Pasta guacamole: origini, ingrediente, mod de preparare
Meniu Intertitluri
- Originile pastei guacamole
- Ce contine fructul de avocado
- Beneficiile consumului de avocado
- Cum alegi avocado pentru guacamole
- Cum cureti un avocado
- Reteta de baza pentru guacamole
- Cum se serveste guacamole
Originile pastei guacamole
Guacamole este o pasta pe baza de avocado. Primele retete dateaza de sute de ani: preparatul a aparut pentru prima oara in imperiul aztec, in America Centrala. Este unul dintre cele mai indragite preparate din bucataria mexicana si a ajuns in anii recenti si in bucataria europeana, via Statele Unite.
Numele se traduce prin „sos de avocado” si vine din aztecul ahuacamolli, un termen compus format din cuvintele ahuacatl (avocado) si molli (sos). In retetele traditionale, guacamole se prepara doar din pulpa de avocado, zdrobita si amestecata cu sare de mare.
Ce contine fructul de avocado
O jumatate de avocado contine 109 calorii, adica 120 de calorii pentru fiecare 100 de grame. Cat despre vitaminele si mineralele care se gasesc intr-un fruct de avocado, iata ce valori sunt inregistrate, potrivit Departamentului American Pentru Agricultura.
- 73% apa
- 15% grasimi
- 8,5% carbohidrati si fibre
- 2% proteine
Minerale
- Calciu - 13 mg
- Fier - 0,61 mg
- Magneziu - 29 mg
- Fosfor - 54 mg
- Potasiu - 54 mg
- Sodiu - 8 mg
- Zinc - 0,68 mg
Vitamine
- Vitamina C - 8,8 mg
- Tiamina - 0,075 mg
- Riboflavina - 0,143 mg
- Niacina - 1,912 mg
- Vitamina B6 - 0,287 mg
De asemenea, 100 de grame de avocado mai contin si folati, vitaminele A, B12, E, D si K, acid folic si luteina.
Beneficiile consumului de avocado
Principalul ingredient al sosului guacamole este fructul de avocado, asa ca beneficiile consumului acestuia sunt aceleasi ca in cazul fructului.
Iata care sunt principalele beneficii ale unui fruct de avocado:
Reduce riscurile afectiunilor cardiace
Nivelul ridicat de colesterol, trigliceridele si tensiunea ridicata sunt unele dintre principalele cauze ale aparitiei bolilor cardiace. Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, consumul de avocado poate reduce nivelul de colesterol si de trigliceride din sange si ajuta, in acelasi timp, la cresterea nivelului de colesterol bun (colesterol HDL).
Rol important in curele de slabire
Chiar daca un avocado copt are o textura untoasa si contine o cantitate mai mare de grasimi, studiile au aratat ca acest fruct poate avea un rol important in dietele pentru slabit. Adaugat in salate, avocado ajuta la crearea unei senzatii de satietate pe termen lung, arata un studiu publicat in Nutrition Journal.
Fructele de avocado sunt, de asemenea, bogate in fibre, contin un nivel redus de carbohidrati si nu contribuie la cresterea nivelului de zahar din sange. Potrivit unui studiu aparut in New England Journal of Medicine, aceste calitati fac din avocado un aliment indicat in curele de slabire.
Reduce simptomele artritei
Artrita este o problema des intalnita in tarile dezvoltate, si se manifesta prin deteriorarea progresiva a cartilajelor de la incheieturi. Potrivit unui studiu publicat in The Physician and Sportsmedicine, suplimentele nutritive bazate pe avocado pot reduce simptomele artritei, in special in zona genunchilor si a soldurilor.
Alte beneficii ale consumului de avocado se datoreaza vitaminelor si mineralelor pe care le contine acest fruct:
- fibrele solubile si insolubile ajuta la digestie, curata colonul si previn constipatia
- potasiul contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare si de boli de rinichi, potrivit unui studiu aparut in publicatia The BMJ.
- contine antioxidanti care protejeaza celulele organismului fata de efectul de imbatranire
- luteina poate contribui la imbunatatirea vederii
Cum alegi avocado pentru guacamole
Cheia unui sos guacamole reusit este fructul de avocado, care trebuie sa fie suficient de copt pentru a putea fi folosit in reteta. Ca sa nu ai surprize acasa, iata ce trebuie sa ai in vedere cand alegi fructul perfect de avocado chiar de pe raftul magazinului.- Culoarea fructului de avocado - este primul lucru pe care-l vei observa. Un avocado inchis la culoare, maro spre negru, este de obicei copt si poate fi folosit imediat ce ai ajuns acasa. Daca vrei sa pregatesti un sos guacamole peste cateva zile, insa, alege un fruct verde. Acesta va fi numai bun de pregatit daca il lasi sa se coaca 2-3 zile.
- Senzatia la atingere - nu este suficient sa te uiti la culoarea unui avocado, ca sa-ti dai seama cat de copt este. Daca e ferm si tare la atingere, fructul este mai degraba crud. Daca are o consistenta moale, inseamna ca poate fi gatit imediat. Atentie, nu alege unul prea moale, sunt sanse sa fie deja alterat.
