, ghimbirul ras si coriandrul si doua pahare de apa.
- Apoi adauga lamaile taiate felii si sucul acestora.
- Gateste la foc mic cel putin o ora.
- Serveste puiul cu o salata sau cu orez basmati parfumat cu coaja rasa fin de lamaie verde.
Paste cu lamaie
Savuroase si aromate, pastele sunt o alegere mereu potrivita pentru un pranz lejer sau o cina usoara. Iar alaturi de un pahar de vin alb, sec, rece… un deliciu!
Ingrediente:
- 250 g paste (farfalle, tagliatelle etc.)
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri suc proaspat de lamaie
- busuioc, cimbru, rozmarin
- piper, sare
- parmezan (optional)
- 120 g mascarpone
- ierburi aromatice dupa gust
Mod de preparare:
- Incepe prin a pune pastele la fiert, in apa clocotita cu sare, respectand timpul de gatire indicat pe ambalaj.
- Intr-un bol mare pune branza mascarpone, adauga cele 2 linguri de ulei de masline si amesteca bine.
- Adauga apoi sare, piper dupa gust si cateva frunze de busuioc tocate, rozmarin, cimbru si alte ierburi aromatice dupa preferinta.
- La final adauga 2 pana la 3 linguri de suc de lamaie si amesteca bine.
- Cand pastele sunt gatite, adauga o lingura de apa de gatit in sosul de branza si amesteca din nou.
- Scurge pastele si amesteca cu sosul de mascarpone. Optional, poti adauga parmezan ras. Serveste pastele cu putina coaja rasa de lamaie.
Lamaile in varianta lor dulce
In tarte, torturi, prajituri, briose, clatite sau limonada, lamaia este un ingredient des intalnit in preparate dulci care mai de care mai delicioase. Iata doua retete mai putin preparate, nu pentru ca ar fi greu de gatit, ci pentru ca par a fi greu de realizat.
Dulceata de lamai
O dulceata delicioasa pentru un mic dejun insorit.
Ingrediente:
- 10 lamai netratate
- zahar dupa nevoie
Mod de preparare:
- Stoarce sucul a 5 lamai.
- Cu un cutit special de curatat citricele, obtine coaja a 5 lamai.
- Blanseaza coaja de lamaie timp de 15 minute in 500 ml de apa fierbinte.
- Cu un cutit bine ascutit, taie cele doua capete ale lamailor curatate, apoi curata coaja ramasa cat mai fin.
- Taie lamaile in felii, scoate samburii, iar apoi taie fiecare felie in sferturi.
- Intr-o cratita mare, adauga sucul, coaja si pulpa de lamaie.
- Cantareste cu atentie totul, apoi adauga aceeasi cantitate de zahar peste lamai.
- Lasa dulceata pe foc, lasa sa fiarba 10 minute din momentul cand clocoteste, amestecand bine totul.
- Toarna dulceata fierbinte in borcane sterilizate.
Lemon curd sau crema de lamaie
Aromata, dulce si proaspata in acelasi timp, crema de lamaie poate fi consumata ca atare sau ca umplutura pentru diverse tarte sau prajituri.
Ingrediente:
- 3 lamai
- 3 oua
- 130 g zahar
- 2 foi gelatina
- 150 g unt
Mod de preparare:
- Rade coaja a doua lamai, apoi stoarce-le bine. Stoarce si cea de-a treia lamaie.
- Toarna sucul si coaja rasa de lamaie intr-o cratita, alaturi de cele trei oua si 130 g de zahar. Bate-le usor, apoi transfera cratita pe flacara mica. Ai grija ca temperatura amestecului sa nu depaseasca 85°C (foloseste un termometru de patiserie).
- Inmoaie cele doua foi de gelatina si incorporeaza-le in crema de lamaie.
- Adauga untul, amesteca bine totul pana la omogenizare.
- Varsa crema intr-un vas, acopera cu o folie alimentara si pastreaz-o la rece pana cand o vei folosi pentru deserturile tale.
- Poti sa o folosesti pentru o simpla tarta cu lamaie si bezea sau ca strat intermediar intr-un tiramisu.
⏩ Pentru ca prajiturile ies mai gustoase cu produse proaspete, nu uita sa verifici categoria noastra de CITRICE, unde vei gasi tot ce ai nevoie pentru a pregati o crema de lamaie delicioasa.
Nu ezita sa-ti aromatizezi uleiul de masline, vinegreta, iaurturile, prajiturile, carnurile sau ceaiul cu coaja de lamaie, limeta sau bergamota. Bogata in vitamina C, calciu si antioxidanti, coaja acestor citrice este intr-adevar foarte buna pentru sanatatea ta. Asadar, de ce sa nu profiti din plin de lamaile din bucataria ta?
Sursa foto: Shutterstock