- Un alt criteriu este culoarea cojii in locul in care se prinde codita: un avocado bun de cumparat este inca verde, in timp ce un avocado a carui culoare este maro spre negru e prea copt si nu e indicat sa-l cumperi daca nu ai de gand sa il gatesti in acea zi.
Alege intotdeauna fructele de avocado in functie de momentul in care vrei sa-l folosesti in retetele tale. Cumpara unul verde daca ai in plan sa pregatesti un sos guacamole peste cateva zile, sau cumpara unul deja copt daca vrei sa il folosesti imediat cum ajungi acasa.
In cazul in care ai cumparat un avocado inca verde, acesta se va coace mult mai bine daca il vei depozita intr-o punga de hartie si il vei lasa afara, la temperatura camerei. In 2-3 zile va fi gata de consum.
Cum cureti un avocado
Fructul de avocado are o coaja relativ subtire si foarte usor de eliminat atunci cand este copt. Iata ce trebuie sa faci ca sa cureti un avocado intr-un mod corect:- Spala bine fructul de avocado sub un jet de apa.
- Taie fructul in doua, pe lung. Nu forta samburele, nu este nevoie sa il tai si pe acesta.
- Separa cele doua jumatati. Daca ai de gand sa pastrezi la frigider una dintre ele, pastreaza si samburele.
- Desprinde miezul fructului de coaja cu ajutorul unei linguri, ca in fotografia de mai sus.
Atentie: coaja de avocado NU SE CONSUMA.
Reteta de baza pentru guacamole
Unul dintre principalele avantaje ale pastei de guacamole este iuteala cu care se prepara. Pentru cea mai simpla varianta, cea traditionala, ai nevoie doar de avocado si de sare, dar poti folosi si sos salsa. Intre timp gusturile s-au rafinat, iar sosul de baza contine si alte ingrediente.
Iti prezentam mai jos cea mai populara reteta de sos guacamole:
Ingrediente
- 2 avocado copti
- 1 ceapa (alba sau rosie, dupa gust)
- 1 lingura suc de lamaie sau de lime
- 1-2 ardei iuti (jalapenos)
- cateva fire de coriandru verde
- o jumatate de rosie coapta, fara seminte si pielita
- o jumatate de lingurita sare de mare
- un varf de piper
Mod de preparare
- Curata fructele de avocado de coaja, scoate samburele si zdrobeste-le intr-un bol cu ajutorul unei furculite. Nu folosi un mixer, pentru ca cel mai bun guacamole trebuie sa aiba si textura, nu este indicat sa il transformi intr-un sos fin.
- Adauga rosia, sarea si sucul de lamaie. Pe langa echilibrul aromatic, acidul din sucul de lamaie va impiedica si sosul de avocado sa se oxideze.
- Toaca ceapa marunt si adaug-o in pasta impreuna cu piperul, coriandrul si ardeiul iute. Ai grija cu cei doi ardei iuti: pentru ca gradul de iuteala difera mult de la un ardei la altul, nu-l adauga pe tot odata in guacamole, ci presara cate putin, pana ajungi la gustul potrivit.
- Amesteca bine toate ingredientele pana se omogenizeaza.
- Acopera bolul de guacamole cu o folie de plastic si tine-l la frigider pana cand il vei servi, insa este indicat sa il consumi proaspat, deoarece pulpa fructului se oxideaza foarte usor.
Cum se serveste sosul de guacamole
Cel mai raspandit fel de a servi guacamole este ca sos (dip) pentru chipsuri - din cartofi sau tortillas. Cu toate astea, sunt multe alte bunatati care ar avea numai de castigat daca le vei servi alaturi de un sos guacamole, fie ca garnitura sau in orice alt mod.
Iata cum mai poti consuma guacamole:
- pe paine - fie ca e vorba despre tartine, paine prajita sau un sandvis peste care mai adaugi altceva, pasta guacamole este ideala pentru micul dejun
- ca garnitura la supe sau la oua fierte - daca te-ai saturat de oua umplute cu maioneza si galbenus, poti inlocui reteta veche cu pasta de guacamole.
- ca dressing la salate
- ca umplutura pentru cartofii umpluti
- ca garnitura, langa legume coapte la gratar
- ca sos pentru friptura - mai ales pentru cea de peste
Alte modalitati de preparare
Chiar daca exista o reteta traditionala de preparare a sosului guacamole, acesta poate fi combinat cu diverse alte ingrediente pentru un gust exotic sau diferit.
- Guacamole cu samburi de rodii si cu bucati de piersici
- Guacamole cu ananas, mango sau capsune
- Guacamole cu smantana sau cu branza de casa
- Guacamole mexican cu boabe de porumb copt si o jumatate de lingura de chili
- Guacamole in stil thailandez, cu doua lingurite de ghimbir si un sfert ce ceasca de lapte de cocos
In concluzie, pasta de guacamole este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit alaturi de nenumarate feluri de mancare si reprezinta o baza careia ii poti adauga alte si alte ingrediente, in functie de gusturile tale.